Jakub Dedek - představení se [přijat]

V tomto fóru se představují příznivci Pirátů, kteří se chtějí stát členy.

Moderátoři: Personální odbor - celý, PKS Moravskoslezský kraj, KoKS Moravskoslezský kraj

Pravidla fóra
V tomto vlákně se prosím ostatním členům stručně představte:
  1. Představení vložíte kliknutím na ikonu Obrázek, která se zobrazuje, pokud jste přihlášeni.
  2. Do předmětu napište svoje jméno a příjmení.
  3. V textu se nám prosím stručně představte a napište nám, co vás vede k zájmu o členství v Pirátech. Budeme rádi, když nám zároveň řeknete, jak byste se chtěli do činnosti strany zapojit a jaké máte zájmy, schopnosti a dovednosti.
Krajské předsednictvo vás bude informovat o nejbližší schůzi v tomto tématu nebo jiným vhodným způsobem.
Členství vznikne, jakmile na schůzi podáte písemnou přihlášku, budete přijati předsednictvem a zaplatíte členský příspěvek na transparentní bankovní účet (podrobnosti).
Zamčeno
Uživatelský avatar
Radek.Simkanic
Člen KS Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 759
Registrován: 25 dub 2012, 22:21
Profese: Computer vision programátor
Bydliště: Pustějov
Dal poděkování: 1474 poděkování
Dostal poděkování: 544 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Jakub Dedek - představení se [přijat]

Příspěvek od Radek.Simkanic »

Byl na poslední schůzi (4.1.2017), ale zatím se oficiálně nepředstavil byť s některými už komunikoval na schůzi. Členství jsem mu nabídl téměř na konci schůze kdy po váhání toto přijal a vyplnil přihlášku, která je v OPICI. Jakmile si založí účet na fóru, tak se zde představí a vy budete moci pokládat otázky.
Rozpravu bych nechal na týden (možno případně prodloužit) od dne, kdy se zde Jakub Dedek představí.

Tímto žádám Jakuba, aby se zde představil. :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Radek.Simkanic za příspěvky (celkem 2):
Rostislav.Reha, Michal.Gill
„Kráčíme v minulostí, naší budoucností je tvořit přítomnost.“
Uživatelský avatar
Jakub.Dedek
Koordinátor/ka krajského sdružení
Příspěvky: 1650
Registrován: 05 led 2017, 10:46
Profese: Student matematiky
Dal poděkování: 2667 poděkování
Dostal poděkování: 2319 poděkování

Re: Jakub Dedek - představení se

Příspěvek od Jakub.Dedek »

Rád bych se aktivně podílel na utváření naší společnosti, a kde se dá lépe aktivně podílet, než s lidmi, kteří vycházejí ze stejných principů, jako mám já.

Je mi 25 let, studuji a věnuj se matematice. V budoucnu mám v plánu otevřít portál na popularizaci vědy a spojovaní matematiky s ostatními vědními obory, protože se často setkávám s poměrně naivní představou, v čem matematika spočívá a k čemu je vlastně dobrá. Hodně se zajímám o dění kolem mě, ale i o dění v jiných částech republiky případně světa. Rád se nechávám inspirovat pozitivními příklady fungování a často originálních náhledu na některé zdánlivě neměnné a tradiční věci.

Internet je moje moře, takže sleduji zprávy, analýzy, investigativní vyšetřování, činnost neziskových organizací a činnosti aktivismu. Podporuji dobrovolnictví a sám ho pomáhám dělat. Vlastně takhle jsem prvně začal vnímat piráty a jejich aktivitu už před šesti lety, později jsem chtěl začít chodit na deskohraní a poznat některé lidi lépe, nicméně mi to vyšlo až rok zpátky. Jsem zastánce diskuze, kterou se snažím uplatňovat i u výuky, jelikož matematika o tomhle je. Diskuze je dle mě aspekt, který nás nese vpřed a bez oponování a používání předmětných argumentů můžeme uváznout v argumentační síti, ze které se budeme těžko sami vymotávat.
Zde dále uvedu některá témata, ať se ukážou některé z mých postojů.

Nezapojení občanů
SMYL (čte): Pozemšťanům je zakázáno nahlížet do blanických knih.
HYNEK: To tam taky je? (K učiteli:) Podívej se, jestli to tam je.
SMYL: To má právě zakázaný.


Dříve bylo běžné, že politici si hráli na svém písečku, a veřejnost nemá jim do toho co kecat. Dneska už to není tak hrozné a na mnoha místech po ČR je radnice otevřená, nicméně do ideálního stavu to má ještě daleko. Proto si myslím, že je důležité odstranit postupně překážky občanské společnosti, které tento typ chování jenom podporuje. Piráti jsou otevřená, transparentní strana, demokratická strana, strana, která je budovaná lidmi ze zdola a jako taková dle mě naplňuje dle mě předpoklady pro to, aby zde mohla fungovat otevřená občanská společnost. I principy fungování diskuze jenom v rámci strany vnímám jako pozitivní. Ne jak grémia dalších politických stran, kde se sejde 5% členů strany a 95% účastníků grémia je vlastně ve vrcholné politice…

Svoboda sdílet informace

Nedávno proběhla zpráva o tom, že závěry výzkumu placené z veřejných peněz bude veřejně přístupný. Zprávě se dle mě nevěnovala dostatečná pozornost, přitom dle mě naprosto zásadní dokument, který urychlí vývoj vědy zase dál. V momentě, kdy je po světě hromada různých vědeckých portálů, kam nemají lidé přístup zadarmo a přitom jsou mnohdy placené z veřejných peněz, mě poměrně znepokojuje. Na to vznikali „nelegální“ portály, kde byly ty práce zveřejněné zadarmo a vyskytl se stejný problém jako u Pirate Bay, který zapříčinil vznik Pirátských stran různě po světě. K tomu se váže i podpora základního výzkumu, který bývá občas potlačován navzdory aplikovanému výzkumu, který už má přímý vliv na inovace a také zisky, ale který bez základního výzkumu nejde účinně provádět. Stejně tak byrokracie, která má přímý vliv na časové možnosti lidí ve vědě. Stejně tak patentový kolos aplikovaného výzkumu, jehož smysl byl pochybný již při vzniku, natož dneska při otevřené a globální společnosti.

Rozvíjení schopností lidí a svoboda jednotlivce kontra ochrana státu

Podporují rovněž myšlenku svobodného člověka a jeho rozhodnutí. I když se v dnešní době setkáváme s novodobými hrozbami typu mediálních válek a k tomu přidružených falešných zpráv. Jsem zastánce vývoje vzdělávání, sledování vývoje poznání v této oblasti a nakonec i jeho aplikování v praxi. Za posledních několik desítek let došlo k přelomovým objevům ve způsobu učení, práce s informacemi a jejich uplatnitelnosti v budoucnosti. V rámci školského zákona a vize 2020 ve vzdělávání jsou tyto body zohledněny. Cíl vzdělávání dle těchto dokumentu je hlavně pochopení a uplatnění zásad demokracie atd. K tomu je ale třeba zavést demokratické prvky přímo na školu, kde žáci zaprvé budou vědět, co se na škole děje a zadruhé se na těch věcech budou spolupodílet. Stejně tak práce s informacemi, jejich ověřování, citování, používání svobodných licencí a umění prezentovat, obhájit a diskutovat nad nějakým svým postojem, stejně tak oponovat postojům jiným, vždy ale v rámci korektních kroků.

Těch bodů bych mohl uvést desítky, od diskuze nad nepodmíněným příjmem, otázky migrace nebo e-gouvernementu , ale v podstatě jsou to části, které se aktivně řeší v rámci programu pirátské strany, a já bych se rád na tom spolupodílel a spoluvytvářel… :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Dedek za příspěvky (celkem 5):
Rostislav.Reha, Radek.Simkanic, Michal.Gill, Marta.Oskerova, Pavel.Korizek

První zásadou je, že nesmíte klamat sami sebe, a že vy jste ten nejsnazší člověk, kterého lze oklamat.

Richard P. Feynman

Zamčeno

Zpět na „Zájemci o členství Moravskoslezský kraj“