[Rozprava] MF Brno 1/2025 - Volba předsednictva místního sdružení

Moderátoři: Předsedající, KoKS Jihomoravský kraj, PKS Jihomoravský kraj, PMS Brno

Filip.Slany
Místní předsednictvo
Profese: student práv
Dal poděkování: 191 poděkování
Dostal poděkování: 239 poděkování

Re: [Rozprava] MF Brno 1/2025 - Volba předsednictva místního sdružení

Příspěvek od Filip.Slany »

Ahoj Lukáši, díky za dotazy. Vzhledem k jejich počtu a mému momentálnímu zkouškovému vytížení se musím omezit na opravdu stručné odpovědi (což mě mrzí, protože bych většinu odpovědí rád rozvedl víc). Připadá mi to ale lepší řešení, než neodpovídat vůbec.

Lukas.Dolezal píše: 21 led 2025, 12:10

Jak hodnotíš původně plánovanou změnu, co se týká dozorčí rady městské společnosti BKOM (Brněnské komunikace, a.s.)? Kdyby ta plánovaná změna neproběhla, měli bychom stále ještě naší zástupkyni v dozorčí radě městské společnosti BKOM? Výběrové řízení v prosinci 2024 vyhrál Filip Havlíček.

Myslím, že situace nebyla šťastná, ale PMS jako orgán postupovalo ve vztahu k čl. podnětu korektně. Pokud vím, tak o to místo jsme přišli z důvodu kodeterminace DR zaměstnanci a personální výměna našeho zástupce na to neměla vliv.

Jaká je tvoje vize do voleb do zastupitelstev obcí v roce 2026? Dokážeš si představit koordinovanou domluvu se Stranou zelených napříč městskými částmi? Tedy opak ad hoc chaosu v roce 2022. Jak se díváš na možnost, že by kandidátka, které bychom byli součástí, nenesla název „Česká pirátská strana“? Pokud bude obtížné (nemožné) sestavit kandidátku v té které MČ (na městě – „Velkém Brně“), jsi za vyjednávat o podpoře s jiným politickým subjektem, popřípadě se v komunálních volbách spojit?

Velmi komplexní otázka, na kterou se teď nedá úplně odpovědět. Nejvíc záleží na tom, jak dopadneme na podzim ve sněmovních volbách. Představit si umím ledacos. Nejsem radikální zastánce koalic, ale taky úplně nesdílím fetiš okolo snahy držet značku za všech okolností (čímž neříkám že jsem proti tomu značku budovat, jen si zkrátka nemyslím, že je název kandidátky podstatnější než faktický obsah, který kandidátka nese). Hledejme tu nejvýhodnější cestu, jak dostat co nejvíc pirátských zastupitelů na městské části a do ZMB. Umím si představit, že tou cestou může být koalice i samostatná kandidatura. Záleží jaká bude politická mapa po sněmovních volbách.

Měli bychom jako MF Brno více komunikovat na Zulipu? Na úkor různých signalových skupin?

Osobně bych si to přál, ale realisticky si neumím představit, že k tomu dospějeme. Signalová komunikace je pořád lepší než žádná komunikace.

Šli byste po komunálních volbách do koalice, kde by bylo hnutí ANO? Taková situace nastala v roce 2022.

Ano, nemyslím si, že je hnutí ANO v principu horší než třeba ODS. Pokud by ta koaliční dohoda jako celek dávala smysl, umím si to na lokální úrovni představit. Samozřejmě bych ale preferoval jiné koaliční partnery.

Budete usilovat o čelní pozice na kandidátkách ve volbách do Poslanecké sněmovny v letošním roce a v komunálních volbách příští rok? Jestli ano, jaká budou Vaše témata v těchto volbách?

PSP ne, komunál ano. Nejvíc se teď věnuju asi obecnímu bydlení, bezpečnosti, výstavbě, …

Jak byste řešili situaci na Brně-sever, kde o činnosti zastupitelky a zastupitele za Českou pirátskou stranu nemáme žádné informace? Podobně nemáme informace o Kohoutovicích, ale tam nemáme zastupitele.

Situace na Severu se řešila a řeší - vyměnil se vedoucí místního týmu, urguje se docházka atd. Bohužel velké páky tady jako PMS nemáme. O Kohoutovicích osobně info mám z návštěv místního týmu D a rozhovorů s Kubou K.. Nemyslím si, že je ta situace v Kohoutovicích nějak problematická.

Pokud bys byl/a zvolen/a, máš (z pozice členky/člena PMS/PB) nějaké nápady na kampaň či uchopení kampaně do Poslanecké sněmovny ve městě Brně?

Myslím, že PMS by mělo především motivovat členskou základnu k aktivní účasti na kampani. Příležitost přinášet nápady do celostátní kampaně má imo člen PMS stejnou jako řadový člen MS.

Jak vnímáš koncept „buddy system“Průvodce nováčka, který v Jihomoravské kraji moc nefunguje?

Ten koncept vnímám vlastně podobně jako místní týmy. Důležité není aby fungoval ten systém. Důležité je, aby se dařilo naplňovat cíle, ke kterým ten systémový koncept vzniknul. Myslím, že v zapojování nových členů jsme udělali pokrok a stávající systém je funkční. Do budoucna by bylo super víc řešit i následné zapojení členů uvnitř strany atd., ale i tady si myslím, že jsme na správné cestě.

Pokud je člence či členovi Pirátské strany ze strany jiných členů či členek strany vyhrožováno fyzickým násilím, mělo by se předsednictvo aktivně zapojit a situaci řešit, např. podáním trestního oznámení?

Mělo by situaci aktivně řešit a vyhrožování násilím by nemělo být tolerováno. Myslím si, že PMS může nejvíce pomoci tím, že bude směřovat komunikačním prostředí takovým směrem, aby k podobným excesům vůbec nemuselo dojít.

Jak se stavíte k pirátskému podcastu v Brně? Máte nějaké jiné (audiovizuální) nápady na šíření pirátských myšlenek? Jak hodnotíte mediální propagaci/prezentaci Pirátů v Brně?

Je to dobrý nápad, umím si představit že by to mohlo fungovat, ale zároveň jsem k tomu od počátku docela skeptický. Myslím si, že aby to skutečně splnilo účel, muselo by se tomu konstantně věnovat opravdu hodně času a energie. Pokud si náš ZK věří, že ten čas a energii má (a bude ji mít dlouhodobě), tak určitě nejsem proti. Mediální propagaci hodnotím v současných podmínkách jako dostatečnou.

Jaká jsou hlavní témata a směr pirátské politiky v Brně v následujících dvou letech?

Taky hodně komplexní otázka. Pokud bych měl říct tři témata, kterým se máme věnovat prioritně směrem k naší cílovce, tak by to bylo asi bydlení, životní prostředí a kultura.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Filip.Slany za příspěvky (celkem 2):
Lukas.Dolezal, Martin.Novak

zastupitel městské části Brno-jih
773 244 739, filip.slany@pirati.cz

Marek.Lahoda
Předseda/předsedkyně krajského sdružení
Profese: Geograf, datový analytik, zastupitel
Dal poděkování: 589 poděkování
Dostal poděkování: 310 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Otázky na kandidáty a kandidátky do brněnského předsednictva

Příspěvek od Marek.Lahoda »

Jak hodnotíš původně plánovanou změnu, co se týká dozorčí rady městské společnosti BKOM (Brněnské komunikace, a.s.)? Kdyby ta plánovaná změna neproběhla, měli bychom stále ještě naší zástupkyni v dozorčí radě městské společnosti BKOM? Výběrové řízení v prosinci 2024 vyhrál Filip Havlíček.

Myslím, že je nešťastné, když členská základně nejprve skrze členský podnět žádá uspořádání výběrového řízení bez stanovení jasných kritérií a pak znovu prostřednictvím členského podnětu žádá o nové výběrové řízení, když se jí výsledek toho prvního po čase přestane líbit. Z politického hlediska nás to u ostatních stran diskredituje. IMHO by se to mělo nechat na zastupitelském klubu a členské podněty podávat teprve až v krajních případech. Jinak ta změna neproběhla. A neproběhla proto, že ještě předtím nám to místo bylo zrušeno, protože se prostě navýšil počet zaměstnanců nad hranici stanovenou zákonem, tudíž bylo třeba do DR doplnit zástupce zaměstnanců a zbytek už popsala Monika a Adam. Tudíž odpověď zní: Ne, neměli.

Jaká je tvoje vize do voleb do zastupitelstev obcí v roce 2026? Dokážeš si představit koordinovanou domluvu se Stranou zelených napříč městskými částmi? Tedy opak ad hoc chaosu v roce 2022. Jak se díváš na možnost, že by kandidátka, které bychom byli součástí, nenesla název „Česká pirátská strana“? Pokud bude obtížné (nemožné) sestavit kandidátku v té které MČ (na městě – „Velkém Brně“), jsi za vyjednávat o podpoře s jiným politickým subjektem, popřípadě se v komunálních volbách spojit?

To záleží na vývoji v následujícím půlroce a výsledku sněmovních voleb. Představit si dokážu spoustu variant, ale jestli je to dobrý nápad, to musíme ještě velmi dobře posoudit.

Měli bychom jako MF Brno více komunikovat na Zulipu? Na úkor různých signalových skupin?

Ano. Ale jak jsem psal včera v novém členském chatu KS JMK: Opakovaně jsem lidi vyzýval k tomu, ať se z toho krajského chatu taky odhlásí a jdou na Zulip. Ale většina mi řekla, že jim takovýto chat na Signálu vyhovuje.

Šli byste po komunálních volbách do koalice, kde by bylo hnutí ANO? Taková situace nastala v roce 2022.

Samozřejmě bych preferoval čistě liberální koalici bez populistů, ale to se v Brně asi jen tak nestane ... A na komunální úrovni je politika hlavně o lidech, přičemž v brněnském ANO vím o několika politicích, se kterými bych si dokázal představit funkční vedení města. Takže pokud by to byla šance, jak plnit náš program z koalice, snažil bych se vyjednat maximum a pokud by se to povedlo, šel bych do toho.

Budete usilovat o čelní pozice na kandidátkách ve volbách do Poslanecké sněmovny v letošním roce a v komunálních volbách příští rok? Jestli ano, jaká budou Vaše témata v těchto volbách?

Dlouho jsem to zvažoval jestli a jak kandidovat do sněmovny a nakonec jsem se rozhodl, že to zkusím, nikoliv však na lídra, ale až od 2. místa. Témata budou moje klasická: efektivní doprava a životní prostředí. Tím, že se Klára Kocmanová bohužel rozhodla znovu nekandidovat, což je pro nás, ale i pro celou ČR opravdu velká škoda, tak pokud bych se do sněmovny nakonec dostal, rád bych po ní téma ŽP (resp. zelené transformace) převzal. A na výsledku sněmovních voleb záleží i má následná ne/kandidatura do komunálu.

Jak byste řešili situaci na Brně-sever, kde o činnosti zastupitelky a zastupitele za Českou pirátskou stranu nemáme žádné informace? Podobně nemáme informace o Kohoutovicích, ale tam nemáme zastupitele.

Pokusil bych se s Lukášem a Annou sejít a pobavit se o tom. Rozhodně bych na ně nijak netlačil, byli zvoleni občany a je to jejich právo tam být .... jen bych je poprosil, aby se nad tím zamysleli. Protože ten současný stav nedělá dobrý obrázek ani dovnitř strany, ani navenek. Jinak teda Kubu jsem na schůzi viděl víckrát než někoho ze Severu.

Pokud bys byl/a zvolen/a, máš (z pozice členky/člena PMS/PB) nějaké nápady na kampaň či uchopení kampaně do Poslanecké sněmovny ve městě Brně?

Mám, ale s dovolením si to zatím nechám na brainstormování na krajském kampaňovém týmu :-)

Jak vnímáš koncept „buddy system“ – Průvodce nováčka, který v Jihomoravské kraji moc nefunguje?

Za mě je to velmi důležitý koncept, ale mám tedy za to, že funguje. Na PKS jsme to řešili a jednotlivá místní předsednictva nebo Ondra K. toho buddyho novým RegP přiděluje. Dosvědčuje to ti to, co tu píší ostatní. Jestli máš zprávu o nějaké nefunkčnosti, tak mi prosím dej vědět a pořešíme to. Díky :-)

Pokud je člence či členovi Pirátské strany ze strany jiných členů či členek strany vyhrožováno fyzickým násilím, mělo by se předsednictvo aktivně zapojit a situaci řešit, např. podáním trestního oznámení?

Rozhodně by se mělo aktivně zapojit, vyhrožování fyzickým násilím je nepřijatelné. Ale podání TO je až krajní možnost.

Jak se stavíte k pirátskému podcastu v Brně? Máte nějaké jiné (audiovizuální) nápady na šíření pirátských myšlenek? Jak hodnotíte mediální propagaci/prezentaci Pirátů v Brně?

Vidím to úplně stejně jako to tady popsal Tom.

Jaká jsou hlavní témata a směr pirátské politiky v Brně v následujících dvou letech?

Za mě bychom měli být stále objektivní a konstruktivní opozicí, ale zároveň o něco hlasitější a ostřejší opozicí. Jinak se do médií bohužel moc nedostaneme a voliči o nás nebudou vědět, tudíž nás nebudou moc volit.

Lukas.Dolezal píše: 25 led 2025, 16:49

v současné době zastáváš pozici předsedy Krajského sdružení Jihomoravského kraje a zároveň jsi členem Republikového výboru České pirátské strany OFFTOPIC(druhou jmenovanou funkci jsi získal po změně stanov České pirátské strany v listopadu 2024).

Rovněž se vyjadřuješ v tom smyslu, že nemáš tolik volného času. Např. zde.

Není další vnitrostranická funkce moc? Proč nedat šanci kandidátům a kandidátkám, kteří žádnou další vnitrostranickou funkci nemají?

Připomínám, že Piráti jsou proti kumulování.

To je vyjádření ze srpna 24 a především ve vztahu pálení času na prkotinách, Lukáši ;-). Jak jsem už psal ve své řeči, ke konci roku 24 s naším odchodem z vlády skončilo i mé působení v roli poradce na MDČR, tudíž mám nyní času více. A již nyní se snažím předsednictev MS Brno pravidelně účastnit, neboť je to pro mě jako brněnského zastupitele důležité. Rád bych tak činil z pozice místopředsedy. Ale to je samozřejmě na členské základně, koho tam zvolí :-)

Jo a jsme proti kumulování uvolněných funkcí, tj. placených pozic na plný úvazek. Práce v předsednictvu není ani na plný úvazek, ani placená :-)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Marek.Lahoda za příspěvky (celkem 3):
Lukas.Dolezal, Petr.Kubes, Martin.Novak

Statutární město Brno: zastupitel města Brna, předseda Komise BESIP, člen Finančního výboru a Komise dopravní
Piráti: předseda KS JMK, garant RT Doprava pro oblast městské mobility

tel: +420 732 732 490
mail: marek.lahoda@pirati.cz

"Where there is a will, there is a cycleway."

Michal.Svagerka
Krajské předsednictvo
Profese: místostarosta města Dubňany
Dal poděkování: 378 poděkování
Dostal poděkování: 229 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal.Svagerka »

Oznámení moderátora:

Vážené brněnské Pirátky a Piráti, moc se omlouvám za chybu, která se našemu ústavu stane maximálně 1x za 10 let. Vybral jsem variantu hlasování i s hostujícími členy, proto stávající hlasování ukončuji a připravím nové hlasování, budou rozeslány zprávy dle jednacího řádu a hlasování bude oznámeno i zde na fóru.

EDIT: odstraněno slovo "večer" hlasování bude spuštěno během dnešního dne

Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Svagerka za příspěvky (celkem 4):
Katka.Michalkova, Petr.Kubes, Marek.Lahoda, Martin.Novak
  1. místopředseda MS Slovácko a KS JMK
    e-mail: michal.svagerka@seznam.cz
    místostarosta města Dubňany, člen KET JMK Finance, hospodářství, majetek a investice a RT Finance
Michal.Svagerka
Krajské předsednictvo
Kontaktovat uživatele:

Oznámení moderátora:

Vážené MF Brno,
oznamuji, že opravené hlasování 1. kola ve věci volby předsedy začne dnes, tj. pondělí 27. 1. 2025, v 16:00 a potrvá 48 hodin. Hlasování je připraveno zde: https://helios.pirati.cz/helios/electio ... 00fbc/view

místostarosta města Dubňany, člen KET JMK Finance, hospodářství, majetek a investice a RT Finance
Michal.Svagerka
Krajské předsednictvo
Kontaktovat uživatele:

Oznámení moderátora:

Výsledek 1. kola volby předsedy je k dispozici zde: https://helios.pirati.cz/helios/electio ... 00fbc/view

Celkem hlasovalo 49 členek a členů MS Brno, což odpovídá volební účasti téměř 86 %. K postupu do druhého kola bylo třeba získat 25 hlasů.

Petr Kubeš získal 15 hlasů a nepostupuje
Adam Zemek získal 38 hlasů a postupuje.
Tomáš Koláčný získal 18 hlasů a nepostupuje.

Vzhledem k tomu, že do druhého kola postoupil pouze Adam Zemek, stává se staronovým předsedou MS Brno.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Svagerka za příspěvek:
Petr.Kubes
Lukas.Dolezal
Dal poděkování: 2185 poděkování
Dostal poděkování: 1833 poděkování

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

Michal.Svagerka píše: 29 led 2025, 16:34
Oznámení moderátora:

Výsledek 1. kola volby předsedy je k dispozici zde: https://helios.pirati.cz/helios/electio ... 00fbc/view

Ahoj,
na tom odkazu na Helios výsledky nejsou.

Screenshot.jpg
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Dolezal za příspěvek:
Katka.Michalkova

Podporuji ██████████████████████████████████████████████████████████████.

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям і Героїням слава! 🇨🇿 🇪🇺 🇺🇦 🇬🇪✌️. Make ruzzia Small Again. Dosť bolo fica 🇸🇰. Dump trump–⁠⁠⁠⁠⁠⁠krasnov, #antirashistaction, #antidezolataction.

Vedoucí Místního týmu Brno-Řečkovice a okolí, člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany 🌍 (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz.

Michal.Svagerka
Krajské předsednictvo
Kontaktovat uživatele:

Lukas.Dolezal píše: 29 led 2025, 16:48
Michal.Svagerka píše: 29 led 2025, 16:34
Oznámení moderátora:

Ahoj,
na tom odkazu na Helios výsledky nejsou.

Screenshot.jpg

omlouvám se, zapomněl jsem dát zveřejnit výsledky hlasování, nyní by to již mělo být v pořádku

Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Svagerka za příspěvek:
Lukas.Dolezal
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 1169 poděkování
Dostal poděkování: 1496 poděkování

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Já mám za to, že jsem hlasoval, ale nevidím to tam. Na výsledek to ale očividně nemělo vliv.

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)
Odvaha dělat, co je správné.

Lukas.Dolezal
Dal poděkování: 2185 poděkování
Dostal poděkování: 1833 poděkování

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

Antonino.Milicia píše: 29 led 2025, 16:57

Já mám za to, že jsem hlasoval, ale nevidím to tam. Na výsledek to ale očividně nemělo vliv.

Měl bys v mailu mít kód, který vždy když odhlasuješ, přijde na e-mail.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Dolezal za příspěvky (celkem 3):
Katka.Michalkova, Tomas.Psota, Michal.Svagerka

Podporuji ██████████████████████████████████████████████████████████████.

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям і Героїням слава! 🇨🇿 🇪🇺 🇺🇦 🇬🇪✌️. Make ruzzia Small Again. Dosť bolo fica 🇸🇰. Dump trump–⁠⁠⁠⁠⁠⁠krasnov, #antirashistaction, #antidezolataction.

Vedoucí Místního týmu Brno-Řečkovice a okolí, člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany 🌍 (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz.

Adam.Zemek
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Profese: Zastupitel, člen představenstva, vývojář
Dal poděkování: 502 poděkování
Dostal poděkování: 248 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adam.Zemek »

Moc děkuji všem za silnou podporu, vážím si toho a budu se dále snažit pracovat pro vás, jak nejlépe to půjde.

Děkuji i těm, kteří se zapojili do hlasování, ale nepodpořili mne. I váš názor mne zajímá a pokud se mnou chcete něco probrat, neváhejte se mi ozvat :-)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Adam.Zemek za příspěvky (celkem 5):
Lukas.Dolezal, Tomas.Psota, Martin.Novak, Ayudh.Ray, Marek.Lahoda

Zastupitel v Brně | Předseda MS Brno | adam.zemek@pirati.cz | FB | IG | Twitter | +420 732 627 289

Zamčeno

Zpět na „Místní fórum Brno“