MF P13 1/2021 - Trigema Tower (rozprava)

Moderátoři: KoKS Praha, Pražští předsedající, PKS Praha, PMS Praha 13

Odpovědět
Uživatelský avatar
Adam.Kopetzky
Místní předsednictvo
Příspěvky: 26
Registrován: 19 říj 2017, 00:53
Dal poděkování: 50 poděkování
Dostal poděkování: 37 poděkování

MF P13 1/2021 - Trigema Tower (rozprava)

Příspěvek od Adam.Kopetzky »

Vážené místní fórum,

zahajuji rozpravu ve věci Trigema Tower.

Na základě hlasování MS bude použit jednací řád týmové spolupráce, viz schůze.

Navrhovaná usnesení:

  • Nesouhlasné:

    Místní sdružení Piráti Praha 13 doporučuje zastupitelstvu hlavního města Prahy NEPODPOŘIT změnu územního plánu Z 3525, která je nezbytnou podmínkou pro realizaci záměru Trigema Top Tower v aktuálně navržené výšce 135m.
    Po pečlivém prostudování dostupných informací, včetně názorů veřejnosti, a po zvážení potenciálních přínosů i negativních dopadů záměru, se domníváme, že negativní dopady projektu by v souhrnu převýšily jeho přínosy.


    Jako hlavní důvody pro naše stanovisko uvádíme, že záměr Trigema Top Tower:

    1. nepočítá s byty, ale pouze s ubytovacími jednotkami, což mj. znamená, že:

      • nepřispívá k řešení dostupnosti bydlení a bytové politiky města ani městské části

      • městské části z ní neplynou finanční prostředky v podobě rozpočtového určení daní

    2. bude znamenat významný dopad na hromadnou a individuální dopravu (v pohybu i v klidu), a to zejména:

      • několika sty tisíci návštěvníky ročně, se kterými počítá turistická atrakce vyhlídky

      • zvýšenou frekvencí transportu v případě využití ubytovacích jednotek jako hotelu či airbnb

    3. Nové Butovice jsou územím stabilizovaným nikoliv rozvojovým, které by disponovalo velkými volnými pozemky pro nečekané nápady nových staveb. Mrakodrap násobně překračuje stanovenou míru využití plochy a nejvyšší přípustný počet podlaží. Jeho umístění je v rozporu nejen s Územním plánem Prahy ale i s novým Metropolitním plánem.

    4. Apokalyptický design má být “symbolem globálního oteplování, tání ledovců, katastrofy ztroskotání”. Mrakodrap sám o sobě je stavba velmi ekologicky náročná a tím více, pokud bude spojená s enormní ocelovou konstrukcí, jejíž výroba má vždy nadstandardní uhlíkovou stopu.

    Každopádně oceňujeme vůli developera revitalizovat nejbližší okolí budovy a v rámci záměru přinést kulturní centrum. Věříme, že tyto aktivity - v zájmu svých budoucích klientů i společenského přínosu - alespoň částečně realizuje, i pokud by záměr vyrostl v menším objemu.

  • Souhlasné:

    Místní sdružení Piráti Praha 13. Se po pečlivém prostudování dostupných informací, včetně názorů veřejnosti a po zvážení potenciálních přínosů i negativních dopadů záměru, domnívá, že změna územního plánu je při avizované výši kontribuce developera pro obyvatele městské části Praha 13 výhodná.



    Jako hlavní důvody pro naše stanovisko uvádíme, že záměr Trigema Top Tower:

    1. přinese v podobě kontribuce developera městské části a tudíž i jejím obyvatelům finanční
      i hmotné plnění ve výši 68 milionů Kč
    2. může být realizován - byť v menším objemu, jiné podobě a jiném účelu užívání - i bez schválení změny územního plánu, zde však již nelze předpokládat žádné benefity ze strany investora
    3. svým charakterem nebude určen pro rodinné bydlení, takže by zde měl být nulový či minimální negativní dopad na kapacitně vytížená školská zařízení
    4. neukrajuje - na rozdíl od většiny nových záměrů na Praze 13 - zeleň a nadto aspiruje o nejvyšší certifikaci ekologického stavitelství LEED - Platinum.
    5. ve třech podlažích avizuje v popisu umístění kulturního centra obsahujího multifunkční sál pro pořádání nejrůznějších společenských akcí

    Na zastupitelstvo hlavního města Prahy, které bude o změně územního plánu rozhodovat, apelujeme, aby pro změnu územního plánu rozhodli pouze tehdy, budou-li výše uvedené benefity v dalších jednáních s developerem dobře ošetřeny.
    Na vedení městské části Praha pak 13 apelujeme, aby při využití kontribucí získaných finančních prostředků poptala a více zohlednila zájmy obyvatel nejbližšího okolí, kteří budou výstavbou nejvíce dotčeni. Tím zároveň alespoň částečně splatí svůj "dluh" přímého nezapojení těchto obyvatel do diskusí před uzavřením memoranda.

Rozprava bude trvat do 14.7.2021 18:00. Hlasování bude zahájeno 14.7.2021 v 19:00 a skončí 16.7.2021 v 19:00

Jednání budu předsedat já.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Adam.Kopetzky za příspěvek:
Vaclav.Hrdlicka

Adam Kopetzký
Zastupitel MČ P13
tel: 720 679 251
Profil | FB

Odpovědět

Zpět na „Místní fórum Praha 13“