Nominace CF Alberta Štěrby do republikového předsednictva

Do tohoto fóra se přesouvají uzamčené a zpracované členské podněty.


Moderátor: Předsedající

Podporuji nominaci Alberta Štěrby na místopředsedu strany:

Ano

80
39%

Ne

109
53%

Zdržuji se

15
7%
 
Celkem hlasujících: 204 - Celkem hlasů: 204

Uživatelský avatar
albert.sterba
Člen KS Praha
Příspěvky: 115
Registrován: 21 lis 2020, 19:33
Profese: lékař - neurochirurg
Bydliště: Praha 2 - Vinohrady
Dal poděkování: 202 poděkování
Dostal poděkování: 213 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace CF Alberta Štěrby do republikového předsednictva

Příspěvek od albert.sterba »

Jiri.Vavrina píše: 05 pro 2023, 15:16

Ahoj,

považuju to za důležité pro rozhodování, proto pokládám hodně otevřenou otázku, a očekávám taktéž zcela volnou odpověď. Týká se vnitřní činnosti ve straně, ale nejen.

Tedy otázka: Co ty a Rekonstrukce?

Děkuji předem za odpověď, pokud odpovíš.

Ahoj Jiří @Jiri.Vavrina,

díky za otázku a omlouvám se za jistou prodlevu v odpovědi... Iniciativu Rekonstrukce jsem zaznamenal poprvé na pirátské konferenci Kompot v Brně před cca rokem a půl. Snaha o zlepšení a kultivaci vnitřního fungování strany mi přišla jako sympatická, tak jsem se ji tehdá rozhodl podpořit. Dosti mne překvapilo, když jsem na následné konferenci Kompas v Táboře byl svědkem toho, jaké vášně tato iniciativa vzbudila a že v reakci na ni vznikly další (proti)proudy Renesance, Reformace... a nevím, jestli ještě některé další.

Následuvší "zákopové" argumentace, v nichž se začali pirátky a piráti zčistajasna nálepkovat, ba až etnicky dělit podle příslušností k těmto názorovým směrům, mne toho času jako stále relativního nováčka ve straně upřímně zaskočily! Dnes (i po některých otřesech v rámci strany) ve mně postupně narůstá optimistický pocit, že toto schizma snad polevuje, a naopak počíná panovat shoda na tom, že s tím jak se naše potřeby jakožto strany vyvíjí, jisté její změny a aktualizace některých procesů a struktur potřeba jsou. A čilá rozprava a příliv nových podnětů na fóru tomu dávají myslím za pravdu –- ať už se to týká otázky vedoucích odborů, nebo návrhu na rozšíření republikového předsednictva.

Zároveň jako nadějný exemplář toho, kdy diskuse je bouřlivá, hlasováním to zprvu neprojde, ale nakonec se konstruktivně dobereme výsledku k věřím všeobecné spokojenosti, vidím naše na tak dávno schválené nové znění stanov. Budu rád, když se podobným demokratickým, konsensuálním procesem dobereme řešení i dalších (kupř. těch výše nastíněných) otázek a výzev.

Abych to shrnul: přeji si, abychom se uvnitř strany pokud možno nenálepkovali a neštěpili na nějaké nesmiřitelné tábory. Což v žádném případě neznamená, že bychom se měli na všem shodnout nebo že bychom neměli projevovat své názory a přesvědčení; protože jsem zastáncem toho, že živou debatu potřebujeme, abychom se jako strana nezakonzervovali a myšlenkově nezaspali. Proto veďme diskuse a názorové výměny, je to ku prospěchu, jen u nich prosím nezapomínejme jeden druhému také aktivně naslouchat a snažme se hledat cesty k vzájemnému porozumění a pochopení. To jsou podle mne základní mezilidské a komunikační ingredience toho, že naše pohledy a priority přetavíme ve skutečné změny k lepšímu –- a to jak ve věci politického programu, tak vnitřní organizace strany či jiných záležitostí.

Tito uživatelé poděkovali autorovi albert.sterba za příspěvky (celkem 2):
Jiri.Vavrina, Lukas.Novy
Uživatelský avatar
albert.sterba
Člen KS Praha
Příspěvky: 115
Registrován: 21 lis 2020, 19:33
Profese: lékař - neurochirurg
Bydliště: Praha 2 - Vinohrady
Dal poděkování: 202 poděkování
Dostal poděkování: 213 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace CF Alberta Štěrby do republikového předsednictva

Příspěvek od albert.sterba »

Jiri.Snizek píše: 26 lis 2023, 14:35

Ahoj, mám dotaz pro všechny kandidáty a kandidátky. Kde se v pravolevém spektru nacházíte?

Ahoj Jiří @Jiri.Snizek,

díky za dotaz. Není na něj vždy jednoduché odpovědět, jak se ostatně ukázalo, když jsme se jako Piráti tak snažili učinit pro iRozhlas k eurovolbám: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ka ... 010500_jgr

Jsem přesvědčen, že to není jednoduché právě z toho důvodu, že vždy záleží, s čím a kým (se) porovnáváš a taky jaké konotace (ať už negativní či pozitivní) má označení pravicový/středový/levicový v té které době a jejím společenském kontextu.

Když vezmu v potaz výše uvedené a nějaké své letmé zkušenosti s několikero online “kalkulačkami”, jimiž si může člověk zkusit změřit sám sebe na pravo-levé a konzervativně-liberální ose, tak jsem si vyšel jakožto “liberál na středu či spíš něco nalevo od něj”.

Ať už si pod tím mám představit cokoliv, rád bych zde v rámci prevence možných nedorozumění či nejasností uvedl některé své priority, které určují mé nahlížení na věci a směřování v politice.

Těmi jsou:

  1. svoboda jednotlivce; kterou si ale nepředstavuji jako zákon džungle, proto k tomu dodám i neméně důležitou odpovědnost jednotlivce
  2. sociální citlivost a spravedlnost; protože společnost je jen tak dobrá, jak se dokáže postarat o své nejzranitelnější členy
  3. rovnost příležitostí a odstraňování umělých bariér a skleněných stropů; zejména např. v přístupu ke vzdělání, které je jedním z nejsilnějších “umožňovatelů” sociální mobility, nebo s ohledem na pohlaví/gender (stop nižším příjmům žen za stejnou práci, kterou vykonávají jejich mužští kolegové; vyrovnanější příležitosti a podmínky ve vztahu k péči o dítě; sňatky pro všechny apod.)
  4. silná averze vůči jakýmkoliv náznakům nepotismu, protekce, korupce
  5. zodpovědný vztah k životnímu prostředí a přírodním zdrojům
  6. podpora veřejného zdraví
  7. férové podnikatelské prostředí
  8. podpora dobře informované a demokraticky fungující společnosti

Určitě jsem neobsáhl vše, ale pro představu snad postačí :)

Tito uživatelé poděkovali autorovi albert.sterba za příspěvek:
Jiri.Snizek
Uživatelský avatar
albert.sterba
Člen KS Praha
Příspěvky: 115
Registrován: 21 lis 2020, 19:33
Profese: lékař - neurochirurg
Bydliště: Praha 2 - Vinohrady
Dal poděkování: 202 poděkování
Dostal poděkování: 213 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace CF Alberta Štěrby do republikového předsednictva

Příspěvek od albert.sterba »

ZÁVĚREČNÁ ŘEČ

Vážené pirátky, vážení piráti, milá pirátčata,

dovolte mi, abych na sklonku současného roku a k začátku toho následujícího vyslovil v rámci své závěrečné řeči několikero přání, která k naší Pirátské straně mám.

Přeji si…

  1. abychom byli stranou nadále a stále energickou, sršící novými nápady, stranou vždy konstruktivně kritickou i zdravě sebekritickou, stranou s dobře fungující a kultivovanou vnitřní debatou, stranou, v níž umíme řešit spory a názorové rozdíly –- které k lidskému životu a o nic méně k politice samotné patří
  2. abychom byli ve vztahu k lidem a voličům stranou co nejvíc čitelnou, abychom uměli jasně a efektivně formulovat a komunikovat naše ideové a programové priority, abychom nejen slovy, ale především odváděnou prací veřejnost přesvědčili, že jsme stranou mnoha témat a kompetentní podílet se na správě věcí veřejných a řízení obcí, krajů, státu i unie
  3. abychom oslovili nejen co nejvíce našich spoluobčanů, tak aby nám ve volbách vyjádřili podporu, ale také abychom pro naše dlouhodobější příznivce (včetně celé řady odborníků) byli motivací k tomu nalodit se k nám a zapojit se aktivně do veřejného života pod pirátskou vlajkou -– protože demokracie nekončí vhozením hlasovacího lístku do urny

Na všech těchto přáních budu, pakliže mi dáte důvěru, v RP pracovat, tak aby se maximálně naplnila.

PF 2024

Tito uživatelé poděkovali autorovi albert.sterba za příspěvky (celkem 3):
Tomas.Valek, Daniela.Weissova, Tereza.Hubackova
Uživatelský avatar
albert.sterba
Člen KS Praha
Příspěvky: 115
Registrován: 21 lis 2020, 19:33
Profese: lékař - neurochirurg
Bydliště: Praha 2 - Vinohrady
Dal poděkování: 202 poděkování
Dostal poděkování: 213 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace CF Alberta Štěrby do republikového předsednictva

Příspěvek od albert.sterba »

DOTAZ OD @Bohdana.Hola

Prosím kandidáty a kandidátky na předsedu (předsedkyni) a na člen(k)y republikového předsednictva, zda by mohli uvést alespoň jeden úspěšný projekt nejen pro sebe a svoje potěšení z reálného světa, který by bez jejich podstatného zapojení nevznikl a nebo nedospěl k úspěšnému konci.

Ahoj Bobo,

díky za dotaz. Většina věcí, do nichž se zapojuji a v nichž jsem aktivní, je týmových, tedy úspěch stojí na více, někdy až mnoho lidech, a nelze si tuto práci jakkoliv přivlastnit a prodávat jako svou – nebylo by to fér.

Z takovýchto týmových záležitostí, které myslím svědčí o mé schopnosti a ochoty spolupráce i vlastní iniciativy, mohu jmenovat: činnost v rámci spolu Mladí lékaři, konkrétně např. přípravy na konferenci Medidays; svoji práci v nemocnici či práci na klinických studiích; svou zkušenost s prací pro jeden velice inovativní a úspěšný startup v anglickém Oxfordu v době, kdy umělá inteligence a strojové učení ještě nebyly tak veřejně profláklé termíny, jako jsou nyní, přesto náš tým vyvíjel právě je ve vztahu k časné diagnostice rakoviny plic – a já k tomu zpracováváním zdravotnických dat přispěl; nebo svou činnost v akademickém fakultním a univerzitním senátu či akreditační komisi během studia na vysoké.

Nicméně najde se i jeden projekt, který mohu dost dobře považovat za svůj “brain child”, a tím je edukativní projekt EKG pro praxi. Ten jsem založil v 4./5. ročníku na fakultě v reakci na to, že se čtení a interpretace elektrokardiografických záznamů srdeční aktivity moc (nebo spíš skoro vůbec) neučily a studenti jim pramálo rozuměli. To jsem se rozhodl změnit, dal dohromady tým do kardiologie zapálených lidí a navázal spolupráci s kardiologickou klinikou; následně jsme vytvořili potřebné interaktivní výukové materiály, uspořádali trénink měkkých/řečnických dovedností pro vyučující studenty a začali organizovat pravidelné workshopy a přednášky. Celý projekt se mi krátce na to povedlo převést ve spolupráci se spolkem zahraničních studentů také do angličtiny a následně díky komunikaci se spolky na dalších lékařských fakultách rozšířit i dále po republice, tak aby medici ze zahraničí ani jiných českých fakult nezůstali znalostí EKG ušetřeni :D

Přílohy
EKG logo.JPG
Tito uživatelé poděkovali autorovi albert.sterba za příspěvky (celkem 2):
Petr.Vileta, Bohdana.Hola
Zamčeno

Zpět na „[Archív] Ukončené členské podněty“