Jsem obet domaciho nasili. Ma pro mne smysl jeste volit Piraty?

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Daniel.Sedlacek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dostal poděkování: 3 poděkování

Jsem obet domaciho nasili. Ma pro mne smysl jeste volit Piraty?

Příspěvek od Daniel.Sedlacek »

Jako obet domaciho nasili jsem se v Cechach setkal jenom s vysmechem a zlehcovanim. Moje terapetuka mi napriklad rekla, ze muz prece nemuze byt tyrany zenou - true story.

Proto jsem byl velice zklamany, ze nase poslankyne Klara Kocmanova sdili na sve FB dezinformace, ze 95% obeti domaciho nasili jsou zeny. https://www.facebook.com/photo?fbid=906 ... 8248352394
Na moje dotazy nereagovala.

Takhle si reprezentaci nepredstavuji. Zatim jsem vzdy volil jenom Piraty, ale uz v tom nevidim smysl.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Daniel.Sedlacek za příspěvky (celkem 2):
Adam.Kazik, Klara.Kocmanova

Hoci mám České občianstvo od narodenia, Čeština nie je môj materský jazyk.

Dominika.Michailidu
Profese: výtvarník
Dal poděkování: 2147 poděkování
Dostal poděkování: 1556 poděkování

Re: Jsem obet domaciho nasili. Ma pro mne smysl jeste volit Piraty?

Příspěvek od Dominika.Michailidu »

Určitě nechci zlehčovat vaši situaci. Ale pochybuji, že Klára sdílí dezinfo - jednak v tom příspěvku je uvedeno, že se domácí násilí týká i mužů (a dětí a seniorů). Číslo "95% obětí je žen" vzniklo jistě z nahlášených případů, protože z celkového množství lidí, co případy nehlásí (tzn nejsou obětmi dle práva) bude, troufám si odhadnout, dost mužů (a velká většina bude těch dětí a seniorů, kteří mohou něco nahlásit jen velice problematicky - děti kvůli zkušenostem, senioři kvůli mobilitě např). Je to smutné, ale určitě to podle mě nijak nikoho nemarginalizuje a pokud se bude něco dít proti násilí v domácnostech, tak pro všecky, určitě se to nebude týkat jen té skupiny, která to hlásí. Držím palce.

edit: zkrácení

Naposledy upravil(a) Dominika.Michailidu dne 01 dub 2025, 11:41, celkem upraveno 1 x.

Svobodný internet nedáme. Ale vemte si místo něj válku proti drogám.

Lukas.Dolezal
Dal poděkování: 1452 poděkování
Dostal poděkování: 1332 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Tag Kláry

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

A co tagovat @Klara.Kocmanova, aby se k tomu mohla vyjádřit?

Podporuji Pirátskou stranu 🏴‍☠️. OFFTOPICJeště. OFFTOPICStejně nemám koho jinýho volit.

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям
і Героїням слава! 🇨🇿 🇪🇺 🇺🇦 🇬🇪✌️. Make ruzzia Small Again. Dosť bolo fica 🇸🇰. Dump trump–⁠⁠⁠⁠⁠⁠krasnov. A za Elišku 🏳️‍🌈✊.

Vedoucí Místního týmu Brno-Řečkovice a okolí, člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany 🌍 (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz.

Klara.Kocmanova
Republikový výbor
Dal poděkování: 163 poděkování
Dostal poděkování: 295 poděkování

Příspěvek od Klara.Kocmanova »

Daniel.Sedlacek píše: 01 dub 2025, 09:46

Jako obet domaciho nasili jsem se v Cechach setkal jenom s vysmechem a zlehcovanim. Moje terapetuka mi napriklad rekla, ze muz prece nemuze byt tyrany zenou - true story.

Proto jsem byl velice zklamany, ze nase poslankyne Klara Kocmanova sdili na sve FB dezinformace, ze 95% obeti domaciho nasili jsou zeny. https://www.facebook.com/photo?fbid=906 ... 8248352394
Na moje dotazy nereagovala.

Takhle si reprezentaci nepredstavuji. Zatim jsem vzdy volil jenom Piraty, ale uz v tom nevidim smysl.

Zdravím,

V první řadě mě opravdu mrzí, čím jste si prošel. Domácí násilí je závažný problém, který může postihnout kohokoliv, bez ohledu na pohlaví, věk či okolnosti, a jakákoliv forma zlehčování či zpochybňování prožitku přeživších je nepřijatelná.

Proto také ve svém příspěvku píšu (zvýrazněně), že se týká všech.

Zmíněné tvrzení, že „95 % obětí domácího násilí jsou ženy“, není dezinformace, ale statistický údaj vycházející z dlouhodobých dat a studií (např. analýzy organizací ROSA či proFem nebo vládní Analýza ekonomických dopadů domácího násilí). Tento údaj však nijak nemíní popřít zkušenosti mužů, dětí či seniorů. Právě naopak, upozorňuje na rozsah problému a pomáhá vytvářet nástroje, jak pomáhat všem obětem bez rozdílu pohlaví.

Společně s odborníky a dalšími pirátskými poslanci se dlouhodobě snažíme měnit systém tak, aby poskytoval oporu všem, kdo ji potřebují. Podařilo se prosadit zákon, který lépe definuje domácí násilí a zefektivňuje pomoc přeživším. Podařilo se nám prosadit nápravu definice znásilnění. Podporujeme organizace pomáhající obětem. Podporujeme Istanbulskou úmluvu (která mimo jiné cílí taky na vyvracení stereotypů, jako je ten, že mužů se domácí násilí netýká). Chceme, aby žádný člověk neměl pocit, že v takto těžké situaci zůstává sám.

Děkuji, že se ozýváte a svou zkušenost sdílíte - věřím tomu, že to není lehké. A právě proto, že společnost má v sobě zakořeněné stereotypy, že “mužům se tohle neděje”, je hrozně důležité to vyvracet. Stojím si ale za tím, že mnou sdílená data žádnými dezinformacemi nejsou a mrzí mě, že to vnímáte jako nějaké popření vaší zkušenosti. Naopak - zameření Pirátů na otázku domácího a sexuálního násilí je výsledkem práce mnoha lidí s mým, troufám si říct, že nemalým přičiněním coby poslankyně. Kde jste mi dotazy k tomu psal nevím - žádné jsem nezaregistrovala, pokud jsem něco přehlédla, omlouvám se. Ale vždy je možnost napsat třeba mail a zeptat se na to.
Každopádně cílem toho příspěvku je pravý opak - hezky to výše popsala @Dominika.Michailidu . Právě díky sdílení dat a faktů můžeme dál posouvat věci k lepšímu.

OFFTOPICděkuju @Lukas.Dolezal za tag, jinak bych si příspěvku nevšimla.

„Někteří věří, že pouze velká síla dokáže udržet zlo pod kontrolou, ale moje zkušenost říká něco jiného: jsou to malé, každodenní skutky běžných lidí, které brání zlu růst. Drobné, milé, láskyplné činy.“
Gandalf

Klára Kocmanová
poslankyně
+420 733 765 433
klara.kocmanova@pirati.cz

Daniel.Sedlacek

Dekuji za odpoved.

Rict, ze domaci nasili se tyka vsech, a pak to zabit tvrzenim, ze 95% obeti jsou zeny, je presne to zlehcovani o kterem mluvim. Z vaseho postu cisi zamerna nevyrovnanost. Pisete, cituji, "kazda treti zana v EU zazila nasili". A kazdy treti muz snad ne? Nebude to tim, ze pod pojmem "gender based violence" myslite jenom jeden gender?

Jestli to mate z EIGE, tak ano, je to tim, ze pod "gender based violence" myslite jenom jeden gender.
https://eige.europa.eu/newsroom/news/on ... d-violence

Mezitim data z EUROSTATU ukazuji, ze pomer zen a muzu co zazije nasili je porovnatelny.
https://ec.europa.eu/eurostat/databrows ... 14?lang=en

Ale zpatky k domacimu nasili - podivejme se na ty vase zdroje:

Vas dokument ROSA z 2007 (https://www.rosacentrum.cz/wp-content/u ... _STATS.pdf) cituje starsi dokument ROSA z 2005 (https://stopnasili.cz/wp-content/upload ... MANUAL.pdf) ktery cituje britsky dokument z 2005 (https://sosvics.eintegra.es/Documentaci ... 007-EN.pdf) ve kterem se zadne takove tvrzeni neuvadi.

Dale, vas dokument PROFEM z 2012 cituje Uvod do socialni patologie z 2007 ktery cituje publikaci z Spatenkove z 2004 ktera cituje udajny vyzkum STEM z 2001.

Cili jak jsem rikal, tyto udaje jsou v lepsim pripade zcela neaktualni, v horsi pripade primo dezinformace.

Kdyby jste o teme skutecne neco vedela, bylo by vam jasne, proc stare vyzkumy uvadeji ze jenom 5% obeti jsou muzi.

Z Wikipedie:
The 2010–2011 report found that whilst 27% of women who experienced intimate partner violence reported it to the police, only 10% of men did so, and whilst 44% of women reported to some professional organization, only 19% of men did so.[5] The Australian Bureau of Statistics reported that 97.2% of men do not report domestic violence to the police, compared to 82.1% of women.[6] In a 2005 report carried out by the National Crime Council in the Republic of Ireland, it was estimated that 5% of men who had experienced violence had reported it to the authorities, compared to 29% of women.[7]

Researchers have demonstrated a degree of socio-cultural acceptance of aggression by women against men as opposed to a general condemnation of aggression by men against women. Male-on-female intimate partner violence has been shown to cause significantly more fear and more severe injuries than female-on-male violence.[22] This can lead to men not considering themselves victims, and/or not realizing the IPV they are experiencing is a crime.[18][23]

Takze kolik muzu je obeti domaciho nasili?

Napriklad EUROSTAT uvadi tyto data za rok 2021:
https://ec.europa.eu/eurostat/databrows ... 9e?lang=en

Vsimnete si, ze i v EUROSTATU musi mit lidi jako vy, protoze za Gender Based violence povazuji jenom nasili na zenach: https://ec.europa.eu/eurostat/web/gende ... e/database

Dale z Wikipedie:

In 2012, two Swedish studies were released that showed men experienced IPV at rates similar to women—8% per year in one study and 11% per year in the other.[39][40]

In New Zealand, the twenty-one year Dunedin Multidisciplinary Health and Development Study, published in 1999, reported that of their sample of 1,037 people, 27% of women and 34% of men reported being physically abused by a partner, with 37% of women and 22% of men reporting they had perpetrated intimate partner violence.[37]

In 2018, 19.3% of reported domestic violence victims in Scotland were male.[32]

Jestli vam jde o neco vice nez jen laciny feminizmus, prectete si napriklad https://mankind.org.uk/statistics/stati ... tic-abuse/

One in seven men (13.9%) and one in four women (27%) will be a victim of domestic abuse in their lifetime (ONS figures 2022/23).

Daniel.Sedlacek

@Dominika.Michailidu
@Klara.Kocmanova

Pokud se ma neco dit proti nasili v domacnostech pro vsechny, tak nejdrive musite prestat zavadet verejnost, ze 95% obeti jsou zeny.

A zacnete s tou vasi "umlvou o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí", kde je nasili na muzich zmineno presne jeden krat:

S vědomím, že domácí násilí postihuje neúměrně více žen, ačkoli jeho obětí mohou být i muži;

Kdyz jsou muzi 50% obeti nasili a 30%-40% obeti domaciho nasili, jak to ze prosazujete umluvu o potirani nasili jenom vuci zenam? Jste pokrytci.

S vědomím pokračujícího porušování lidských práv v průběhu ozbrojených konfliktů, jež postihuje civilní obyvatelstvo, obzvláště ženy [...]

Vzdyt vy ty dezinformace primo tlacite do mezinarodnich umluv, tohle je prokazatelne lez!

Vite co je progres? Tady je analyza kriminalnich statistik z 2022 nemeckeho Ministerstva rodiny a zen!

This violence predominantly affects women: 71.1 percent of victims are female. However, more than one in four people affected are male: 28.9%.

A to vam jako muz muzu rict, ze jit se dat vysmat na policii zvladne jen male procento muzskych obeti. Prave kvuli predsudkum ktere siri dezinformatori jako jste vy.

Jestli chcete muj hlas, odpovezte mi na tento dotaz: Co kdy udelala Piratska strana pro zviditelneni nebo reseni problemu ktere disproporcne postihuji muze?

Dominika.Michailidu
Profese: výtvarník
Dal poděkování: 2147 poděkování
Dostal poděkování: 1556 poděkování

Příspěvek od Dominika.Michailidu »

Já jsem se tu teda octla omylem, tématice se nevěnuji do hloubky, ale aspoň, co vidím na první dobrou "umlvou o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí" vy to asi chápete nějak dohromady, ale to je "potírání násilí vůči ženám" A "potírání domácího násilí". To jsou dvě různé věci a u té druhé není specifikováno, koho se to týká, takže se to týká všech, i vás. Myslím, že "násilí vůči ženám" je tam vypíchnuto kvůli jiným zemím, než jsme my. Asi jako v nějaké fiktivní úmluvě spojených států amerických by mělo stát "prevence a potírání svateb nezletilých dívek", i když by to na většině území nedávalo smysl, ale protože v některých státech údajně můžete znásilnit malý dítě a pak si ho vzít za ženu, tak i když by to znělo obecně blbě, tak by to mělo smysl.. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_jhr

"Co kdy udelala Piratska strana pro zviditelneni nebo reseni problemu ktere disproporcne postihuji muze?"
Nevím, jestli tím myslíte přímo tuhletu tematiku, ale obecně vím náhodou zcela přesně, jelikož většina řemeslníků a stavebních profesí jsou muži, tak tady jsme jim přinesli technické normy zdarma: https://www.pirati.cz/jak-pirati-pracuj ... y-pristup/

Tito uživatelé poděkovali autorovi Dominika.Michailidu za příspěvek:
Jiri.Snizek

Svobodný internet nedáme. Ale vemte si místo něj válku proti drogám.

Daniel.Sedlacek

Taky se tematice nevenuji do hlubky, ale tu umluvu jsem cetl a ano, chapu "prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí" jednoznacne dohromady.

Muzu se zeptat, vy jste to cetla?

Zopakuji, udaj co jsem psal vyse, analyza kriminalnich statistik z 2022 nemeckeho Ministerstva rodiny a zen(!) uvadi, ze 28.9% obeti jsou muzi
https://www.maennergewaltschutz.de/en/situation-demand/. Ale Istanbulska Umluva rika tohle:

Uvědomujíce si s hlubokým znepokojením, že ženy a dívky jsou často vystaveny závažným formám násilí, jako je domácí násilí,

• Ale muzi ne?

S vědomím, že domácí násilí postihuje neúměrně více žen, ačkoli jeho obětí mohou být i muži;

• Kolik je neumerne, kdyz minimalne 30% obeti jsou muzi?

Cílem této úmluvy je [...] chránit ženy před veškerými formami násilí [...] a domácího násilí;

• Ale muze ne?

Cílem této úmluvy je [...] přispět k eliminaci veškerých forem diskriminace žen

• Ale diskriminace muzu ne?

Tato úmluva se bude vztahovat na veškeré formy násilí vůči ženám, včetně domácího násilí, jež posihuje nepoměrně víc ženy.

• Kolik je nepomerne, kdyz minimalne 30% obeti jsou muzi?

Strany by měly při uplatňování ustanovení této úmluvy věnovat zvláštní pozornost ženám

• Rovnost jen kdyz se to hodi, ze?

A to je prosim pekne co se tyce muzkych obeti domaciho nasili vse.

Predpokladam, ze vy jste za tenhle institucionalni sexizmus hlasovala, ano? Vcetne te lzi, ze vetsina civilnich obeti ozbrojenych konfliktu jsou zeny, ano?

Co se tyce problemu ktere disproporcne postihuji muze, ne, technicke normy zdarma tim skutecne nemyslim.

Robert.Magni
Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
Profese: vrátný
Dal poděkování: 12557 poděkování
Dostal poděkování: 2835 poděkování

Příspěvek od Robert.Magni »

Mám jednu technickou - cizí kriminální statistiky nejsou pro ČR použitelné.

Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 565 poděkování
Dostal poděkování: 12763 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Daniel.Sedlacek píše: 03 dub 2025, 01:13

Taky se tematice nevenuji do hlubky, ale tu umluvu jsem cetl a ano, chapu "prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí" jednoznacne dohromady.

• Kolik je neumerne, kdyz minimalne 30% obeti jsou muzi?

Jak se z "analyza kriminalnich statistik z 2022 nemeckeho Ministerstva rodiny a zen(!) uvadi, ze 28.9% obeti jsou muzi" stane "minimálně 30 %"?
Každopádně pokud se něco děje 2,3x častěji ženám, ačkoli v populaci jsou zastoupeny srovnatelně, IMHO se to dá označit jako "neúměrně více".

Co se tyce problemu ktere disproporcne postihuji muze, ne, technicke normy zdarma tim skutecne nemyslim.

Připojuji se k dotazu, jaké problémy tedy myslíte. Kdysi to byla povinná vojenská služba, ale ta už teď není.
Pak by to mohla být třeba obřízka malých chlapců z nikoli zdravotních důvodů (ale náboženských či dokonce "kosmetických"), ovšem proti té jsme se jako strana vymezili. (Bohužel náš současný předseda poslaneckého klubu tuto problematiku opakovaně bagatelizoval či dokonce zesměšńoval.)

Edit: A samozřejmě vhodná opatření k potírání násilí vůči ženám a domácího násilí přispějí i k potírání téhož vůči mužům.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvek:
Jiri.Snizek

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“