Zdravím všechny,
na základě nedávných událostí v USA, ale i jinde v demokratickém světě, jsem nabyl dojmu, že hlasovací volební systém by se měl změnit. Částečně to i souvisí s naším bojem proti korporátům. Na posledních prezidentských volbách (ale i jiných dalších) jde vidět, že ten kdo má nejvíce financí, tak si může dovolit nejlepší marketingové týmy a masivní propagaci, která mu zajistí obrovský příliv voličů. Myslím si, že je to nejen zbytečné mrhání prostředků, ale hlavně to potom už moc neodráží názory občanů. Dle mě je chybou, když vlády nekopírují názory obyvatel, ale kopírují oblibu určitých osobností jen díky jejich marketingovým týmům.
Jsem tedy za zavedení volebního systému, kdy by volič přišel a např. na displeji vyplnil soubor testovacích otázek, které by prověřily jeho názory. Dle zodpovězených otázek by pak hlas připadl určité straně, se kterou by byla největší shoda nebo podílově dle shody třeba 3 stranám. Otázky by byly podobné volebním kalkulačkám. Volič by měl možnosti odpovědí třeba Zcela souhlasím, spíše souhlasím, spíše nesouhlasím, zcela nesouhlasím.
Myslím, že by to donutilo občany i více o volebních programech diskutovat a probírat i více stran. Pokud by měli svého favorita, tak by se museli zajímat, jaké mají hlavní body v programu a naopak pokud by vyloženě nechtěli nějakou stranu, tak se zajímat co oni mají v programu. Mě samotného třeba volební kalkulačky mnohdy překvapily a paradoxně mně jako členovi Pirátů ani Pirátská strana (volby do EP) třeba nevyšla na prvním místě a ruku na srdce každý z vás, zda vám to třeba taky tak někdy nevyšlo.
Dále by to mohlo snížit hádky ve společnosti.
Co si o tom myslíte?