Jak vysvětlit pirátské autorské právo autorům?

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Odpovědět
Martin.Polak
Člen KS Středočeský kraj
Dal poděkování: 156 poděkování
Dostal poděkování: 246 poděkování

Re: Jak vysvětlit pirátské autorské právo autorům?

Příspěvek od Martin.Polak »

Roman.Kucera píše:
Martin.Polak píše:Super! Roman Kučera radí: Autoři, vykrádejte stále sami sebe. Recyklujte stále dokolečka ať si pojistíte práva. Ty kdyby jsi byl agent Shakespeara, tak mu navrhneš aby napsal pokračování "Romeo a Julie po 20 letech", "Romeo a Julie se vrací",
Omlouvám se, že jsem s tebou začal diskutovat. Byla to moje chyba. Už ji víckrát neudělám.
Napadá tě jiný způsob, jak stále používat stejné postavy a atributy prodlužovat tak životnost díla? Než ten, že autor bude stále uměle prodlužovat děj a stále bude používat stejné argumenty = bude vykrádat sám sebe.

Ptal jsi se, kdo může za to, že se PKD ve své době neprosadil?
Velký příběh a když to hodně zjednoduším, tak PKD je prototyp autora, který předběhl svojí dobu a čtenářstvo muselo teprve dorůst.
Ty ho fakt neznáš? Máš přece žánrové nakladatelství zaměřené na fantastiku a PKD je jeden z velikánů fantastiky.

PS: Kolik jsi vydal té beletrie za posledních 10 let? Veřejné databáze tvrdí, že je to číslo 0. Jen jsem si chtěl doplnit další data do tvé studie o prodejnosti knih. Děkuji.

Na bojištích v Iráků a Kuvajtu zůstalo po armádě USA 300 tun ochuzeného uranu ve formě prachu. *
Snaha o zákaz zbraní zabíjejících a ohrožujících zdraví ještě dlouho po skončení konfliktu má smysl.
Podpořte snahu, aby se Česko připojilo k 122 členům OSN a řekla ne rozhazování jaderného odpadu.
Když už máme to ministerstvo zahraničí, že jo ;-) **
Vlákno: viewtopic.php?p=588267#p588267

Petra.Smutna
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: ekonomka
Dal poděkování: 84 poděkování
Dostal poděkování: 190 poděkování

Příspěvek od Petra.Smutna »

Josef.Kadlecek píše: Já taky tvořím - dnes a denně - u zákazníků autorské dílo, když jim tvořím elektroinstalaci bez projektu OFFTOPICkterý když už na to dílo čirou náhodou je, tak ten zmetek projektat si tam přes háfo háfo svých nedodělků především nezapomene napsat, že je tenhle jeho zmetek především jehoautorské dílo!!!, která musí být naprosto, ale echt bezpečná, musí tedy splňovat všechny platné ČSN (po mě jde revizní technik), musí o pidísek víc než stoprocentně fungovat a --- a to je vskutku s podivem - funguje - mnohá - bez jakýchkoli reklamací už desítky let. A bez autorské ochrany
Byť jsem bezvýhradným autorem autorského díla bez nároku na jakoukoli autorskou ochranu.
A to si musím platit aktuální znění ČSN za ne úplně zanedbatelný peníz, i když tvůrci ČSN už jsou jednou z našich daní zaplacení!
Tož, vezmu takového Tvého autora do učení... Aby pochopil, zač je toho loket. A to ho nechci a nebudu nijak shazovat, páč je mi jasný, že to nejni žádnej jouda, ale velice schopnej člověk!
Petr.Vileta píše: Tak si zahrajeme hru na skutečný život. ;) Slovo autor nahradíme třeba slovem ... truhlář.
Truhlář vyrobí tvarově zajímavou, pohodlnou, poměrně bytelnou a poměrně levnou židli. Jen tak, pro vlastní rodinu. Uvidí to pár návštěv, posedí na ní a přesvědčí ho, že je to skvělá židle. Truhlář tedy nakoupí prkna, kulatinu atd. Věří si, tak vyrobí rovnou 2000 židlí. Nalakovat si to nechá od profíka lakýrníka. Pak sedne do auta a začne objíždět prodejce nábytku. Jenže ti chtějí 50% z ceny a to nezaplatí ani nákup materiálu, natož lakýrníka. Uběhne pár let a truhlář má pořád pár set židlí někde ve stodole.
Má právo být naštvaný, nebo mu prostě nevyšel podnikatelský záměr? Nebo je debil? ;)
Velmi zajímavá diskuze, dosud jsem se domnívala, že Piráti vědí, co dělají, nyní mám pochybnosti. Mám k vám, prosím, dva dotazy, Josef Kadleček a Petr Vileta:

to Josef Kadleček: Umělecká tvorba a instalace elektroinstalace je otázka kolika hodin/dní? Kvalitní kniha vznika v řádu měsíců, vyjímečně let, brak v řádu pár měsíců, vyjímečně více. Po tu tobu má umělec možnost buď žít z tantiémů za svoji minulou tvorbu, nebo pracovat mimo svoji tvůrčí parketu, přičemž čeští spisovatelé, pokud je mi známo, z drtivé většiny nějak pracují všichni, jelikož je vlastní tvorba skutečně neuživí.
Lze srovnávat s rozvodem elektrické kabeláže? Byl bys ochoten strávit nad nějakým komplexem budov několik měsíců (řádově dejme tomu, rok) a přitom se přiživovat třeba jako pošťák? Protože po tu dobu nelze mít rozpracováno více projektů (vztaženo k tvůrčímu psaní).

to Petr Vileta: To stejné, za jak dlouho truhlář vyrobí jednu židli? Hlavně, ale - tvoří ji jen tak z osvícení truhlářské můzy, nebo na zakázku? Čili chceme po spisovatelích, aby objížděli movitější klienty a ptali se jich, co mají napsat, aby si to od nich koupili?

Ještě mě zaujal v předchozích postech ten příměr k patentovému právu - u patentového práva, co jsem si všimla, se jede opačný postup - díky grantům existují výzkumné týmy, jejichž úkolem je vytvářet nové patenty, mně z vnějšího laického pohledu to snad i vzdáleně zavání prachobyčejným generováním zisku za každou cenu (snad se mýlím). Věříme tomu, že dokážeme stejně jako vědce a vynálezce uživit z našich daní i umělce a rozjedem pro ně štědré grantové donátorství?
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Martin.Polak píše:Ptal jsi se, kdo může za to, že se PKD ve své době neprosadil?
Velký příběh a když to hodně zjednoduším, tak PKD je prototyp autora, který předběhl svojí dobu a čtenářstvo muselo teprve dorůst.
Ty ho fakt neznáš? Máš přece žánrové nakladatelství zaměřené na fantastiku a PKD je jeden z velikánů fantastiky.

PS: Kolik jsi vydal té beletrie za posledních 10 let? Veřejné databáze tvrdí, že je to číslo 0. Jen jsem si chtěl doplnit další data do tvé studie o prodejnosti knih. Děkuji.
Pleteš si Kučery. ;) A to máme přitom dosti odlišnou barvičku i fotku. ;)

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Martin.Polak
Člen KS Středočeský kraj

Martin.Kucera píše:
Martin.Polak píše:Ptal jsi se, kdo může za to, že se PKD ve své době neprosadil?

Pleteš si Kučery. ;) A to máme přitom dosti odlišnou barvičku i fotku. ;)
Omlouvám se!
Popravdě polovičku textů jsem sepsal na mobilu. Opravdu a tam ten přehled kdo je kdo a celkové stavbě textu je minimální. :-)

Petro Smutná, děkuji za podporu. Když jsem četl o autorské tvorbě kterou je instalace elektroinstalace, tak jsem na chvilku nevěděl, zda to není žert.

Na bojištích v Iráků a Kuvajtu zůstalo po armádě USA 300 tun ochuzeného uranu ve formě prachu. *
Snaha o zákaz zbraní zabíjejících a ohrožujících zdraví ještě dlouho po skončení konfliktu má smysl.
Podpořte snahu, aby se Česko připojilo k 122 členům OSN a řekla ne rozhazování jaderného odpadu.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Petra.Smutna píše:to Petr Vileta: To stejné, za jak dlouho truhlář vyrobí jednu židli? Hlavně, ale - tvoří ji jen tak z osvícení truhlářské můzy, nebo na zakázku? Čili chceme po spisovatelích, aby objížděli movitější klienty a ptali se jich, co mají napsat, aby si to od nich koupili?
Vždyť jsem to psal v tom příkladu. Truhlář vyrobil židli pro vlastní rodinu a teprve další lidé ho přesvědčili, že ta židle je novátorská a on se rozhodl jich vyrobit víc. Ovšem jako podnikatelský záměr se mu to nepovedlo.

No a to stejné se spisovatelem. Spisovatel napíše povídku. Pak s tím "obejde" pár vydavatelství a pokud mu to někdo vezme, mají se dohodnout mezi sebou buď na konečné ceně (tady rukopis, tady 5000 Kč), nebo na podílu ze zisku (z každé prodané knihy dostane autor třeba 10%). Pokud mu to žádný vydavatel nevezme, je to možná tak blbé, že to nestojí za plácání tiskařské černě. Ale pořád si to může spisovatel vydat vlastním nákladem a svépomocí. Normální podnikání, jako cokoliv jiného. Pokud by jiný vydavatel vzal povídku a bez smlouvy ji vydal také, pak to řešit přes orgány činné v trestním řízení. Pokud by to někdo hodil zdarma na internet ... ale to už funguje teď. ;)

Takže kde je problém? Truhlář nemůže nic nového vymyslet, ale spisovatel ano? Truhlář nemá právo na autorskou ochranu, ale architekt, co projektoval vysílač Ještěd, ano? Nebudeme za chvíli platit i když jen projdeme kolem Tančícího domu? Viděli jsme přece autorské dílo a tím jsme ho užili.

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Vojtech.Voparil
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: programátor
Dal poděkování: 49 poděkování
Dostal poděkování: 129 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Voparil »

Martin.Polak píše:Patent je něco jiného. Matematický vzorec se nedá patentovat. Stejně tak jako se nedá patentovat jedno slovo. Nedá se ani patentovat žánr - Mám patent na detektivku. x Mám patent na letadlo? Ne to nejde. Tvůj argument je úkrok stranou.
Coca Cola nemá patentovanou chuť, ale svojí značku, grafiku, loga a má patentovanou skleněnou lahev. Vyrábí se mnoho kolových limonád které mají v názvu slovo Cola a je to v pořádku. Ale pokud by někdo začal vyrábět kopii Coca Coly jednu ku jedné - lahev, název, barvy, ... Tak nastává problém. ANO? Souhlas?
Žádný autor se nezlobí, pokud inspiruje další autory a začnou vznikat díla inspirovaná, ale jiná.
Ale pokud by někdo bez jeho souhlasu přímo navázal na jeho dílo a použil stejný styl obálku, tak je to problém. Je to přece plagiát.
Patent i umělecké dílo jsou výsledkem tvůrčí činnosti, za kterou leží mnohdy velké vynaložené úsilí a často i finanční náklady, na což narážím. Co se týče příkladu Coca Coly - lahve, názvu, barev, zde nejde o patent, ale o ochranu obchodní, konkrétně průmyslový vzor.
Petra.Smutna píše:...
Ještě mě zaujal v předchozích postech ten příměr k patentovému právu - u patentového práva, co jsem si všimla, se jede opačný postup - díky grantům existují výzkumné týmy, jejichž úkolem je vytvářet nové patenty, mně z vnějšího laického pohledu to snad i vzdáleně zavání prachobyčejným generováním zisku za každou cenu (snad se mýlím). Věříme tomu, že dokážeme stejně jako vědce a vynálezce uživit z našich daní i umělce a rozjedem pro ně štědré grantové donátorství?
Nemám větší přehled o grantech na výzkum, ale předpokládám, že jsou to zejména granty na finančně (personálně, časově, prostředky) náročné výzkumy. V oblasti umění ale též máme například Státní fond kinematografie či díla koprodukovaná, tedy částečně placená, veřejnoprávní Českou televizí. Ano, zřejmě tu bude větší nepoměr v neprospěch výše peněz na kulturu. Na druhou stranu, nikdo nechce, aby ty podmínky byly stejné, i v původním příspěvku se objevuje příklad na ochranu na dobu 14 + 14 let, a to *, zatímco u patentů je to jen 10 + 10 let. Ono by, alespoň prozatím a alespoň mně, stačilo zrušit klauzuli "po smrti autora", tedy ochranu sjednotit na pevné době od vydání díla, a délku této doby vrátit na dřívějších 50 let.

* Ono lze oněch 14 + 14 let brát jako cílový návrh, ale též jako příklad, kdy již dochází k ekonomické návratnosti u autorských děl, což se hodí pro vyjednávání. Vždyť nedávno byla naopak doba ochrany prodloužena z uvedených 50 na 70 let, je tedy jasné, že naopak autorská práva nějak omezit bude velmi těžké.
Martin.Polak
Člen KS Středočeský kraj

Pokud Petr.Vileta zná nakladatele který platí pět tisíc za povídku a dá dokonce 10% z ceny knihy ať okamžitě předá kontakt. Sakra nenechávej si toho blázna jen pro sebe.
Za koukání na Ještěd a nebo na Tančící dům tě nikdo nemůže nutit platit. Už z principu jsou ve veřejném prostoru a nejde se vyhnout pohledu na ně.
Ale pokud by jsi chtěl navštívit útroby těchto staveb a případně si přečíst instalované panely s texty a fotografiemi o budovách. Tak je legitimní od tebe chtít vstupné. Z takové návštěvy si také nic fyzického neodneseš, tedy pokud nejsi zloděj.
Ostatně co brání příslovečnému truhláři vybírat vstupné za možnost prohlídky svých židlí? Nikdo.
U knihy také neplatíš za pohled na obálku ale za svou touhu zjistit co je uvnitř. Nepsaná dohoda - ty chceš text a on chce odměnu.
Nikdo tě nenutí tu knihu kupovat. Nemusíš platit, ale pak by jsi neměl dostat obsah.
A nebo má být pro lidi jako ty u každé knihy EULA kterou bude potřeba potvrdit podpisem a až následně ti knihu prodají?

Dále píšeš:
Truhlář nemá právo na autorskou ochranu, ale architekt, co projektoval vysílač Ještěd, ano?
Už jednou jsem ti psal, že pokud vyrobí inovativní židli, která bude rozpoznatelně jiná než ostatní židle, může si ji registrovat jako užitný vzor.

A ty jsi 22. listopadu ve tři ráno odpovídal:
Užitný vzor samozřejmě znám, to jsou další peníze, které by truhlář do toho musel vrazit, aby nakonec prodělal. Ale stejně by v tomto mém příkladu měl raději volit průmyslový vzor, případně rovnou oba.
Zapomněl jsi na to? A nebo proč je najednou tvůj truhlář bez možnosti jakékoliv ochrany? :-(
Naposledy upravil(a) Martin.Polak dne 24 lis 2017, 19:22, celkem upraveno 1 x.

Martin.Polak
Člen KS Středočeský kraj

Vojtech.Voparil píše: * Ono lze oněch 14 + 14 let brát jako cílový návrh, ale též jako příklad, kdy již dochází k ekonomické návratnosti u autorských děl, což se hodí pro vyjednávání. Vždyť nedávno byla naopak doba ochrany prodloužena z uvedených 50 na 70 let, je tedy jasné, že naopak autorská práva nějak omezit bude velmi těžké.
Pro úplnost, ve vlákně s členským podnětem se objevil tuzemský autor jehož identitu znám a on i já svorně tvrdíme. Ochraňovat dílo 70 let po smrti je nesmysl. Ale odebírat autorské právo ještě za života autora je též nesmysl a pokud se bude odebírat po 5 - 10 letech, jak se píše v Pirátském dvanácteru.
https://www.pirati.cz/program/dlouhodoby/dvanactero/ tak je to přinejmenším neslušné.

5 - 10, 14 + 14 a další data:
To na co se ptám, je nejasnost ohledně toho jak určit čas, ve kterém dochází k ekonomické návratnosti u autorských děl.
Kdo to bude určovat? Jak to bude určovat? Není žádným tajemstvím že určité procento projektů je nespěšných a takové průsery které končí v Levných Knihách dotují knihy které naopak úspěšné jsou.
Ale kdo určí přesná čísla, doby a procenta aby nebyl nikdo škodný?

Budu moc rád pokud uznáš alespoň některé mé argumenty a nebo alespoň uznáš, že v tomto bodu programu panuje dost nejasností. Je tam A ale už tam není B.
A podpoříš můj členský podnět.
Piráti vždy bojovali proti kolektivním správcům, kteří asi nejsou bezdůvodně všeobecně neoblíbení, nechápu proč najednou zaměřili svůj zaměřovač na autory.

clenske-podnety-f350/zmena-programu-kul ... 38482.html

Martin.Polak
Člen KS Středočeský kraj

Fanoušek mi poslal:
Piráti mají vlastní návrh autorského zákona.
Překvapivě v něm přiznávají autorovi kopírovací monopol. A dokonce uznávají, že existuje něco jako duševní majetek.
Myslím, že pár lidem, kteří opakované píší, že dílo není duševní majetek a že by mělo být hned volné praskne cévka v mozku.
https://wiki.pirati.cz/kci/zpuv#a_dilo
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Martin.Polak píše:Fanoušek mi poslal:
Piráti mají vlastní návrh autorského zákona.
Překvapivě v něm přiznávají autorovi kopírovací monopol. A dokonce uznávají, že existuje něco jako duševní majetek.
Myslím, že pár lidem, kteří opakované píší, že dílo není duševní majetek a že by mělo být hned volné praskne cévka v mozku.
https://wiki.pirati.cz/kci/zpuv#a_dilo
Ano, kdysi vznikl i tento návrh zákona.
Povšimni si, že doba kopírovacího monopolu se tam stanovuje na 10 let, z čehož tu někteří (včetně tebe) mají osypky.
Povšimni si též, že pojem "duševní majetek" se tam nikde nevyskytuje. Jak již bylo řečeno, informaci lze "vlastnit" nanejvýš v době, kdy ji znáš jen ty sám. jakmile ji někomu sděliš, ztráciš kontrolu nad jejím osudem a už nikdy tu kontrolu nemůžeš (legálně) získat zpět.

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“