Lenka "Jelena" Příplatová

Archivační fórum pro vlákna přijatých zájemců o členství

Moderátoři: KoKS Praha, PKS Praha

Pravidla fóra
Toto je dočasné archivační fórum pro odkládání vláken přijatých zájemců o členství. Vlákna sem přesouvá PKS Praha.
Zrušení archivu bude zváženo ve chvíli kdy začne kvalitně fungovat systém Evidence členů.
Zamčeno
Uživatelský avatar
Lenka.Priplatova
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 5
Registrován: 11 říj 2021, 14:58
Profese: biolog, výzkumník, popularizátor vědy
Bydliště: Praha 18
Dal poděkování: 19 poděkování
Dostal poděkování: 19 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Lenka "Jelena" Příplatová

Příspěvek od Lenka.Priplatova »

Ahoj,

Budu dlouhá, protože to jinak neumím, a protože si myslím, že stojí za to vyložit karty na stůl. Nicméně zahlédla jsem tu v chatu i nějaké strukturované otázky, tak se odpíchnu od nich.
Základní info o mně:

Jmenuju se Lenka Příplatová, nicméně skoro všichni mi říkají Jelena. Je mi 38, jsem svobodná a bez závazků. Vystudovala jsem evoluční biologii (Ph.D. v roce 2019 na PřF UK, disertace "Effects of Toxoplasmosis on Reaction Times and Prepulse Inhibition of Startle Reaction in Humans ") a v současné době se kromě odskoků zpět k toxoplasmoze věnuju převážně kognitivní vědě o náboženství v rámci grantu na Filosofickém ústavu AV ČR. Mimo vědu se věnuju především její popularizaci, zapojuju se do programů na podporu talentované mládeže, hodně čtu, vařím a občas (blbě) fotím a (trochu lépe) výtvarničím. Co do dovedností, mimo přírodní vědy a jisté presentation skills také mluvím anglicky, mizerně francouzsky, myslím, že celkem solidně píšu, občasně se motám kolem grafiky, DTP (jakž takž si poradím s Photoshopem či InDesignem), dělám korektury českých textů, mám nějaké základy webových technologií (HTML, CSS, PHP, MySQL, spravuju pár Wordpressů). Do Pirátů jsem se rozhodla vstoupit, protože jsou mi sympatičtí, myslím, že s nimi sdílím stejné vize pro tuhle zemi, a protože si myslím, že pokud chceme mít fungující zemi a občanskou společnost, musíme zvednout prdel ze židle a aktivně na tom pracovat.

1. Proč my a ne někdo jiný? Popiš strany, nad kterými bys uvažoval, a proč jsi je zavrhla.

Jsem liberální pravičák a sekulární humanista, čili v tomto státě nemám moc na výběr. Když vyloučím výsměchy demokracii (SPD, KSČM, ANO, Volný blok apod.), zbude kromě jasné levice (ČSSD) a Zelených (levicové strany, která ke svému hlavnímu tématu OŽP přistupuje víc srdíčkem než hlavou. Doufám, že my ostatní jsme se za těch cca dva a půl tisíce let od smrti Aristotela přece jen o sídle racionálního rozhodování něco naučili.) docela dost středových až pravicových stran.

  • KDU-ČSL je na mne příliš konzervativní a prokřesťanská. Fakt nechci dopadnout jako Polsko, a například postoj současného předsedy k Fér manželství, je pro mne dostatečným důvodem, proč tuto stranu ani nezvažovat.

  • Svobodní jsou kouzelníci, protože dokázali vyrobit konzervativní libertariánskou stranu, čili něco, co se má k realitě asi jako kulatá krychle. No, vlastně nedokázali...

  • ODS, TOP09 a STAN rámcově padají v úvahu, nicméně zejména ODS a TOP09 jsou na mne pořád příliš konzervativní a zejména ODS imho nezohledňuje některá dost klíčová témata v rámci lidských práv či OŽP. No a pak jsou v ní osobnosti, které prostě při nejlepší vůli nepřekousnu.

  • Nejbližší mému vidění světa tak zůstávají Piráti a STAN, přičemž Piráty dlouhodobě sleduju, mnoho let volím, občas aspoň trochu finančně podpořím, mám mezi nimi pár přátel a známých, a jsem spokojena s jejich dosavadními výkony na Magistrátu i jinde. Teda ne že byste mne občas nenasrali například některými antivax projevy, ale obecně je moje shoda s vámi největší, shoduju se s mnoha body vašeho programu, a myslím, že máte největší potenciál táhnout tuhle zemi směrem k větší civilizovanosti. Takže výběr je nakonec dost snadnej.

2. Máš nějakou politickou nebo aktivistickou minulost? Kandidovals ve veřejných volbách?

Nikdy jsem nebyla členkou žádné strany ani organizace spjaté s politikou, nikdy jsem nekandidovala ve volbách a svůj vstup do politické strany zvažuju velice dlouho a pečlivě. Jsem hodně aktivní v rámci občanské společnosti v oblastech, kde si myslím, že je potřeba něco změnit, a kde si myslím, že k tomu mám alespoň nějaké předpoklady. Popularizuju vědu, techniku a kritické myšlení v rámci spolků ČKS Sisyfos a Kosmo Klub, konkrétně spoluorganizuju přednáškový cyklus Pátečníci (www.patecnici.net), podílím se na udílení Bludných balvanů, spolu-spravuju weby a sociální sítě Pokusných králíků, spolku Sisyfos, Pátečníků, jsem šéfredaktorkou Zpravodaje Sisyfa, dělám vědeckou linii pro setkání fanoušků sci-fi (momentálně STARcon), spolumoderuju některé díly Jadrné vědy Leoše Kyši, občas píšu nebo mluvím do médií o vědeckých a skeptických tématech, porotcuju Juniorskou vědeckou konferenci (pořádanou PřF UK) pro mladé zájemce o vědu, spolupracuju s pardubických centrem talentované mládeže Technecium, přednáším o vědě jak na vědeckých a popularizačních institucích (Hvězdárna a planetárium Brno, Planetum, Pražská muzejní noc atd.), tak například na Prague Pride. Mluvila jsem i na demonstraci pro Fér manželství, a tuším, že jsem skončila i v nějaké jejich brožuře. A v rámci Ateistů ČR se snažím o to, aby tahle země byla fakt sekulárně humanistická. Takže celkově jsem asi aktivista docela významnej, ale nikdy jsem na to nešla přímo politicky. :)

3. Myslíš, že existuje něco z tvé minulosti či současnosti nebo z tvého okolí, co by mohlo po tvém případném přijetí poškodit dobré jméno Pirátské strany? Je proti tobě vedeno trestní řízení a nebo to očekáváš? :))

Jsem cynik s prořízlou hubou, čímž občas hodně lidí naseru. Nicméně žádnou trestnou činnost a jiné radosti za sebou nemám, nezpronevěřila jsem žádné státní dotace, a neopsala jsem žádnou ze svých akademických prací. :)

4. Jaký máš názor na legalizaci drog? Legalizoval/a bys konopí? LSD? Heroin?

Proboha jasně, že měkké drogy měly být dávno naprosto legální, a co se těch tvrdých týče, nelegalizovala bych jejich výrobu a prodej, ale držení a používání by mělo být legální, závislým bychom měli maximálně pomáhat (je to nemoc, člověku se zlomenou nohou taky neřekneme, aby nefňukal a prostě to zkusil rozchodit), a k tomu je potřeba minimalizovat negativní dopady narkomanie na společnost (například možnost odevzdávat použité stříkačky). Současný boj proti drogám dělá víc škody než užitku.

5. Co si myslíš o státních dotacích? V zemědělství? V průmyslu? V ohledu na rozvoj podnikání?

To je složitá otázka. Free market je krásný sen, v němž se homo oeconomicus za podmínek plné informovanosti houpe na vlnách pozitivní energie, nicméně realita vypadá trošku jinak. Z mého pohledu by zásahů státu do ekonomiky mělo být co nejméně a měly by mít jasná pravidla, nicméně trochu směřovat chování ekonomicky aktivních jednotlivců a podniků k minimalizaci negativních externalit a pomáhat menším společnostem a drobným živnostníkům v konkurenceschopnosti v prostředí velkých nadnárodních koncernů je určitě na místě. Za mě by bylo lepší, kdybychom méně přerozdělovali, a například (zjednodušeně řečeno) méně lili daně do podniků zaměřených na zaměstnávání osob s handicapem, a místo toho snižovali daně těm, kteří osoby s handicapem přirozeně zaměstnávají ve svém podniku (podobně podpora kratších úvazků, práce z domova a flexibilní pracovní doby pro rodiče či osoby pečující o někoho blízkého, další podpora péče v rodinném prostředí místo péče ústavní atd.) Taktéž by se mi zamlouvalo zvýhodňování podniků přecházejících na moderní zelené technologie namísto, například, zákazu brček, zejména jsou-li tyto technologie evidence-based (a ne že líbivě přikážeme elektromobilitu, která ale sama o sobě nic moc neřeší).

6. Co si myslíš o OSA, Intergramu a autorském zákonu? Víš jaké sdílení dat je legální a nelegální a že se platí poplatky z prázdných médií?

Myslím si, že je potřeba intenzivně řešit autorské zákony a nakládání s duševním majetkem tak, aby autoři nepřicházeli o svůj majetek a výdělek z něj, ale aby se na druhou stranu zákony posunuly do moderního věku, kdy při internetové distribuci například geografické omezení prodeje autorského díla nedává smysl. Fakt mne mrzí, že to ještě dávno není řešené lépe. Platba za prázdné nosiče a podobné hovadiny jsou spíš symptomy nesystematického řešení problému než samostatně stojící problém.

7. Kde vidíš největší díru/nebezpečí v ochraně soukromí a svých osobních údajů?

Vím, že je to důležité téma, ale nemám dostatečné znalosti v této oblasti, abych se k tomu chtěla vyjadřovat po technické či právní stránce. Mne osobně na tom vlastně nejvíce zajímá balanc mezi dostupností užitečných nástrojů a informací a ochranou konkrétního člověka, tj. jak umožnit každému chránit své osobní soukromí, abychom ale paralelně mohli využívat moderního světa a v něm dostupných dat k evidence-based rozhodování a usnadnění fungování v demokratické občanské společnosti. Mám na mysli například umožnění online voleb bez velkého rizika podvodů a zneužití údajů o voličích, či využití zdravotnických informací k big-data analýzám, které by mohly potenciálně zachránit tisíce životů, aniž by došlo k úniku zdravotních údajů o konkrétních osobách. Například lékové interakce jsou prozkoumány max. na úrovni 2-3 souběžně braných léků, přičemž zejména starší občané mnohdy berou léků mnohem víc, bez znalosti toho, co to dělá s jejich zdravím. Kdybychom měli údaje o vývoji zdravotního stavu osob beroucích různé typy léků napříč celou populací, mohli bychom určit nejnebezpečnější multilékové kombinace a prodloužit či značně zpříjemnit tak jejich příjemcům život. K tomu je ale pochopitelně potřeba ošetřit, aby si nikdo nemohl dohledat, co přesně bere jeho neoblíbený podřízený a podobně.

8. Kde si myslíš, že je hranice mezi svobodou projevu a rozumným omezením kvůli hanobení rasy a vyzývání k násilí?

Člověk nemá právo se necítit uražen, svoboda slova je nesmírně důležitá, rouhání není zločin atd. Na druhou stranu přímé výzvy k násilí, vyhrožování a podobně jsou přes čáru, a takové chování by mělo být denormalizováno i na sociálních sítích.

9. Co si myslíš o imigraci?

Že je cool. Věda je mezinárodní záležitost, obchod je mezinárodní záležitost, trh práce má být otevřen schopným lidem bez ohledu na rasu, pohlaví, státní příslušnosti či náboženské přesvědčení atd. Měli bychom podporovat schopné a pracovité cizince, aby přišli k nám, i podporovat vlastní občany, aby klidně šli za štěstím do zahraničí - a především aby tam chodili na zkušenou, buď v rámci vzdělávání nebo třeba na praxi, a následně se vraceli s novým know-how sem. Musíme ale tvrdě vymáhat naše "minimum morálky". Jakmile tu cizinec (včetně cizích diplomatů) začne hromadit zbraně, hlásat nenávist k jiné skupině obyvatel a podobně, má šupajdit tam, odkud přišel.

10. Jaký je tvůj názor na referendum?

Opatrně pozitivní. Rozhodně mají smysl referenda na lokální úrovni - lidé by měli mít možnost rozhodnout, zda se vedle nich zřídí dětské hřiště nebo skládka. Na druhou stranu si nemyslím, že by bylo dobré v referendu hlasovat například o otázkách lidských práv.

11. Co nejvíc pálí Českou republiku?

No imigranti to fakt nejsou... Můj pohled je omezen na oblasti, kterým se věnuju, nebo s nimiž mám určitou zkušenost, takže se vyjádřím k nim, aniž bych zpochybňovala důležitost i jiných témat.
Domácí péče o nemohoucí lidi je v plenkách. Starat se doma o nechodícího starého člověka je za trest, buď jej odložíte do LDN, které ale mnohdy nefungují tak, jak by měly, a často je to až rozsudek smrti, anebo doma zešílíte. Sociální pracovníci často nevalné kvality (kdo by to taky dělal, za tak nedůstojné finanční ohodnocení) na vás mají čas tak hodinu denně, a reálně je veškerá péče na vás cca 24/7 - žádné víkendy, žádná dovolená, nic.
Výuka vědeckých předmětů a kritického myšlení ve školách je žalostná, všechna čest osamělým bojovníkům z řadu učitelů a pracovníků neziskovek, kteří se to snaží změnit.
Z medicíny lezou lidi, kteří se naučili telefonní seznamy symptomů a k nim příslušejícími zákroky a léky. Hlubší pochopení? Prd. Schopnost kritické práce se zdroji? Prd. Snaha změnit současný systém výuky? Prd. Ohodnocení pracovníků ve zdravotnictví, zejména v prvních letech fungování? Prd. Balancujeme na hraně obrovskýho průseru, a řešíme kosmetické úpravy typu "tak těm sestrám teda trochu přidáme, no".
Podpora talentovaných středoškoláků? Pochopení evidence-based přístupů a obecně vědecké metody veřejností včetně lidí na rozhodujících pozicích? Promyšlená ochrana životního prostředí s akcentací technologických řešení a větší efektivity namísto tupých zákazů? Pláč a skřípění zubů kam se podívám...

12. Máš v úmyslu se u Pirátů zapojit do dění v kraji, v městské části, sledovat fórum a účastnit se hlasování?

Ano, proto se po velmi dlouhé rozvaze rozhoupávám ke vstupu. Vzhledem k množství aktivit, jimž se věnuju, je můj čas velmi omezen, a taky jsem dlouho nechtěla spojovat spolky, na jejichž fungování se spolupodílím, s konkrétní politickou stranou - imho by měly zůstat apolitické a fakt doufám, že to, že jsem se nyní rozhoupala, někdo nepoužije proti nim. Nyní jsem každopádně dospěla k závěru, že je potřeba dělat víc.

13. Je nějaký krajský expertní tým, do kterého by ses mohl a chtěl zapojit?

Ráda budu participovat na projektech zaměřených zejména na vědecko-skeptická, medicínská, lidskoprávní, ochranářská či vzdělávací témata s lidmi, kteří mají na věc alespoň trochu podobný pohled, nicméně zatím jsem neuvažovala ani o konkrétním kraji - na vstupu jsme se domluvili s kamarádem z Brna, momentálně žiju na Vysočině, trvalé bydliště mám v Praze - Letňanech, na vzdělávacích tématech spolupracuju hlavně v Pardubicích, a patrně budu po skončení pandemie nějakou dobu kvůli výzkumnému projektu bydlet v polském Bialystoku. Hlásím se v Praze, protože to je moje trvalé bydliště, vyrostla jsem tam, mám tam almu mater i zaměstnavatele a obecně jsem s ní propojená asi nejvíc, ale co se týče konkrétních činností a obecně činnosti v rámci strany - pokud bych se vám hodila k nějakému konkrétními smysluplnému projektu v republice, tak asi anything goes. :)

14. Už jsi v kontaktu s nějakými piráty, třeba ve svém okolí?

S Robertem Ramešem jsme ve výboru Sisyfa, s Martinem Polákem z Kolína komunikujeme a známe se roky, a Helča Buchtová je moje sympatická spolužačka z VŠ studií. Můj blízký kamarád a rovněž člen výboru Sisyfa Jan Hron podává přihlášku v Jihomoravském kraji paralelně se mnou.

Zdroje k ověření, co jsem zač:
Moje přednášky na youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... UizpgY-N1Z
Takhle nějak píšu ke skeptickým tématům: https://vtm.zive.cz/clanky/pseudovedy-b ... fault.aspx
Takhle nějak píšu k sekulárním tématům (výuka kreacionismu na školách, "nebezpečí pornografie", Prague Pride): https://www.osacr.cz/author/jelena/
Tenhle projekt mám na svědomí: https://pokusnikralici.cz/
A tomuhle se věnuju už asi osm let: http://www.patecnici.net/

Tak díky za zvážení mého členství. :)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Lenka.Priplatova za příspěvky (celkem 5):
Michal.Lupecka, Martin.Polak, Helena.Buchtova, Dominika.Michailidu, Daniela.Weissova
Uživatelský avatar
Martin.Polak
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 1057
Registrován: 09 srp 2010, 20:51
Dal poděkování: 677 poděkování
Dostal poděkování: 1358 poděkování

Re: Lenka "Jelena" Příplatová

Příspěvek od Martin.Polak »

Musím potvrdit, že skutečně Jelenu znám a je to mimořádně vyrovnaná osobnost která bude velký přínosem. Doufám že zkušenost s naší stranou bude pro ní podobně přínosná. :)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Polak za příspěvek:
Lenka.Priplatova

Na bojištích v Iráků a Kuvajtu zůstalo po armádě USA 300 tun ochuzeného uranu ve formě prachu. *
Snaha o zákaz zbraní zabíjejících a ohrožujících zdraví ještě dlouho po skončení konfliktu má smysl.
Podpořte snahu, aby se Česko připojilo k 122 členům OSN a řekla ne rozhazování jaderného odpadu.
Když už máme to ministerstvo zahraničí, že jo ;-) **
Vlákno: viewtopic.php?p=588267#p588267

David.Rauser
Koordinátor/ka krajského sdružení
Příspěvky: 46
Registrován: 02 srp 2020, 11:17
Profese: koordinátor KS Praha
Dal poděkování: 29 poděkování
Dostal poděkování: 19 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Lenka "Jelena" Příplatová

Příspěvek od David.Rauser »

Ahoj Jeleno,

těší mě Tvá žádost o členství. A jak jsme komunikovali přes mail, tak se i těším na osobní setkání v Pirátském centru.

Kdyby tě mezitím cokoliv zajímalo. Neváhej se na mě obrátit
Ať se daří

Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Rauser za příspěvek:
Lenka.Priplatova
Personální koordinátor KS Praha
+420 770 114 940
david.rauser@pirati.cz
Zamčeno

Zpět na „Přijatí zájemci Praha“