Vážené celostátní fórum,
rád bych vás tímto požádal o podporu mého členského podnětu, který má za cíl vyhodnotit průběžné plnění našeho volebního programu pro sněmovní volby 2021.
Blíží se polovina volebního období současné vlády, které jsme součástí. A protože transparentní a data-driven politika je jedním z pilířů Pirátské strany, dává velký smysl umět také vyhodnotit, jak moc se nám daří plnit, co jsme si předsevzali. Tento závazek máme nejen sami vůči celostátnímu fóru, ale zejména vůči 839 776 voličům, kteří naši koalici volili (z nichž zhruba 650 000 kroužkovalo Piráty nebo volilo koalici jako celek), a kterým jsme se jednoznačným rozhodnutím zavázali, že budeme svůj volební program prosazovat z vládních lavic.
Ano, nic takového nedělá a pravděpodobně nikdy nebude dělat žádná jiná politická strana, kde se politické programy buď potají zpětně revidují, nebo se prostě přijalo ze realitu, že volební program jsou jen nafouklé sliby. My jsme jiní. My chceme dělat moderní transparentní politiku a jasně komunikovat i vyhodnocovat své kroky. Proto navrhuji tuto zodpovědnost naplnit a vyhodnotit, jak moc se nám daří plnit, s čím jsme do voleb šli.
Navrhuji proto následující usnesení:
a) Celostátní fórum ukládá Republikovému předsednictvu vypracovat analýzu plnění volebního programu koalice PirSTAN
b) Celostátní fórum doporučuje Republikovému předsednictvu pro vypracovávání analýzy použít šablonu “Návrh vyhodnocení programového bodu”.
c) Celostátní fórum ukládá Republikovému výboru ustavení oponentního týmu a vypracování oponentury analýzy plnění volebního programu koalice PirSTAN.
Toto usnesení je výzvou k posílení naší angažovanosti vůči zásadám, na kterých naše strana stojí a ke zjištění, zda naše činnost ve vládě je v souladu s očekáváními našim voličů. Děkuji za případnou podporu a slušnou konstruktivní diskuzi. :)
FAQ:
Proč oponentní tým?
Protože je potřeba. Nalijme si tichého vína, velmi pravděpodobně bude mnoho lidí vypracovávající tuto anylýzu ve střetu zájmů, kdy budou hodnotit vlastní práci nebo práci svých kolegů či nad/podřízených. Bylo by nesmyslné lidi ve střetu zájmů z práce na analýze vyřadit, proto navrhuji namísto toho sestavit oponentní tým republikovým výborem, který nebude ve střetech zájmů, a který vytvořenou analýzu posoudí, fact-checkne a případně přednese připomínky.
Jedná se o koaliční program, neměla by takovouto analýzu vypracovávat koalice PirSTAN?
Bylo by to krásné. Předsednictvo takto určitě může konat a zaúkolovat lidi v koaliční radě, aby tuto spolupráci vyjednali, nicméně realisticky spíš nepředpokládám, že se to stane, a proto myslím, že takto to dává větší smysl.
Proč je podnět neveřejný?
Jedná se bulvárně zajímavé téma, a u takového tématu může bulvární pozornost ovlivňovat konstruktivitu diskuze a lákat živly, co jenom chtějí dramatickýma příspěvkama získat citace na iDnes. Nejsem naivka, samozřejmě že i z neveřejných podnětů a jednání se dostanou ven věci, ale přijde mi smysluplné takto deklarovat, že tohle pro veřejnost není, tohle je naše věc.
Proč je součástí navržena šablona vyhodnocení programového bodu?
Protože jsme obdobně systematicky pracovali jak na posuzování předvolební spolupráce se STAN i na sestavování koaličního programu, tak mi přijde více než smysluplné v systematičnosti pokračovat. Šablona je však pouze doporučení a předsednictvu tedy v tomto zůstává autonomie.
Je toto pokus vystoupit z vlády?
Ne. Udělá mi naprosto upřímnou radost, když tato analýza vyjde spíš pozitivně a budeme mít jasné podklady ukazující, že ve vládě prosazujeme svůj program. Jestli mi tohle i přes moje slova čtenář nevěří, tak budiž, asi nemám energii to nějak intenzivně dementovat. Tímto bych ale rád také poprosil moderátory o moderování příspěvků, které to tímto off topic tématem případně budou plevelit.