Nominace Markéty Gregorové do primárních voleb do EP

Do tohoto fóra se přesouvají uzamčené a zpracované členské podněty.

Moderátor: @predsedajici

Ve věci nominace Markéty Gregorové do primárních voleb do Evropského parlamentu jsem

PRO

151
59%

PROTI

91
36%

ZDRŽUJI SE

13
5%

Celkem hlasujících: 255 - Celkem hlasů: 255

Petr.Springinsfeld
Krajské předsednictvo
Profese: Zastupitel JmK
Dal poděkování: 2600 poděkování
Dostal poděkování: 2946 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nominace Markéty Gregorové do primárních voleb do EP

Příspěvek od Petr.Springinsfeld »

Ahoj Pirátky a Piráti,

rád bych do primárních voleb do Evropského parlamentu nominoval @Marketa.Gregorova, a to na pozici lídryně a každou další. Markétka nás v Evropském parlamentu zastupujte od roku 2019, její práci celou dobu sleduji, jsem s ní velmi spokojený a byl bych rád, kdyby nás v EP reprezentovala i v příštím volebním období.

Markétka se určitě blíž představí v kandidátské řeči. Já budu rád, když její nominaci podpoříte.

Petr Springinsfeld
zastupitel Jihomoravského kraje a městské části Brno-střed
608 366 554, petr.springinsfeld@pirati.cz

Marketa.Gregorova
Republikový výbor
Profese: europoslankyňa
Dal poděkování: 1184 poděkování
Dostal poděkování: 3880 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Markéty Gregorové do primárních voleb do EP

Příspěvek od Marketa.Gregorova »

Vážené Celostátní fórum, moje drahé Pirátky a Piráti,

předstupuji tímto před vás, abych se pokusila složit své (prozatím) čtyřleté účty v pozici poslankyně Evropského parlamentu. A požádala vás o zpětnou vazbu na mou dosavadní práci a reprezentaci pirátských hodnot a programu. Předně také tímto moc děkuji Peťovi za založení nominace. Už pár dní na této kandidátské řeči sedím a tento výkop mě hřeje u srdce, i motivuje řeč zveřejnit. <3

Ještě než vám předložím výsledky své práce, a než se pokusím co nejupřímněji zodpovědět některé nevyřčené otázky a nastínit další plány, chtěla bych rovnou otevřít svou ambici: ucházím se o pozici na čele kandidátní listiny, i lídryně.

Když jsem se v roce 2019 nejistě ucházela o pozici na kandidátce, takovou pozici jsem rovnou škrtla. Neměla jsem dost zkušeností a necítila jsem se na ni. Vy jste mi pak svěřili své hlasy v takovém množství, že jste mě dovedli až k mandátu. Dodneška si toho moc vážím a budu si toho vážit napořád.

V květnu 2024 budu svůj dosavadní mandát zakončovat v docela jiné situaci, neboť za mnou budou stát již pětileté, a to velmi intenzivní zkušenosti. Jako člověk, který se snaží všem měřit metrem odvedené práce, musím klást stejná kritéria i na tu svou. Nevidím proto jediný důvod pro výmluvy: předstupuji před vás s čistým svědomím a jsem připravená zjistit, na kterou pozici s tímto „výkazem“ podle vás patřím. Tvrdá politická práce v prostředí vysoké mezinárodní politiky mě naučila vnímat odpovědnost, která z takových rozhodnutí vyplývá. A taky sebedůvěru, že dokážu takovou odpovědnost unést.

Nyní k věcem, které by vás při rozhodování měly zajímat nejvíce! Co jsem doposud zvládla? Co jsem pokazila? A co ode mě můžete čekat v případě dalšího mandátu? Možná to bude trochu delší čtení pět let práce a pět let plánů si nezaslouží odbytí!

Kontroverze

Věřím, že reálné politické úspěchy jsou to nejhodnotnější, co vám mohu předložit. Počítám ale taky s tím, že řada z vás bude tyto řádky číst s nevolí, protože ve mně může vidět původce některých průšvihů či kontroverzí. Respektuji to. Jsme politická strana, ne firma – polemika a diskuse jsou hlavním smyslem politického provozu. Než se začnu “chlubit”, ráda bych krátce adresovala právě vás s pozvednutým obočím, abych vás třeba vůbec motivovala číst dál.

1. Kdo by zapomněl na kauzu “ukulele”? Některé z vás pobavila, některým z vás způsobila nepříjemné zážitky při rozdávání volebních novin, protože vám lidé nadávali do “feťáků” (možná by vám takoví lidé nadávali tak jako tak, ale je mi jasné, že jsem některým z nich mohla mimoděk poskytnout “praktický příklad”). Tenhle dopad, který to na vás tehdy mělo, mě doteď mrzí. Písnička (nahraná dávno před kandidaturou i mandátem) mi tehdy přišla nevinná, jelikož jsem žila v bublině podobně smýšlejících lidí. Nenapadlo mě tenkrát, že některým lidem usnadní spojovat s užíváním drog celou Pirátskou stranu. Dneska jsem jinde, svůj volný čas organizuji už dávno s vědomím, že můj obličej může mé aktivity spojit s Piráty. Jelikož jsem ze srdce loajální naší straně a nechci ji poškozovat, jsem mnohem obezřetnější.
  2. Tweet o Kateřině Konečné. Autoritáři jsou můj politický nepřítel číslo jedna. S KSČM ani Kateřinou Konečnou nesdílím názory prakticky na nic a dlouhodobě se ji snažím konfrontovat jak v Bruselu, tak v českých médiích (třeba k Číně, nebo k ruskému plynu). Když jsem tudíž psala svůj Tweet – jehož cílem byla jen kritika KSČM z dalšího úhlu a souvisel s volbou Konečné jako předsedkyně – nenapadlo mě, že zdvořilostní fráze “gratuluji, ale” bude brána jako snad nějaký souhlas s její politikou a stranou. Byla to zdvořilost na nevhodném místě, opět vyplývající z mé tehdejší komunikační nezkušenosti. I mé rodině KSČ ublížila, přesto jsem byla vychovávána ke slušnosti ke všem. Pochopím, pokud vůči mě stále budete držet vztek za to, že ten Tweet vůbec vzniknul; ráda bych však, pokud byste alespoň přijali toto mé vysvětlení a vzali na vědomí, že dělám ve své práci vše proto, aby se nejen minulý režim nevrátil do Česka, ale aby vymizel ze světa úplně.
  3. Je pro mě těžké odhadnout, nakolik s vámi, Piráty, skutečně otřásl můj transparent “Chceš prcat?”, jako třeba s některými voliči ODS. :) Rozhodně už jsem však slyšela výtky směrem k “aktivismu”, použiji tedy tento příklad pro svůj argument. Na tomto místě, narozdíl od předchozích dvou případů, vám nemohu nabídnout omluvu za svou nezkušenost či naivitu. V tomto případě se vám mohu pouze zkusit obhájit (podobně jako jsem činila v intenzivním Interview24 se Světlanou Witowskou): jsem člověkem, který cítí velkou potřebu se stavět proti zlu; který má spoustu názorů; který křičí proti nespravedlnosti, když ji vidí; a který se v této vášni pomáhat měnit svět nechce změnit. Budu tedy nadále využívat všechny možnosti, které mám jako veřejně viditelná osoba k tomu, abych upozorňovala na bezpráví, na plíživý fašismus ve společnosti, na lidská práva a kdo je porušuje. A těmito možnostmi pro mě není jen můj politický mandát, ale i pochody, protesty, otevřené dopisy, výzvy. Pokud s tímto přístupem nesouzníte, respektuji to. Budu v něm však pokračovat v naději, že některým lidem pomůže.

Mám za to, že žádná Pirátka ani žádný Pirát by neměl mít strach říkat otevřeně své názory, i když zrovna nejsou populární či jdou proti aktuálnímu mainstreamu. Nejsme ničí béčko, nejsme catch-all strana. Jsme sví. Nějakou dobu jsem osobně hledala rovnováhu mezi tím, abych neztratila své přesvědčení, a tím, co všechno je opravdu nutné říct a jakým způsobem. Doufám, že si jde všimnout, že poslední cca rok jsem sice stále hlasitým kritikem věcí, se kterými nesouhlasím, ale již bez zbytečně nafouklých kontroverzí. Věřím tedy, že mohu nabídnout jasný důkaz, že se zlepšuji v prezentaci svých myšlenek a stále rebelské, ale ne nedůstojné reprezentaci strany.

Výsledky

Tímto se dostávám k tomu, co jsem poslední čtyři roky dělala (a co ještě zbývající rok udělám). Vypsat všechno není realistické. Pokud by se i tak nějaký krásný blázen našel (takové mám ráda!), mohu vám nabídnout svůj měsíční pravidelný výkaz práce, a shrnutí svých kroků po roce v mandátu, za rok 2021, shrnutí po třech letech a za rok 2022.

Za sebe bych ráda zvýraznila několik věcí:

1. Když jsem kandidovala v roce 2019, jako své hlavní téma jsem si určila vývoz zbraní. Vnímala jsem to jako malý krok ve zlepšování bezpečnosti, i přispívání k míru. Proto jsem také přijela do Štrasburku ještě před zvolením, a seznámila se tam s lidmi, kteří na těchto tématech pracovali. I díky této proaktivitě jsem pak byla schopna ve frakci převzít práci jako hlavní vyjednavačka na regulaci o tzv. zboží dvojího užití. A úspěšně ji dotáhnout do konce na tzv. trialozích s Radou a Komisí. Každá legislativa má samozřejmě omezený dopad. Některé firmy jsou stále schopny vývozní doložky získat i pro export sledovacích technologií do rukou diktátorů. Výrazně jsme jim to ale zkomplikovali, několik lidí třeba stihlo z diktatur utéct před vysledováním, či se zkoordinovat před vypnutím internetu. Snad nic za mandát nehřeje mé srdce víc, protože vím, co jsem na tom odmakala a můžu sledovat praktické pozitivní dopady na lidská práva ve světě.
    Zdá se také, že mandát zakončím na podobnou notu – Komise dopracovala návrh na kontrolu exportu palných zbraní, a já chci jako stínová zpravodajka výrazně vylepšit pasáže k naprosto zásadní elektronické evidenci, což piluji již od roku 2019.
  2. Na začátku naší práce přicházela další legislativa, kterou jsem si vyjednala pod sebe, a souhrnně jsem si ji označila jako “budoucnost války”. Spadá do toho moje práce na hybridních hrozbách – tedy dezinformacích, kyberbezpečnosti (zákon NIS 2 a další), ale i vměšování autoritářů do našich demokracií; také práce na zákonu o čipech, a s tím související zprávy ke kritickým technologiím – a naší nezávislosti na ostatních zemích, když přijde na strategické suroviny (kam čipy, ale třeba i 5G sítě nebo jiné technologie patří). Většina takové legislativy je spíše technická. A ačkoli se často podařila prosadit například podpora open-source technologií, nebudu vám tvrdit, jak obří pirátská stopa je na tom zanechána. Přeci jen, náš program nepočítal se vším. Pokud ale mohu pirátskou stopu hodnotit jako daty podloženou práci přispívající k tomu, abychom posiloval své bezpečí, aby Evropa měla ve světě silnější hlas a autoritáři naopak slabší – pak jsem ji určitě zanechala.
  3. Součástí práce europoslankyně by neměla být jen legislativa. Všichni jsme se zařekli, že budeme maximálně informovat o tom, co děláme my, ale i co dělá Evropský parlament jako takový. Spustila jsem tedy celkem tři kampaně (všechny naleznete v mém podpisu!) a do konce mandátu mám v plánu ještě minimálně další dvě.
    “Pravda bolí”, kampaň k dezinformacím, oslovila i díky videu s deepfakem Babišem čtyři miliony lidí, a díky podcastům s kyberbezpečnostními experty mi doteď lidé píší, zda neplánuji podcastové pokračování. :) Ačkoli nám pandemie hodila drobné vidle do navštěvování škol, setkávala jsem se v jejím průběhu se studenty alespoň online, a po znovuotevření hranic i výuky jsem pravidelně naplňovala svou kapacitu (110 osob na rok) pro návštěvnické skupiny Evropského parlamentu. Stejně jako jsem sama jezdila po republice za lidmi.
    Europoslanci obvykle nejsou celebrity. Nezaplníme náměstí či sokolovnu. Snažila jsem se tedy k lidem mluvit skrze co největší množství příležitostí a médií – od těch tradičních, až po stovky YouTube videí nebo streamovací Twitch kanál.
  4. Lidská práva. Toto téma prostupovalo veškerou mou činností a je to hodnota, ze které nikdy neslevím. Jako členka výboru pro zahraniční věci jsem se možná častěji než kolegové dostávala k vyjednávání lidskoprávních rezolucí – to jsou v podstatě diplomatické pozice Parlamentu k dění ve světě. Mimo “svůj” region Východního partnerství, kde jsem často kritizovala diktátory Lukašenka a Putina, a zastávala se občanské společnosti v Gruzii, Bělorusku, ale i opozice v Rusku, jsem se dostala také dál na východ – k útlaku Číny vůči Taiwanu, Hong Kongu, i vlastním obyvatelům. Boj ale nekončil jen u rezolucí. Sepsala jsem bezpočet otevřených dopisů za práva politických vězňů po celém světě, organizovala jsem demonstrace, zúčastnila jsem se i slyšení Juliana Assange v britské věznici, či iniciovala první oficiální návštěvu parlamentní delegace na Taiwanu (a naštvala pár čínských komunistů). Oproti legislativě je taková práce mravenčí, a často má jen drobný dopad na jednotlivé lidské životy – třeba o trochu lepší podmínky ve vězení díky dopisům, jak mi řekla běloruská vězeňkyně, které jsem pravidelně psala a nyní je již venku. O to větší pro mě ale tato činnost měla hodnotu.
  5. Do pětice všeho dobrého musím zmínit i Východní partnerství. Na začátku mého mandátu byla šestice zemí (Ukrajina, Bělorusko, Moldavsko, Gruzie, Arménie a Ázerbájdžán) velkou částí mé práce, a malou částí mé komunikace. Jen nadšence šlo přesvědčit o tom, proč by se někdo měl věnovat Gruzii. :) Bohužel, Putin se rozhodl po letech – od okupace Ukrajiny i Gruzie – věnovat regionu také svou aktivní pozornost. Dnes již asi málokdo pochybuje o tom, že vztahy Evropské unie se svými sousedy a s demokratickými zeměmi mají smysl, a že Ukrajinu, ale i celý region, chceme chránit. Nepředvídala jsem v roce 2019, co nás čeká. Mé srdce mě ale vedlo do delegací s našimi východními sousedy a snaze jim pomoci překonat překážky, které jsme museli v 90. letech překonávat i my. Mohla bych zmínit pomoc Gruzii k přechodu na proporční volební systém, nebo finanční pomoc Ukrajině a Moldavsku, na které se dlouhodobě podílím. Ale podle mě stojí za zmínku právě především to, že jsem jim věnovala celou dobu pozornost. Dokud budou mít evropskou naději, kterou jim naše pozornost dává, nenechají se pohltit Ruskem ani jinými.

Bod 5.5 je možná legrace, a možná zcela vážně míněný a vůbec nejzásadnější úspěch celého mého působení. Když jsem zrovna člověkem ve svém domácím prostředí, miluji YouTube a hraní her. A tak se stalo, že jsem si pořídila od svého oblíbeného YouTubera (a náhodou tou dobou nejsledovanějšího člověka na YT na světě) jeho hráčské křeslo. On si toho všimnul, a díky tomu zmínil pro 7,8 milionů diváků nejen mě, ale i celé pirátské hnutí. Jak si projíždí Wikipedii a uznává, že pirátské myšlenky mají něco do sebe, si můžete pustit zde. Dalo by se říct, že s takovýmto dosahem po celém světě již mohu skoro do pirátského důchodu. :)

Plány

A nyní k tomu, co se stane, pokud si mě zvolíte. Musíme se sice legislativně držet toho, s čím přijde Evropská komise, jak ale doufám ukazuje i výčet mé práce, omezený je jen ten, kdo se omezit nechá!

Předně zmíním, že jsem v současnosti ve výboru pro mezinárodní obchod, koordinuji výbory pro bezpečnost a obranu, a cizí vměšování a dezinformace, a jsem také členkou výboru pro ústavní záležitosti a zahraniční věci. Dále jsem místopředsedkyní delegace Euronestu. Parlamentní zkušenost je ve své šíři téměř nepřenositelná – a jelikož ji teď mám, chci ji využít k určitým změnám. Konkrétně bych ráda svůj výbor pro mezinárodní obchod nahradila za výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE). Naplnila jsem sliby politické (i ty, které jsem dala sama sobě) v oblasti vývozu zbraní. A nyní tuším, že nové bitvy na technologickém poli se budou odehrávat jinde – a tento výbor bude jejich hromosvodem. LIBE je navíc asi “nejpirátštější” výbor z hlediska agendy, která tam běžně putuje. U ostatních výborů vyhodnotím svou účast i podle případných zvolených pirátských kolegyň a kolegů, ale obecně bych ráda zůstala poblíž zahraničí i ústavních záležitostí.

Za technologické výzvy budoucnosti považuji samozřejmě umělou inteligenci. Tzv. Zákonem o AI, o kterém teď EU jedná, nic neskončí. Je to spíše stavební kámen. Já chci být u zákonů, které budou cihlami a střechou našich AI domů.

Hybridní hrozby, v čele s dezinformacemi, samozřejmě nikam neodejdou, a Evropská unie zatím pouze lepí jeden dílčí zákon za druhým. Mám obavy z toho, kam se ještě tento boj bude posouvat. Nechci ještě větší vzestup autoritářů a fašistů v Evropské unii, a už vůbec nechci, aby na naši ochranu svobody slova měli vliv. Proto i to je mou prioritou.

Kandidátské statusy Moldavsku a Ukrajině znovu otevřely horké téma rozšiřování Evropské unie. Realisticky víme, že na tom budou ještě roky dlouhé práce, budoucnost EU je s tím však úzce propojená, a zanedlouho se Evropa ocitne na křižovatce větší nacionalizace, nebo naopak federalizace. Já chci širokou Unii, chci víc spolupráce, nechci veto v Radě EU a chci více demokratičnosti v EU.

No, a je nutné dodávat po tom, co jsem napsala o lidských právech výše, že se této priority nikdy nepustím? (Je to nutné, jsem v politice už dost dlouho na to, abych věděla, kolikrát něco zopakovat! :)) I když zavřou Parlament; i když se zruší celá Evropská unie; i když budu sedět jen doma za počítačem – vždycky se budu snažit o to, aby se alespoň jednomu člověku na světě podařilo se osvobodit z útlaku. Budu ráda, pokud mi k tomu dáte i svůj mandát.

Díky za dočtení. A díky vám všem, že jste se mnou zrovna v této straně.

Europoslankyňa.
Vedoucí RT EZO.
Členka správní rady π.

Pravda bolí.
Politika je pro všechny.
NEklikat.
Píše se to AI.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 30628 poděkování
Dostal poděkování: 25270 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

@Marketa.Gregorova
Měl bych tu pro tebe nějaké ankety, na základě kterých se rozhodnu. Vyber prosím vždy jen jednu z možností.

Green Deal:
1) naprosto podporuji
2) podporuji s drobnými výhradami
3) hodně z toho jsou dobré myšlenky, ale je tam i spousta nesmyslů
4) je tam pár dobrých myšlenek, ale většina jsou nesmysly
5) je to naprosto v rozporu s přírodními zákony a ekonomicky je to povede ke ztrátě konkurenceschopnosti

Geopolitická orientace:
1) zcela podporuji NATO, podporu Ukrajiny včetně zbraní, jsem velmi obezřetný k Číně, Rusko považuji za teroristický stát
2) s výhradami podporuji výše uvedené
3) jsem pro omezení pomoci Ukrajině, zmenšení sankcí vůči Rusku a omezení našich aktivit v NATO
4) jsem zásadně proti násilí a mělo by se vše řešit pouze diplomatickou cestou

EU bych si představoval jako:
1) Unitární stát s vlastní vládou
2) Federální stát
3) Konfederaci
4) víceméně volné sdružení samostatných států, které dobrovolně převedou některé své kompetence na EU, ale mohou si je kdykoliv vzít zpět

Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
Marketa.Gregorova

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Georgia.Hejdukova
Rozhodčí komise
Profese: studentka práv, rešeršistka
Dal poděkování: 714 poděkování
Dostal poděkování: 2397 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georgia.Hejdukova »

Já budu Markétu volit. Nejen kvůli tomu, že řeší aktivně problematiku lidských práv, která je často přehlížená. Ale hlavně kvůli tomu, že má odvahu. Odvahu hájit kontroverzní a nepopulární názory. Velmi na mne třeba zapůsobil její projev proti koaliční smlouvě PirStan. Doporučuji všem si ho pustit. A jó, jasné že dělá chyby jako každý. Ale já radši budu mít v politice odvážné lidi, kteří občas přešlápnou než ty, kteří mlčí kvůli strachu někoho naštvat.

“It does not do to dwell on dreams and forget to live”
― prof. Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore, O.M
+420 775 864 103 / georgia.hejdukova@pirati.cz
LinkedIn / Facebook / Twitter / Instagram / Web

Jakub.Backa
Kontrolní komise
Profese: advokát a insolvenční správce
Dal poděkování: 1887 poděkování
Dostal poděkování: 2748 poděkování

Příspěvek od Jakub.Backa »

Markéto, mohla bys prosím odpovědět na mé dotazy v obecném vlákně? viewtopic.php?p=839155#p839155 Děkuji.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Backa za příspěvek:
Marketa.Gregorova
We are all heroes: You and Boo and I. Hamsters and rangers everywhere! Rejoice!
Bohdana.Hola
Místní předsednictvo
Profese: datový analytik
Dal poděkování: 1124 poděkování
Dostal poděkování: 986 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohdana.Hola »

Prosim @Marketa.Gregorova (stejne jako budu zadat vsechny obhajujici europoslance) aby zde shrnula, jak za sve funkcni obdobi vracela Česke piratske strane, ze se diky značce Pirati dostala do EP (mam na mysli predevsim pravidelne financni dary strane).
(Samozrejme vim, ze jde o verejnou informaci a vim, jak a kde si ji najit, ale rada bych videla osobni vyjadreni k tematu interniho fundrisingu zejmena u eurooslancu a poslancu.

Dale prosim o informaci, jestli by v dalsim obdobi svuj pristup zmenila a jak.
Dekuji predem za informaci.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Bohdana.Hola za příspěvky (celkem 4):
Matej.Kubicek, Martin.Sterba, Zuzana.Lajksnerova, Lucie.Seguin

Motto: Pane Bože, dej mi sílu bojovat s problémy, se kterými můžu něco udělat
Dej mi trpělivost nebojovat s věcmi, se kterými nic udělat nemůžu
a dej mi moudrost rozeznat ten rozdíl.
Bohdana

Blanka.Charvatova
Republikové předsednictvo
Profese: HR analytička
Dal poděkování: 684 poděkování
Dostal poděkování: 1956 poděkování

Příspěvek od Blanka.Charvatova »

Marketa.Gregorova píše: 19 kvě 2023, 14:52

Kontroverze

Věřím, že reálné politické úspěchy jsou to nejhodnotnější, co vám mohu předložit. Počítám ale taky s tím, že řada z vás bude tyto řádky číst s nevolí, protože ve mně může vidět původce některých průšvihů či kontroverzí. Respektuji to. Jsme politická strana, ne firma – polemika a diskuse jsou hlavním smyslem politického provozu. Než se začnu “chlubit”, ráda bych krátce adresovala právě vás s pozvednutým obočím, abych vás třeba vůbec motivovala číst dál.

1. Kdo by zapomněl na kauzu “ukulele”? Některé z vás pobavila, některým z vás způsobila nepříjemné zážitky při rozdávání volebních novin, protože vám lidé nadávali do “feťáků” (možná by vám takoví lidé nadávali tak jako tak, ale je mi jasné, že jsem některým z nich mohla mimoděk poskytnout “praktický příklad”). Tenhle dopad, který to na vás tehdy mělo, mě doteď mrzí. Písnička (nahraná dávno před kandidaturou i mandátem) mi tehdy přišla nevinná, jelikož jsem žila v bublině podobně smýšlejících lidí. Nenapadlo mě tenkrát, že některým lidem usnadní spojovat s užíváním drog celou Pirátskou stranu. Dneska jsem jinde, svůj volný čas organizuji už dávno s vědomím, že můj obličej může mé aktivity spojit s Piráty. Jelikož jsem ze srdce loajální naší straně a nechci ji poškozovat, jsem mnohem obezřetnější.
  2. Tweet o Kateřině Konečné. Autoritáři jsou můj politický nepřítel číslo jedna. S KSČM ani Kateřinou Konečnou nesdílím názory prakticky na nic a dlouhodobě se ji snažím konfrontovat jak v Bruselu, tak v českých médiích (třeba k Číně, nebo k ruskému plynu). Když jsem tudíž psala svůj Tweet – jehož cílem byla jen kritika KSČM z dalšího úhlu a souvisel s volbou Konečné jako předsedkyně – nenapadlo mě, že zdvořilostní fráze “gratuluji, ale” bude brána jako snad nějaký souhlas s její politikou a stranou. Byla to zdvořilost na nevhodném místě, opět vyplývající z mé tehdejší komunikační nezkušenosti. I mé rodině KSČ ublížila, přesto jsem byla vychovávána ke slušnosti ke všem. Pochopím, pokud vůči mě stále budete držet vztek za to, že ten Tweet vůbec vzniknul; ráda bych však, pokud byste alespoň přijali toto mé vysvětlení a vzali na vědomí, že dělám ve své práci vše proto, aby se nejen minulý režim nevrátil do Česka, ale aby vymizel ze světa úplně.
  3. Je pro mě těžké odhadnout, nakolik s vámi, Piráty, skutečně otřásl můj transparent “Chceš prcat?”, jako třeba s některými voliči ODS. :) Rozhodně už jsem však slyšela výtky směrem k “aktivismu”, použiji tedy tento příklad pro svůj argument. Na tomto místě, narozdíl od předchozích dvou případů, vám nemohu nabídnout omluvu za svou nezkušenost či naivitu. V tomto případě se vám mohu pouze zkusit obhájit (podobně jako jsem činila v intenzivním Interview24 se Světlanou Witowskou): jsem člověkem, který cítí velkou potřebu se stavět proti zlu; který má spoustu názorů; který křičí proti nespravedlnosti, když ji vidí; a který se v této vášni pomáhat měnit svět nechce změnit. Budu tedy nadále využívat všechny možnosti, které mám jako veřejně viditelná osoba k tomu, abych upozorňovala na bezpráví, na plíživý fašismus ve společnosti, na lidská práva a kdo je porušuje. A těmito možnostmi pro mě není jen můj politický mandát, ale i pochody, protesty, otevřené dopisy, výzvy. Pokud s tímto přístupem nesouzníte, respektuji to. Budu v něm však pokračovat v naději, že některým lidem pomůže.

Mám za to, že žádná Pirátka ani žádný Pirát by neměl mít strach říkat otevřeně své názory, i když zrovna nejsou populární či jdou proti aktuálnímu mainstreamu. Nejsme ničí béčko, nejsme catch-all strana. Jsme sví. Nějakou dobu jsem osobně hledala rovnováhu mezi tím, abych neztratila své přesvědčení, a tím, co všechno je opravdu nutné říct a jakým způsobem. Doufám, že si jde všimnout, že poslední cca rok jsem sice stále hlasitým kritikem věcí, se kterými nesouhlasím, ale již bez zbytečně nafouklých kontroverzí. Věřím tedy, že mohu nabídnout jasný důkaz, že se zlepšuji v prezentaci svých myšlenek a stále rebelské, ale ne nedůstojné reprezentaci strany.

Ahoj,
konečně jsem se přes ten balast, co se teď valí forem, dostala k přečtení tvojí řeči. Vlastně mě k ní navedl někdo, od koho bych to skoro ani nečekala, kdo mi říkal, ať si jí určitě přečtu, zejména kvůli části kontroverze. Ten člověk oceňoval, jakou sebereflexi jsi dokázala udělat (a to asi úplně nepatří do tvého fanouškovského klubu, takže o to se to počítá asi víc). A když to tak čtu, tak i já bych ti chtěla říct, že ten posun vidím a děkuju ti za to. Sama moc dobře vím, že není jednoduchý o sobě přemýšlet kriticky, jednodušší je uzavřít se v bublině a držet se toho, že ti druzí jsou ti hloupí, když mi říkají, že jsem něco udělala špatně. Zvlášť bych vytučnila větu "Dneska jsem jinde, svůj volný čas organizuji už dávno s vědomím, že můj obličej může mé aktivity spojit s Piráty. Jelikož jsem ze srdce loajální naší straně a nechci ji poškozovat, jsem mnohem obezřetnější". Protože tak to holt je, ať už jsi političkou někde v komunále a jsi na očích lidem, nebo jsi o pár pater výš a jsi na očích všem, protože tě sledují novináři. Není to lehký úděl, ale k politice to patří.Takže ještě jednou díky, vážím si toho.

„Nevěřte ničemu, co čtete na internetu. Kromě tohodle. Vlastně, včetně tohodle, řekl bych.“

Jan.Korbel
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Profese: IT
Dal poděkování: 4034 poděkování
Dostal poděkování: 3001 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan.Korbel »

Ahoj.

Protože mám pocit, že @Blanka.Charvatova příliš vyzdvihuje jednu stránku věci, rád bych ji vyvážil.

Já bych chtěl naopak Markétu požádat o to, aby se nebála aktivismu a dělat věci autenticky kvůli obavám z reakcí (novinářů). Obezřetnost je na místě, ale IMHO to poslední, co teď potřebujeme, je být předpřiposraní (pardon) a zapadnout do šedi nebo být zticha, protože se bojíme. OFFTOPICStrach zabíjí myšlení...

Takže díky @Marketa.Gregorova za její živelnost a aktivismus, Evropa to potřebuje :-) A samozřejmě za tu hromadu dobře odvedené a práce.

Středočeský profil | "Systémy, kterých se týká tato dohoda, jsou účty majitelky." -- NDA Pirátů
Marketa.Gregorova
Republikový výbor
Profese: europoslankyňa
Dal poděkování: 1184 poděkování
Dostal poděkování: 3880 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 8/2023 Primární volby do Evropského parlamentu

Příspěvek od Marketa.Gregorova »

Ahoj všem!
tímto doručuji svou nominaci Celostátního fóra. Videomedailonek dodám v termínu. A rovnou se vrhám na zodpovězení dotazů!

Budu odpovídat na otázky v tomto vlákně i mém nominačním vždy po skupinách, aby tato vlákna byla i pro čtenáře únosně dlouhá. Jelikož Jakub i Lukáš položili nemalé množství otázek, začnu s nimi dvěma.

Jakub.Backa píše: 04 kvě 2023, 07:05

Pro stávající: co považujete za své 3 největší úspěchy v EP? Co považujete za své největší selhání v EP?

Své hlavní úspěchy jsem se pokusila shrnout ve své kandidátské řeči. Je mnoho práce, které jsem odvedla, a nemyslím si, že je úplně prospěšné ty čtyři roky jakkoli seškrtávat. Komukoli, kdo nemá kapacitu nebo vůli si ji číst, nabízím aspoň tento výtah:

1. Splnění mého hlavního předvolebního slibu, omezit vývoz nelegální zbraňové techniky, a to skrze legislativu týkající se vývozu zboží dvojího užití – kam byly díky mému vyjednávání přidány i sledovací technologie či tzv. DPI technologie, které jsou používané autoritáři například na omezování internetu protestujících.
  2. První oficiální mise Evropského parlamentu na Taiwan. Možná to zní přehnaně, že bych to snad zařídila sama, ale překvapivě tomu tak je. Já to jako koordinátorka výboru INGE navrhla a vyběhala u předsednictva výboru i frakcí jako něco žádoucího, ačkoli k tomu do té doby nebyla úplně vůle.
  3. Moje kampaně, ale obzvlášť „Pravda bolí“, ta týkající se osvěty ohledně dezinformací. Měla zásah k milionům lidí, pomohla mě v českém prostředí etablovat jako člověka odpovědného za toto téma, a z jejích výstupů mohu já i lidé čerpat obsahově doteď, když se i téma dezinformací konečně stalo pro českou společnost významné (což v době mé kampaně nebyla samozřejmost).
    Za své největší selhání určitě považuji mediální naivitu, jak popisuji ve své kandidátské řeči. Naštěstí to není nic neodstranitelného, a stejně jako jsem v 18 dělala řidičák potupně na třikrát a nyní jsem, bez předstírané skromnosti, excelentní řidička – je to otázka zkušeností. Já tomu tedy i šla naproti, a přijímala jsem nejen debatní výzvy, ale podstoupila jsem i několik profesionálních mediálních a rétorických školení. Věřím, že cca 2019-2021 Markéta je mediálním umem na míle daleko od té 2022-2023.

Pro všechny: Které 3 další kandidáty byste podpořili? (Můžete uvést i lidi, kteří zatím kandidaturu neoznámili.)

Tuto odpověď možná později doplním s ohledem na to, že zatím není mnoho kandidátů, ani potvrzených zájemců, a nevidím důvod jmenovat lidi bez zájmu o kandidaturu. Z těch, co již mají nominaci, tedy Jany Koláříkové, Michala Gilla a Jirky Lehejčka, jsem klikla na „PRO“ u všech, jsou to podle mě kvalitní kandidáti.

Pro všechny: měli by čeští europoslanci v dalším volebním setrvat ve frakci greens/EFA? Proč ano/ne? Pokud ne, do jaké frakce by měli vstoupit?

Stejně jako v roce 2019 se domnívám, že nejlogičtější strategie je „být v takové frakci, která nám dá nejlepší podmínky naplňování našeho programu“. V roce 2019 to byla pouze Greens/EFA, jelikož Renew se s námi nechtělo bavit kvůli značné převaze ANO poslanců a jejich tlaku. Zároveň je dobré poznamenat, že G/EFA nám dalo velice dobré podmínky a silové výbory (včetně dokonce místopředsednické pozice pro Marcela), což je pro delegaci se čtyřmi europoslanci skutečně výjimečné. Mají totiž zájem na tom mít reprezentaci ze střední a východní Evropy. Na druhou stranu to s nimi není jen procházka růžovým parkem.
Pokud voliči tentokrát namixují karty zvolených lidí za Česko jinak, či některé frakce přehodnotí, koho u sebe chtějí mít (nebo se Babiš konečně rozumně rozhodne vypadnout do ECR :)), pak jsem určitě nakloněna novým vyjednáváním. Přirozeně je pro nás nejvíce přitažlivé Renew, to je bez debaty.

Pro stávající: jak velkou částku nominálně a procentuálně z ročního platu europoslance vč. paušální náhrady jste ročně darovali straně?

Každý rok se to trochu lišilo:
2020: 52 289 Kč
2021: 20 800 Kč
2022: 37 322 Kč
2023: 28 125 Kč (kdy tato částka se předpokládaně ještě v průběhu roku změní)

V krajských i komunálních volbách jsem oslovovala krajská sdružení s pomocí osobní i finanční, málokteré se mi však ozvalo, často jsem tedy sponzorovala především projekty, které mě oslovily, či které byly přímo na dary.pirati.cz. V průběhu let jsem také oslovovala odbory a podpořila jejich akce, které mi dávaly smysl.

Je těžké samozřejmě vyčíslit práci pro stranu, nicméně jsem dlouhodobě vedoucí Resortního týmu EZO, členka a t.č. i předsedkyně správní rady institutu π, aktivně jsem se podílela na všech kampaních a spolu-napsala dva programové body koaličního programu PirSTANu v roce 2021. To není malý objem času, věnovaný straně, a ať už k tomu má kdokoli jakýkoli postoj, já ho beru jako dar straně, které věřím a které chci pomáhat být lepší.

Pro stávající: stalo se Vám někdy, že Vaše hlasování v EP bylo v rozporu s aktuálním volebním programem Pirátů do Poslanecké sněmovny? Pokud ano, jak jste reagovali?

Je tím myšleno s programem Pirátů a Starostů? Nejsem si totiž vědoma toho, že by Piráti měli vlastní program do PSP. S tím koaličním jsme jako europoslanci zvoleni sice nebyli, navíc to byl program kompromisní vůči STANu, s nímž nejsme v jedné frakci, a v neposlední řadě se v EP řeší jiné věci, než na národní úrovni; ale i tak si nejsem úplně vědoma toho, že bychom kdy byli v rozporu. Já jsem ostatně dva body toho programu psala – zahraniční politiku a dezinformace.
Pokud se nicméně stalo, že se hlasovalo téma kontroverzní, vždy proběhlo kolečko konzultací s dotčenými resortními týmy, gestory ve Sněmovně, mediálním odborem, a v nejcitlivějších oblastech i s republikovým předsednictvem. Detaily takových jednání nicméně bude moci popsat asi hlavně Mikuláš, jelikož mých výborů a témat se tento problém nikdy nedotknul.

Pro všechny: Posílali byste jako europoslanec veřejně gratulace nebo blahopřání komukoli z těchto stran: SPD, KSČM, Pro, Trikolora?

Nikdy.

Pro stávající: Byli všichni Vaši asistenti, experti a poradci, včetně osob placených z rozpočtu EP, vybráni v otevřeném výběrovém řízení zveřejněném na pirátském fóru? Pokud ne, proč?

Ano, všichni moji asistenti i stážisti byli vybráni ve veřejném výběrovém řízení. Výjimkou jsou tzv. study visitors, pro něž mám možnost navštívit na dva týdny Evropský parlament celoročně a plošně a které nepovažuji za asistenty (ani nemají takový přístup v rámci EP). Zatím se nestalo, že bych žádosti o study visit nevyhověla – pokud ne okamžitě, pak v čase. Důvodem je praktičnost takové otevřenosti – slíbila jsem na začátku mandátu, že budu přibližovat a otevírat EP lidem co nejvíce. Návštěvy škol (kapacita 110 lidí ročně) a studijní návštěvy tedy neomezuji, ale naopak promuji.

Vím, že se ptáš, protože jsme to na Zulipu diskutovali s Marcelem v kanálu Mladého Pirátstva jako něco, co každý z nás dělá jinak. Je pravdou, že jsme to na začátku jako delegace nijak nekoordinovali a že k tomu máme oba jiný přístup, což jsem třeba do toho příspěvku Marcela na Zulipu ani nevěděla. Pokud by to však strana vnímala jako problém, nemám problém se přizpůsobit, akorát to bude administrativní zátěž navíc, a nebude možné třeba navazovat spolupráce se školami, jako mám jednu teď, které mi nabízí své nejlepší studenty na study visit.

Lukas.Blazej píše: 16 kvě 2023, 22:27

Pro stávající europoslance:
1) Kolik dnů v průměrném měsíci strávíte v ČR?
2) Jakým činnostem se věnují vaši asistenti? OFFTOPICAsistentem mám na mysli kohokoliv, kdo s vámi spolupracuje dlouhodoběji, bez ohledu na typ smlouvy a oficiální označení. Pokud budete ve stejných výborech, chcete v příštím funkčním období pokrýt stejné oblasti, nebo nějaká chybí?
3) Jde funkci europoslance vykonávat dlouhodobě, aniž by došlo k vyhoření nebo snížení aktivity ve funkci? Kolik hodin v průměrném měsíci strávíte prací?
4) Jaký je z vaší zkušenosti váš obraz u běžného českého voliče? Jste s tím spokojeni, případně jak to chcete změnit?
5) Jak využíváte prostředky frakce na propagaci?
6) Souhlasíte s cíli Spinelli Group? Pokud ano, proč nejste členové?
A ještě konkrétně:
Markéto, odkaz na transparenci z tvého webu vede na neexistující stránku. Jsou informace někde k dohledání v podobě srozumitelné pro běžného voliče?
Marceli a Markéto, na vašich GEA účtech je přes milion korun. Plánujete tyto prostředky do konce mandátu využít?
Děkuji všem za čas věnovaný odpovídání i za odvahu do primárek jít.

1) Od září 2019 do března 2020 jsem žila v Bruselu a seznala, že z hlediska komunikace s novináři, spolustraníky, lobbisty i občany nedává smysl být tam. Pak přišel Covid19, já se přestěhovala do Prahy a nyní v ní mám “hlavní” zázemí. Pokud vezmu průměrný měsíc jako 1x plenárko, 1x miniplenárko, 1x výborový týden a 1x green week nebo frakční týden, pak je to téměř 50:50. Celý týden pléna jsem pryč, miniplenárka a výborové týdny jezdím do Bruselu na půl týdne, a ve frakčním a zeleném týdnu se snažím být spíše v Čechách.

2) Můj senior policy poradce se věnuje legislativě v oblasti kyberbezpečnosti, zbraňových technologií, hybridních hrozeb vč. surveillance, mezinárodním obchodu a bezpečnosti a obraně.
Má policy advisorka se věnuje všemu v oblasti Východního partnerství, zahraniční politice, migraci, lidským právům.
Má administrativní asistentka se vypracovala na půl/půl policy/admin a kromě organizování mého kalendáře, akcí, schůzek, vyúčtování a celkově chodu kanceláře se také věnuje legislativě ve výboru pro ústavní záležitosti.
Tito jsou v Bruselu.
Má brněnská lokální administrativní asistentka spravuje brněnskou kancelář, zařizuje českou část mého kalendáře a akcí, také zařizuje návštěvnické skupiny škol do Bruselu a Štrasburku a spravuje mi evidenci kontaktů.
Můj marketingový specialista na půl úvazek mi chystá příspěvky na sociální sítě, stříhá videa na YouTube, reviduje články, přichází s nápady na komunikaci, pomáhá s briefingy a v době kampaní poskytuje marketingovou podporu manažerovi/manažerce kampaně.
Můj PR specialista na půl úvazek mi píše či reviduje články, chystá briefingy, komunikuje s novináři, vyhledává mediální příležitosti a nabízí mě, přináší nápady na komunikaci a v době kampaní poskytuje PR podporu manažerovi/manažerce kampaně.
Má dlouhodobá marketingová posila, která původně byla stážistkou, asistuje celé delegaci a našemu delegačnímu media manažerovi, ale také mi stříhá videa, Reelsy, připravuje briefingy na debaty.
Všichni tito tři zároveň koordinují s MO publikaci mých výstupů, či získávání notiček, pokud mám jít do televize k vládním tématům
Poté máme jako delegace několik delegačních zaměstnanců, ale nevím, zda mám uvádět i ty. Stručně se jedná o media manažera delegace, IT specialisty, a policy koordinátora delegace.

Jelikož mi touto otázkou dáváš také možnost o nich mluvit, ráda bych řekla – i pokud si to třeba čte jiný kandidát/ka – že skvělý tým je naprosto zásadní část dobré práce. Není moc věcí, v nichž by se aktivně a bez přinucení pochválila. Patří mezi ně jen řízení auta a zpěv. .) Třetí věc by ale pro mě bezpochyby byla schopnost přitáhnout a snad i motivovat excelentní, výkonné, schopné a obecně nejlepší lidi. A takové v týmu mám.

Jak jsem psala v kandidátské řeči, ráda bych nahradila svůj výbor INTA výborem LIBE, jelikož se tam podle mě budou odehrávat bitvy následujících pěti let v tématech, kterým se chci věnovat (nové technologie, hybridní hrozby).

3) Děkuji za tuto důležitou otázku. Výdrž není samozřejmostí. Je to podle mě hodně o tom, jakým týmem se člověk obklopí, a jaká očekávání má sám od sebe. Já jsem od sebe přiznaně vždy měla vysoká očekávání, a pokud jsem samu sebe zklamala, či jsem čelila kvůli přešlapům kyberšikaně, nepodepisovalo se to na mně dobře. Nikdy jsem naštěstí nepocítila dlouhodobější následky, například v podobě vyhoření – to nicméně neznamená, že se to nemůže stát. Prací trávím teď průměrně tak 10 hodin denně, o víkendech obvykle 2-3 denně. Je to opravdu těžké zprůměrovat – v zelený týden se může stát, že mám den téměř volno a jen si něco pročtu či vyřeším pár e-mailů, ve Štrasburku naopak není vůbec nestandardní pracovat od osmi ráno do desíti večer a pak jít ještě na pracovní večeři. Proto prosím berte můj zprůměrovaný čas jako skutečně to, co to je – průměr, ne denní standard. Abych však zároveň neodradila jiné kandidát*ky: je to moje VOLBA. Ta práce mě baví, nemám žádné závazky a ani je neplánuji mít. Nemám tedy důvod tomu nevěnovat maximum svého času, protože CHCI. Rozhodně ale nechci žádným způsobem vytvářet představu, že to je nutné, či žádoucí pro jiné lidi. Odpovídám pouze upřímně za sebe.

4) Běžný český volič je náročný pojem, protože mám problém si pod tím něco představit. Dle statistik se asi má jednat o voliče Babiše, protože ten okouzluje přes třetinu voličů? Myslím si, že můj politický naturel je nepochybně trochu polarizující. Mám velké podporovatele i velké odpůrce. Bývala jsem zdánlivě snadný terč pro některé konzervativce i extremisty, a zároveň jsem pro jiné symbolem toho, co chtějí v politice více vidět.
Jak píši v odpovědích Jakubovi i ve své řeči, naučila jsem se mediálně nakračovat opatrněji, to ale neznamená, že se zbavuji svého brandu rebelky. Nevýrazní, standardní, zaměnitelní politici mají všude mnoho prostoru, a pro mnoho lidí to nestačí pro to, aby začali v politiku a demokracii mít důvěru, nebo aby se jim navrátila. Vnímám u sebe určitou zodpovědnost za to, aby i lidé jiní, nestandardní, vybočující a v menšině měli své zastoupení, a že je politika pro všechny lidi s nějakými ideály.

5) Prostředky frakce, tedy tzv. Budget line 400, používám na své kampaně a pro podporu svého mediálního týmu. Již jsem z něj čerpala prostředky na tři kampaně, momentálně mám schválené prostředky na čtvrtou - to jsou ad hoc výdaje. Zároveň od ledna dlouhodobě na půl úvazek využívám prostředky frakce i pro marketingovou specialistku, která mi pomáhá s moderními formáty propagace (Reels apod.), a to v rámci podpory tématu Východního partnerství, včetně dění na Ukrajině.

6) Velice upřímná odpověď je: protože tato uskupení považuji za trochu zbytečná. Eurofederalistické myšlenky se dají mnohem lépe propagovat ve výboru AFCO, kde jsem, či na Konferenci o budoucnosti Evropy, kde jsem byla zástupkyní EP. Netvrdím, že networking je zbytečný, ale než jsem se vůbec o Spinelli Group dozvěděla, již jsem z řad jejích členů měla dostatek kontaktů, se kterými jsem spolupracovala na legislativě či zprávách. I díky této znalosti navíc vím, že množství jejich myšlenek se stále točí kolem trochu pevnější reformy toho, co máme, ne přehodnocení toho, na co mají mít národní státy právo - a že sice veto států by opustili někde, ale jinde o tom mlčí. Takový polovičatý eurofederalismus nemám potřebu podporovat moc aktivně, ale proti SP nic nemám.

Markéto, odkaz na transparenci z tvého webu vede na neexistující stránku. Jsou informace někde k dohledání v podobě srozumitelné pro běžného voliče?
Bohužel mi nikdo ze strany nesdělil, že naši stránku s výdaji na pirati.cz zrušili. Když jsem se ptala zbytku delegace, také o tom nevěděli. Požádala jsem tedy naše IT zázemí o návrat do původního stavu a již máme nazpět naši stránku Hospodaření v Evropském parlamentu: https://europarlament.pirati.cz/hospoda ... arlamentu/ Mrzí mě, že to tam nějakou dobu nebylo.

Marceli a Markéto, na vašich GEA účtech je přes milion korun. Plánujete tyto prostředky do konce mandátu využít?
Neplánuji využít úplně všechny. Využívám GEA prostředky pouze v souladu s pravidly Parlamentu i frakce Greens/EFA a v rámci tohoto nastavení nejsem schopna legitimně odvádět více prostředků pro své potřeby. Vím, že GEA je často “přivýdělkem do kapsy” pro mnohé europoslance, počítám však s tím, že my tyto peníze daňových poplatníků na konci mandátu vrátíme Parlamentu.

Europoslankyňa.
Vedoucí RT EZO.
Členka správní rady π.

Pravda bolí.
Politika je pro všechny.
NEklikat.
Píše se to AI.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 30628 poděkování
Dostal poděkování: 25270 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

@Marketa.Gregorova

Babiše "zradili" spojenci z regionu. ANO musí s pravdou ven, jaké je to vlastně hnutí
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ba ... f6b220ee8/

Proto mám otázku: Kdyby po volbách do EP už nebylo ANO v klubu ALDE, chtěli byste Piráty přesměrovat z Greens/EFA do ALDE?

případně proč Ano, proč Ne?

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Zamčeno

Zpět na „[Archív] Ukončené členské podněty“