[Rozprava] MF Brno 1/2025 - Volba předsednictva místního sdružení

Moderátoři: Předsedající, KoKS Jihomoravský kraj, PKS Jihomoravský kraj, PMS Brno

Michal.Svagerka
Krajské předsednictvo
Profese: místostarosta města Dubňany
Dal poděkování: 378 poděkování
Dostal poděkování: 229 poděkování
Kontaktovat uživatele:

[Rozprava] MF Brno 1/2025 - Volba předsednictva místního sdružení

Příspěvek od Michal.Svagerka »

Ahoj členky a členové MS Brno,

na základě končícího mandátu předsednictva vašeho místního sdružení a pověření PKS JMK vyhlašuji tímto volbu předsednictva místního sdružení Brno.

Volba předsednictva bude probíhat ve dvou částech:

1. Volba předsedy/kyně

2. Volba místopředsedů a místopředsedkyň

Kandidatura:

• Kandidovat může libovolný člen nebo členka místního sdružení Brno. Není potřeba doložit svou nominaci skupinou členů.

• Kandidatura se oznamuje v tomto vlákně společně s pozicí, na kterou kandidát/ka kandiduje, a kandidátskou řečí. V příspěvku uveďte, čeho chcete ve funkci dosáhnout, popište způsob, jakým budete funkci vykonávat, a uveďte, jakou máte k výkonu funkce způsobilost.

Pracovní nápň pozice:

Vyplývající ze Stanov:

(5) Oblastní předsednictvo

a) sestává z předsedy a dvou až čtyř místopředsedů,
b) odpovídá oblastnímu fóru,
c) plní usnesení oblastního fóra, přijímá nové členy,
d) shromažďuje návrhy na kandidáty do voleb a zabezpečuje jejich odbornou a politickou přípravu, mj. předsedovi strany navrhuje volebního zmocněnce,
e) zabezpečuje primární volby ve své oblasti a určuje, zda v nich mohou hlasovat i registrovaní příznivci; pro tento účel může zřídit oblastní volební komisi.

(6) Předseda oblastního sdružení

a) svolává minimálně jednou ročně zasedání oblastního fóra,
b) zastupuje oblastní sdružení navenek a v jiných orgánech, stanoví-li tak právní předpis.

Vyplývající z Organizačního řádu:

Oblastní předsednictvo má ve své působnosti následující úkoly:

a) vedení a organizace činnosti oblastního sdružení a plnění jeho úkolů, pokud není k jejich plnění určen jiný tým,
b) plnění usnesení oblastního fóra,
c) přijímání nových členů a vzetí na vědomí zániku členství.

Kandidáti a kandidátky:

Kandidáti a kandidátky se mohou přihlásit do pátku 24. ledna 2025 vč.; rozprava, během které je možné klást kandidátům a kandidátkám dotazy, bude ukončena v neděli 26. ledna 2025 vč., poté bude zahájeno hlasování.
Neuvedou-li jinak, tak neúspěšní kandidáti či kandidátky na předsednickou funkci budou zařazeni do volby místopředsedů a místopředsedkyň.

Tímto otevírám rozpravu.

Děkuji za pozornost!

1. místopředseda MS Slovácko a KS JMK
    e-mail: michal.svagerka@seznam.cz
    místostarosta města Dubňany, člen KET JMK Finance, hospodářství, majetek a investice a RT Finance
Monika.Spilkova
Komunální zastupitel/ka
Profese: OSVČ
Dal poděkování: 437 poděkování
Dostal poděkování: 470 poděkování

Re: [Rozprava] MF Brno 1/2025 - Volba předsednictva místního sdružení

Příspěvek od Monika.Spilkova »

Milé Pirátky/Piráti/Pirátstvo

prosím Vás o podporu ve volbě nového předsednictva místního sdružení Brno, kde bych velmi ráda pokračovala dále na pozici místopředsedkyně.
Mám zkušenosti z brněnských předsednictev od vzniku místního sdružení, tedy od roku 2019.
Když jsem psala svou minulou kandidátskou řeč na začátku roku 2023, pirátský svět byl úplně jinde, až se to dnes zdá absurdní. Vývoj zejména posledního roku nás všechny zasáhl a naše situace je nelehká.

V tomto roce nás čekají parlamentní volby, jejichž výsledek bude pro naše další fungování zcela klíčový. Zde jsou možnosti vlivu našeho místního sdružení na výsledek dosti omezené, klíčovou roli bude hrát centrální linka a celkové rozložení politických sil na mapě republiky. Nicméně to neznamená, že bychom měli nějak odpočívat. Je třeba fungovat jako support pro značku, která nás dlouho držela “na výsluní” a teď potřebuje naši pomoc. Každého jednotlivce. Stejně jako se člověk nevykašle (nebo alespoň myslím, že by neměl) na vztah či přátelství, hned jak přijde krize, i my máme zodpovědnost za to, co bude s Piráty dál. Udržet naše lidi, budovat komunitu a motivovat ji bude jeden z nejdůležitějších úkolů následujícího roku. Vykašlat se na nekonečné bojůvky, na které byl možná čas v období prosperity, teď je třeba přežít a zvednout se. V této zemi zatím neexistuje jiná relevantní liberální síla, než jsou Piráti.

Komunální volby v roce 2026 budou zásadně ovlivněny naší aktuální pozicí a výsledkem voleb do sněmovny. Mandáty do sněmovny jsou klíčové pro financování strany, mandáty v komunále jsou klíčové pro udržení desítek lidí u důležitých témat a jejich vhled do reálné politiky.

Chci být součástí týmu, který bude Piráty v úrovni Brna Piráty těmito časy provádět.
Práce v předsednictvu mne stále baví a snažím se vždy zodpovědně plnit potřebné úkoly. Kromě běžné agendy či přípravy podkladů pro KK navštěvuji pravidelně jednání PKS, abych byla dostatečně v obraze a mohla důležité info předat dál. Jsem aktivní ve všech kampaních na stánku - letos jsem pomáhala při kampani do EP i ZJMK, v době kampaní bývám na stánku téměř denně. V posledním roce jsem se hodně věnovala práci na organizaci podpůrných a komunitních akcí, například jsem spoluorganizovala Celostátní fórum v SONO centru v lednu 2024 s Petrem Springinsfeldem, organizovala jsem jeden z bloků Sociálního fóra Petra Kubeše, pomáhám se SWAPy, zorganizovala jsem sbírku pro oběti povodní, či promítání CF ve Špice pro členy a příznivce na podzim 2024. Dále pak spoluorganizuji třeba Klubíky ve Špice nebo jsem uspořádala “Bruslení s Piráty” pro podporu prodeje Nocleženek. Chystám také další akce a přednášky na rok 2025.
Dosluhující předsednictvo bylo podle mě celkem efektivní, vše se odbavovalo zavčas. Myslím, že se nám povedlo zatraktivnit schůze MS zařazením bodu “Téma schůze” na aktuální otázky. Do budoucna dává smysl také zvát více zajímavých hostů, například naše poslance (dokud je máme, haha) - Olga Richterová přitáhla rekordní návštěvnost. Také bude třeba poskytnout support místním týmům, a případně promyslet znovu jejich členění na mapě vzhledem k budoucím kandidátkám do komunálu 2026 - s tím je třeba začít již teď na jaře. A motivovat lidi k tomu, aby s námi zůstali, sdíleli svoje know how a pomohli v kampani. Asi by bylo ideální hned v únoru nebo březnu věnovat jedno téma schůze komunální politice v Brně a začít se připravovat.
Pojďme společně pracovat na tom, abychom mohli být v budoucnu stále relevantní a existovat jako strana. Nechci po nikom Churchillovskou “krev, dřinu, pot a slzy”. Osobně si myslím, že spíš teď potřebujeme sounáležitost, pochopení, vlídnost a naději.

Děkuju za Vaše dotazy a případnou podporu, MLS.

Petr.Kubes
Člen KS Jihomoravský kraj
Profese: Pracovník v sociálních službách
Dal poděkování: 218 poděkování
Dostal poděkování: 134 poděkování

Společně k silnému MS Brno – kandidátská řeč Petra Kubeše

Příspěvek od Petr.Kubes »

Vážení členové, členky, příznivci a příznivkyně,

ucházím se o vaši podporu v kandidatuře na pozici předsedy Místního sdružení Brno. A rád bych vám představil své priority, vize i důvody, proč o tuto roli mám zájem.

Mé dosavadní zkušenosti s projekty, které ostatní obohacují, mě inspirují k tomu, že i naše sdružení dokáže být silné - založené na důvěře, vzájemném respektu a schopnosti efektivně spolupracovat jako tým.

Jedním z projektů, který mi poskytl neocenitelné zkušenosti bylo vedení a publikace „Životní příběh Richarda Bezděka“, klienta domova pro seniory, kde jsem pracoval. Proces tvorby zahrnoval hodiny rozhovorů, během kterých mi pan Bezděk vyprávěl o svém životě a setkáních s významnými osobnosti jako byl například architekt Ruller. Tato zkušenost mi nejen ukázala, jak důležité je zachytit a sdílet lidské příběhy, ale také mě naučila naslouchat, porozumět a vnímat hodnotu osobních zkušeností.

Jako garant KET pro sociální politiku a zdravotnictví, organizátor Sociálního fóra a zprostředkovatel účasti Pirátů na Brno Pride Week jsem měl příležitost vést týmy, organizovat komplexní akce a spolupracovat s lidmi s různorodými schopnostmi a zkušenostmi. To mě utvrzuje v tom, že silný tým postavený na vzájemné podpoře a respektu dokáže dosáhnout skvělých výsledků.

V případě, že získám vaši důvěru a budu zvolen předsedou, budu prosazovat, aby se celé předsednictvo zaměřilo na:

• Naznačení jasné cesty a ukázání směru, kterým se můžeme vydat.

Předsednictvo je pověřeno vedením našeho sdružení a má za úkol nabízet vize, efektivně řešit výzvy a řídit běžnou agendu. Je zásadní, aby každé rozhodnutí odráželo náladu a přání členstva, což má zajišťovat vzájemná komunikace mezi předsednictvem a členskou základnou. Otevřená komunikace je důležitá pro udržení transparentnosti a důvěry v rámci sdružení.

• Budování a posilování členské základny, podporu vzájemného respektu, lidskosti, otevřenosti, spolupráci a upevňování společné důvěry.

Společně se můžeme stát týmem, který se vzájemně podporuje a odvádí kvalitní práci pro veřejnost. Mou prioritou je, abychom se dokázali jeden na druhého spolehnout. Každý z nás vyniká v něčem jiném, každý má silné i slabé stránky a měl by se cítit potřebný a ceněný. Základ našeho úspěchu vidím v týmové souhře, která nás posílí. Sólové hráče mezi sebou nechceme, nepodkopávejme si nohy a pracujme společně. Vedle odbornosti je stejně tak důležitá schopnost lidského přístupu, aby naše spolupráce nebyla jen formální, ale skutečně přátelská a empatická. Takový tým je důvěryhodným partnerem nejen pro voliče, ale i pro potenciální koaliční partnery. Rád bych v našem sdružení podpořil ty dobré a funkční věci, které už děláme. Máme silné a angažované členy, kteří rozumějí potřebám voličů a chtějí jim naslouchat, stejně jako odborníky, lidi s organizačním talentem či empatií – pojďme to využít a rozvíjet. Tím posílíme vzájemné vztahy, což se projeví nejen v kampaních, ale i v průběžném fungování. Co se týče posílení členské základny a přijímání nových členů, považuji za klíčové věnovat se každému individuálně, naslouchat zájmům těchto lidí a hledat cesty, jak zapojit jejich silné stránky do týmu.

• Cíl: vyhrát volby nebo se stát potřebným koaličním partnerem

Společně toho můžeme dosáhnout, když využijeme sílu, kterou získáme jako tým. Pro volby do dolní komory Parlamentu ČR to znamená aktivní zapojení do kampaně – od roznosu novin ve městě a do schránek až po komunikaci s potencionálními voliči u volebních stánků. Pojďme je nadchnout tím, co jsme dokázali v Brně i v kraji! Dobrý výsledek v letošních volbách bude pevným základem pro komunální volby, kde sestavíme silnou kandidátku pro celé Brno a jeho městské části. Věřím, že díky naší autentické a aktivní práci dokážeme voliče přesvědčit, že jsme důvěryhodnou volbou.

• Nastavení přehledné struktury místních týmů a zastupitelských klubů

Místní týmy považuji za užitečné a velmi přínosné. Vnímám však potřebu lépe oddělit jejich role od zastupitelských klubů, které se přirozeně soustředí hlavně na svou městskou část. To je sice v pořádku, avšak často pak nezbývá prostor pro další oblasti spadající pod stejný místní tým. Zastupitelské kluby mají své agendy dostatek, a velmi oceňuji všechny, kteří do nich vkládají čas a energii. Nesmíme ale přitom opomíjet další městské části, které se do popředí nedostanou. Jako možný první krok bychom mohli zvážit setkání nového předsednictva s vedoucími místních týmů, předsedy a předsedkyněmi zastupitelských klubů s cílem společně hledat nejlepší možná řešení a změny. Výsledky setkání by předsednictvo prezentovalo na zasedání místního fóra, kde by se do finálních úprav mohlo zapojit členstvo.

• Oslovení a aktualizaci příznivců a příznivkyň s cílem obnovit, případně rozšířit naše kontakty a zjistit, kdo z nich by se dále chtěl aktivně zapojovat.

• Vytvoření spolku, který by přilákal širší veřejnost.

V roce 2021 se v našem místním sdružení rozvinula myšlenka založit Nadační fond brněnských Pirátů, který měl podporovat humanitární, zdravotní a sociální projekty, stejně jako aktivity v oblasti vzdělávání a kultury. Tento záměr se bohužel nepodařilo dotáhnout do konce (alespoň jsem o tom nenašel žádné informace). Nyní bych na tuto ideu rád navázal. Navrhuji založit spolek, který by se věnoval realizaci projektů a aktivit. Hlavním posláním by bylo pořádat různé akce, například SWAPy, workshopy a podobné aktivity, aniž bychom nutně zdůrazňovali pirátskou značku. Hlavním cílem je vytvoření prostoru pro setkávání, spolupráci a sdílení hodnot, kde se politické aspekty přirozeně rozvíjejí v návaznosti na samotné aktivity, nikoliv jako nucená součást. Takovými akcemi bychom neodradili ty, kdo se politickým akcím jinak vyhýbají.

Proč kandiduji na předsedu?

Ve své práci v sociálních službách pomáhám lidem překonávat smutek a frustraci. Tato zkušenost mě naučila, že skutečná pomoc spočívá ve schopnosti porozumět, projevit empatii a vzájemný respekt. Tyto hodnoty považuji za zásadní i v politice, kde se nejedná pouze o strategie a analýzy, ale také o schopnost naslouchat a komunikovat s otevřeností.

Jsem tu nejen jako kandidát, ale jako člověk, který věří v potenciál našeho sdružení. Chci, aby naše cesty odrážely odvahu říkat věci nahlas a stát si za nimi, aniž bychom ztratili smysl pro lidskost a vzájemný respekt. Přišel čas, abychom naše sdružení posunuli směrem k větší otevřenosti, efektivitě a podpoře mezi námi. Jsem přesvědčen, že společně můžeme dosáhnout skvělých věcí.

Pokud máte jakékoliv otázky nebo si přejete něco probrat, neváhejte se mě zeptat. Jsem zde, abych vám odpověděl, a abychom společně našli ty nejlepší cesty vpřed.

Děkuji vám všem za pozornost a za příležitost ucházet se o tuto pozici.

Petr Kubeš, váš kandidát na předsedu

pracovník v sociálních službách • garant KET pro sociální politiku a zdravotnictví JMK • člen RT Práce a sociální věci • člen Komise sociální Rady města Brna • člen Komise pro sociální a rodinnou politiku Rady MČ Brno-Židenice

Sleduj mě: pečovatelpolitikem

Adam.Zemek
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Profese: Zastupitel, člen představenstva, vývojář
Dal poděkování: 502 poděkování
Dostal poděkování: 248 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adam.Zemek »

Ahoj všichni!

Poslední dva roky jsem měl tu čest být vašim předsedou. A rád bych vás požádal o podporu ještě jednou. Tímto se tedy hlásím do volby předsednictva na místo předsedy našeho místního sdružení.

Pokud vás zajímá, co mám za sebou, koukněte prosím na můj medajlonek: https://lide.pirati.cz/profil/2606/

Před dvěma lety jsem slíbil, že pokud budu zvolen předsedou, budu se věnovat komunikaci v našem místním sdružení, místním týmům a budu se snažit vyvarovat formálních chyb, které dělala předsednictva před námi. Zpětně si myslím, že jsem tento slib dodržel. Podařilo se nám s kolegy z předsednictva zatraktivnit schůze, přišel jsem s nápadem uspořádat dětskou schůzi, aby se mohli více zapojit i rodiče malých dětí. Dařilo se nám vybírat zajímavá témata schůzí a občas i namotivovat inspirativní řečníky z řad členů i externistů, kteří nám předávali své know-how. Věnovali jsme se také místním týmům. Jako předsednictvo jsme vyrazili do jednotlivých městských částí, protože víme, že je velice těžké udržet nějakou aktivitu během volebního období na lokální úrovni a často ještě v opoziční roli. V době příznivé finanční situace se nám podařilo prosadit půlúvazek pro výhradní mediální prezentaci brněnských Pirátů. Také jsme uspořádali v jihomoravských podmínkách po dlouhé době úspěšné výběrové řízení na mediálního pracovníka, ze kterého personálně těžíme dodnes.

Práce v současném předsednictvu byla efektivní a děkuji všem kolegům za spolupráci. Tvořili jsme společně doplňující se tým, který si zvládl poradit s každou situací. Formálním chybám jsme se také dokázali vyvarovat. Před problémy jsme nezavírali oči, ale pokud selhalo smírčí řešení, nebáli jsme se jít za stranickými orgány, ať situaci řeší. Věřím, že i to ve výsledku příspělo k lepší atmosféře v našem místním sdružení.

Přestože celostátně Piráti nejsou v úplně dobré kondici, myslím, že naše místní sdružení je na tom lépe než před dvěma lety. Věřím, že jsme k tomu jako předsednictvo přispěli. Osobně na schůze mezi vás chodím rád a je mi ctí je řídit. Za naše funkční období jsem nevynechal jedinou. Jsme různorodý kolektiv lidí, kteří rádi posunují věci kupředu a mají stále touhu změnit naše město a stát k lepšímu. Vážím si každého jednoho člena, který se nebojí si vzít pirátské tričko a stoupnout si na stánek. Na každém členovi záleží. Každému členovi rád budu naslouchat a debatovat s ním o tom, jak věci dělat líp. I když má třeba odlišný názor. Když vidím kolem sebe tolik aktivních členů, i mě to nabíjí energií. I proto chci pro tento tým pracovat dál. Věřím, že jsme silní a společně dokážeme opravdu mnoho.

Jaký je teď hlavní cíl? Pomoct s kampaní do sněmovních voleb, abychom byli i dál relevantní a podpořili tím kampaň do komunálních voleb 2026. Musíme se přitom dál věnovat personální situaci (místní týmy), hecnout se a namotivovat maximum městských částí, aby s naší podporou složily pirátskou kandidátku. Do voleb 2026 musíme také sestavit kvalitní program a promyslet celkovou strategii, jak uspět. A to bude ještě hodně práce. Samozřejmě musíme pokračovat i v dalších věcech, které jsme v uplynulém období úspěšně rozjeli - zejména další zatraktivňování schůzí, komunikaci a práci s nováčky.

Pojďme společně táhnout za jeden provaz a změnit naše město, republiku i svět k lepšímu!

Pokud vás moje kandidátská řeč oslovila, budu moc rád za vaši podporu.

Těším se také na případné dotazy.

Děkuju!
Adam Zemek

Tito uživatelé poděkovali autorovi Adam.Zemek za příspěvky (celkem 8):
Martin.Novak, Ayudh.Ray, Vendula.Svobodova, Tomas.Psota, Monika.Spilkova, Antonin.Trcalek, Lukas.Stredula, Marek.Lahoda

Zastupitel v Brně | Předseda MS Brno | adam.zemek@pirati.cz | FB | IG | Twitter | +420 732 627 289

Filip.Havlicek
Místní předsednictvo
Dal poděkování: 83 poděkování
Dostal poděkování: 107 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Filip.Havlicek »

Milé kolegyně a kolegové,

rád bych se ucházel o pozici místopředsedy, abych mohl nadále pokračovat v osobních setkáváních se zájemci o členství, která jsem dělal během uplynulých dvou let. Práci s nováčky považuji za důležitou pro náš další rozvoj. Rád bych se také zaměřil na podporu městským částem pro případnou kandidaturu do komunálních voleb v roce 2026. Počítám také s účastí na sněmovní kampani tento rok na podzim.

Předem děkuji za vaši podporu a důvěru.

Filip

Tito uživatelé poděkovali autorovi Filip.Havlicek za příspěvky (celkem 5):
Martin.Novak, Tomas.Psota, Monika.Spilkova, Antonin.Trcalek, Marek.Lahoda
Tomas.Vymazal
Vedoucí resortního týmu
Profese: předseda spolku
Dal poděkování: 2073 poděkování
Dostal poděkování: 1835 poděkování

Příspěvek od Tomas.Vymazal »

Adam.Zemek píše: 14 led 2025, 15:40

Před dvěma lety jsem slíbil, že pokud budu zvolen předsedou, budu se věnovat komunikaci v našem místním sdružení, místním týmům a budu se snažit vyvarovat formálních chyb, které dělala předsednictva před námi. Zpětně si myslím, že jsem tento slib dodržel.

Ahoj Adame, považuješ za dodržení toho slibu i způsob komunikace kolem odvolání Hanky Kašpaříkové z dozorčí rady BKOM, který lze nejlépe charakterizovat tím, že Hanka vůbec netušila, že se ji chystáte odvolat? Domníváš se, že takhle má vypadat komunikace v našem místním sdružení?

Děkuju

Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Vymazal za příspěvky (celkem 4):
Katerina.Migdau, Eva.Havlova, Robert.Cuma, Frantisek.Michalek
Filip.Slany
Místní předsednictvo
Profese: student práv
Dal poděkování: 191 poděkování
Dostal poděkování: 239 poděkování

Příspěvek od Filip.Slany »

Ahoj Pirátky a Piráti z Brna!

Po důkladném zvážení mých časových možností a diskuzi s některými z vás jsem se rozhodl znovu kandidovat na pozici místopředsedy MS Brno. V minulých dvou letech jsem se snažil být aktivním místopředsedou, plnit svěřené úkoly a se svým výkonem ve funkci člena PMS jsem spokojený. Věřím, že jsem vaši důvěru nezklamal.

Na co by se mělo PMS zaměřit v následujících dvou letech?

• Prioritou by mělo být zvládnutí nadcházejících voleb. Na podzim musíme vyvinout maximální energii směrem k volbám do PSP (podpořit naši kandidátku všemi formami kampaně, motivovat členskou základnu k zapojení, …) a již v tomto roce je třeba začít s přípravami na komunální volby 2026. Předsednictvo by v tomto ohledu mělo být především oporou místním týmům, jednotlivým MČ i čelu kandidátky do ZMB. Mělo by mít přehled o situaci v městských částech, být připraveno podpořit jednotlivé kandidátky a deeskalovat případné konflikty.

• Zlepšit vnitřní fungování našeho MS. Za poslední dva roky vnímám určitý posun v komunikaci uvnitř MS, řešení vzájemných konfliktů, zapojení nováčků nebo zatraktivnění schůzí. Pořád jsou tu ale rezervy a bylo by skvělý, kdybychom v tomhle směru zvládli jako PMS dělat víc. Jít jako PMS příkladem v tom jak komunikujeme s členskou základnou, častěji vyhodnocovat funkčnost zajetých procesů, zavčas předcházet konfliktům a více plánovat směrem dopředu. To jsou imho zásady, kterých se musí PMS držet, pokud chceme aby se naše MS posunulo o krok dál.

Co chci v PMS dělat já?
To co dosud. Především se chci nadále věnovat práci s nováčky, administrativě, předpisům a dalším formalitám. Rád bych se také zaměřil na organizaci komunálních voleb 2026, především na primárky v městských částech, kolem kterých bude hodně práce. Pokud bude v novém PMS vůle víc řešit místní týmy, rád bych se rovněž zaměřil na aktualizaci celého konceptu místních týmů (podrobněji jsem se k místním týmům vyjadřoval zde a taky na některé ze schůzí) směrem k efektivnějšímu fungování. Jako samozřejmost beru aktivní účast na zasedáních PMS, schůzích MS a i nadále se budu snažit navštěvovat schůze místních týmů.

Těším se na případné dotazy a budu rád, když mě svým hlasem podpoříte.)

Děkuju!

Filip

Tito uživatelé poděkovali autorovi Filip.Slany za příspěvky (celkem 8):
Antonin.Trcalek, Martin.Novak, Petr.Kubes, Katerina.Migdau, Monika.Spilkova, Lukas.Stredula, Eva.Havlova, Marek.Lahoda

zastupitel městské části Brno-jih
773 244 739, filip.slany@pirati.cz

Tomas.Kolacny
Komunální zastupitel/ka
Dal poděkování: 709 poděkování
Dostal poděkování: 1912 poděkování

Příspěvek od Tomas.Kolacny »

Vážené Pirátky,
vážení Piráti,

volba nového vedení brněnského místního sdružení přichází v momentu, který bude rozhodující pro příští volební cyklus a dost možná i pro celou budoucnost Pirátské strany. Úkolem nového předsednictva přitom nebude jen provést sdružení kampaní vstříc sněmovním a zejména pak komunálním volbám, ale především dát dohromady srozumitelnou vizi, pod kterou se naše členská základna dokáže sjednotit a ve které voliči na první pohled uvidí přínos pro řešení svých potřeb a problémů.

Brno vždy bylo lídrem inovací, svobody a otevřenosti. Městem, kde se rodí nové nápady a kde se lidé nevzdávají jen proto, že cesta vpřed je obtížná. A právě takového ducha musíme znovu probudit i v našem sdružení. Ostatně bylo to právě Brno, kde vyklíčila myšlenka na založení Pirátské strany v Česku. Nesmíme se proto spokojit s rolí pasivních pozorovatelů, musíme se stát hybateli pozitivní změny. Musíme vrátit naší práci dynamiku, kterou voliči ocení a kterou budou ochotni podpořit nejen ve volbách, ale i svou osobní angažovaností.

Jelikož mě o to v uplynulých týdnech několik z Vás požádalo, rozhodl jsem se po důkladném promyšlení ucházet se o pozici předsedy místního sdružení Brno, požádat Vás o podporu a přispět svojí prací i svými zkušenostmi ke zlepšení nelehké situace, ve které se jako sdružení i jako strana nacházíme.

Co je potřeba odpracovat?

• Především musíme znovu poznat své voliče. Lidi, které reprezentujeme, i ty, které reprezentovat můžeme. Naslouchat jejich problémům, přáním a potřebám. Protože stejně, jako jsme se v průběhu let změnili my, změnili se i naši voliči, zatíženi novými životními zkušenostmi vstoupili do nových životních etap a pokud chceme, aby se s námi identifikovali, musíme si vzájemně opět porozumět. Je jen na nás, jestli se vydáme jednoduchou a neosobní cestou agenturních průzkumů, nebo jako před 12 lety půjdeme ven mimo bublinu (na náměstí, do parků, do hospod) a s lidmi si budeme pravidelně povídat. A nemluvím jen o kontaktní kampani měsíc před volbami - podrobné zmapování aktuální politické poptávky je úkol, na kterém musí předsednictvo společně s místními týmy začít pracovat hned a na výsledcích dále stavět.

• Navázat kontakt s dalšími stakeholdery. Brno je komplexní ekosystém a pro úspěch je zde potřeba oslovit nejen občany, ale i instituce, bavit se s vedením škol, zdravotnických zařízení, kulturních a sociálních institucí, volnočasových služeb, firem, spolků, ... Dát jim najevo, že o nich víme, že nám nejsou lhostejní a že se na nás mohou obracet s žádostí o pomoc či podporu v mezích našich možností. Před 6 lety jsem s obcházením stakeholderů začal a někteří mi říkali, že jsem v historii první politik, který se o ně aktivně zajímá.

• Na základě poptávky a našich silných kompetencí sestavit politickou nabídku v podobě konkrétních cílů a konkrétních kroků, jak jich dosáhnout. Nabídku konkrétních řešení, která budeme mít důkladně prodiskutovaná a na kterých se dokážeme shodnout a sjednotit. Tento bod je opravdu klíčový - máme dva roky do komunálních voleb a pokud je efektivně využijeme, můžeme přinést voličům konkrétní plán, jak v Brně pohnout s nedostupným bydlením, zkvalitnit veřejný prostor, či pohnout s dopravou.

• Pokud nám budou chybět kompetence pro některé oblasti ve vlastních řadách (v minulosti jsme byli slabší třeba v oblasti zdravotnictví), je ještě dostatek času témata konzultovat s experty mimo stranu, což je přístup, který se nám velmi osvědčil i při přípravě programu v roce 2018 a který navíc může přivést k Pirátům zajímavé odborníky i pro dlouhodobější spolupráci.

• Potřebnou péči bude třeba věnovat místním týmům, navázat na aktivity dosluhujícího předsednictva a v některých případech zrevidovat rozdělení týmů, v některých případech podpořit aktivitu tak, abychom měli co nejvíce místních týmů připravených na aktivní účast v komunálních volbách. S tím se pojí i nábor nových členů - byl bych rád, pokud by se nové předsednictvo aktivně zaměřilo na městské části, kde máme potenciál kandidátku nově postavit (alespoň jednoho člena s chutí kandidovat) a cílenou místní podporou v podobě náborových akcí (děstký den, promítání, debaty, setkání, ...) pomohlo členskou/přízniveckou základnu rozšířit tak, aby bylo sestavení kandidátky na dané MČ možné.

• A v neposlední řadě kampaň. Může se zdát, že sněmovní kampaň má v režii centrála a komunální volby jsou ještě daleko, ale nejlepší reklamní plochy pro komunál budou prodané ještě před volbami do sněmovny a aby proběhla celá kampaň hladce, je potřeba ještě letos odvést spoustu práce na přípravách.

Co nabízím?

• 6 let zkušeností z krajského předsednictva, 5 let zkušeností z předsednictva MS Brno (4 roky z pozice předsedy), zkušenosti z 12 předvolebních kampaní (8 z pozice člena volebního výboru)
  • politický instinkt a schopnost vycítit, kdy na nás politická konkurence líčí past
  • schopnost vyjednávat – byl jsem u podpisu 4 koaličních smluv, školil jsem vyjednávání a pomáhal jsem vyjednávat i na centrální úrovni
  • podporu a předávání zkušeností místním týmům i kandidátům napříč sdružením
  • názorovou integritu a neservilitu
  • pracovitost, odpovědnost a nasazení

Děkuji.

Tomáš Koláčný

Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Kolacny za příspěvky (celkem 6):
Petr.Kubes, Katerina.Migdau, Eva.Havlova, Marek.Lahoda, Tomas.Vymazal, Jiri.Ulip

Tomáš Koláčný
statutární město Brno - Zastupitel města Brna, člen výboru pro národnostní menšiny a zastupitel městské části Brno-Židenice
tel: +420 736 661 244 e-mail: tomas.kolacny@pirati.cz

Lukas.Dolezal
Dal poděkování: 2185 poděkování
Dostal poděkování: 1833 poděkování

Otázky na kandidáty a kandidátky do brněnského předsednictva

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

Michal.Svagerka píše: 10 led 2025, 02:05

Kandidáti a kandidátky se mohou přihlásit do pátku 24. ledna 2025 vč.; rozprava, během které je možné klást kandidátům a kandidátkám dotazy, bude ukončena v neděli 26. ledna 2025 vč., poté bude zahájeno hlasování.

Ahoj všem,
zhodnocení činnosti dosluhujícího předsednictva je zde. První otázkou navážu na Tomáše Vymazala.

Jak hodnotíš původně plánovanou změnu, co se týká dozorčí rady městské společnosti BKOM (Brněnské komunikace, a.s.)? Kdyby ta plánovaná změna neproběhla, měli bychom stále ještě naší zástupkyni v dozorčí radě městské společnosti BKOM? Výběrové řízení v prosinci 2024 vyhrál Filip Havlíček.

Jaká je tvoje vize do voleb do zastupitelstev obcí v roce 2026? Dokážeš si představit koordinovanou domluvu se Stranou zelených napříč městskými částmi? Tedy opak ad hoc chaosu v roce 2022. Jak se díváš na možnost, že by kandidátka, které bychom byli součástí, nenesla název „Česká pirátská strana“? Pokud bude obtížné (nemožné) sestavit kandidátku v té které MČ (na městě – „Velkém Brně“), jsi za vyjednávat o podpoře s jiným politickým subjektem, popřípadě se v komunálních volbách spojit?

Měli bychom jako MF Brno více komunikovat na Zulipu? Na úkor různých signalových skupin?

Šli byste po komunálních volbách do koalice, kde by bylo hnutí ANO? Taková situace nastala v roce 2022.

Budete usilovat o čelní pozice na kandidátkách ve volbách do Poslanecké sněmovny v letošním roce a v komunálních volbách příští rok? Jestli ano, jaká budou Vaše témata v těchto volbách?

Jak byste řešili situaci na Brně-sever, kde o činnosti zastupitelky a zastupitele za Českou pirátskou stranu nemáme žádné informace? Podobně nemáme informace o Kohoutovicích, ale tam nemáme zastupitele.

Pokud bys byl/a zvolen/a, máš (z pozice členky/člena PMS/PB) nějaké nápady na kampaň či uchopení kampaně do Poslanecké sněmovny ve městě Brně?

Jak vnímáš koncept „buddy system“Průvodce nováčka, který v Jihomoravské kraji moc nefunguje?

Pokud je člence či členovi Pirátské strany ze strany jiných členů či členek strany vyhrožováno fyzickým násilím, mělo by se předsednictvo aktivně zapojit a situaci řešit, např. podáním trestního oznámení?

Jak se stavíte k pirátskému podcastu v Brně? Máte nějaké jiné (audiovizuální) nápady na šíření pirátských myšlenek? Jak hodnotíte mediální propagaci/prezentaci Pirátů v Brně?

Jaká jsou hlavní témata a směr pirátské politiky v Brně v následujících dvou letech?

Pokud některé odpovědi nechcete dávat veřejně kvůli politické konkurenci, prosím o vložení do interní sekce.

Děkuji za odpovědi 🏴‍☠️.

Lukáš.

Podporuji ██████████████████████████████████████████████████████████████.

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям і Героїням слава! 🇨🇿 🇪🇺 🇺🇦 🇬🇪✌️. Make ruzzia Small Again. Dosť bolo fica 🇸🇰. Dump trump–⁠⁠⁠⁠⁠⁠krasnov, #antirashistaction, #antidezolataction.

Vedoucí Místního týmu Brno-Řečkovice a okolí, člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany 🌍 (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz.

Petr.Kubes
Člen KS Jihomoravský kraj
Profese: Pracovník v sociálních službách
Dal poděkování: 218 poděkování
Dostal poděkování: 134 poděkování

Příspěvek od Petr.Kubes »

Ahoj @Lukas.Dolezal,

odpověděl jsem na tvé zapeklité otázky. ;) Detaily najdeš pod následujícím odkazem. Doufám, že jsem tě dokázal dostatečně uspokojit.

viewtopic.php?t=68796

A díky za otázky!

P.

pracovník v sociálních službách • garant KET pro sociální politiku a zdravotnictví JMK • člen RT Práce a sociální věci • člen Komise sociální Rady města Brna • člen Komise pro sociální a rodinnou politiku Rady MČ Brno-Židenice

Sleduj mě: pečovatelpolitikem

Zamčeno

Zpět na „Místní fórum Brno“