JMK primárky do PS co nejdříve

Moderátoři: KoKS Jihomoravský kraj, PKS Jihomoravský kraj

Pravidla fóra
  • Toto je veřejné fórum. Stanoviska nevyjadřují názor Pirátů, pokud nebyla schválena příslušnými orgány. Stanoviska se publikují na krajském webu.

• V anketách mohou hlasovat i návštěvníci bez přihlášení. Ankety proto nelze v žádném případě považovat za závazná hlasování.

• Moderátorem tohoto fóra je krajské předsednictvo.

• Toto fórum je viditelné pro návštěvníky bez přihlášení. Kdokoliv do něj může psát nebo hlasovat v anketách.

• Registrovaní uživatelé (včetně členů a RegP) si mohou fórum zneviditelnit, viz návod.

Honza.Marek
Člen KS Jihomoravský kraj
Dal poděkování: 5 poděkování
Dostal poděkování: 41 poděkování

JMK primárky do PS co nejdříve

Příspěvek od Honza.Marek »

Vážené krajské fórum,

normálně absolutně nepociťuji potřebu zahlcovat vás zde dalšími příspěvky, ale v tomto případě mám pocit, že musím. Níže uvedené jsem se snažil opakovaně dout do všech, kteří mají alespoň trochu moci s tím hnout, a kteří mi přišli do cesty. Jsem přesvědčený, že v tomto případě existuje natolik silná argumentace, že by mělo mít možnost se s ní seznámit celé KF.

Chápu, že chce PKS respektovat harmonogram schválený RV v otázce primárek, a tedy je provést až po zvolení celostátního lídra v únoru, byť toto považuji za strategickou chybu s dalekosáhlými následky. Jsem naprosto přesvědčen, že vzhledem k tomu, že nikdo z našeho KS neindikoval, že by měl zájem kandidovat na celostátního lídra a ani nikdo z potenciálních celostátních lídru nesignalizoval preferenci kandidovat v JMK, nemusí být tako hlasování vůbec propojena.

Jsem bytostně přesvědčený, že vlastně v kampani už teď máme zpoždění. A neskutečně mě frustruje představa, že si v únoru řekneme, že máme čas a teprve spustíme všechny naše stále dost brežněvovské lhůty, lídra a čelo kandidátky zvolíme někdy na začátku jara a fotit se půjde 3 měsíce před volbama jako v krajské kampani, a ještě si v létě řekneme, že přes prázdniny politika nikoho nezajímá, takže si taky dáme siestu.

Politika se čím dál více "prezidencializuje" a čím dál více jde o identifikaci s konkrétní osobou, ne stranickými brandy (a to ten náš si momentálně nějak skvěle nestojí). Do ještě větší deprese mě dostává, že ať už bude naším lídrem kdokoliv, vyšleme ho do boje s duem Fiala/Grolich, Schillerovou, Šlachtou, Bekem (ok, tohle by byl spíš dárek pro nás) s reálně necelým půlrokem na vybudování vlastního brandu. Ale evidentně nejsme schopni se poučit.

Konkurence už dávno vystartovala, SPOLU už má lídry víceméně rozhodnuté, ANO jede nebo brzy vyjede na plné obrátky, není náhoda, že Kalousek mluví jako o nejzazších termínu o únoru.

JMK je milionový kraj s druhým největším městem celé republiky. Máme výraznou spoluzodpovědnost za výsledek celé strany v pro nás zásadních volbách. Nemůžeme si dovolit to prováhát. Proto bych chtěl apelovat na PKS, aby učinilo všechny kroky k tomu, aby primární volby mohly proběhnout a lídr byl zvolen v prvním možném termínu v souladu s harmonogramem schváleném RV.

Zatím nezakládám členský podnět, věřím, že se obejdeme bez toho, ale považuju za nutné, abychom se o tom naprosto vážně bavili a to nejen neformálně.

Marek.Lahoda
Předseda/předsedkyně krajského sdružení
Profese: Geograf, datový analytik, zastupitel
Dal poděkování: 838 poděkování
Dostal poděkování: 442 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: JMK primárky do PS co nejdříve

Příspěvek od Marek.Lahoda »

Ahoj Honzo,

je to přesně tak, jak píšeš. Taky jsme to chtěli udělat co nejdřív, resp. vyhlásit už dávno, dokonce jsme v tomto duchu posílali přes @Radka.Musilova i návrh na RV, bohužel to ale nevyšlo a posun celého harmonogramu od RV nám to zkomplikoval.

Aktuální plán je takový, že celostátní lídr se bude volit 15.2. na CF25: https://cf2025.pirati.cz/

Já osobně bych rád ta jednání k našim krajským nominacím na celostátního lídra i primárky na našeho krajského lídra otevřel co nejdřív po Novém roce. S tím, že by se o našem lídrovi hlasovalo hned vzápětí po tom celostátním - nejpozději o víkendu 22.2. Ještě to ověřuju s @Linda.Kasparkova, že to není žádný problém to udělat dřív než radí harmonogram. Probereme to ve středu na PKS a dáme vědět :-)

Každopádně ale @Radek.Holomcik si vzal za úkol už v mezičase svolat krajský kampaňový tým (zkratka: KKT), který zavčas rozjede brainstorming a přípravu kampaně.

Statutární město Brno: zastupitel města Brna, předseda Komise BESIP, člen Finančního výboru a Komise dopravní
Piráti: předseda KS JMK, garant RT Doprava pro oblast městské mobility, poradce ministra dopravy pro oblast městské a aktivní mobility a BESIP

tel: +420 732 732 490
mail: marek.lahoda@pirati.cz

"Where there is a will, there is a cycleway."

Linda.Kasparkova
Člen KS Praha
Profese: Produkční
Dal poděkování: 89 poděkování
Dostal poděkování: 337 poděkování

Příspěvek od Linda.Kasparkova »

Ahoj, komise předsedajících právě aktualizuje harmonogram, prosím vyčkejte na jeho finální podobu. S rozpravou můžete začít dříve, ale mohlo by vám to potom způsobit komplikace. Více k tomu napíše @Tomas.Valek. Díky Tome :-)

Honza.Marek

Ahoj Marku,
já vím, že jste ten podnět skrze Radku vznesli i v RV a za to díky. Toho 22.2. podle mého názoru, jakožto subalterního člena, je nejzazší termín.

Ale jak píšu, i to mi přijde pozdě a ta frustrace z toho musela ven. A taky jsem chtěl tento svůj stesk mít někde zaznamenaný, abych nedělal generála po bitvě.

Nicméně ještě jednou díky, že to řešíte.

Tomas.Kolacny
Komunální zastupitel/ka
Dal poděkování: 1499 poděkování
Dostal poděkování: 3778 poděkování

Příspěvek od Tomas.Kolacny »

Ahoj, já tedy souhlasím s tím, co píše Honza a nevidím důvod, proč by hlasování o JmK Lidrovi melo byt bržděno čekáním na centrální úroveň, pokud se nikdo z JmK nehodlá účastnit primarek na celostátního lídra. Pokud by se celostátní lídr rozhodl kandidovat v JmK, též to problém není, poradí by se jen adekvátním způsobem posunulo.

Tomáš Koláčný
statutární město Brno - Zastupitel města Brna, člen výboru pro národnostní menšiny a zastupitel městské části Brno-Židenice
tel: +420 736 661 244 e-mail: tomas.kolacny@pirati.cz

Tomas.Valek
Republikový výbor
Profese: Navrhovatel
Dal poděkování: 1602 poděkování
Dostal poděkování: 2570 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Valek »

Ahoj,

byl jsem označen, tak doplním, vzhledem ke kapacitním možnostem Zlína došlo ke změnám harmonogramu, RP se na něm včera usneslo a RV ho projedná nyní v prosinci.

hmng.JPG

Volba celostátního lídra bude spuštěna po Novém roce, krajské nominace by měly mírně předcházet. Dále, organizátorem voleb je PKS, to je tedy odpovědné za spouštění volby, je ale vhodné se aspoň přibližně držet daných termínů. Změna volebního řádu nám podstatně urychlí volbu čela i skládání kandidátky. Je tedy vhodné, aby byl nejprve zvolen celostátní lídr, než budou následovat krajští lídři a čela, může to pak samozřejmě mít i vliv na výběr kraje kde bude celostátní lídr kandidovat a pod.

Honza.Marek

Zahájení jednání o čelu na konci března, i pokud by si zvolený lídr vybral metodu vlastního návrhu čela, je prostě strašně pozdě. Reálně to znamená necelé 4 měsíce kampaně, zatímco konkurence bude vést kampaň 9 měsíců. To je hrozné podcenění situace.

Nebuďme tak arogantní abychom si mysleli, že přelstíme zákonitosti politiky. Nepřelstíme. Jenom bych připomněl, že v původním harmonogramu měly primárky začít v prosinci, což mělo své racio a opodstatnění.

Katerina.Migdau
Krajské předsednictvo
Profese: učitel TV - M, mateřská dov.
Dal poděkování: 1391 poděkování
Dostal poděkování: 269 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Katerina.Migdau »

Tomas.Valek píše: 09 pro 2024, 22:32

Volba celostátního lídra bude spuštěna po Novém roce, krajské nominace by měly mírně předcházet. Dále, organizátorem voleb je PKS, to je tedy odpovědné za spouštění volby, je ale vhodné se aspoň přibližně držet daných termínů. Změna volebního řádu nám podstatně urychlí volbu čela i skládání kandidátky. Je tedy vhodné, aby byl nejprve zvolen celostátní lídr, než budou následovat krajští lídři a čela, může to pak samozřejmě mít i vliv na výběr kraje kde bude celostátní lídr kandidovat a pod.

Já tomu rozumím. Ale nás asi zajímalo, zda podle předpisů a správně to prostě můžeme zahájit v lednu a ta samotná volba (hlasování) by proběhla třeba v týdnu po CF.
Je to tak v pořádku? Nebo ne?
Moc děkuji

Tomas.Valek
Republikový výbor
Profese: Navrhovatel
Dal poděkování: 1602 poděkování
Dostal poděkování: 2570 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Valek »

Technicky je důvod pro zahájení volby daný termínem harmonogramu, prakticky je možné, aby organizátor voleb (PKS) jej svolal i sám "od sebe". Určitě je vhodné s volbou počkat než proběhne změna volebního řádu, to jednání se bude spouštět dnes a mělo by (pokud se nic nestane) skončit před Vánoci, jinak byste se mohli dostat do konfliktu, že budete měnit podmínky v průběhu volby. Mimo to ten navržený postup přijatelný je.

Marek.Lahoda
Předseda/předsedkyně krajského sdružení
Profese: Geograf, datový analytik, zastupitel
Dal poděkování: 838 poděkování
Dostal poděkování: 442 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek.Lahoda »

Ahoj, tak pro info, dnes na PKS jsme se domluvili, že plánujeme otevřít rozpravu v první půlce ledna 2025 s tím, že naše primárky a volba lídra by proběhla na krajské schůzi ve čtvrtek 20.2.2025.

Statutární město Brno: zastupitel města Brna, předseda Komise BESIP, člen Finančního výboru a Komise dopravní
Piráti: předseda KS JMK, garant RT Doprava pro oblast městské mobility, poradce ministra dopravy pro oblast městské a aktivní mobility a BESIP

tel: +420 732 732 490
mail: marek.lahoda@pirati.cz

"Where there is a will, there is a cycleway."

Odpovědět

Zpět na „Jihomoravský kraj“