Oznámení moderátora:Protože Anna Hrabovská není členkou, přeposlal jsem jí dotazy a stejně tak sem i vkládám její odpověď
Hezký večer a moc děkuji za dotazy,
na Brně-sever, bohužel zatím narážíme na skutečnost, že jsme na místě pouze 3 aktivní členové a příznivci, kteří měli aktivní zájem o místo v zastupitelstvu. Celkově má tým na Brně-sever 6 lidí, a to je žalostně málo. Dávalo by tedy v tomto konkrétním případě větší smysl podpořit pirátskými kandidáty jinou kandidátku, ale to se nám nezdálo rozumné.
Chtěli bychom totiž, aby se náš okruh členů a příznivců na Brně-sever ideálně zvyšoval, a toho docílíme z našeho pohledu pouze tak, že Pirátská strana bude hrát na kandidátce prim, bude mít lídra a pokud budeme v koalici, tak pozici radních. Tím pádem potřebnou publicitu dostane především Pirátská strana a nikoliv nějaká místní "no name" kandidátka.
Bohužel do vyjednávání o koaliční smlouvě jsem vstoupila později a mezitím se Zelení z dozvěděli, že nemáme na Brně-sever dostatek lidí a dokonce snad mělo padnout, že bez nich tu kandidátku neposkládáme. To nám samozřejmě v jakémkoliv vyjednávání vůbec nepomohlo a Zelení požadovali výměnou za lídra kandidátky dvojku a trojku.
To jsme považovali za zcela nepřijatelné. Jako protiváhu jsme pak museli použít místa v komisích, a budget.
Na Brně-sever, chceme mnohé změnit a je pro nás důležitá konkrétní politická práce. Ať už tedy v případě účasti v koalici místo v Radě či v případě opozice, místo předsedy kontrolního výboru a následně čas na to dělat reálnou opoziční práci. Místa v komisi jsou sice finančně ohodnocená, ale v důsledku, jakožto pouhý poradní orgán Rady nemají až tak strategický význam. Není nás navíc na Brně-sever ani tolik, abychom je naplnili.
Já osobně bych byla ráda, kdybych mohla vést na Brně-sever jednobarevnou pirátskou kandidátku (i z toho důvodu, že se Zelenými mám zkušenosti z Brna-střed), bohužel množství kvalitních lidí na Brně-server tomu nepřeje, a to přesto že jsme se aktivně snažili oslovovat nové zájemce již od podzimu minulého roku. Alternativně vést kandidátku náhodně naverbovaných "mrtvých duší" se nám zdá velmi rizikové. Ať už proto, že za současné situace dle předběžných průzumů hrozí, že se tak do zastupitelstva nedostanou ani Piráti ani Zelení ale i z toho důvodu, že máme obavu nabírat na kandidátku lidi "jen tak do počtu" bez řádného background checku, protože by se to mohlo úplně zbytečně obrátit proti nám.
Závěrem uvádím, že je pro nás opravdu důležité, mít za Pirátskou stranu vliv na dění na Brně-sever. Jedná se o městskou část, která je známá korupcí a šmelením s byty, ve které dosud není žádná opozice (opozicí je dle tiché dohody s koalicí ODS). Navíc má tato městská část významné vazby na Brno-střed, kde je již Pirátská strana etablovaná. Na Brně-sever je třeba digitalizovat radnici, zavést záznamy ze zastupitelstva, a začít dohled nad podivnými privatizacemi a přidělováním bytů. Tohle vše se bez Pirátů rozhodně nestane, protože Zelení tyhle věci řešit nebudou a ostatní strany tam již roky zachovávají status quo. Udělejme proto prosím, v tuto chvíli ústupek, abychom získali vliv na městskou část Brno-sever a pro příště měli silnější vyjednávací pozici.