Přátelé (i mnozí nepřátelé), to je prča totok.
Říkám vám už několik let, že strana jde do kytek. Ale nené, já jsem ten prudič. Mám jít raději dělat něco konstrutivního. Dělám, nebojte, ale už ne v politice. Protože politika není pro lidi, co něco umí, ale primárně pro lidi, co umí mlet pantem.
V roce 2017 nás do sněmovny dostali voliči, které jsme přetáhli ODS a TOP09. Byli to vzdělaní, spíše pravicoví voliči, kteří chtěli, aby jim stát přestal kecat do života. Po volbách jsme nabyli sebestředný arogantní pocit, že jsme mistři svět amoleta a že se z nás každý musí podělat. A když ne, tak je to blbec, který nic nechápe. Do veřejných politických funkcí se dostali buď lidi schopní, nebo lidi převážně nadějní, kteří se rychle učili. Dělali dobrou práci. Jenže za nima už se ve straně roky šikuje chátra, která se umí jen přicucnout na cecek veřejných peněz (což je vidět na katastroficky neefektivním hospodaření strany a jejím přebujelém aparátu) a mnozí z těch lidí by se neuživili ani zametáním chodníků. Na fóru a na Zulipu vás tihle ideologové ale budou školit, jak oni jsou úžasní a vy nula. Budou vás cenzurovat. Vláčet po kontrolních orgánech, že jste si vůbec dovolili otevřít ústa. Bez ohledu na to kdo, se zvolí do předsednictva, tihle řídí stranu, píšou její program, utvářejí mediální obraz. Oni ví sice o životě kulový, nic nevyrobili, nevytvořili, nevymysleli, neřídili, ale vědí nejlíp, jak má kdo žít, co může říkat, co si má myslet. A ti si teď převezmou to spáleniště, co po nich zbylo. Jako Putin Azovstal. A svede se to na Ferječíka, na Ivana, na účast ve vládě. Růžové rebelky si začnou plnit vlhký sen o moderní progresivní levici, kterou Česko tak zoufale potřebuje. A skončí za rok s 4,5% kdo ví jestli. Protože nepotřebuje.
Takhle se strana je tak strašně nemocná, že už ji nikdy nikdo nevyléčí. Protože se nechce nechat vyléčit. Odmítá totiž koncept politické odpovědnosti. Všichni rozhodují o všem a nikdo nemůže za nic. Chcete odvolávat předsednictvo. Prosím. Říkáte, že mělo odstoupit. Jasně že jo. Ale má to háček. Předsednictvo - ani tohle, ani to předchozí nemohlo udělat mnoho proto, aby té zkáze zamezilo. A kdyby se o to někdo pokusil, šikanovali byste ho. Ostatně, Michálek a spol. to zkoušeli. Protože do strany nemá vedení žádné pravomoci a nerozhoduje ani o tom, jak se strana bude prezentovat na venek, což je u každé strany nakonec důležitější, než jakou dělá politiku.
Podělal Ivan digitalizaci? Jasně že jo. Totálně. Já se živím ze 70% jako projektant, takže na mě ta katastrofa dopadla a trpím tím každej den. Štve mě to jeho alibistický vymlouvání, jak za všechno můžou úředníci, co to prý bojkotujou. Nemůžou. Nefunkční systém jim svázal ruce i nohy a teď se po nich chce běžet maraton. Někdo se zvládá alespoň plazit jako housenka ale někdo bohužel ani to. Víc po nich chtít nikdo nemůže. Fiasko. Ostuda. Katastrofa.
Je tohle důvod, proč, jsme projeli třetí volby v řadě? Ani omylem. Právě proto, že jsou už třetí. Náš původní volič, by nám dokázal odpustit i zpackanou digitalizaci, kdybysme mu to trochu vysvětlili. Ostatně žádnou revoluci nevidím. Média nás kritizují právem, ale není to v Česku problém číslo jedna. A rozhodně to není žádná kampaň a účelovka, jak se Ivan občas vymlouvá.
Zopakuji vám, to co jsem říkal už tisíckrát a furt to nechcete slyšet:
Piráti jsou v zádeli, protože už nejsou liberální strana. Ztratili jsme i naše nejvěrnější voliče, řadu věrných a pracovitých členů. Mnoho největších srdcařů, protože lidi po tuhle stranu nemaj žádnou hodnotu. Zachází se tu s nima jako s hnojem. Naši příznivci pak nejen, že nevidí důvod, proč nám pomáhat s kampaní. Oni nevidí důvod, proč nás vůbec volit. Kázat jim každej druhej den o tom, jak mají žít, to uměla už ČSSD i ODS a praktikují to tu od revoluce. Není divu, že mnoha lidem přijde Babiš jako menší zlo, se svým programem "Nechte mě krást a já vás nechám být". On je sice být nenechá, ale hodně lidem se to hezky poslouchá. Jdeme po trajektorii zelených a skončíme tam kde zelení. Je to nevyhnutelné a nikdo to nezastaví.
Proč?
Strana je shnilá zevnitř. Máme tu vnitřní boje, ale ty boje neprobíhají ve formě střetu z nějž jeden vyjde jako vítěz a jeden jako poražený. To by byla normální politika. Zdejší boj vypadá tak, že ultralevice prostřednictvím vnitrostranických funkcí, kontroly komunikačních platforem a schopnosti kdykoliv mobilizovat své podporovatele - aktivní menšinu strany žijících ale nonstop online, udržuje atmosféru strachu a strhává na svou stranu klíčová hlasování. Takhle frakce tvrdí, že strana není vůbec rozštěpaná ale že ji štepí ti druzí. Brání tak diskuzi a snaží se jen udržet status quo. Mnoho členů jim tu pohádku o soudržnosti narušováné Michálkem baští. Asi i po dnešku, což je fakt bizár. Ultralevice potřebuje přinutit ostatní, aby makali pro ni. Pro její myšlenky a ona si to v pozadí řídila a odpovědnost mohla to vždy na někoho hodit. Jenže to nefunguje. Schopní lidi nejsou ochotni makat pro komunisty. Raději investují svou energii jinak. Odcházejí ze strany, chuť pomáhat slábne. Žádné nadšení pro společnou věc už z nás nevyjadřuje. A bude hůř, protože teď si to ultralevice převezme a tu odpovědnost už si ponese. Ale výsledky nezmění. Možná nadchnout pár dezolátů, ale KSČ ani SPD nevymažou. Sešup bude pokračovat.
Díky našemu úžasnému kolektivismu (a pak se budete rozčilovat, že nám nadávají do komunistů, ale o tom ten komunismus právě je), strana nemá mnoho výrazných osobností. Každého, kdo vyčníval, jste za šlapali do země. Na Ferjenjčíka, který jediný byl v EU kampani vidět, jste hodili všechny problémy světa. Jenže ouha. V týhle kampani vám to Ferjenčík nekazil a stejně to bylo fiasko. Asi je potřeba najít nové viníky. Třeba Kapounek! Oh wait, to nepůjde, ten se vám směje mimo kandidátku. Michálek! Aj ne, ten už taky drží hubu a krok. Tak na koho se to hodí tentokrát...? Vždyť "volič přece důvěřuje straně a bude volit každýho, koho jim tam nastrčíme". Stejně jako ty úplně neznámé lídry v minulých parlamentkách. Nebo ne?
Politika má setrvačnost. Roztlačit tu káru trvalo 7 let. 7 let jsme lidem říkali, že chceme SVOBODU. Že svoboda je nejvíc. Dalších už 7 let tu rezivějící káru rozebíráme, každý táhem volatem jinam, křičíme na všechny strany, jak jsme nejlepší, zatímco zbytek světa jede rychlovlakem. Volič volí podle emocí. Už dávno pro lidi nejsme ti rozumní. Už dávno jsme pro ně banda arograntní ukřičenejch děcek. A žádná růžová rebelka (která je příčina a ne lék), žádná úžasná a skvěle nakontraktována graficky moderní superkampaň, žádné vystoupení z vlády, žádné křičení my jste teď zase ti rebelové proti všem, to nezmění. Volič víc, co jsme zač, a i kdybysme se nějak uměli změnit (což odmítáme), bude trvat dalších 7 let o tom lidi přesvědčit. A nesmíme jim znovu lhát. Ale to se nestane. Jdeme totiž střídat maskoty a pokračovat kupředu levá...
Milá Markétko, převezmi si to. Dej tomu poslední ránu z milosti a pak zhasni. Konečně je tvoje, tak si užij svých pár minut slávy na hrobě liberální politiky. Stejně je to Konečná.
Já jsem s tím úplně v pohodě.
Život si najde cestu. A bez nás možná bude líp. Otevře to cestu jiným, kteří to dokážou udělat líp. Už aby to bylo.