Čau,
protože vyjádření nečlenů kraje se už v Praze staly, tak bych dovolil říct pár věcí o Ondrovi. Považuju to za důležitý, protože Ondra je člověk, se kterým více či méně pravidelně spolupracuji úzce poslední tři roky a za ty roky udělal tuny a tuny velmi podstatný práce. Často méně viditelný, ale občas tím důležitější.
To, že má nadstandardní orientaci v tom, jak informační technologie fungují je jedna podstatná věc. To, že jasně a vytrvale stojí za základními principy fundamentálních práv spojených s IT (jako třeba právo na soukromí), věnuje se dlouhodobě open source řešením a aspoň se snaží řešit vendor lock-in ve státní správě je ještě o kus důležitější. Tohle jsou naše jádrová témata - a to nejenom “efektivně digitalizovať”, ale taky tak, aby to bylo dlouhodobě udržitelné a neposouvalo nás to k další závislosti na digitálních gigantech nebo náhodným vyhazování peněz.
Co je podle mě ale hrozně podstatný a důvod, proč bych rád Ondru víc podpořil je množství práce, kterou dělal i tak trochu neviděn. Pro mě úplně ukázková je práce na kauze “Piráti omylem zakazují internet” (kdo nepamatuje, tak
viewtopic.php?f=353&t=46215&hilit=wedos&start=60). V ní Ondra věnoval několik měsíců pozornost tomu, aby dotáhl do nějak žitelného stavu něco, co mu nemohlo přinést nijak moc bodíků a mohl se na to prostě vykašlat. Víc to rozmazávat netřeba, ale někam to vedlo a dopadlo to dobře.
U tohohle jsem zrovna byl, ale mám pocit, že těch podobných kauz které Ondra zachraňoval (a určitě mnohé dopadly ještě mnohem hůř) bude mnohem víc. A jeho ochota sednout do auta a jet řešit v pauze mezi jednáními IT na malém městě mě fascinuje.
Myslím, že ve Sněmovně někoho s podobnou schopností dotahovat a se skutečnou pokorou ochotného přiznat chyby a napravit je (či třeba tahat z ohně úplně cizí průšvihy) budeme dost potřebovat. Blbý je, že to jsou vlastnosti, které viditelnost spíše snižují a přinesly Ondrovi i nějaký konflikty. Bez jeho práce by ale Piráti z mého pohledu ztratili jak sílu a kontinuitu v klíčovém tématu, tak výjimečnou osobnost.
Tak prosím zvažte hlasíky, případně tuhle zprávu samozřejmě ignorujte a pokračujte dále. Díky za váš čas!