Následující řádky prosím vnímejte jako drsnou, ale konstruktivní kritiku, nikoliv jako snahu Vás urazit.
Jsem akcionářem ČEZ a Vaše časté chlubení se speciální daní mi v žaludku leží natolik, že jsem se rozhodl jej okomentovat, částečně i proto, že jste po dlouhá léta byli mojí oblíbenou stranou. Tuto daň i vzhledem k 70% státnímu podílu v ČEZu totiž pokládám vůči ostatním akcionářům za čistou zlodějnu, protože podobně jako Robin Hood někomu něco ukradnete a dáte to jinému, podrobněji níže. Dále jsem znechucen Vaší rétorikou, že ČEZ je ten zlý nenažranec, který se na všech nešťastnících napakovává díky vysokým cenám energií. Cílíte tu na nízké lidské pudy podobně jako to dělá třeba SPD. Už jen proto, že ČR vlastní 70% akcií ČEZ, tedy z vysokých cen energie profituje hlavně stát. Pro srovnání 1 MWh na burze stojí ke 26. 8. 2022 šílených 984 EUR tzn. 24 225 CZK; člověk s méně výhodnou smlouvou (Já osobně třeba platím za elektřinu výrazně méně – 4,05 Kč/kWh.) může dnes platit cca 10 Kč za 1 kWh tzn., že za 1 MWh by platil 10 000 Kč. Nezdá se Vám to podivné, že český spotřebitel zaplatí za energii pouze cca 42 % burzovní ceny (V mém případě dokonce pouhých 17 %)? Kdo doplácí ten zbytek, který je samozřejmě ještě vyšší o náklady spojené s transportem elektřiny a administrativou, protože sama se do domácností elektřina neteleportuje. Pravda je dle mých znalostí ta, že nás ČEZ jednoduše dotuje, jenže dle Vaší rétoriky zjevně málo. V zahraničí jsou energetické společnosti, které vypovídají smlouvy z důvodu „vyšší moci“ a jednoduše spotřebitelům napálí vysoké ceny. Podobné zdůvodnění („mimořádný profit z důvodu vyšší moci“) plánujete i pro tu mimořádnou daň. Osobně bych se bál i toho, že ČEZ jednoduše přenese náklady dále na spotřebitele.
Nechci nijak zlehčovat energetickou krizi, je to průšvih, který vyžaduje systematické řešení. Problém je to o to větší pro Vás jako politiky, protože se týká všech aktuálních i potenciálních voličů. Cíl je jasný – snížit či kompenzovat náklady domácností na elektřinu. K cíli vede několik cest, přičemž žádná není ideální.
1. Zastropování cen energie – krátkodobé řešení, u kterého mi není jasné, kdo to zaplatí. Přímo stát nebo samotné energetické firmy, potažmo akcionáři (tedy zase i stát)? Akcionáři (včetně státu) přijdou o dividendy (a tedy i příjem do státního rozpočtu), energetické společnosti o možnost peníze dále investovat nejen do elektráren ale třeba i do vzdělávání (Osobně jako učitel vím, že ČEZ pořádá výborné akce jako např. Virtuálně v elektrárně.). Znamenalo by to také nutnost zabránění sousedům levnou elektřinu vykoupit, přičemž odstřihnout ČR od ostatních zemí není možné kvůli nutnosti vyrovnávat spotřebu a výrobu elektřiny. Nebo je tu naděje domluvit se na úrovni celé EU?
2. Znárodnění ČEZ – férovost vůči akcionářům bude záležet na ceně, za kterou se stát rozhodne akcie vykoupit, v případě ceny nízké stát čekají žaloby, které prohraje. Někteří akcionáři by tímto byli přinuceni zaplatit daň, protože by akcie nedrželi alespoň tři roky. V neposlední řadě to akorát vytváří obrovský prostor pro korupci a tunelování. Podívejte se na jiné státní podniky – Českou poštu či České dráhy. Nepochybuji, že by stát dokázal za pár let podobně zničit i ČEZ.
3. Windfall tax – mimořádná daň. Představte si, že máte hromadu peněz, kterou si každý rok spravedlivě rozdělíte podle toho, jaký má kdo podíl, který si předem koupil. Jeden rok je hromada opravdu enormně veliká a největší akcionář se rozhodne část peněz odsát sám pro sebe a rozdělovat pouze část hromady. Ano, tímto největším akcionářem je stát a mechanismus odsávání je slavná windfall tax, ale v principu jde o tunelování. Vnímám to podobně jako vyvlastňování soukromých majetků za dob minulého režimu lišící se pouze svým rozsahem. Jednoduše minoritní části elektorátu vezmete peníze a přerozdělíte je majoritní části. Energie sice rostou, ale jsem zvědavý, jestli podobně budete zavádět speciální daň např., pro pronajímatele nemovitostí, kteří na aktuální krizi vydělávají stejně, nebo (ad absurdum) třeba pro zdravotníky, protože si během covidu vydělali víc než jiní. (Berte to prosím s rezervou, je to nesmysl stejně jako předešlé návrhy...) Dále si ještě uvědomme, že pokud by situace byla opačná, stát určitě nebude ČEZu přispívat na dividendy akcionářů, aby jim kompenzoval nepříznivou situaci.
4. Změna dividendy – podle mě jediné spravedlivé systémové řešení. Stát vlastní 70% podíl akcií ČEZ, takže má zásadní slovo ohledně výše dividend. Z dividend dostane stát 70 % a po připočtení 15% daně, které je uvalena na dividendy odsaje stát z dividend ČEZu 74,5 %. To jsou peníze, na které má stát podle mě nárok a pokud chce víc, měl by koupit víc akcií, a ne se snažit peníze odsát bokem. V sázce je určitě také důvěra investorů v české firmy. Proč investovat do české energetické společnosti, když můžu investovat v zahraničí, kde akciová společnost opravdu funguje jako akciová společnost a nemusím se bát, že mi tamní stát část investic zcizí.
Budu rád za konstruktivní komentáře, které mi třeba vysvětlí, že windfall tax není libozvučné slovní spojení označující krádež, ale zatím to vidím tak, že část lidí nakoupila akcie, čímž podstoupila riziko (akcie mohou i klesat), zatímco jiní lidé se rozhodli např. pro konzervativní stavební spoření, kde nominální hodnota vždy roste a stát se rozhodl ty iniciativnější investory, co měli odvahu akcie nakoupit, jednoduše potrestat. Nebo to chápu dobře a účel světí prostředky?