Nominace Jana Hory do kontrolní komise

Do tohoto fóra se přesouvají uzamčené a zpracované členské podněty.


Moderátor: Předsedající

Podporuji Jana Horu do kontrolní komise

Ano

103
81%

Ne

24
19%
 
Celkem hlasujících: 127 - Celkem hlasů: 127

Uživatelský avatar
Jan.Hora
Kontrolní komise
Příspěvky: 3076
Registrován: 19 led 2016, 15:51
Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 4851 poděkování
Dostal poděkování: 6425 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jana Hory do kontrolní komise

Příspěvek od Jan.Hora »

Jakub.Backa píše: 18 led 2024, 21:38

Myslíte si, že jste v současné době schopni samostatně sepsat stížnost, kterou by Vám RK nevrátila nebo nezamítla pro formální nedostatky? Pokud ne, jak dlouho si myslíte, že Vám zabere, než se to naučíte?

Myslím, že bych to zvládl už teď, za předpokladu že bych to nemusel psát čistě hlavy. Cokoliv tvořím, tak mám ve zvyku výstup kontrolovat proti příslušnému předpisu, abych na něco nezapomněl.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hora za příspěvek:
Lukas.Novy

Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido

Uživatelský avatar
Jan.Hora
Kontrolní komise
Příspěvky: 3076
Registrován: 19 led 2016, 15:51
Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 4851 poděkování
Dostal poděkování: 6425 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jana Hory do kontrolní komise

Příspěvek od Jan.Hora »

Milan.Dadourek píše: 19 led 2024, 08:37

1) Považujete za vhodné, aby při zvolení více členů KK se tito nějak specializovali? OFFTOPIC(např. průběžný dohled / šetření konkrétních kauz / formulace stížností / metodická pomoc / ....) Jak by měly být přidělovány věci zpravodajům?

Záleží na tom, jestli k tomu budou mít nějaké předpoklady, ale pokud to aspoň trochu půjde, tak ano. Činnost KK je rozmanitá a dává mi smysl, aby členové primárně řešili takové úkoly, v jejichž řešení jsou dobří a mají vhodné zkušenosti. Asi to nepůjde vždy, protože pochybuju že se dokonale potkají časové možnosti jednotlivých členů a typy podání a kontrol, které je potřeba odbavit.

Zároveň si myslím že u složitějších úkolů, kde se skutečně podaří je přidělit někomu, kdo má vhodné odborné předpoklady, by měl zpravodajovi udělat "sanity check" někdo další. Někdo kdo tématu rozumí průměrně až okrajově - jako prevence chyby způsobené "profesní slepotou".

Milan.Dadourek píše: 19 led 2024, 08:37

2) Uděláte něco konkrétního pro to, aby se častěji dařilo uzavírat smír a smír se tak stal upřednostňovaným způsobem řešení sporů, jak předpokládá RŘ?

Vzhledem k tomu, že spisy z šetření jsou nyní povětšinou neveřejné, tak nevím, jestli se uvedené už uplatňuje a v jakém rozsahu, nicméně coby člověk chronicky potřebující nalézt shodu vidím tyto konkrétní možnosti, co může zpravodaj i KK jako celek dělat:

  • Hledat příčinu problému a dobře poznat aktéry a jejich vzájemnou historii. Ostrý konflikt často pramení právě ze starých křivd a ne z povahy aktuálního sporu. Pokud zpravodaj dokáže příčinu správně pojmenovat, zvyšuje se naděje, že se ji podaří řešit a zvedne se pravděpodobnost dosažení smíru.

  • Být empatický, méně formalistický, protože většinu sporů doprovázejí silné emoce. Když to jde, provést osobní jednání (alespoň online call), protože textová komunikace postrádá neverbální složku a vyznívá téměř vždy ostřeji, než autor zamýšlí.

  • Nastavovat očekávání obou stran sporu už od samého začátku. Pokud všichni chápou co se bude dít teď, co je další krok a co je může čekat, pokud se nebudou umět dohodnout na smíru, zvýší se motivace smíru dosáhnout (i kdyby jen proto, aby to měli z krku).

  • K tomu patří i jasné a přitom nekonfliktně podané sdělení, že pokud strany zajdou ve vedení konfliktu příliš daleko, můžou nakonec prohrát obě, protože KK i RK musí měřit všem stejně.

Na okraj podotknu, že už delší dobu pokukuju po tréninku facilitace, protože to považuju za obecně velmi dobré know-how pro politika, nicméně pirátské kurzy se mi navštěvovat nepodařilo (byly v pracovní době) a soukromé jsou dosti drahé. Ale myslím že zrovna pro členy KK by takový kurz (alespoň v základní podobě) dával velký smysl, protože mnoho podání by mohlo být vyřešeno tím, že zpravodaj dovede obě strany sporu k dohodě a smíru a stále chovám naději, že do RK by díky tomu mohlo doputovat méně podání, než je tomu dnes.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hora za příspěvky (celkem 4):
Lukas.Novy, Alena.Jacikova, Milan.Dadourek, Antonino.Milicia

Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido

Uživatelský avatar
Jan.Hora
Kontrolní komise
Příspěvky: 3076
Registrován: 19 led 2016, 15:51
Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 4851 poděkování
Dostal poděkování: 6425 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jana Hory do kontrolní komise

Příspěvek od Jan.Hora »

Závěrečná řeč

Vážené celostátní fórum,

v mé závěrečné řeči se nebudu věnovat způsobu, jakým budu pracovat, pokud mě zvolíte do KK, to vše jsem popsal v kandidátské řeči a v odpovědích na vaše otázky.

Využiju tuhle příležitost, abych představil svojí vizi KK, ve které by mi dělalo radost být a podílet se na její práci, vizi dobré a důvěryhodné kontrolní komise.
Kontrolní komise není dobrou a důvěryhodnou komisí jen na základě toho, jak odbavuje stížnosti. Důležitým aspektem je i to, jak je vnímána členy strany KK jako celek i jednotliví členové.

Důvěryhodná kontrolní komise se chová následovně

  • řeší drtivou většinu podání a kontrol včas

  • komunikuje s podateli včas a nastavuje jejich očekávání dalších kroků (a času, který zaberou)

  • chová se předvídatelně ve vztahu ke členům i k ostatním orgánům strany (oznamuje v včas záměr něco kontrolovat, úmysl účastnit se nějakého jednání apod.)

  • působí důvěryhodně navenek a členové se nebojí obracet se na ní se svými podněty a různými týmy zvána k jednáním a rozhodnutím, kde hrozí neúmyslné porušení předpisů

  • jedná spravedlivě a objektivně a je tak i vnímána členy strany

  • vede strany sporu vždy ke smíru a pouze v nezbytných případech dává podání k RK

  • podněty i kontroly provádí svědomitě, podání pro RK chystá pečlivě, aby byla úplná a informace v nich vyčerpávající - a je to o ní známo

  • ve většině případů rozhoduje ve shodě všech svých členů nebo aspoň jejich drtivé většiny

  • nepřehlíží porušování předpisů ale přitom nezasahuje do kompetencí a odpovědnosti jiných orgánů

Členové se pak chovají takto

  • mají znalosti a zkušenosti v některém z aspektů práce kontrolní komise (vyšetřování, kontrola, právo, hospodaření se svěřenými prostředky, atd.)

  • jsou empatičtí

  • jsou zdrženliví ve vyjadřování na stranických komunikačních kanálech a když se vyjadřují, dodržují komunikační minimum

  • jsou proaktivní v navrhování opatření, které předejdou zbytečným chybám a porušením předpisů, ale přitom je nenutí silou

  • usilují o smírné řešení případů, jichž jsou zpravodaji

  • jsou spravedliví a nedělají při své práci rozdíly mezi svými přáteli a odpůrci

  • nenechají se zastrašit od objektivního prošetření jakéhokoliv podání či provedení jakékoliv kontroly, nezasahují však do kompetencí a odpovědnosti jiných orgánů či osob

  • nenechávají se zatáhnout do vnitrostranických konfliktů

  • dbají při svém vyjadřování na dobré jméno strany

  • jdou příkladem v nastavování slušné formy diskuse i v konfliktních situacích (což je běžná situace ve velké části podání ke KK)

  • nezneužívají právo přístupu k důvěrným dokumentům ve prospěch sebe či svých názorových spojenců či či neprospěch názorových oponentů

  • důsledně chrání důvěrné informace získané z titulu své funkce a nešíří je mimo okruh osob, které jsou oprávněny je znát

  • nevyvolávají cíleně vnitrostranické konflikty

  • nezapomínají ani na moment, že jsou členy KK a cokoliv řeknou nebo napíšou může být díky tomu vnímáno s jiným podtextem, než zamýšleli

  • nevnímají KK jako mocenské centrum, kde se dělá politika a které slouží k prosazování názorů kterékoliv skupiny členů

Takovouhle komisi a její členy bych si moc přál mít. Vyberte prosím takové kandidující, kteří podle vás ponesou tuhle pozitivní vizi a budou tvořit dobrou kontrolní komisi. Pokud mě mezi ně zařadíte, budu poctěn i potěšen a budu dělat vše, co je v mých silách, abych tuhle vizi pomohl naplnit.

Děkuji za vaši pozornost.

(PS: Nevydlábněte se na to hlasování, kontrolní komise je důležitou součástí strany. A nezapomeňte, že volba je jednokolová a tedy už v prvním kole volíte zároveň přijatelnost i vítěze.)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hora za příspěvky (celkem 5):
Lukas.Novy, Tomas.Valek, Hedvika.Drevojankova, Vojtech.Pikal, Jaroslav.Toman

Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido

Zamčeno

Zpět na „[Archív] Ukončené členské podněty“