To je implementace mezinárodní úmluvy. Právě upozorňuju, že ten web se nemusí stopnout, pouze mohou sebrat majiteli přístup k datům.Jan.Prokop píše: ↑21 úno 2019, 10:25Celkem by mě zajímalo kolik reálně bylo na českých hostingách hostováno Phishingových webů.Mikulas.Ferjencik píše: ↑21 úno 2019, 10:11 Ještě jedna poznámka,
imho se ten paragraf 7b primárně netýká vztahu provider návštěvník webu, ale vztahu provider klient hostingu. Jinými slovy policie může nařídit providerovi, aby znemožnil majiteli phishingového webu přístup k databázi platebních karet například.
Nemohu vyloučit extenzivní výklad ala wedos, ale tento výklad mi i v kontextu okolních paragrafů přijde daleko logičtější. Schválně se zeptám na policii, jak to chápou oni.
Jinak ohledně té databáze myslíš databázi chycených oveček, která je přímo na hostingu? Tak to znemožnění přístupu mě přijde celkem k ničemu, protože po tom co se ten web stopne už další nepřibudou a ty co už tam jsou uložené už dávno má někde jinde, min přeposlaný v mailu, aby je mohl co nejrychleji použít.
Policie může až na tři měsíce nechat vypnout web. Nově to umožňuje zákon
Moderátor: Komise předsedajících
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
- Mikulas.Ferjencik
- Profese: Asistent předsedy poslaneckého klubu
- Dal poděkování: 3352 poděkování
- Dostal poděkování: 6235 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Policie může až na tři měsíce nechat vypnout web. Nově to umožňuje zákon
Člen s omezenými právy v důsledku neoprávněné realizace volebních výdajů
- Mikulas.Ferjencik
- Kontaktovat uživatele:
Milan.Dadourek píše: ↑21 úno 2019, 10:59A už tady na nás zase vyskakuje nezveřejňování zápisů z poslaneckého klubu... Po kolikáté už?Jak si mám při příštích primárkách pohlídat, abych nepodporoval kandidáta, který se dle mého názoru nechoval lege artis, když nevím, kdo se jak choval a s jakými argumenty?
Je stále část zápisu, která se týká tohoto již proběhlého hlasování důvěrná? Pokud ano: proč? Pokud ne: prosím odkaz na její zveřejnění (neboť dle OŘ je lhůta ASAP).
![]()
Klubový zpravodaj byl Jakub Michálek, já potom dotčený poslanec, jelikož garanční výbor byl ústavněprávní. Na klubu jsme řešili primárně otázky ohledně maření spravedlnosti, takže relevantní jsou v této věci spíše zápisy z ústavněprávního týmu.
- Mikulas.Ferjencik
- Kontaktovat uživatele:
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Ferjencik za příspěvky (celkem 8):
- Lukas.Blazej, Frantisek.Navrkal, Michal.Lupecka, Vojtech.Pikal, Milan.Dadourek, David.Wagner, Dan.Lestina, anon489
- Jan.Prokop
- Člen KS Středočeský kraj
- Profese: ITak
- Dal poděkování: 698 poděkování
- Dostal poděkování: 1472 poděkování
Takovej blbej dotaz, jak by si chtěl sebrat majiteli přístup k datům bez stopnutí webu, když to běží většinou na jedný databázi, do který jako provider nemáš přístup?Mikulas.Ferjencik píše: ↑21 úno 2019, 12:32 To je implementace mezinárodní úmluvy. Právě upozorňuju, že ten web se nemusí stopnout, pouze mohou sebrat majiteli přístup k datům.
- Ondrej.Profant
- Vedoucí resortního týmu
- Profese: Náměstek člena vlády
- Dal poděkování: 3729 poděkování
- Dostal poděkování: 1966 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jak podotkl Tomáš Martínek jedná se o několik tisíc stránek textu a mnoho provazeb. Je opravdu těžké si vše řádně prostudovat. Ale samozřejmě to nás nezbavuje odpovědnosti. Když se hlasovalo o Sýsovi, tak si také někteří všimli, že je špatně a nehlasovali pro něj.
Diskuse v poslanecké sněmovně se vedla o zcela jiné části. Která jasně podporovala program Pirátů (boj proti maření spravedlnosti).
K věci: Souhlasím s tím, že nová úprava teoreticky umožňuje být mírnější. Nicméně zároveň umožňuje výrazně masovější zneužití jak správně poukázal Ivor Kollár. Z praxe víme, že tohle je hrozně nebezpečné. Jakmile je nějaké represivní opatření jednoduché, tak se začne nadužívat. Zvláště pak, když je ve hře trojský kůň kopírovacího monopolu.
Ještě jednou se omlouvám za to jak jsem v této věci hlasoval.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Profant za příspěvky (celkem 33):
- Jan.Prokop, Michal.Ketner, David.Wagner, Lukas.Blazej, Vit.Fux, Frantisek.Navrkal, Roman.Kucera, Dominika.Michailidu, Vojtech.Pikal, Jan.Kochert, Lydie.Bartosova, Michal.Lupecka, Bell, Ales.Sura, Martin.Suchan, Janka.Michailidu, Katerina.Stojanova, Pavel.Moravec, Lukas.Dubec, Jiri.Bruzek, Marketa.Gregorova, anon539, Roman.Semik, Andrej.Ramaseuski, Ales.Jakl, Frantisek.Hagara, Zbynek.Janoska, B_Pat, Dan.Lestina, Marek.Necada, Jiri.Koudelka, anon489, Roman.Pasek
profant.eu
vedoucí resortních týmů Informatika
- David.Wagner
- Profese: vykonavatel vůle
- Dal poděkování: 348 poděkování
- Dostal poděkování: 3856 poděkování
Díky moc za tyhle slova. Jenom bych se teda asi rád znovu zeptal @Mikulas.Ferjencik, jestli je tohle (Ondrej.Profant píše: ↑21 úno 2019, 13:29 Předně se veřejně omlouvám. Sněmovní tisk 79 jsem si osobně nenastudoval a důvěřoval jsem klubovým zpravodajům z UPV. Se znalostí této konkrétní věci bych pro takovou úpravu nehlasoval.
Jak podotkl Tomáš Martínek jedná se o několik tisíc stránek textu a mnoho provazeb. Je opravdu těžké si vše řádně prostudovat. Ale samozřejmě to nás nezbavuje odpovědnosti. Když se hlasovalo o Sýsovi, tak si také někteří všimli, že je špatně a nehlasovali pro něj.
Diskuse v poslanecké sněmovně se vedla o zcela jiné části. Která jasně podporovala program Pirátů (boj proti maření spravedlnosti).
K věci: Souhlasím s tím, že nová úprava teoreticky umožňuje být mírnější. Nicméně zároveň umožňuje výrazně masovější zneužití jak správně poukázal Ivor Kollár. Z praxe víme, že tohle je hrozně nebezpečné. Jakmile je nějaké represivní opatření jednoduché, tak se začne nadužívat. Zvláště pak, když je ve hře trojský kůň kopírovacího monopolu.
Ještě jednou se omlouvám za to jak jsem v této věci hlasoval.
.)Vyjádření za poslanecký klub
Jde o vládní návrh. Piráti jej podpořili, protože jde o zmírnění současného stavu, kdy policie může již nyní udělat razii u provozovatele a fyzicky mu odnést servery (Paragraf 79 trestního zákoníku). Pozastavení webů pro vyšetřování závažné trestné činnosti jako je phishing je mírnější alternativou k současnému represivnímu stavu. Policie také nemůže jednat svévolně; může takovou web pozastavit jen tehdy, pokud věc nesnese odkladu (například pro probíhající podvod), jinak na příkaz soudu.
Jinými slovy: Podle dosud platné legislativy může policie nechat server za úplně stejných podmínek zabavit, z toho důvodu nám příslušný paragraf nepřijde příliš problematický
vyjádření poslaneckého klubu nebo jeho části. Protože jsem to první chápal jako vyjádření celého klubu a to co píšeš mě s uvedeným textem vůbec nelícuje.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 2):
- Michal.Ketner, Dan.Lestina
Podporuji myšlenky.
- Mikulas.Ferjencik
- Kontaktovat uživatele:
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Ferjencik za příspěvky (celkem 2):
- Ondrej.Profant, David.Wagner
- Roman.Kucera
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: IT
- Dal poděkování: 2946 poděkování
- Dostal poděkování: 5856 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ještě existují Piráti s koulema! Dík!Ondrej.Profant píše: ↑21 úno 2019, 13:29 Ještě jednou se omlouvám za to jak jsem v této věci hlasoval.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Roman.Kucera za příspěvky (celkem 5):
- Vit.Fux, Ales.Sura, Pavel.Moravec, Jiri.Bruzek, Andrej.Ramaseuski
- Jakub.Michalek
- Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
- Profese: poslanec
- Dal poděkování: 1162 poděkování
- Dostal poděkování: 5349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Nyní k meritu věci. Po zběžném prostudování problému si myslím, že na první pohled napadené ustanovení vypadá neškodně, protože je formulováno úplně stejně jako stávající ustanovení trestního řádu. Ten za úplně stejných podmínek (=tedy pokud věc nesnese odkladu a předchozího souhlasu nelze dosáhnout) umožňuje zadržet osobu, zajistit libovolnou věc včetně počítačových serverů a domén, provést prohlídku pozemku nebo podnikatelských prostor, vykonat osobní prohlídku a zadržet zásilku. Takže tohle znepřístupnění dat je logicky menší zásah než zmíněna represivní opatření. Ani znepřístupnění dat by však nemělo být zneužíváno, zejména ne k trestným činům, kde prosazujeme změny (např. pomluva, autorské právo apod.). Případné zneužívání zatím nemáme podložené daty. Proti usnesení policejního orgánu o příkazu je přípustná stížnost, takže nějaký základní opravný prostředek proti zneužívání by tam měl být.
Mikuláš už si vyžádal nějaké podkladové informace od firmy WEDOS. Zjistíme, zda jsou s tím spojeny v praxi nějaké problémy a ještě požádáme o odborné právní stanovisko, abychom si mohli udělat úplný obrázek. Pokud z toho vzejdou nějaká doporučení, tak můžeme navrhnout novelu, která by rizika zneužití omezila.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Michalek za příspěvky (celkem 12):
- Mikulas.Ferjencik, Lukas.Blazej, Michal.Lupecka, Milan.Dadourek, Ales.Sura, Vojtech.Pikal, Tomas.Martinek, Frantisek.Navrkal, Lukas.Dubec, Jiri.Bruzek, Vit.Fux, Zbynek.Janoska
Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
V případě potřeby mě prosím kontaktujte napřímo přes telefon, Signal nebo přes mail - viz kontakty. Jiné zprávy nečtu.
-
- Člen KS Olomoucký kraj
- Profese: webař
- Dal poděkování: 315 poděkování
- Dostal poděkování: 214 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tohle mě zajímá… jak by se k tomu případně přistupovala, nějakou analýzou nad "big data"? případně jen prostým pročítáním? A v případě pročítání stačil by 1 člověk na 1 text, nebo to pro jistotu bude kontrolovat ještě duplicitně další člověk? Spousta otázek, možná by si to zasloužilo vlastní diskusní vlákno, přeci jen s tímto to souvisí jen okrajově.Mikulas.Ferjencik píše: ↑21 úno 2019, 13:03 Ještě mám jednu prosbu, hledám dobrovolníky, kteří by měli chuť procházet staré zápisy z klubu, zkontrolovat, že v nich nejsou strategicky důležité informace (například věci, které by nás poškodily v nějakém vyjednávání), abychom je mohli začít zveřejňovat. Hlaste se mně ideálně SZ. Dobrovolníky zaškolím a začali bychom tento projekt. Díky všem.
PGP Key IDs: 0x760CC8FBFF5A6EA7 | 0x8BC4688A2B9556EF
Co znamená mediální vyváženost? "Dnes vám zprostředkujeme rozhovor s předním odborníkem na dané téma a v rámci vyváženosti i s někým kdo nemá ani ponětí o čem mluví, ale cokoliv si vymyslí"