Členský podnět: Analýza plnění volebního programu

Do tohoto fóra se přesouvají uzamčené a zpracované členské podněty.

Moderátor: Předsedající

Podporuji vypracování analýzy plnění volebního programu

Ano

86
67%

Ne

28
22%

Zdržuji se

14
11%

Celkem hlasujících: 119 - Celkem hlasů: 128

Tomas.Guth.Jarkovsky
Republikový výbor
Profese: dělník lidských práv
Dal poděkování: 268 poděkování
Dostal poděkování: 1177 poděkování

Členský podnět: Analýza plnění volebního programu

Příspěvek od Tomas.Guth.Jarkovsky »

Vážené celostátní fórum,

rád bych vás tímto požádal o podporu mého členského podnětu, který má za cíl vyhodnotit průběžné plnění našeho volebního programu pro sněmovní volby 2021.

Blíží se polovina volebního období současné vlády, které jsme součástí. A protože transparentní a data-driven politika je jedním z pilířů Pirátské strany, dává velký smysl umět také vyhodnotit, jak moc se nám daří plnit, co jsme si předsevzali. Tento závazek máme nejen sami vůči celostátnímu fóru, ale zejména vůči 839 776 voličům, kteří naši koalici volili OFFTOPIC(z nichž zhruba 650 000 kroužkovalo Piráty nebo volilo koalici jako celek), a kterým jsme se jednoznačným rozhodnutím zavázali, že budeme svůj volební program prosazovat z vládních lavic.

Ano, nic takového nedělá a pravděpodobně nikdy nebude dělat žádná jiná politická strana, kde se politické programy buď potají zpětně revidují, nebo se prostě přijalo ze realitu, že volební program jsou jen nafouklé sliby. My jsme jiní. My chceme dělat moderní transparentní politiku a jasně komunikovat i vyhodnocovat své kroky. Proto navrhuji tuto zodpovědnost naplnit a vyhodnotit, jak moc se nám daří plnit, s čím jsme do voleb šli.

Navrhuji proto následující usnesení:

a) Celostátní fórum ukládá Republikovému předsednictvu vypracovat analýzu plnění volebního programu koalice PirSTAN
b) Celostátní fórum doporučuje Republikovému předsednictvu pro vypracovávání analýzy použít šablonu “Návrh vyhodnocení programového bodu”.

Návrh vyhodnocení programového bodu.pdf
(34.13 KiB) Staženo 38 x

c) Celostátní fórum ukládá Republikovému výboru ustavení oponentního týmu a vypracování oponentury analýzy plnění volebního programu koalice PirSTAN.

Toto usnesení je výzvou k posílení naší angažovanosti vůči zásadám, na kterých naše strana stojí a ke zjištění, zda naše činnost ve vládě je v souladu s očekáváními našim voličů. Děkuji za případnou podporu a slušnou konstruktivní diskuzi. :)

FAQ:
OFFTOPIC
Proč oponentní tým?
Protože je potřeba. Nalijme si tichého vína, velmi pravděpodobně bude mnoho lidí vypracovávající tuto anylýzu ve střetu zájmů, kdy budou hodnotit vlastní práci nebo práci svých kolegů či nad/podřízených. Bylo by nesmyslné lidi ve střetu zájmů z práce na analýze vyřadit, proto navrhuji namísto toho sestavit oponentní tým republikovým výborem, který nebude ve střetech zájmů, a který vytvořenou analýzu posoudí, fact-checkne a případně přednese připomínky.

Jedná se o koaliční program, neměla by takovouto analýzu vypracovávat koalice PirSTAN?
Bylo by to krásné. Předsednictvo takto určitě může konat a zaúkolovat lidi v koaliční radě, aby tuto spolupráci vyjednali, nicméně realisticky spíš nepředpokládám, že se to stane, a proto myslím, že takto to dává větší smysl.

Proč je podnět neveřejný?
Jedná se bulvárně zajímavé téma, a u takového tématu může bulvární pozornost ovlivňovat konstruktivitu diskuze a lákat živly, co jenom chtějí dramatickýma příspěvkama získat citace na iDnes. Nejsem naivka, samozřejmě že i z neveřejných podnětů a jednání se dostanou ven věci, ale přijde mi smysluplné takto deklarovat, že tohle pro veřejnost není, tohle je naše věc.

Proč je součástí navržena šablona vyhodnocení programového bodu?
Protože jsme obdobně systematicky pracovali jak na posuzování předvolební spolupráce se STAN i na sestavování koaličního programu, tak mi přijde více než smysluplné v systematičnosti pokračovat. Šablona je však pouze doporučení a předsednictvu tedy v tomto zůstává autonomie.

Je toto pokus vystoupit z vlády?
Ne. Udělá mi naprosto upřímnou radost, když tato analýza vyjde spíš pozitivně a budeme mít jasné podklady ukazující, že ve vládě prosazujeme svůj program. Jestli mi tohle i přes moje slova čtenář nevěří, tak budiž, asi nemám energii to nějak intenzivně dementovat. Tímto bych ale rád také poprosil moderátory o moderování příspěvků, které to tímto off topic tématem případně budou plevelit.

Naposledy upravil(a) Tomas.Valek dne 16 říj 2023, 17:15, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Povolena možnost změny hlasu

+420 728 jednajednatři 966

Tomas.Pastircak
Komise předsedajících
Profese: Informatik, student práv
Dal poděkování: 412 poděkování
Dostal poděkování: 2758 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Členský podnět: Analýza plnění volebního programu

Příspěvek od Tomas.Pastircak »

Ahoj, bylo tohle tema reseno i primo s RP? A bez ohledu na odpoved na nasi otazku, jaky ma na danou vec nazor RP?

Dekuji.

Tomas.Guth.Jarkovsky
Republikový výbor

Tomas.Pastircak píše: 16 říj 2023, 17:50

Ahoj, bylo tohle tema reseno i primo s RP? A bez ohledu na odpoved na nasi otazku, jaky ma na danou vec nazor RP?

Dekuji.

Ahoj, díky za otázku. Před vypsáním podnětu jsem projel všechny zápisy RP z poslední doby, a nikde nic ani trochu podobného nebylo zmíněno, takže myslím, že je správný předpoklad, že nic takovéhle není v plánu, vzhledem k tomu, že jim končí asi za 2 měsíce mandát. Navíc mám dojem, že netriviální část ze současného složení neplánuje obhajovat.
Moc rád se ale zeptám na názor všech obhajujících či nově kandidujících.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Guth.Jarkovsky za příspěvky (celkem 3):
Lukas.Novy, Dalibor.Zahora, Petr.Konecny

Jan.Prokop
Místní předsednictvo
Profese: ITak
Dal poděkování: 1728 poděkování
Dostal poděkování: 2817 poděkování

Příspěvek od Jan.Prokop »

BTW proč je tento členský podnět neveřejný? Předpokládám, dle toho, jak to obhajuješ v duhém odstavci, tak předpokládám, že výsledná analýza by měla být veřejná.
V tom případě já osobně nevidím důvod v neveřejnost jednání.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Prokop za příspěvek:
Dalibor.Zahora
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 1667 poděkování
Dostal poděkování: 27293 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

vysvětluje to na konci

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvek:
Robert.Magni

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Jan.Prokop
Místní předsednictvo

Tak to se omlouvám, nehledal jsem to v offtopic :)
Jinak s tím nesouhlasím, nejedná se o žádný kontroverzní téma, dle tohodle mustru by pak mohly být všechno podněty neveřejné

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Prokop za příspěvky (celkem 2):
Lukas.Novy, Dalibor.Zahora
Lukas.Hejduk
Republikový výbor
Profese: bookmaker, IT developer
Dal poděkování: 1084 poděkování
Dostal poděkování: 3080 poděkování

Příspěvek od Lukas.Hejduk »

Jan.Prokop píše: 16 říj 2023, 18:54

Tak to se omlouvám, nehledal jsem to v offtopic :)
Jinak s tím nesouhlasím, nejedná se o žádný kontroverzní téma, dle tohodle mustru by pak mohly být všechno podněty neveřejné

Pojďme to zatím udělat neveřejně. Víš, že já také spíš fandím otevřenosti. Ale tady je jasné, že nemalá část strany to bude chtít mít neveřejně a mně přijde fajn jim vyjít vstříc v zájmu toho, abychom měli opravdu férové a fajn vyhodnocení, se kterým bude komfortní maximální většina strany.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Hejduk za příspěvky (celkem 4):
Janka.Michailidu, Jaroslav.Toman, Katerina.Migdau, Jan.Zavadil

Machiavelli z Wishe <3

Republikový výbor

+420 777 2I2 272

Tomas.Guth.Jarkovsky
Republikový výbor

Jan.Prokop píše: 16 říj 2023, 18:25

BTW proč je tento členský podnět neveřejný? Předpokládám, dle toho, jak to obhajuješ v duhém odstavci, tak předpokládám, že výsledná analýza by měla být veřejná.
V tom případě já osobně nevidím důvod v neveřejnost jednání.

Já jsem obecně mírný fanda spíš asi toho dělat u důležitých témat podněty neveřejný a jednání veřejný, minimálně do doby, kdy se verejnost a média naučí, že sbírání podpory pod podnět není "piráti hlasují" a diskuze pod podnětem není "piráti jednají".

To jim klidně vysvětluje u jiných, méně důležitých témat.

Výslednou analýzu samozřejmě veřejnou.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Guth.Jarkovsky za příspěvky (celkem 3):
Lukas.Novy, Katerina.Migdau, Lukas.Kohout

Jan.Prokop
Místní předsednictvo

Tomas.Guth.Jarkovsky píše: 16 říj 2023, 19:49

Já jsem obecně mírný fanda spíš asi toho dělat u důležitých témat podněty neveřejný a jednání veřejný, minimálně do doby, kdy se verejnost a média naučí, že sbírání podpory pod podnět není "piráti hlasují" a diskuze pod podnětem není "piráti jednají".

OK, pokud by tenhle podnět, ani nezískal podporu, tak bysme si mohli rovnou škrtnout datadriven strana z pirátského slovníku, tj v tomhle případě hlasují / sbírá podporu je celkem irelevantní. Pokud uděláš podnět neveřejný, tak je i nasledné jednání automaticky neveřejné (znalci jednacího řádu mě kdyžtak opraví), tj pokud by si ho chtěl otevřít, tak by muselo jít procedurální hlasování (na všeobecnou shodu v rámci zveřejňování nevěřím).
Jako sám proceduru ke zveřejňování podávat nebudu.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Prokop za příspěvky (celkem 2):
Tomas.Guth.Jarkovsky, Lukas.Novy
Karel.Specian
Krajské předsednictvo
Profese: Student
Dal poděkování: 64 poděkování
Dostal poděkování: 112 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karel.Specian »

Podporuji návrh, díky za něj 👍

Karel Špecián