Martin.Polak píše:Patent je něco jiného. Matematický vzorec se nedá patentovat. Stejně tak jako se nedá patentovat jedno slovo. Nedá se ani patentovat žánr - Mám patent na detektivku. x Mám patent na letadlo? Ne to nejde. Tvůj argument je úkrok stranou.
Coca Cola nemá patentovanou chuť, ale svojí značku, grafiku, loga a má patentovanou skleněnou lahev. Vyrábí se mnoho kolových limonád které mají v názvu slovo Cola a je to v pořádku. Ale pokud by někdo začal vyrábět kopii Coca Coly jednu ku jedné - lahev, název, barvy, ... Tak nastává problém. ANO? Souhlas?
Žádný autor se nezlobí, pokud inspiruje další autory a začnou vznikat díla inspirovaná, ale jiná.
Ale pokud by někdo bez jeho souhlasu přímo navázal na jeho dílo a použil stejný styl obálku, tak je to problém. Je to přece plagiát.
Patent i umělecké dílo jsou výsledkem tvůrčí činnosti, za kterou leží mnohdy velké vynaložené úsilí a často i finanční náklady, na což narážím. Co se týče příkladu Coca Coly - lahve, názvu, barev, zde nejde o patent, ale o ochranu obchodní, konkrétně průmyslový vzor.
Petra.Smutna píše:...
Ještě mě zaujal v předchozích postech ten příměr k patentovému právu - u patentového práva, co jsem si všimla, se jede opačný postup - díky grantům existují výzkumné týmy, jejichž úkolem je vytvářet nové patenty, mně z vnějšího laického pohledu to snad i vzdáleně zavání prachobyčejným generováním zisku za každou cenu (snad se mýlím). Věříme tomu, že dokážeme stejně jako vědce a vynálezce uživit z našich daní i umělce a rozjedem pro ně štědré grantové donátorství?
Nemám větší přehled o grantech na výzkum, ale předpokládám, že jsou to zejména granty na finančně (personálně, časově, prostředky) náročné výzkumy. V oblasti umění ale též máme například Státní fond kinematografie či díla koprodukovaná, tedy částečně placená, veřejnoprávní Českou televizí. Ano, zřejmě tu bude větší nepoměr v neprospěch výše peněz na kulturu. Na druhou stranu, nikdo nechce, aby ty podmínky byly stejné, i v původním příspěvku se objevuje příklad na ochranu na dobu 14 + 14 let, a to *, zatímco u patentů je to jen 10 + 10 let. Ono by, alespoň prozatím a alespoň mně, stačilo zrušit klauzuli "po smrti autora", tedy ochranu sjednotit na pevné době od vydání díla, a délku této doby vrátit na dřívějších 50 let.
* Ono lze oněch 14 + 14 let brát jako cílový návrh, ale též jako příklad, kdy již dochází k ekonomické návratnosti u autorských děl, což se hodí pro vyjednávání. Vždyť nedávno byla naopak doba ochrany prodloužena z uvedených 50 na 70 let, je tedy jasné, že naopak autorská práva nějak omezit bude velmi těžké.