Vážené krajské fórum,
normálně absolutně nepociťuji potřebu zahlcovat vás zde dalšími příspěvky, ale v tomto případě mám pocit, že musím. Níže uvedené jsem se snažil opakovaně dout do všech, kteří mají alespoň trochu moci s tím hnout, a kteří mi přišli do cesty. Jsem přesvědčený, že v tomto případě existuje natolik silná argumentace, že by mělo mít možnost se s ní seznámit celé KF.
Chápu, že chce PKS respektovat harmonogram schválený RV v otázce primárek, a tedy je provést až po zvolení celostátního lídra v únoru, byť toto považuji za strategickou chybu s dalekosáhlými následky. Jsem naprosto přesvědčen, že vzhledem k tomu, že nikdo z našeho KS neindikoval, že by měl zájem kandidovat na celostátního lídra a ani nikdo z potenciálních celostátních lídru nesignalizoval preferenci kandidovat v JMK, nemusí být tako hlasování vůbec propojena.
Jsem bytostně přesvědčený, že vlastně v kampani už teď máme zpoždění. A neskutečně mě frustruje představa, že si v únoru řekneme, že máme čas a teprve spustíme všechny naše stále dost brežněvovské lhůty, lídra a čelo kandidátky zvolíme někdy na začátku jara a fotit se půjde 3 měsíce před volbama jako v krajské kampani, a ještě si v létě řekneme, že přes prázdniny politika nikoho nezajímá, takže si taky dáme siestu.
Politika se čím dál více "prezidencializuje" a čím dál více jde o identifikaci s konkrétní osobou, ne stranickými brandy (a to ten náš si momentálně nějak skvěle nestojí). Do ještě větší deprese mě dostává, že ať už bude naším lídrem kdokoliv, vyšleme ho do boje s duem Fiala/Grolich, Schillerovou, Šlachtou, Bekem (ok, tohle by byl spíš dárek pro nás) s reálně necelým půlrokem na vybudování vlastního brandu. Ale evidentně nejsme schopni se poučit.
Konkurence už dávno vystartovala, SPOLU už má lídry víceméně rozhodnuté, ANO jede nebo brzy vyjede na plné obrátky, není náhoda, že Kalousek mluví jako o nejzazších termínu o únoru.
JMK je milionový kraj s druhým největším městem celé republiky. Máme výraznou spoluzodpovědnost za výsledek celé strany v pro nás zásadních volbách. Nemůžeme si dovolit to prováhát. Proto bych chtěl apelovat na PKS, aby učinilo všechny kroky k tomu, aby primární volby mohly proběhnout a lídr byl zvolen v prvním možném termínu v souladu s harmonogramem schváleném RV.
Zatím nezakládám členský podnět, věřím, že se obejdeme bez toho, ale považuju za nutné, abychom se o tom naprosto vážně bavili a to nejen neformálně.