Vážení členové, členky, příznivci a příznivkyně,
ucházím se o vaši podporu v kandidatuře na pozici předsedy Místního sdružení Brno. A rád bych vám představil své priority, vize i důvody, proč o tuto roli mám zájem.
Mé dosavadní zkušenosti s projekty, které ostatní obohacují, mě inspirují k tomu, že i naše sdružení dokáže být silné - založené na důvěře, vzájemném respektu a schopnosti efektivně spolupracovat jako tým.
Jedním z projektů, který mi poskytl neocenitelné zkušenosti bylo vedení a publikace „Životní příběh Richarda Bezděka“, klienta domova pro seniory, kde jsem pracoval. Proces tvorby zahrnoval hodiny rozhovorů, během kterých mi pan Bezděk vyprávěl o svém životě a setkáních s významnými osobnosti jako byl například architekt Ruller. Tato zkušenost mi nejen ukázala, jak důležité je zachytit a sdílet lidské příběhy, ale také mě naučila naslouchat, porozumět a vnímat hodnotu osobních zkušeností.
Jako garant KET pro sociální politiku a zdravotnictví, organizátor Sociálního fóra a zprostředkovatel účasti Pirátů na Brno Pride Week jsem měl příležitost vést týmy, organizovat komplexní akce a spolupracovat s lidmi s různorodými schopnostmi a zkušenostmi. To mě utvrzuje v tom, že silný tým postavený na vzájemné podpoře a respektu dokáže dosáhnout skvělých výsledků.
V případě, že získám vaši důvěru a budu zvolen předsedou, budu prosazovat, aby se celé předsednictvo zaměřilo na:
Předsednictvo je pověřeno vedením našeho sdružení a má za úkol nabízet vize, efektivně řešit výzvy a řídit běžnou agendu. Je zásadní, aby každé rozhodnutí odráželo náladu a přání členstva, což má zajišťovat vzájemná komunikace mezi předsednictvem a členskou základnou. Otevřená komunikace je důležitá pro udržení transparentnosti a důvěry v rámci sdružení.
Budování a posilování členské základny, podporu vzájemného respektu, lidskosti, otevřenosti, spolupráci a upevňování společné důvěry.
Společně se můžeme stát týmem, který se vzájemně podporuje a odvádí kvalitní práci pro veřejnost. Mou prioritou je, abychom se dokázali jeden na druhého spolehnout. Každý z nás vyniká v něčem jiném, každý má silné i slabé stránky a měl by se cítit potřebný a ceněný. Základ našeho úspěchu vidím v týmové souhře, která nás posílí. Sólové hráče mezi sebou nechceme, nepodkopávejme si nohy a pracujme společně. Vedle odbornosti je stejně tak důležitá schopnost lidského přístupu, aby naše spolupráce nebyla jen formální, ale skutečně přátelská a empatická. Takový tým je důvěryhodným partnerem nejen pro voliče, ale i pro potenciální koaliční partnery. Rád bych v našem sdružení podpořil ty dobré a funkční věci, které už děláme. Máme silné a angažované členy, kteří rozumějí potřebám voličů a chtějí jim naslouchat, stejně jako odborníky, lidi s organizačním talentem či empatií – pojďme to využít a rozvíjet. Tím posílíme vzájemné vztahy, což se projeví nejen v kampaních, ale i v průběžném fungování. Co se týče posílení členské základny a přijímání nových členů, považuji za klíčové věnovat se každému individuálně, naslouchat zájmům těchto lidí a hledat cesty, jak zapojit jejich silné stránky do týmu.
Společně toho můžeme dosáhnout, když využijeme sílu, kterou získáme jako tým. Pro volby do dolní komory Parlamentu ČR to znamená aktivní zapojení do kampaně – od roznosu novin ve městě a do schránek až po komunikaci s potencionálními voliči u volebních stánků. Pojďme je nadchnout tím, co jsme dokázali v Brně i v kraji! Dobrý výsledek v letošních volbách bude pevným základem pro komunální volby, kde sestavíme silnou kandidátku pro celé Brno a jeho městské části. Věřím, že díky naší autentické a aktivní práci dokážeme voliče přesvědčit, že jsme důvěryhodnou volbou.
Místní týmy považuji za užitečné a velmi přínosné. Vnímám však potřebu lépe oddělit jejich role od zastupitelských klubů, které se přirozeně soustředí hlavně na svou městskou část. To je sice v pořádku, avšak často pak nezbývá prostor pro další oblasti spadající pod stejný místní tým. Zastupitelské kluby mají své agendy dostatek, a velmi oceňuji všechny, kteří do nich vkládají čas a energii. Nesmíme ale přitom opomíjet další městské části, které se do popředí nedostanou. Jako možný první krok bychom mohli zvážit setkání nového předsednictva s vedoucími místních týmů, předsedy a předsedkyněmi zastupitelských klubů s cílem společně hledat nejlepší možná řešení a změny. Výsledky setkání by předsednictvo prezentovalo na zasedání místního fóra, kde by se do finálních úprav mohlo zapojit členstvo.
V roce 2021 se v našem místním sdružení rozvinula myšlenka založit Nadační fond brněnských Pirátů, který měl podporovat humanitární, zdravotní a sociální projekty, stejně jako aktivity v oblasti vzdělávání a kultury. Tento záměr se bohužel nepodařilo dotáhnout do konce (alespoň jsem o tom nenašel žádné informace). Nyní bych na tuto ideu rád navázal. Navrhuji založit spolek, který by se věnoval realizaci projektů a aktivit. Hlavním posláním by bylo pořádat různé akce, například SWAPy, workshopy a podobné aktivity, aniž bychom nutně zdůrazňovali pirátskou značku. Hlavním cílem je vytvoření prostoru pro setkávání, spolupráci a sdílení hodnot, kde se politické aspekty přirozeně rozvíjejí v návaznosti na samotné aktivity, nikoliv jako nucená součást. Takovými akcemi bychom neodradili ty, kdo se politickým akcím jinak vyhýbají.
Proč kandiduji na předsedu?
Ve své práci v sociálních službách pomáhám lidem překonávat smutek a frustraci. Tato zkušenost mě naučila, že skutečná pomoc spočívá ve schopnosti porozumět, projevit empatii a vzájemný respekt. Tyto hodnoty považuji za zásadní i v politice, kde se nejedná pouze o strategie a analýzy, ale také o schopnost naslouchat a komunikovat s otevřeností.
Jsem tu nejen jako kandidát, ale jako člověk, který věří v potenciál našeho sdružení. Chci, aby naše cesty odrážely odvahu říkat věci nahlas a stát si za nimi, aniž bychom ztratili smysl pro lidskost a vzájemný respekt. Přišel čas, abychom naše sdružení posunuli směrem k větší otevřenosti, efektivitě a podpoře mezi námi. Jsem přesvědčen, že společně můžeme dosáhnout skvělých věcí.
Pokud máte jakékoliv otázky nebo si přejete něco probrat, neváhejte se mě zeptat. Jsem zde, abych vám odpověděl, a abychom společně našli ty nejlepší cesty vpřed.
Děkuji vám všem za pozornost a za příležitost ucházet se o tuto pozici.
Petr Kubeš, váš kandidát na předsedu