[Anketa] Frekvence krajských schůzí v roce 2025

Moderátoři: KoKS Jihomoravský kraj, PKS Jihomoravský kraj

Pravidla fóra
  • Toto je veřejné fórum. Stanoviska nevyjadřují názor Pirátů, pokud nebyla schválena příslušnými orgány. Stanoviska se publikují na krajském webu.

• V anketách mohou hlasovat i návštěvníci bez přihlášení. Ankety proto nelze v žádném případě považovat za závazná hlasování.

• Moderátorem tohoto fóra je krajské předsednictvo.

• Toto fórum je viditelné pro návštěvníky bez přihlášení. Kdokoliv do něj může psát nebo hlasovat v anketách.

• Registrovaní uživatelé (včetně členů a RegP) si mohou fórum zneviditelnit, viz návod.

Jaký je tvůj názor na ideální frekvenci krajských schůzí a osobního setkávání?

Chci to jako doteď = oficiální krajská schůze se všemi formalitami každý měsíc

13
23%

Chci to rozvolnit a oživit = oficiální krajská schůze 1x za 2 měsíce + každý druhý měsíc neformální krajská akce

34
61%

Na schůzování nemám čas, sorryjako / chci se vidět co nejméně

4
7%

Je mi to jedno

5
9%

Celkem hlasujících: 56 - Celkem hlasů: 56

Martin.Klima
Příznivec Pirátů – Jihomoravský kraj
Profese: Test Inženýr
Dal poděkování: 21 poděkování
Dostal poděkování: 27 poděkování

Re: [Anketa] Frekvence krajských schůzí v roce 2025

Příspěvek od Martin.Klima »

V první řadě bych nemíchal organizační záležitosti (krajská schůze) a zájmové (workshopy), a jejich četnost řešil zvlášť, byť je obojí důležité.

U krajské schůze bych se neptal, jak často si myslíte, že je potřeba. Šel bych na to z druhé strany, a nejdřív si udělal rozvahu: Jaký je účel krajské schůze? Jaká agenda a jak se stíhá pokrýt? Je program pro členy užitečný/atraktivní? Je možné řešit některé body agendy jinde? A jaké? ...
Z ní by mělo vypadnout, kolik je toho potřeba probrat a kolik je na to potřeba času. Pak bych se díval na to, jestli je potřeba se kvůli tomu scházet fyzicky.
Dokážu si představit krajskou schůzi fyzicky klidně kvartálně, a k ní ve zbylé měsíce online telekonferenci např. s prezentací strategie, vedení kampaně, vyjádření strany k tomu, co se v kraji děje apod.

Workshopy/výlety/pivka jsou pak předmětem zájmu - podle ankety nebo podle obsazenosti akcí. U těch workshopů by ještě mohl hrát roli zájem Pirátů na sdílení zkušeností/dovedností. Třeba workshop na téma "Jak vést kontaktní kampaň" se před kampaní prostě hodí udělat. Opět by to mělo vzejít z nějaké rozvahy nebo strategie, pokud existuje.

M*
Katerina.Migdau
Krajské předsednictvo
Profese: učitel TV - M, mateřská dov.
Dal poděkování: 1384 poděkování
Dostal poděkování: 256 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Katerina.Migdau »

Martin.Klima píše: 22 lis 2024, 22:51

V první řadě bych nemíchal organizační záležitosti (krajská schůze) a zájmové (workshopy), a jejich četnost řešil zvlášť, byť je obojí důležité.

U krajské schůze bych se neptal, jak často si myslíte, že je potřeba. Šel bych na to z druhé strany, a nejdřív si udělal rozvahu: Jaký je účel krajské schůze? Jaká agenda a jak se stíhá pokrýt? Je program pro členy užitečný/atraktivní? Je možné řešit některé body agendy jinde? A jaké? ...
Z ní by mělo vypadnout, kolik je toho potřeba probrat a kolik je na to potřeba času. Pak bych se díval na to, jestli je potřeba se kvůli tomu scházet fyzicky.
Dokážu si představit krajskou schůzi fyzicky klidně kvartálně, a k ní ve zbylé měsíce online telekonferenci např. s prezentací strategie, vedení kampaně, vyjádření strany k tomu, co se v kraji děje apod.

Workshopy/výlety/pivka jsou pak předmětem zájmu - podle ankety nebo podle obsazenosti akcí. U těch workshopů by ještě mohl hrát roli zájem Pirátů na sdílení zkušeností/dovedností. Třeba workshop na téma "Jak vést kontaktní kampaň" se před kampaní prostě hodí udělat. Opět by to mělo vzejít z nějaké rozvahy nebo strategie, pokud existuje.

Rozumím, jak to myslíš. Ale nechci se dostat do stavu, že nutné věci odhlasujeme na fóru s jednou za čtvr roku uděláme jitsi schůzi.

Jak už zaznělo výše, osobní setkání je důležité, byť to není popsáno agendou.

Jinak v o schuzich se teda píše v jednacím řádu, což bych já osobně respektovala.

KF JmK se schází dle potřeby a to obvykle jedenkrát za měsíc, s výjimkou letních prázdnin; nejméně jednou za půl roku se KF JmK koná mimo Brno.

Radka.Musilova
Člen KS Jihomoravský kraj
Profese: datová analytička
Dal poděkování: 267 poděkování
Dostal poděkování: 195 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radka.Musilova »

Ahoj,

dle ankety jsem sice v menšině, ale i tak si myslím, že bychom měli zachovat krajskou hybridní schůzi na měsíční bázi. Není pouze o reportu z krajského předsednictva, ale i z dalších orgánů či úrovní politiky, kde máme zástupkyně a zástupce a právě na schůzi se dozvídáme info z jejich oblasti a následná diskuse je přínosná pro širší publikum v místnosti i online. OFFTOPICUpřímně, kdo si pročítá fórum a zulip všech zmíněných? Příští rok se konají volby, které budou poměrně zásadní pro naše další setrvání v PSP. Proto vnímám jako důležité, abychom se aktivizovali, diskutovali a předávali si informace častěji než jednou za dva měsíce.

Nemám pocit, že zájem o schůze v posledních měsících upadá, agenda byla také pokaždé na 1-2 hodiny. Na jak dlouho by asi vyšla schůze jednou za dva měsíce? A byla by více hodinová schůze do pozdějších večerních hodin stále přístupná všem?

Dále mě k tomu napadá, že se tím omezí přístup nových zájemců a zájemkyň o vstup do strany (i díky tomu, že jsme si uzavřeli fórum) a představení se. Potřebujeme naopak více aktivních a podobně naladěných osob a ne každý má čas a chuť se s politikou seznamovat u deskovky.

Souhlasím s tím, že je žádoucí se společně potkávat i nezávazně a nepracovně a velice podporuji větší propagaci činnosti KETů. Nemělo by to být ale buď-anebo.

Tomas.Migdau.Sefl
Člen KS Jihomoravský kraj
Profese: instruktor potápění; dopravní značení
Dal poděkování: 40 poděkování
Dostal poděkování: 48 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Migdau.Sefl »

Zdar, hlasoval jsem pro první možnost. Přijde mě že odliv témat není až tak velký a po dvou měsících by se to nabalovalo a ono ty témata pro budoucí krajské volby a jejich řešení budou přibývat a měl by to být vklad do příští krajské kampaně.
Ale i ta dvojka je určitě přijatelná.

Filip.Slany
Místní předsednictvo
Profese: student práv
Dal poděkování: 230 poděkování
Dostal poděkování: 259 poděkování

Příspěvek od Filip.Slany »

Petr.Kubes píše: 22 lis 2024, 20:38

Jak se k této anketě staví Předsednictvo MS Brno @Adam.Zemek @Monika.Spilkova @Filip.Havlicek @Vendula.Svobodova @Filip.Slany ? Uvažujete podobně při sestavování harmonogramu na příští rok?

Ahoj, čistě za sebe podporuju oficiální schůzi KS jednou za dva měsíce a jsem pro, aby to určitou formou reflektoval i harmonogram schůzí MS Brno. Zatím na to ale nemám silný názor.

zastupitel městské části Brno-jih
773 244 739, filip.slany@pirati.cz

Monika.Spilkova
Místní předsednictvo
Profese: OSVČ
Dal poděkování: 687 poděkování
Dostal poděkování: 607 poděkování

Příspěvek od Monika.Spilkova »

Podobne jako Filip na to nemam silný názor. V rámci předsednictva Brna jsme toto ještě neřešili. Navíc situace v Brně je trochu odlišná - máme zastupitele na magistrátu a 8 městských částech - máme agendu na každé zasedání. Také jsme zavedli tema schůze - na každé schůzi je pak prostor diskutovat jedno tema více do hloubky. Mne osobně tento formát vyhovuje. Komunální volby jsou za necelé dva roky a podle mne je třeba být informováni a připraveni již během roku 2025, o jehož harmonogramech se nyní budeme bavit.

Lukas.Dolezal
Profese: Politolog, analytik mezinárodních vztahů
Dal poděkování: 3365 poděkování
Dostal poděkování: 2478 poděkování

Jak dál s Pirátskou stranou v roce 2025?

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

Tomas.Mann píše: 22 lis 2024, 13:14
Lukas.Dolezal píše: 22 lis 2024, 12:13

Ahoj všem,
já myslím, že bychom měli především řešit, jak dál s Pirátskou stranou a naším krajským sdružením, ne hrát deskovky nebo chodit na pivo a výlety. V krajských volbách jsme získali 3,24 %. V posledním průzkumu máme 5,7 %.

Reorganizace krajských schůzí mě přivádí na myšlenku, že když nemáme krajské zastupitele, mohl by na schůzích být čas řešit i KETy, které až na výjimky nejsou aktivní.

Chození s piráty na pivo na Obilňáku, ze mě před lety udělalo regP a dobrovolníka v kampani. Kdyby se tehdá hrály deskovky, tak věřím, ze by to na mě fungovalo ještě líp:) Já bych to nezatracoval.

Já neformální akce à la 🍺pivo, ⛰️ výlety a 🎲 deskovky nezatracuju. Např. deskovka Dixit je jednoduchá hra, která zlepšuje vzájemné porozumění a komunikaci. Jenom si myslím, že neformální interakce není všespásná.

Katerina.Migdau píše: 22 lis 2024, 20:45
Lukas.Dolezal píše: 22 lis 2024, 12:13

Ahoj všem,
já myslím, že bychom měli především řešit, jak dál s Pirátskou stranou a naším krajským sdružením, ne hrát deskovky nebo chodit na pivo a výlety. V krajských volbách jsme získali 3,24 %. V posledním průzkumu máme 5,7 %.

Reorganizace krajských schůzí mě přivádí na myšlenku, že když nemáme krajské zastupitele, mohl by na schůzích být čas řešit i KETy, které až na výjimky nejsou aktivní.

Ahoj, chtěla jsem ti odpovědět, ale mezitím to udělal Petr a Tom.
Souhlasím s nimi.
Já si hlavně myslím, že se mezi sebou musíme nejlépe osobně povídat.

Osobně povídat, jak dál :). Myslím, že bychom i měli probírat aktuální politické dění, což se po tom, co jsme přišli o poslance a krajské zastupitele/zastupitelky, neděje. Další věc jsou Zulip a fórum, kam mně přijde, že mnoho lidí nechodí –⁠⁠⁠⁠⁠ ⁠rozdrobenost online komunikace.

Na schůze, i když jsou online, tak se připojí pár lidí a účast na hlasování taky není žádná sláva. Členové a členky se ani moc nechtějí zajímat, co se děje v krajském sdružení. Nazval bych to kolektivní stagnací (vyhořením) a v tomto stavu jde spíš o kvalitu než o kvantitu krajských schůzí.

Radka.Musilova píše: 24 lis 2024, 18:02

Nemám pocit, že zájem o schůze v posledních měsících upadá, agenda byla také pokaždé na 1-2 hodiny. Na jak dlouho by asi vyšla schůze jednou za dva měsíce? A byla by více hodinová schůze do pozdějších večerních hodin stále přístupná všem?

V podstatě souhlasím, nicméně si říkám, že někteří (i ti, kteří by ze své pozice mohli na schůzi reportovat) se nepřipojí ani online. Pak vyvstává otázka proč, když pozvánky na schůze chodí vícero kanály.

@Katerina.Migdau, co za PKS poslat dotazník na členstvo, proč někdo chodí (připojuje se) skoro na každou schůzi a někdo vůbec?

Akce jako Komunální fórum nebo Jihomoravský Hyde park jsou určitě přínosné, protože poskytují prostor pro otevřenou diskusi a umožňují sdílení názorů a zkušeností mezi členstvem. Vlastně si myslím, že tyto akce jsou v nadcházejícím volebním období 2025-2026 nezbytné.

Katerina.Migdau píše: 22 lis 2024, 20:45

K těm Ketům taky souhlas. Zrovna tohle dobou probíhají schůzky @Lukas.Dubec s vedoucími Ketů a já doufám v prodiskutování jejich náplně adt.

Co se týká KETů, tak prezentace na krajských schůzích by mohla přinést diskuzi o aktuálních politických výzvách a jednotlivé KETy by získaly zpětnou vazbu ke své činnosti. Zařazení KETů na schůze by také mohlo přispět k rozšíření jejich odborné sítě a posílit vzájemnou podporu/zapojení napříč krajem. Máme sice Předpis o zřízení krajských expertních týmů v rámci KS JmK, ale KETy samotné moc nefungují. Respektive si myslím, že by se činnost KETů měla více promítat např. do mediálních výstupů a činnosti komunálních zastupitelů a zastupitelek. Jinými slovy, komunální zastupitelé a zastupitelky jsou, kromě europoslankyně, jediní, které máme, a jejich zapojení do KETů (plus zapojení našich zástupců a zástupkyň v komisích) a předávání know-how z komisí a výborů by mohlo pomoci celé straně v Jihomoravském kraji.

Podporuji ██████████████████████████████████████████████████████████████.

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям і Героїням слава! 🇨🇿 🇪🇺 🇺🇦 🇬🇪✌️. Make ruzzia Small Again.

Člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany 🌍 (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz.

Katerina.Migdau
Krajské předsednictvo
Profese: učitel TV - M, mateřská dov.
Dal poděkování: 1384 poděkování
Dostal poděkování: 256 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Katerina.Migdau »

@Lukas.Dolezal
Jojo. Souhlasím v podstatě se vším.
Motivace členstva není lehká. Já osobně se o to snažím. Na druhou stranu i respektuji, že členství je prostě dobrovolné a jednotlivé činnosti taky.
Anketu můžeme zvážit. Já za sebe se budu snažit s lidmi mluvit.
Diky za podněty

Michal.Svagerka
Krajské předsednictvo
Profese: místostarosta města Dubňany
Dal poděkování: 891 poděkování
Dostal poděkování: 561 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal.Svagerka »

Přemýšlím, že KETy docela fungovaly, než se na ně udělal předpis... Možná bychom mohli začít diskuzí nad rušením některých předpisů. Ideálně všechny, které nejsou potřeba. Dalším úkolem by mělo být osekání maximálního počtu byrokratických překážek v těch předpisech, které by KF uznalo, že jsou skutečně potřeba, abychom si je ponechali. Tady dám kacířskou myšlenku, co třeba vyhodit z podmínek členství vyhodit duplicitní povinnost představit se zároveň na místní i krajské schůzi?

Z mého pohledu třeba praxe jasně ukázala, že jde na krajské úrovni, dle mého názoru, jen o formalitu, která neplní záměr, který její tvůrci @Robert.Cuma a @Petr.Springinsfeld měli. Nebo mají na to jiný názor? Budu rád i za názory ostatních na toto téma a také za náměty, jaké byrokratické nadbytečnosti bychom mohli z našich JMK předpisů vyhodit, případně, které předpisy jsou nadbytečné.

Setkávání považuji za velmi důležité a JMK komunální fórum to jasně ukázalo. Akce však musí mít jasný cíl a účel, proč se koná a vždy by měla mít pozitivní dopad na politickou práci Pirátů a její následnou prezentaci. Nesmíme zapomínat, že politika je zejména práce pro lidi a tím směrem bychom měli, dle mého názoru, směřovat i naše akce.

Také bychom si měli uvědomit, že je běžné, že se ne vždy a na všem shodneme, ani by to nebylo zdravé. Pluralita názorů je základem úspěchu každé politické strany a společnosti obecně. Vždy však mějme na paměti, že hlavní zodpovědností každého člena je úspěch Pirátů ve volbách! Jenom ty rozhodují o tom, který vnitrostranický názor či směr byl ten správný nebo lepší. Lepší barometr v tuto chvíli nevidím.

Díky za názory a náměty a @Lukas.Dolezal za otevření zajímavé debaty.

1. místopředseda MS Slovácko a KS JMK
    e-mail: michal.svagerka@seznam.cz
    místostarosta města Dubňany, člen KET JMK Finance, hospodářství, majetek a investice a RT Finance
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 1893 poděkování
Dostal poděkování: 2137 poděkování

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Michal.Svagerka píše: 05 led 2025, 22:11

Přemýšlím, že KETy docela fungovaly, než se na ně udělal předpis...

KETy před zavedením KETů nebyly. Problém KETů je především jejich bezúčelnost. Tomu předpis nepomůže (ani neuškodí).

Možná bychom mohli začít diskuzí nad rušením některých předpisů. Ideálně všechny, které nejsou potřeba. Dalším úkolem by mělo být osekání maximálního počtu byrokratických překážek v těch předpisech, které by KF uznalo, že jsou skutečně potřeba, abychom si je ponechali. Tady dám kacířskou myšlenku, co třeba vyhodit z podmínek členství vyhodit duplicitní povinnost představit se zároveň na místní i krajské schůzi? Z mého pohledu třeba praxe jasně ukázala, že jde na krajské úrovni, dle mého názoru, jen o formalitu, která neplní záměr, který její tvůrci @Robert.Cuma a @Petr.Springinsfeld měli. Nebo mají na to jiný názor? Budu rád i za názory ostatních na toto téma a také za náměty, jaké byrokratické nadbytečnosti bychom mohli z našich JMK předpisů vyhodit, případně, které předpisy jsou nadbytečné.

Asi by bylo fajn vědět, kdo se do naší krajské bubliny chce připojit. Takto vznikají vztahy, týmy, kontakty. Já jsem takto (jen na základě představení) vytáhl vícero lidí do odborných týmů, kde dodnes skvěle fungují. Pokud tu "duplicitu" odstraníme, otevřeme se masivnímu velrybaření, protože už vůbec nebudeme tušit, co se děje v odlehlých místních sdruženích.

Také bychom si měli uvědomit, že je běžné, že se ne vždy a na všem shodneme, ani by to nebylo zdravé. Pluralita názorů je základem úspěchu každé politické strany a společnosti obecně.

Od toho jsou diskuse. Škoda, že o ně vždy není zájem.

Vždy však mějme na paměti, že hlavní zodpovědností každého člena je úspěch Pirátů ve volbách! Jenom ty rozhodují o tom, který vnitrostranický názor či směr byl ten správný nebo lepší. Lepší barometr v tuto chvíli nevidím.

Tohle tedy v předpisech nevidím. To sedí tak k ANO. Až mne děsí to tu číst.
Mimochodem, o kvalitě názorů nerozhodují volby, to by právě to ANO mělo nejlepší názory.

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)
Odvaha dělat, co je správné.

Odpovědět

Zpět na „Jihomoravský kraj“