KF KHK 15/2020 - sněmovní volby 2021

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.

Moderátoři: PKS Kralovehradecky kraj, Krajsti predsedajici, KoKS Královéhradecký kraj

Odpovědět
Adam.Valenta
Krajský zastupitel
Profese: analytik, webdesigner
Dal poděkování: 409 poděkování
Dostal poděkování: 543 poděkování
Kontaktovat uživatele:

KF KHK 15/2020 - sněmovní volby 2021

Příspěvek od Adam.Valenta »

Zdravím Piráty a Pirátky,
v souladu s volebním řádem svolávám jednání ve věci primárních voleb pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky konané v roce 2021.

Volební řád stanoví pro primární volby následující podmínky kandidatury - §10 VŘ a to:
V primárních volbách smí kandidovat pouze člen nebo registrovaný příznivec České pirátské strany, který vystavil ve vyhrazené části webu strany svou prezentaci s fotografií, životopisem, případně osobními prioritami ve stanoveném formátu; prezentaci kandidáta může s jeho souhlasem vystavit i jiný člen nebo registrovaný příznivec.

Jednací řád
Doplněno: jednání krajského fóra se řídí naším jednacím řádem, který je dostupný na mraku.

Následně pro samotné volby platí tato pravidla:
Ve volbách za Českou pirátskou stranu smí kandidovat pouze její člen nebo registrovaný příznivec, který ke dni podání kandidátní listiny

a) podepsal čestné prohlášení, které obsahuje náležitosti podle volebního zákona a souhlas kandidáta s demokratickým minimem, kodexem pro danou veřejnou funkci, pokud byl schválen a programem pro dané volby, a
b) vystavil ve vyhrazené části webu strany svou prezentaci s fotografií, životopisem, případně osobními prioritami ve stanoveném formátu; prezentaci kandidáta může s jeho souhlasem vystavit i jiný člen nebo registrovaný příznivec, a
c) nekandiduje souběžně do více funkcí, jejichž neslučitelnost stanoví zákon nebo program strany.

Současně jsou volby do Poslanecké sněmovny PČR upraveny Zákonem č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně některých zákonů.

Kdy nebude kandidát puštěn k volbám:
Nezpůsobilému kandidátovi poskytne organizátor voleb pomoc se splněním podmínek kandidatury, je-li to možné. Pokud nezpůsobilý kandidát podmínky přesto nesplní nebo pokud mu pomoci nelze, k jeho kandidatuře se nepřihlíží. Proto nebude připuštěn k primárním volbám, nebude zařazen na kandidátní listinu, případně ho volební zmocněnec z kandidátní listiny odvolá.

Definice kandidátů resp. pozic:
  1. Lídr (1. pozice)
  2. Čelo kandidátky tvoří 1/7 z celkového maximálního možného počtu kandidátů zaokrouhlená nahoru, tj. 20/7 = 3 (2. a 3. pozice)
  3. Ostatní kandidáti (4. až 20. pozice)

Forma oznámení kandidatury a grilování:
  • Kandidaturu oznamujte v tomto vlákně spolu s kandidátskou řečí, odkazem na medailonek (na https://lide.pirati.cz/) a specifikací, zda kandidujete na pozici lídra, čelního kandidáta, nebo na zbytek kandidátní listiny.
  • Neúspěšní kandidáti budou automaticky zařazeni do volby následujícího místa na kandidátní listině, pokud v oznámení kandidatury neuvedou jinak.
  • Grilovat budeme kandidáty na pozici leadera a čelní kandidáty. Grilování proběhne na nejbližší krajské schůzi tj. 6.12.2020.

Navrhuji následující postup voleb resp. sestavení kandidátní listiny:
  1. Lídr kandidátky - samostatně dvoukolovou volbou (1. kolo o přijatelnosti kandidátů + 2. rozhodující kolo)
  2. Čelo kandidátky - postupná volba, kterou jsme použili při sestavování kandidátky do kraje (1. kolo o přijatelnosti kandidátů + dvě další kola na jednotlivé pozice z přijatelných kandidátů), tedy tento postup
    [*]Ostatní kandidáti ve skupině 4. až 10. pozice - stejný systém jako u čela (1. kolo o přijatelnosti + 7 dalších kol na jednotlivé pozice), tedy tento postup
    [*]Ostatní kandidáti ve skupině 11. až 20. pozice - usnesením
  3. Ostatní kandidáti ve skupině 4. až 6. pozice - stejný systém jako u čela (1. kolo o přijatelnosti + 3 další kola na jednotlivé pozice), tedy tento postup
  4. Ostatní kandidáti ve skupině 7. až 20. pozice - společná standardní dvoukolová volba
Lhůta pro přihlášení kandidátů na lídra a do čela je do čtvrtka 3.12. včetně.

Přihlášení kandidáti:
1. pozice - lídr (zvolen) 2. a 3. pozice - čelo (zvoleno) 4. až 6. pozice
7. až 20. pozice

Konstatuji, že primární volby jsou otevřené pro všechny kandidáty, kteří splní podmínky kandidatury.

Prosba: Hromadné dotazy soustřeďte až po tomto termínu, aby na ně mohli reagovat všichni najednou a nemáme v tom tady hokej.
Lhůta pro přihlášení kandidátů na pozice 4. až 6. resp. 7. až 20. je do 20.1.2020 včetně.
Kandidáti budou doplňováni zde v úvodním příspěvku.

Otevírám rozpravu a děkuji všem kandidátům za dodržení stanovených pravidel a lhůt.
Petr.Jenista
Komunální zastupitel/ka
Profese: zeměměřič, starosta
Dal poděkování: 55 poděkování
Dostal poděkování: 98 poděkování

Re: KF KHK 15/2020 - sněmovní volby 2021

Příspěvek od Petr.Jenista »

Petr Jeništa - kandidatura

Hlásím se jako kandidát na pozici 4-10.
Být poslancem není můj prvořadý cíl, to bych se hlásil na čelo.
Cílem je přinést Pirátům mojí "lokální popularitou" pár hlasů jako v krajských volbách.
Cílem je klidně z pozadí podporovat pomáhat a posouvat správu věcí veřejných k otevřenosti a odpovědnosti. Do toho dám všechno co vím a umím.
Pokud ale výsledky mojí dosavadní práce způsobí, že zvolen budu, pak jsem připraven tu odpovědnost převzít, pozměnit sobě i rodině život, a funkci vykonávat s nejvyšším nasazením. Proto se hlásím tak nahoru.
Profil mám tady: https://lide.pirati.cz/personProfile/723/
Kandidátskou řeč do Kraje, která platí i pro sněmovnu tady:viewtopic.php?f=409&t=48082&p=684435#p684435

Když budu poslancem, určitě nezůstanu starostou. Nestíhám ani to starostování, natož ho s něčím kombinovat.
Když budu poslancem, rád zůstanu ve Velké Jesenici zastupitelem. To se určitě dá stihnout a může se to dobře doplňovat.
Petr Jeník Jeništa

*****************************************************************************************************
Mám moc rád lidi a lidi mě moc baví. Když chtějí dokážou obrovskou spoustu věcí.
Dan.Lestina
Krajský zastupitel
Profese: aspirující přírodovědec
Dal poděkování: 3668 poděkování
Dostal poděkování: 3785 poděkování

Příspěvek od Dan.Lestina »

Ahoj, společně s @Jiri.Demel jsme dostali přidělen váš kraj k volebnímu dohledu za republikový výbor. Tradičně se to dělalo tak, že po odevzdání kandidátek RV se pak zpětně složitě doháněly nedostatky, z čehož plynulo mnoho opruzu a místy i zlé krve. Teď máme kraje rozdělené již takto předem, tak pokud bude něco nejasného, jestli je to OK, nebo ne, neváhejte se obrátit. Sami se sem občas po očku asi podíváme :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dan.Lestina za příspěvky (celkem 6):
Jiri.Demel, Tomas.Unger, Petr.Polacek, Adam.Valenta, Libuse.Verisova, Martin.Jiranek

Nerad se hlásím k nějakým proudům, ale i proto rozhodně podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Pavel.Volk
Krajské předsednictvo
Profese: OSVČ
Dal poděkování: 417 poděkování
Dostal poděkování: 268 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavel.Volk »

Dan.Lestina píše: 26 lis 2020, 14:05 Ahoj, společně s @Jiri.Demel jsme dostali přidělen váš kraj k volebnímu dohledu za republikový výbor. Tradičně se to dělalo tak, že po odevzdání kandidátek RV se pak zpětně složitě doháněly nedostatky, z čehož plynulo mnoho opruzu a místy i zlé krve. Teď máme kraje rozdělené již takto předem, tak pokud bude něco nejasného, jestli je to OK, nebo ne, neváhejte se obrátit. Sami se sem občas po očku asi podíváme :)
Ahoj, tak mám za PKS první informativní, co jsme dohledali, není třeba aby na čelo kandidátky byli jednotlivé osoby někým z Pirátů nominováni.
Vyložili jsme si to správně?
Stačí nám"filtr" v podobě dvoukolové volby.
I.kolo přijatelnost (myšleno - vyplněný profil, grilování,...)
II.kolo místo na kandidátce

Díky
Pomocnou ruku najdeš vždy jen na konci svého ramene ;) ;)
Dan.Lestina
Krajský zastupitel
Profese: aspirující přírodovědec
Dal poděkování: 3668 poděkování
Dostal poděkování: 3785 poděkování

Příspěvek od Dan.Lestina »

Inu, otázka vede k jiné důležité otázce: Ve sbírce předpisů nevidím žádný váš zvláštní jednací řád OFFTOPIC(jako u většiny krajů).
Za sebe bych doporučil, abyste se v tom případě přiměřeně řídili Jednacím řádem celostátního fóra, ale mám za to, že je to na vás, dokud váš postup nebude odporovat Zásadám týmové spolupráce.

Každopádně bych důrazně doporučoval, aby zde bylo uvedeno, jestli se zde tím JdŘ CF řídíte, příp. v čem se od něj budete odchylovat (tedy kromě toho, co předsedající už správně uvedl ohledně toho alternativního způsobu dvoukolového hlasování).

Možná zde máte nějaké krajové zvyklosti, to je podle mě v pořádku, ale u voleb této závažnosti by myslím bylo vhodné to zde mít přímo napsáno, jak se bude postupovat, aby to bylo jasné i třeba potenciálním kandidátům z řad široké veřejnosti.

No a pokud pojedete podle JdŘ CF, tak odpověď na otázku za mě je, že bych bych bral návrh kandidáta jako kterýkoli jiný návrh, tedy měl by být podpořený skupinou členů. OFFTOPICJeště bych tam asi viděl podporu pro to, aby se uznala i nominace některým místním fórem, ale nevím o tom, že by taková situace někdy někde nastala.)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dan.Lestina za příspěvek:
Pavel.Volk

Nerad se hlásím k nějakým proudům, ale i proto rozhodně podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Arnost.Stepanek
Krajský zastupitel
Profese: Náměstek hejtmana KHK - školství a sport
Dal poděkování: 503 poděkování
Dostal poděkování: 701 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arnost.Stepanek »

Hovořil jsem s několika lidmi, ohledně jejich možné kandidatury do PS, velká část to odmítla, OFFTOPICprotože si uvědomila (vč. mne), jak je to časově náročné.
Za sebe musím říci, že se budu rád věnovat práci na kraji a do PS nehodlám, bude-li potřeba, klidně doplním kandidátku ze zadních pozic.

Rád bych požádal o kandidaturu do čelních pozic pár lidí, kteří mi přijdou jako zajímaví kandidáti (pořadí je abecední - OFFTOPICabych se vyhnul ovlivňování). Pokud se kdokoli z těch, kdo odmítli rozmyslel, budu rád :-)

Co na to:
Filip Bureš
@Michal.Cepelka
@Martin.Jiranek
@Kamil.Kubica
@Tomas.Unger ?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Arnost.Stepanek za příspěvek:
Tomas.Unger
Arnošt Štěpánek
"Dobrý hráč hraje tam, kde je puk právě teď. Výborný hráč hraje tam, kde puk bude za chvíli"
Wayne Gretzky
Stanislav.Stipl
Člen KS Královehradecký kraj
Profese: programátor
Dal poděkování: 1584 poděkování
Dostal poděkování: 3193 poděkování

Příspěvek od Stanislav.Stipl »

@Dan.Lestina Jednací řád existuje zde: viewtopic.php?p=621673#p621673 (je pravda, že není ve sbírce, to je chyba)

Vedle toho existuje v kraji zvyklost, že nominace se nevyžadují. Dosud se snad při žádné volbě nevyžadovaly (primárky kraj 2016 a 2020, sněmovna 2017, volba předsednictva atd.).

Aby se to nějak vyjasnilo, dávám návrh postupu, aby v této volbě byly vyžadovány nominace v souladu se schváleným jednacím řádemskupiny členů o velikosti podle schváleného jednacího řádu, tedy skupina členů o velikosti jedné desetiny z celkového počtu členů zaokrouhlená nahoru, což v současné době vychází na 4. Kvůli zjednodušení by pro sběr skupiny členů mohly postačovat palce u přihlášení kandidáta.

Připomínám, že návrh postupu by se měl vypořádat tak, že se předsedající zeptá, zda je někdo proti. Pokud by byl byť jen jeden člen proti, tak se uvedeným způsobem postupovat nebude, čili nominace by se patrně nevyžadovaly (případně bych si pro návrh postupu musel sám najít skupinu členů a následně by se o něm hlasovalo). Pokud nebude do 24 hodin od dotazu předsedajícího žádný člen proti, mělo by se tak postupovat.
Naposledy upravil(a) Stanislav.Stipl dne 27 lis 2020, 17:25, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Stanislav.Stipl za příspěvky (celkem 5):
Dan.Lestina, Arnost.Stepanek, Petr.Polacek, Jana.Patkova, Dusan.Plch

test

Adam.Valenta
Krajský zastupitel
Profese: analytik, webdesigner
Dal poděkování: 409 poděkování
Dostal poděkování: 543 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adam.Valenta »

Registruji Standův návrh postupu a ptám se tedy, zda je někdo proti? Lhůta běží do 28.11. 16:00
Tito uživatelé poděkovali autorovi Adam.Valenta za příspěvky (celkem 6):
Stanislav.Stipl, Tomas.Unger, Dan.Lestina, Arnost.Stepanek, Petr.Polacek, Jana.Patkova
Stanislav.Stipl
Člen KS Královehradecký kraj
Profese: programátor
Dal poděkování: 1584 poděkování
Dostal poděkování: 3193 poděkování

Příspěvek od Stanislav.Stipl »

Na základě upozornění @Dan.Lestina jsem mírně upravil formulaci návrhu postupu. Náš jednací řád určuje velikost skupiny členů, ale nestanovuje povinnost nominací, čili případné nominace v tomto jednání by byly právě na základě případného schválení návrhu postupu, nikoliv na základě jednacího řádu. Čili jsem tu formulaci upravil, aby to nebylo zavádějící. Ale stále platí:
- pokud chcete v tomto jednání povinné nominace, nemusíte dělat nic
- pokud nechcete, aby byly povinné nominace, vyjádřete svůj hlas proti
Tito uživatelé poděkovali autorovi Stanislav.Stipl za příspěvky (celkem 3):
Dan.Lestina, Arnost.Stepanek, Tomas.Unger

test

Tomas.Unger
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Profese: Živnostník
Dal poděkování: 299 poděkování
Dostal poděkování: 221 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Unger »

Ahoj, Pirátky a Piráti,

ucházím se o čelo kandidátky. Věřím, že vaši důvěru a případnou podporu nezklamu.

Kandidátská řeč

Jako poslanec bych rád dosáhl:

systémového a spravedlivého fungování památkové péče (končí koncepce památkové péče 2017-2020, v letošním roce 2020 se kupříkladu jedná o položky kolem 627 mil. Kč), dořešení zákonného rámce držení zbraní (harmonizace s legislativou EU atd.), systému smysluplného nakupování materiálu pro armádu a PČR (rozhodující je garance záruky a kvality). Jsem si jist, že vzhledem ke svým letitým zkušenostem právě v daných oblastech mohu být přínosem a cennou posilou poslaneckého týmu.

Obor, kterému se věnuji nyní

Od roku 2003 restauruji díla z kamene, z obecných kovů a zbraně. Výčet prací na prestižních zakázkách nebo místech čítá desítky položek (mj. Strakova akademie, Kramářova vila,...). Také se věnuji udržování tradice klasické ruční výroby z kovů (výroba secesních svítidel, art deco doplňků interiérů atd.). Dále se, cca od roku 2008, intenzivně zabývám vývojem a výrobou slavnostních a výstrojních součástí uniforem navazujících na tradice naší země. V roce 2017 jsem si zřídil koncesi a získal zbrojní licenci pro opravy či úpravy zbraní a také na jejich nákup a prodej.

Politická komunální a komunitní činnost

Ve městě Náchodě se podílím na komunální politice. Aktivně se účastním práce v komisích. Nastřádal jsem cenné zkušenosti s obhajobou a podporou pirátských myšlenek. Někdy je velmi složité obhajovat Piráty, a to i díky hromadě předsudků. Potřebná snaha změnit zaběhlé praktiky není některým spoluobčanům zkrátka po chuti.

Dále jsem pořádal nebo svou účastí podpořil tři ročníky akce “Ukliďme Česko”. Angažoval jsem se ve výrobě roušek pro nemocnici v Náchodě, pečovatelskou službu, a dokonce i pro pracovnice České pošty. S pomocí Aleše Dohnala (tehdy člen zastupitelstva Hradce Králové) jsem dodal štíty PČR - Obvodnímu odd. Náchod, Celní správě - hraniční přechody Náchod, Trutnov, dále veterinární ordinaci Náchod a MŠ Horní Radechová. Na 3D tiskárně jsem také tiskl pomocné držáky respirátorů pro Oblastní nemocnici Náchod, cca 50 ks pro Celní správu KHK a dále několik kusů i pro PČR.

Jsem předsedou náchodského AVZO (Asociace víceúčelových základních organizací a technických sportů ČR). Pod tuto organizaci spadá Sportovně střelecký klub a Fiat klub. Aktuálně máme celkem 51 členů.

Cesta k rozhodnutí

Když mně @Pavel.Volk po krajských volbách zavolal a řekl mi:“Navrhnu tě, abys kandidoval do PSP!”, tak jsem se mu nejprve takřka vysmál. Po zhruba týdnu se mi to ale “rozleželo v hlavě” a já názor změnil. Nastala totiž doba, kdy cítím přímo morální povinnost - napravit či alespoň významně korigovat chyby stávajících vládnoucích stran. A to nehledě na ztrátu osobního pohodlí. Je třeba jít příkladem. Je zapotřebí pozvednout občanskou chuť podílet se na demokracii. V historii se mnohokrát naplnilo úsloví: “Stát, kde se lid nechce podílet na své vládě, je odsouzen, aby mu vládli ti nejhorší z nich.”

Oslovil jsem proto aktivního poslance @Martin.Jiranek , jak se na věc dívá on. Seznámil mě s tím, co obnáší práce poslance a co by mě asi čekalo. Následovalo mé velmi složité rozhodování - hlavně ve směru k rodině. Vnitřně jsem se začal připravovat na to, že budu muset změnit svůj dosavadní život a silně tím ovlivnit i mou rodinu. Nelze přehlédnout ani mého tátu, se kterým společně vlastníme firmu. Jelikož spolu pracujeme 17 let, musím brát v potaz i jeho pohled. Svěřit se mu se svým vnitřním rozhodnutím byl pro mě docela delikátní úkol. Reagoval poměrně stručně: ”Sám musíš vědět, co děláš.” :-).

Nesmím zapomenout na svou milovanou ženu @Anna.ungerova, která mi hned v počátku mé rozvahy poskytla plnou důvěru a řekla mi, že to zvládneme.
Taková je tedy cesta k mému rozhodnutí, lemovaná důležitými milníky: @Anna.Ungerova , @Pavel.Volk , @Ales.Dohnal , @Martin.Jiranek - děkuji vám!

“Bez osobní odvahy a odpovědnosti nelze dělat politiku opravdovou demokratickou a lidovou.” TGM
A tak to cítím i já.
OFFTOPIC
Při sestavování kandidátky pro komunálky v roce 2018 jsem často slýchal: “Ty máš furt ty svoje ideály, neboj, o ty přijdeš!”. Já ale své ideály stále mám, a morální zásady také. Jako správný Pirát jsem ochoten změnit názor až na základě dat. Ale duši mám konzistentní, stále tu svou jednu. Zůstávám hrdým Pirátem - okolní útoky, neútoky. Opravdu vše je v rukou našeho osobního úsilí: podporovat, informovat a někam výš a dál posunout naši společnost.OFFTOPIC
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody. :) remove before flight :)
Odpovědět

Zpět na „Krajské fórum Královéhradecký kraj“