Richard Adam

Moderátoři: KoKS Praha, PKS Praha, PMS Praha 6

Odpovědět
richard_adam
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 3
Registrován: 02 zář 2021, 16:16
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Richard Adam

Příspěvek od richard_adam »

Zdravím všechny příznivce a členy Pirátů,

jmenuji se Richard Adam, je mi devatenáct let a momentálně se připravuji na první školní rok v prostředí vysoké školy na právnické fakultě UK. Bydlím v Hostivici, menším městě na okraji Středočeského kraje a Prahy. Osm let jsem studoval místní gympl a letos jsem zde složil maturitní zkoušku. Nikdy mi nebylo lhostejné, co se kolem mě děje a chtěl jsem být přímým účastníkem. Proto jsem se vedle školních povinností věnoval i činnostem, které měly šanci a potenciál změnit k lepšímu prostředí, ve kterém jsem se pravidelně pohyboval. Participoval jsem ve školním parlamentu, přednášel v rámci projektu univerzita třetího věku nebo tvořil soutěžní video pro představení naší školy. Stejně bych to chtěl pojmout i v Pirátské straně. Nabídnout jí mé schopnosti, čas a odhodlání, protože věřím v to, za co bojuje a není mi vlastní letargie v takové situaci, jako je budoucnost země, ve které žiju.

Ve volném čase se věnuji seberozvoji- fyzickém (cvičení, hledání cest ke zdravější stravě a pochopení těla) i psychickém (vzdělávání v různých oborech), stýkání s přáteli, čtením a kreativní aktivitou- baví mě hledat sám sebe, tvořit něco originálního a osobitého, proto jsem zkoušel navrhnout vlastní značku oblečení, udělat si magazín nebo složit písničku.

Odpovědi k otázkám:
Proč my a ne někdo jiný? Popiš strany, nad kterými bys uvažoval/a, a proč jsi je zavrhl/a
Ač nejsem fanoušek pravo-levé orientace ideologické mapy kvůli přílišnému zjednodušení, tak pro jasnější představu improvizované demonstrace bych se zařadil k liberalistickému středu. K jeho myšlenkového jádru a principům se Pirátská strana od počátku hrdě hlásí a co více- je to podloženo několikaletou aktivní prací a výsledky, ačkoli mi přijde, že některé plány nebo výroky jsou více doleva a některé doprava. To k tomu mou optikou ale patří a je správné se rozhodovat podle aktuální situace a co je nejlepší pro fungování státu.
Z mého pohledu a vnitřního hodnotové nastavení relevantních politických stran na české scéně moc není. Vedle Pirátů by pro mne osobně byli v jiné konstelaci volitelní pouze Občanští demokraté, v krajním případě i TOP09, ale k oběma stranám mám nespočet výhrad a jejich historie je to nejmenší hrubé zrnko problému. (samozřejmě STAN, pokud by již nebyl v předvolební koalici). Proč se uchylovat k názorovým kompromisům, když zde existuje možnost volit Piráty.
To je základ, na který stavím možnost ucházet se o stranické členství a spolupodílet se na politice, což chápu jako prostředek udělat naši krásnou zemi lepším místem na život. Ideové zakotvení (ale zároveň v některých místech za mě stále hledání sama sebe- především ke svému stáří a podstatě přirozeného vývoje. Každopádně jádro identity je jasné už jen s ohledem na další pirátské strany v Evropě a celý myšlenkový proud), komplexní a realizovatelný program, silný lídr v čele, moderní fungování+ demokratické struktury strany a sympatické personální zastoupení v nejvyšších vrstvách (na základě nespočtu přečtených a zhlédnutých rozhovorů, “osobně“ mám hrozně rád Jakuba Michálka, jak se prezentuje na sociálních sítí a dalších médií) jsem došel k rozhodnutí nejenom na základě faktů a racionálního úsudku, ale i pocitového “souznění” (snad to nezní příliš esotericky).

Máš nějakou politickou nebo aktivistickou minulost? Kandidoval(a)s ve veřejných volbách?
Nemám a nekandidoval jsem zatím do žádných veřejných funkcí, přesto se snažím orientovat se ve společenských debatách širokého spektra, vyslechnout si všechny názorového tábory a kriticky je zhodnotit. Moc rád bych se ještě aktivněji zapojil do těchto témat, poznal nové lidi s podobným zájmem a nahlížel na problematiku s větším zdrojem informací a zkušeností. K tomu všemu by mi zapojení v Pirátské straně s kombinací mojí cílevědomosti mohlo přinést a jsem plný chtíče postavit se výzvám.

Myslíš, že existuje něco z tvé minulosti či současnosti nebo z tvého okolí, co by mohlo po tvém případném přijetí poškodit dobré jméno Pirátské strany? Např. spolupráce s represivními složkami (agent nebo spolupracovník, v minulosti např. u STB), nebo je proti tobě vedeno trestní řízení a nebo to očekáváš?
Zakládám si na slušnosti, férovém jednání a empatii. Stejně jako ctím dennodenně zákon, držím se i společenských norem a z prostředí škol jsem vychován respektovat řád dané instituce. Na policii jsem byl jednou v životě, a to když jsem našel peněženku na ulici. Trestně stíhán jsem nikdy nebyl.

Jaký máš názor na legalizaci drog? Legalizoval/a bys konopí? LSD? Heroin?
Co se týká konopí- dekriminalizace nestačí, jsem absolutně PRO legalizaci konopí. Ale minimálně stejně důležité jsou parametry a připravenost na následky po uzákonění konopí tak, jak je myšleno. Daňový systém, regulace THC k CBD a společenská osvěta. V Americe je téměř 2/3 konsensus pro schválení na federální úrovni. Neznám přesná data z Česka, ale je potřeba lidi reprezentativně informovat o všech kladech i záporech nejenom samotného využívání konopí, ale i konsekvencí plynoucích z legalizaci. Lidi jsou si vědomi “nějakých“ pozitivních zdravotních účinků konopí, jinak by ztěží byla povolená pro tyto účely. Je důležité zmínit i pozitiva nejenom pro stát (finance, kontrola složení, podpora podnikání), ale i pro koncového zákazníka.
LSD pro zdravotní účely nebo pod odborným dohledem? Jsem naprosto otevřen k diskuzi. Myslím, že v rámci terapie to smysl a přínos má. U konopí a LSD se výzkum za poslední roky hodně posunul a vědecký podklad je důležitou součástí pro verdikt.
A v otázce heroinu? V tabulkách návykovosti i škodlivosti se řadí vedle alkoholu, kokainu a podobnych substancí nejvýše. Každopádně třeba nápad s aplikačními místnostmi pro drogově závislé není špatná, jen je potřeba ji rozpracovat a podložit argumenty. Zároveň bych více upozornil na alkoholismus v Česku, jak se promítl během pandemie a jaké má důsledky- domácí násilí, hazard nebo rozpad rodin.

Co si myslíš o státních dotacích? V zemědělství? V průmyslu? V ohledu na rozvoj podnikání?
Státní finanční podpora v rámci předem daných pravidel a následném dodržování dokáže být víc než přínosná pro obě strany, viz dotace na hypotéku. Bohužel si při spojení termínu “dotace” a “zemědělství” představím našeho pana premiéra. Má to pro mě pejorativní nádech, eufemisticky řečeno. S tím se musí něco dělat. Při pohledu na ten monopol, zničení konkurence, šlapání po lokálních a regionálních zemědělských jednotek a kradení veřejných peněz pro vlastní byznys mi je smutno. Problém vidím i v tom, že menší zemědělci na dotaci dosáhnout podstatně hůře.

Co si myslíš o OSA, Intergramu a autorském zákonu? Víš jaké sdílení dat je legální a nelegální a že se platí poplatky z prázdných médií?
Nesmyslné poplatky a toxický (leckdy vyděračský) přístup OSA. Škodí to umělcům, kteří za svou tvorbu vidí minimum peněz, co si OSA účtuje.

Kde vidíš největší díru/nebezpečí v ochraně soukromí a svých osobních údajů?
S nástupem moderních technologií se přirozeně vyskytlo nebezpečí ochrany citlivých údajů, proto je důležitá digitální gramotnost stejně jako finanční a podobné. Celkově mi byrokratický aparát a nakládání s osobními údaji přijde zastaralý a někomu možná až nedůvěryhodný, nedivím se.

Kde si myslíš, že je hranice mezi svobodou projevu a rozumným omezením kvůli hanobení rasy a vyzývání k násilí?
Absolutní svoboda slova není nikde, možná v utopii anarchie a je tomu tak dobře přesně pro případy, kdy dochází k nenávistným komentářům ať už na účet určitého národu, rasy nebo věřících. Vyzní ti možná jinak než je myšleno,ale konstruktivní kritika≠nenávist. Všechno, co je za hranicí konstruktivní kritiky může být právně napadnutelný. To se může řešit např. cenzurou na příslušných platformách (kde si autoři určují vlastní pravidla a tím i sankce), nebo v trestním řízení při veřejném vyzývání k násilí/hanobení.

Co si myslíš o imigraci?
Poslední roky se hází slovy jako “multikulturalismus” a “globalizace”, jak se to komu hodí. Multikulturalismus má své chyby, protože lidé mají své chyby. V těch místech, kterých se to týká, často dochází k izolaci kultur a identifikaci členů do skupin. To většinou nemá pozitivní dopady. Jsem zásadně proti ilegální migraci, ale z té “humanistické” niterní podstaty je mi zle při pohledu na stavění hraničních plotů, strašení a demagogii vůči migrantům (i my jsme jimi v historii byli:) ). Jsem pyšný na evropskou křesťansko-židovskou kulturu, ale hlásit nenávist vůči jiným tradicím nebo náboženstvím? Tenhle archaický pohled se zasekl někde v 18. století.

Jaký je tvůj názor na referendum?
Na úrovni měst určitě, což je prakticky status quo. Přímá demokracie by mohla mít za následek větší angažovanost a informovanost obyvatel ČR. Vlastnosti, které se v právním státě se zdravou demokracií měly pěstovat. Tato občanská aktivita by měla být vizí, ke které bychom se měli postupně dopracovat. To ale potřebuje spoustu změn na mnoha úrovních. Bohužel na tom nejsme jako ve Švýcarsku a jiným pokročilých demokracií. Mají úplně jiný historický vývoj, každopádně možnost podat návrh zákona na základě zákonodárné iniciativy občana podložené peticí a následném projednání v PS a senátu? Sem s tím!

Co nejvíc pálí Českou republiku?
Společenská roztříštěnost, strach na základě dezinformací a v nejbližší době bohužel i hospodaření. To pak vede k dalším krizím a problémům. Generační souboj, bytová krize, vysoká inflace, exekuce. A to největší pro celý svět- globální oteplování. Proto si vážím strany jako Piráti a jejich ráznému postoji k této problematice.
Máš v úmyslu se u Pirátů zapojit do dění v kraji, sledovat fórum a účastnit se hlasování?
Bez toho bych ani neuvažoval o žádosti o členství. Zatím mou nejčerstvějším zážitkem bylo zahájení horké kampaně PirStan v Ústní nad Labem. Uvítal jsem jako bývalý hráč počítačových her pana Tukana v roli moderátora.

Je nějaký krajský expertní tým, do kterého by ses mohl(a) a chtěl(a) zapojit?
Určitě. Zajímají mě oblasti školství, kultury a životního prostředí.

Už jsi v kontaktu s nějakými piráty, třeba ve svém okolí?
Nejsem, ale za poznání a případnou spolupráci budu jedině rád!

Četl/a jsi náš program? Který? Co tě v něm zaujalo, co se ti líbí a k čemu máš výhrady?
Líbí se mi principy i konkrétní postup, jak nim dojít. Souhlasím s digitalizací a debyrokratizací. Stejně tak s mezinárodní orientací a podporou NATO a EU. Finanční injekce do kultury je potřeba, obnova půdního fondu a koordinace států při spolupráci k ochraně klimatu též. Líbí se mi cílení na mladé a schopnost s nimi komunikovat.
Co mi čerstvě utkvělo v paměti je postoj pana Ondřeje Dostála v otázce očkování. Nevím, kde je hranice mezi sdílením osobních údajů (jejich ochrana je klíčová) a mezi svobodou informací, když by se mělo jednat o člověka, který se mohl ucházet o tak důležitý resort v době pandemie jako je ministerstvo zdravotnictví. A pokud je stanovisko, že je to jeho věc sdílet či nikoliv... není to i věc pana prezidenta sdílet zdravotní stav jak na to upozornila paní Blanka Lednická při debatě na ČT?
K panu prezidentu mám milion a jednu výhradu a přijde mi správné v jeho pozici informovat veřejnost, ale nemělo by to tak být i u pana Dostála?

Sadu otázek jsem bral ze sekce Středočeského kraje, protože jsem tam od 2. září do dnešního dne měl podanou žádost o členství, ale před představením na fóru jsem to změnil, protože se v Praze pohybuji téměř denně.

Moc rád odpovím na další případné otázky.

Thanks for having me:)

Tito uživatelé poděkovali autorovi richard_adam za příspěvky (celkem 2):
Vaclav.Fortik, Jan.Lejcko
Uživatelský avatar
Tereza.Hubackova
Republikový výbor
Příspěvky: 602
Registrován: 10 dub 2016, 10:11
Profese: sociální pracovník
Dal poděkování: 2244 poděkování
Dostal poděkování: 1161 poděkování

Re: Richard Adam

Příspěvek od Tereza.Hubackova »

Ahoj Richarde, vítej na palubě, díky za Tvůj zájem a za obsáhlé představení! Pravidelně děláváme jednou za měsíc setkání pro nové zájemce, jen říjen jsme se rozhodli vynechat, protože potřebujeme po kampani a volbách trochu nabrat síly a novou energii. Co nejdřív dám vědět nějaký termín!
Ještě bych sadu obecných otázek doplnila o nějaké naše místní:

  1. jaká oblast Tě v Praze 6 zajímá, v čem by ses chtěl zapojit?
  2. co bys viděl jaká hlavní témata pro Pirátská program do komunální voleb?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tereza.Hubackova za příspěvek:
richard_adam

Tereza Hubáčková
PMS Praha 6
Republikový výbor
Zastupitelka v Praze 6
RT sociálních věcí, pracovní skupina pro SPOD

richard_adam
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 3
Registrován: 02 zář 2021, 16:16
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Richard Adam

Příspěvek od richard_adam »

Já děkuji za vřelé přivítání! Naprosto rozumím potřebě regenerovat po vysilujícím období voleb a moc rád se k setkání zájemců dostavím příští měsíc, pokud to jen bude možné. A ve stručnosti k Vašim otázkám.

  1. V okruhu mých zájmu a zainteresovaných témat toho je více, ale rozhodně bych chtěl zmínit kulturní život na Praze 6, školství (vzhledem k tomu, že jsem ze středoškolského systému před nedávnem vyskočil), životní prostředí (například recyklace a nakládání s odpadem), a sport. Rád se zapojím do všech témat a projektů, ve kterých budu cítit vlastní znalostní kompetenci, a budu tak reflektovat potřebu sebevzdělávání a kreativní spolupráce. Jsem relativně adaptabilní:)

  2. Celostátní téma pro nadcházející komunální volby by z mého pohledu mělo vycházet z hodnot, které Piráti zastávají od počátku- důraz na transparentnost (veřejné zakázky, informace o fungování úřadů, obecně hospodaření a rozhodování), debyrokratizace a naopak posilnění digitalizaci veřejných služeb, jejich přiblížení občanů a snaha o větší angažovanost s podporou lokálních referend. Klíčové bude i oblast sociálních a zdravotních služeb, obzvlášť po zásahu pandemie. Dále podpora sportovních klubů, aktivace obyvatel do společenského života skrze spolky a kulturní akce nebo lepší komunikace v rámci vyjádření potřeb občanů k obci.

Budu se těšit na osobní setkání!

Odpovědět

Zpět na „Zájemci o členství Praha 6“