Nominace Marka Barbuše na místopředsedu a nížší posty v radě MP

Fórum pro diskusi členů Mladého Pirátstva. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování.


Moderátoři: Předsedající, Rada Mladého Pirátstva

Pravidla fóra

Fórum pro diskusi členů Mladého Pirátstva. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování.

Odpovědět
Marek.Barbus
Koordinátor/ka krajského sdružení
Příspěvky: 20
Registrován: 05 črc 2023, 16:41
Profese: KoKS SčK, Student gymnázia
Bydliště: Kladno
Dal poděkování: 13 poděkování
Dostal poděkování: 56 poděkování

Nominace Marka Barbuše na místopředsedu a nížší posty v radě MP

Příspěvek od Marek.Barbus »

Drahé mladé pirátstvo,

rád bych zde oznámil svoji kandidaturu na místopředsedu a nižší posty rady mladého pirátstva.

Jmenuji se Marek Barbuš, je mi 17 let, pocházím z Kladna a v mladém pirátstvu budu zhruba půl roku. Tento nedostatek formálního času stráveného v MP snad nahradí fakt, že jsem již tři roky členem Evropského parlamentu mládeže a již třetím měsícem zastávám pozici koordinátora krajského sdružení ve Středočeském kraji.

Místo nějakých prázdných slibů, bych Vám chtěl představit několik návrhů, které by mohly bojovat s některými nedostatky MP. Plánoval jsem je navrhnout již déle, nicméně schůze jsou dlouhé a nenachází se na nich prostor ke kvalitnímu projednání. (Tyto návrhy plánuji prosazovat i v případě mého nezvolení ; ) )

1) Kontribuce a.k.a. družení a sdružení s vysokými pirátskými politiky
Jak je již zvykem, i když jsou piráti jedinou stranou, která kvalitně prosazuje zájmy mladých, pořád je námi, mladými piráty, mírně opovrhováno. Mnoho z nich si totiž neuvědomuje, že právě my jsme budoucnost strany. Proto chci zařídit stáže a školení pro členy mladého pirátstva, které nám dají dostatek zkušeností, které potřebujeme pro to, abychom v budoucnosti mohli dělat kvalitní politiku i na vyšších stranických i veřejných pozicích. V nejlepším případě navrhnout a uskutečnit nějaký stážově-asistenční program pro mladé pirátstvo přímo u vedení.

2) Zvýšit počet regionálních aktivit MP
I když jsme se rozrostli i do Brna, pořád je většina členů z Prahy a blízkého okolí. Proto chci vytvořit nějaké centrální oznamování pirátských akcí (např. opět ve spolupráci se známějšími politiky) a jejich aktivní navštěvování. Tento networking opět poslouží jak členům mladého pirátstva, tak i mladému pirátstvu s naloďováním nových členů.

3) Pomoc při volbách
Rád bych, aby se mladé pirátstvo angažovalo při tvorbě volebního programu a kampaně, a to zejména do EP (což již díky Kátě děláme) a hlavně do poslanecké sněmovny. Ať už se jedná o koordinaci dobrovolníků či jiné volební úkony. Aktivním přístupem při svátku demokracie dokážeme kvalitně hájit zájmy mladých.

4) Angažmá ve straně
Nakonec je potřeba zvýšit angažmá v jiných stranických orgánech a na jiných stranických postech. Všichni členové mladého pirátstva jsou nadaní, talentovaní a stačí jim trochu se snažit a mohou být důležitou součástí stranické struktury (Viz. nízké pozice - já jako KoKS, či vyšší pozice viz. Matěj Bělohoubek v republikovém výboru nebo Klárka Kocmanová a Markétka Gregorová jako 1. a 2. místopředsedkyně strany). Tím, že se staneme natolik viditelní a nepostradatelní můžeme aktivně zdůrazňovat to, oč bojujeme, a ne být jen další orgán strany. Pojďme (starým) pirátům ukázat, zač je toho loket. (pusťte nás na ně, na ně)

Děkuji za přečtení, budu rád za dotazy a mladým zdar!

Tito uživatelé poděkovali autorovi Marek.Barbus za příspěvky (celkem 3):
samenenkl, DaFi24, Katerina.Stojanova
Marek.Barbus
Koordinátor/ka krajského sdružení
Příspěvky: 20
Registrován: 05 črc 2023, 16:41
Profese: KoKS SčK, Student gymnázia
Bydliště: Kladno
Dal poděkování: 13 poděkování
Dostal poděkování: 56 poděkování

Re: Nominace Marka Barbuše na místopředsedu a nížší posty v radě MP

Příspěvek od Marek.Barbus »

Odpověď na otázky z grilování:

1) Na co jste v MP nejvíce pyšní?

  • Osobně jem moc pyšný na aktivitu celého MP. Ať už se jedná o neformální fun eventy, vzdělávací projekty ale i reprezentaci MP u pirátů a na veřejnosti. Líbí se mi různorodost a svoboda se rozhodnout, jak se každý může zapojit.

2) Jak to, že jste nápady a podněty nepřinesli a nerealizovali doteď. Budete se zasazovat za realizaci ikdyby jste se do rady MP nedostali?

  • Být členem rady dává člověku větší formální pravomoce ale i respekt ve straně nějaké změny a návrhy skutečně dělat. Bohužel se na nás pořád někdy nahlíží jako na nevyblbnutý mladý, co se chtěj mermomocí cítit jako politici, což je špatně. Jednoduše řečeno, pokud se člověk stane součástí rady, už je na něj (bohužel/bohudík) pohlíženo jinak...

3) Rozšíření rady na 7 a čeho si vážíte na předchozí radě?

  • Teoreticky by rozšíření rady mohlo pomoci urychlit chod některých procesů, plus by se mohly ještě více rozštěpit portfolia, rád bych o tom povedl debatu. Na předchozí radě si velmi moc vážím jejich proaktivitu, co se týče přijímání a integrace nových členů. Dále se určitě povedla organizace akcí a socky, který zatím vypadají nejlépe, co kdy vypadaly.

4) Pár lidí dalo do své kandidátské řeči téma žen - proč jste to tam ne/dali?

  • Upřímně řečeno, nejsem dostatečně informován o řešení tématu nedostatku žen v MP. Nejsem tedy kvalifikovaný, abych přinášel nějaká řešení tohoto problému. Každopádně si myslím, že nedostatek žen v MP problém je, a měl by být na programu příští rady.

5) Objevuje se pár témat. Buddy systém. zapojování míst mimo Prahu. Překopávání systému, proč to zatím nevyšlo, jak to plánujete zařídit?

  • Já osobně bych zkusil nejprve zvýšit jakousi diplomatickou "dotěrnost", ukázat pirátům, že my, mladí, jsme důležití a je potřeba, abychom nabyli dostatek zkušeností k tomu, abychom mohli piráty za několik let vést dál. Zkrátka začít efektivní komunikací s ostatními orgány strany a začít využívat veškeré lidské zdroje co máme.

6) Máte kapacity na to dávat 3-5 hodin týdně pro radu?

  • Mám kapacitu na to, dávat pirátům 40 hodin týdně jako KoKS, těch pár hodin navíc pro MP se tam ztratí. (i když upřímně, ta práce musí jít od srdíčka aneměla by být měřená na hodiny)

7) Záverečná minuta pro všechny

  • U MP nejsem tolik známý, jelikož jsem se doposud snažil tak nějak "najít" ve straně. Myslím si však, že mám dostatek zkušeností jak z kraje tak i z ostatních mládežnických organizací, abych dokázal MP posunout o krok dál. Mým hlavním focusem bude rozvoj současných a nábor nových členů. Díky za přečtení.
Odpovědět

Zpět na „Fórum Mladého Pirátstva“