Marasmus - Definice: Stavební řízení v ČR, potažmo v Praze

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Richard.Jelinek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Dipl.-Inf. (Univ.)
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 12 poděkování

Marasmus - Definice: Stavební řízení v ČR, potažmo v Praze

Příspěvek od Richard.Jelinek »

"Horší než Kamerun. Ve vyřízení stavebního povolení ČR klesla na 157. místo" - viz https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek ... o-40301727 a to bylo 2019, tipnul bych si, že nyní jsme tak na 169. místě.

Kdo sám nestaví (resp. by rád stavěl, ale bohužel žije v ČR), nepochopí. Ano, možná bude číst nebo uslyší někde hrůzostrašné historky, ale dokud se ho (nebo jí - a tím mam džendrovou woke korektnost odpracovanou) to netýká, tak je to "problém ostatních lidí". A pokud nějakým nedopatřením přece jen někde něco v Czechia postaví, tak už pryč od toho děti a raději nevzpomínat. PTSD samozřejmě zůstane.

Přiznám se, že jsem s minulou vládou neměl extra velký problém - až na dva členy: Dostálová a Brabec. Brabec podle mě nikdy nikde neprokázal jakýkoliv hmatatelný výstup svého (asi) působení. A u Dostálové, kde se tedy špitalo že má vlajkovou loď "rekodifikaci stavebního zákona" jsem jediný pokrok zaznamenal v růstu její konfekční velikosti. No a posléze tedy, když MMR (Ministryně místního rozvoje) už stavební zákon skoro snesla, tak se blejsknul Brabec - hned dvakrát. Jednou demonstrací naprosté bezmoci a bezkoncepce v kauze Bečva, jednou torpédováním právě nového návrhu stavebního zákona své stranické kolegyně. To druhé nebudu soudit, protože objektivně nevím jestli by to rekodifikované něco opravdu bývala byla mast proti smrti či nikoliv.

Ale rekodifikace zní dobře - protože ten shit co máme, s tím se opravdu nedá nic jiného udělat než tabula rasa a pomocí závažných transplantací procesů které prostě nefungují za zjednodušené, konsistentní (a hlavně koherentní) nové procesy a definice. Tam bych doufal, že se blýskne současný MMR, i když by jemu par kilo navíc jistě neuškodilo.

No a proč tu vlastně píšu. V rámci mého již dlouho trvajícího stavebního záměru jsem přirozeně senzibilizován pro danou tematiku a už i trochu něco o tom komplexu vím - teda z pohledu prachprostého občana co chce domeček pro svojí rodinku, nemám zkušenost s výstavbou nákupních center nebo tunelu Blanka. Povšiml jsem si výzvy Ondřeje Profanta na LinkedIn, jak hledal kvalitní lidi pro "digitalizaci stavebního řízení" (https://www.linkedin.com/posts/ond%C5%9 ... esktop_web).

A to je kámen úrazu. Kvalitní lidi nejsou (ostatně to jsem mu tehdy i takto okomentoval) - zejména ti co mají stavební řízení naplnit životem. Tak například tu zrovna mám nesouhlasné závazné(!) stanovisko odboru pro územní plánovaní hl.m.P. Takže kdo chtěl slyšet jen trochu polemiky/rantu, může nyní přestat číst.

Teď to sice taky(?) bude zábavné - ale pouze pro ony autisty mezi námi.

Stanovisko je samozřejmě věcně špatné. Dotyčný úředník mi například vypočítal koeficient HPP jako 0,2002 a že to je víc než 0,2 (což je maximum pro OB-A). Metodický pokyn mu sice velí zaokrouhlit na 2 desetinná místa, ale co. Počítal 186/929. To je sice dle kalkulačky 0.20021528525296017223, ale tak když už bude ignorovat metodický pokyn, tak proč si rovnou nevycucat z prstů zaokrouhlení na 4 desetinná místa.

Těch 186m² - mimochodem - získal z rozměru baráku který činí 10m x 18m. Ja vím co si myslíte - já si to myslel taky. On bude fanda Harryho Pottra, kde člověk může vidět stan jehož vnější rozměry jsou menší než vnitřní. No, ale tohle je přece jen Muglov Praha, takže 10 x 18 je stále 180, ale to OÚP nezajímá.

Takže co? Přece není problém ne? Opraví a dobře bude. Kde žijete? Neopraví. Je to závazné stanovisko, proti kterému se nelze odvolat! Maximálně tedy s tím cancem na stavební úřad, ten na základě tohoto nesouhlasného stanoviska žádost zamítne a pak teprve to můžete napadnout, včetně stanoviska OÚP hl.m.P. Takových 6 měsíců navíc.

Jasně. A to poté, co OÚP potřeboval 4 měsíce když na to měl 30dní. Nemám nic jiného na práci než přihlížet jak se mi zdražuje stavební materiál před očima během toho co si úředníci asi dělají legraci.
Jeho doporučení mé architektce doslova bylo: "Nezbývá, než abyste se s investorem dohodli buďto na zvětšení pozemku nebo zmenšení stavby."
Takže ne legraci - rovnou prdel si dělá.

No a nebo si přečtete metodický pokyn MMR "Závazná stanoviska orgánů územního plánování" (3. vydání) - to jsou věci, co? - kde se dočtete, že samozřejmě odvolat se lze, případně lze požádat nadřízený orgán o přezkoumání. Takže i samotné právní poučení ve stanovisku je špatně.

Opravdu si myslíte, že takové problémy, co má obyčejný lid s touhle úřednickou kastou, vyřešíte pouze "digitalizací"? Nevyřešíte. To by chtělo buď patřičné úředníky vyškolit a neustále monitorovat. A nebo - pokud to musím něčím monitorovat, tak rovnou můžu postupy formalizovat a úředníky (ne všechno, ne všude) nahradit strojem.

Takže milý MMR, Ondřeji, bývalý kolegové a ostatní příznivci levné zábavy: Až někdy nějak tu svoji autarkní vilu ve standardu jaký si přeje EU pro stavby roku 2030 opravdu postavím (a pokud to zvládnu v ČR dříve než 2030, protože jinak to nebude tak zajímavé) a až to bude v TV a časopisech (vlastní offgrid-elektrárna, vodárna, teplárna, vzduchotechnika etc.) ... dobrá. Ale pokud by se tam pak někde chtěl mihnout nějaký politik, starosta nebo něco podobného aby si přihřál polévku na cizím péří (nebo tak nějak), tak přísahám, že jakmile sáhne na kliku vrátek, tak mu tu ruku před běžící kamerou useknu.

Sláva Ukrajině.

PS: Možná bych se měl pokusit teď ten dům postavit v Kyjevě - třeba to bude o něco jednodušší než v Praze.

100% INTJ

Richard.Jelinek

Re: Marasmus - Definice: Stavební řízení v ČR, potažmo v Praze

Rád bych k tomu dodal - aby to nevypadalo, že vina je pouze na straně úřednické - že celý problém se stavebním řízením je v ČR tzv. systémový.

Začíná to tím, že je už velmi těžké najít odborné lidi (projektanty, statiky, architekty,...) které jsou schopné nebo byť jen pečlivé. Tvrdit to o sobě bude samozřejmě každý, ale realita je pak taková jako když má bývalá žena v Turecku poprvé v životě okusila v restauraci rybu deklarovanou jako "best fish" a pak se z toho poblila a i jinak potentovala. Takže když narazím na reklamu "pečlivý architekti", musím myslet na "best fish".

Slavný fyzik Richard Feynman se jednou vyjádřil k běžné otázce směřované na vlastnosti magnetů velmi hlubokým náhledem na konsekvence otázky "proč". Vřele doporučuji: https://www.youtube.com/watch?v=36GT2zI8lVA Je to pouze otázka "proč" která je schopná nás dovést k jádru věci.

Proč tedy i odborná stavební a projekční veřejnost v ČR přispívá k dezolátnímu stavu který panuje v administrativně-realizační stavební sféře? Je to třeba tím, že například z ČVUT fakulty architektury lezou jen mírně technicky políbený možná ne-nekvalitní, ale přece jen teoreticky i pragmaticky velmi omezené vločky? Jistě. Ale proč? Protože se na ně nekladou patřičné požadavky? Protože samotný kádr profesorů - byť taky jistě ne-nekvalitní - by ale mohl být lepší (ostatně jako vše) a má jakési nedostatky? Já bych to vše podepsal, ale proč tomu tak je?

No přece protože my občané - jejich současné a budoucí klienti - jsme v této sféře naprosto nekompetentní. Běžný občan o (moderním) stavebnictví neví nic. Opravdu nic. Nada. Jeho vědomosti začínají a končí možná tím, že se bude dívat na 2D plánky půdorysu které mu předloží architekt a bude řešit kam postavit postel a kam televizi. Ano, trochu přeháním, ale méně než se může zdát. Samozřejmě, že se kompetence projektantů a architektů a celé sféry od vysokých škol až po úřady, odvíjí od těch požadavků které se na ně kladou. A požadavky jsou vskutku minimální, protože jejich klienti neví a navíc nemají čas (musí pracovat aby na tu barabiznu či hypotéku vůbec vydělali) a tak spoléhají na "odborníky".

Říkám "my občané", aby to nevypadalo, že se nad někým povyšuji. A takových 10 let zpět by to ve značném rozsahu platilo i pro mojí maličkost. Ale od té doby se toho stalo hodně. Jak jste si možná všimli, nejsem úplně silný s Češtinou, aber dafür kann ich halt besser Deutsch - also besser als Tschechisch auf jeden Fall. Same applies for English. A proto jsem měl vždy zřejmě širší možnosti čerpání informací (ostatně jsem informatik) než někdy i odborná sféra tuzemská. Navíc jsem ve šťastné situaci, že svůj čas můžu věnovat - skoro - čemu chci. Je mi jasné, že "běžný občan" si prostě nemůže dovolit studovat jen tak mirnixdirnix (mir nichts, dir nichts) 4 měsíce beton. Komunikovat třeba osobně s prof. Wietekem o vláknobetonu. Takže ne železobetonu kde končí běžná představa.

Projektant pak taky "čumí" když chcete postavit betonový monolit na styropor (přesněji extrudovaný polystyrén - XPS), nebo když nechcete dávno zastaralé podlahové topení a máte stropní (topení i chlazení). No a než toto vše vůbec začne, hledáte pár let někoho, kdo je schopen vám celou věc naprojektovat v BIM. Jo jistě, spolků je tu mnoho a tvrdět, že "BIM umíme" bude taky tak 5% architektů. 95% vám rovnou řeknou, že tyto moderné čárymáry neprovozuji. Ale "BIM umíme" ... viz "best fish".

Ja vím - začíná to znít jako "Proti všem" od Jiráska. Ale to (a ještě mnohem mnohem více) jsem měl na mysli když jsem nahoře psal "systémový problém".

Úřady píšou cancy. Úřady dostávají cancy - a než se tím prokoušou, jsou přetížené. Stavební řízení v ČR je z 90% tzv. "boilerplate". Nebo taky Cargo Cult. Je to bezhlavé, bezkoncepční a k pláči. A samozřejmě ke vzteku když váš kámoš v Bavorsku začne svůj projekt o rok později a zřejme bude o rok dříve hotov. Ale co naděláte - už jsem si nabalil Češku a dítě které tady chtějí zůstat, tak se tím vším snad nějak prokoušu. Ale občas si snad můžu poplakat.

100% INTJ

mooph
Profese: programátor
Dostal poděkování: 22 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mooph »

Předem varuji, že jsem středový extremista.

Vlastníte pozemek? VLASTNÍTE? Tak si na něm sakra dělejte co chcete! Když Vás za slušnou běžnou kvalitně provedenou stavbu bude nějaký teoretik popotahovat, máte Ústavní soud a média. Howgh! Jen si nenaserte sousedy… Zasakujte, nesviťte nikomu do oken, nestavějte mrakodrap a bude to OK

Názor není názorem Pirátů, je názorem mým.

Č

Č

Richard.Jelinek

mooph píše: 18 bře 2022, 11:22

Předem varuji, že jsem středový extremista.

Vlastníte pozemek? VLASTNÍTE? Tak si na něm sakra dělejte co chcete! Když Vás za slušnou běžnou kvalitně provedenou stavbu bude nějaký teoretik popotahovat, máte Ústavní soud a média. Howgh! Jen si nenaserte sousedy… Zasakujte, nesviťte nikomu do oken, nestavějte mrakodrap a bude to OK

Děkuji za reakci a názor. Ano, patří k těm extrémnějším - nebo řekněme liberálnějším - a jako takový mi není úplně cizí. Samozřejmě, že souhlasné podpisy všech sousedů již dávno máme. A to podotýkám se obešlo bez vín a koňaků z naší strany, naopak jsme byli pohoštěni jako řádná návštěva vždy my a sousedi nám fandí - ale nezávidí. Dokonce se všechny DOSS (Dotčené orgány státní správy) vyjádřili kladně.
Jsou tu samozřejmě drobné problémy, ale to by snad nikdo nepředpokládal, že vše musí jít jako na másle. Projekt je na Praze 20 - Horní Počernice, no a tam se například léta zanedbávala kapacita čističek, takže asi budeme řešit kolikrát spláchnout či nikoliv. ;)
A asi ještě 10 drobných věciček, které ale v tuto chvíli jsou pod prahem mého vnímání.

Ono je snadné a lákavé akceptovat shit když je ve váš prospěch. Tak například kladné vyjádření oněch DOSS. Naprosto zbytečné žvásty a textové šablony nějakých bab které kdyby neseděli na tom úřadě, asi by museli - dlouho - sedět na úřadě práce, jako žadatelé. No ale když vám to vše odsouhlasí, tak ten marasmus který na vás z těch pamfletů trčí nějak neřešíte. I to je kámen úrazu, protože takhle se nikdy nic nezmění.

Jak jsem se zmínil, ja chci stavit kvalitně a dle předpisů. Troufám si tvrdit, že plánují podstatně kvalitněji než v ČR bude ještě dlouho zvykem. Jinak bych se nezmiňoval o nějakém EU standardu 2030.
A nevidím důvod proč bych se měl vystavovat riziku (v tom případě spíš jistotě) správního řízení k odstranění tzv. černé stavby. Já nic špatného nedělám. Jenom jsem zatím ve slabší pozici stojíc proti úřednímu leviatanu.

Zasakovat v Praze nesmíte. Resp. nesmíte postavit čističku když už existuje veřejná čistička. Dokonce nesmíte ani odvádět čištěnou odpadní vodu do čističky... Lidé nevědí kolik dechberoucích blbostí ve stavebním řízení existuje. To se teprve dozví jakmile se odhodlají něco stavět sami. Média přijdou - to je jisté, ale i když se tam třeba zmíní o některých abstruznostech, tak divák pokrčí jen rameny, protože tak to tu v ČR prostě je - to se asi nedá nic dělat.

100% INTJ

mooph
Profese: programátor
Dostal poděkování: 22 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mooph »

Není pravda že se nedá nic dělat. Ivan je sice neuvěřitelně vytížený, ale když se k němu dostane silný a stručný kousek textu typu “je potřeba udělat xxxx”, je šance, že ten text posune do svého “aparátu”…

Č

Richard.Jelinek

mooph píše: 18 bře 2022, 13:09

Není pravda že se nedá nic dělat. Ivan je sice neuvěřitelně vytížený, ale když se k němu dostane silný a stručný kousek textu typu “je potřeba udělat xxxx”, je šance, že ten text posune do svého “aparátu”…

Jistě, to byla z mé strany taky jen taková lehce provokativní narážka. Předpokládám ovšem, že i čtenář zde nad tím vláknem pokrčí rameny, však to bude "jen polituhodný ojedinělý případ". Jako vždy.

Tak například takový "český soběstačný dům" (https://www.csdum.cz/). V době koronaviru jsem s majitelem klábosil po emailovsku a trochu jsem se zmínil, že orientace domu pro autarkii není ideální, nacož se mi svěřil - a zde cituji:

Haha, jedna věc je ideální orientace a druhá věc je dis. “Jan Novák”, referent stavebního úřadu ve Vyšším Brodě a další zástup podobných dis. Jinými slovy, držím palce v realizaci, snad to budete mít jednodušší :)

Nevím jak moc mi palce držel, ale moc to nezabralo. :|

Mám v sobě zřejmě dost optimismu a budovatelských sklonů abych si i já myslel, že se s tím dá něco dělat. Ale nevěřím, že k tomu stačí stručný kousek textu "je potřeba udělat xxxx", protože problém je jednak celkem komplexní, jednak i kdyby to šlo takto stručně, tak pochybuji že by někdo mohl mávnout kouzelným proutkem a napravit tu hrůzu co tu máme. Upřimně řečeno - já bych proti jednoduchým, konzistentním a klidně i přísným pravidlům ve stavebnictví nic neměl. Ale kdyby tomu alespoň odpovídaly i výsledky. Podle toho úmorného marasmu kterým člověk při stavbě v ČR je nucen se brodit, bych alespoň očekával, že tu na každém rohu bude stát ta kvalitní křišťálová vila. Ale ono spíš hovno.

Zařekl jsem se, že do politiky nepůjdu. Dokonce jsem ženě a synovi dal pokyn, že kdybych měl někdy náznaky a tendence přece jen tak učinit, že mi mají celkem nevybíravě sdělit jaký jsem to idiot.
Ani člen Pirátů už nejsem, byl jsem někdy v letech 2011-2015, ale ukázalo se, že Piráti pro mne nejsou dost progresivní a možná i kvalitní. Asi nejsou lidi.
Ale v posledních měsících uvažuji stále častěji o modelu Kocáb. Ten šel do politiky pouze s jedním vymezeným úkolem a po splnění (dejme tomu) zase odešel. Problém je v tom, že mi žena u této myšlenky moc neoponuje.

Vám to bude asi znít směšně, ale ja to "naše" stavební řízení, zákony, předpisy a metodické pokyny považuji za metlu národa. Je v tom tolik nespravedlnosti, nesmyslů a zmarněného času a jiných zdrojů ... ani nechci vědět, na kolik by se mohly taxovat národní ekonomické škody které to nepochybně jako důsledek má. Ono to takto zní velmi obecně politicko-polemicky, ale dva z mnoha příkladů:

HPP (hrubá podlažní plocha) se počítá na základě vnějších rozměrů budovy. Takže nejen včetně obvodové stěny, ale i včetně izolace. To znamená, že pokud někdo chce mimořádně stavit nízkoenergeticky (říkám mimořádně, protože jinak na to "my Češi" běžně sereme), tak se musí rozhodovat jestli tam dá nebo nedá ten centimetr izolace navíc. Například u mne padlo 13.5m² plochy - to už by mohl být dětský pokoj - na onu izolaci (24cm). Tam se Brabec nikdy neozval, protože tak hluboko do matérie jako ministr pro životní prostředí nikdy nevstoupil. Ani Dostálová na tohle nikdy nepomyslela. Však ona taky problémy s izolací jistě už dávno neřeší.

Je to samozřejmě krajně tragické. Na jednu stranu se chce, aby budovy byly nízkoenergetické, pak se chce aby lidé třeba neměli jen to jedno děťátko. Ale když na to přijde co si rodina může a nemůže dovolit (v samotném stavebním řízení, to ani nemluvím o financích), tak se stavební předpisy tváří velmi hostilně. Takže v tomto případě jsou v přímém konfliktu zájmy MZP a MMR. Zajímá to někoho? Ne.

Psal jsem někde nahoře, že nemám zkušenosti se stavbou tunelu blanka nebo nákupních center. To sice nemám, ale třeba v rámci rešerší k vláknobetonu jsem se informoval u ředitelství silnic a dálnic ve Švýcarsku (Bundesamt für Strassen ASTRA), protože tam například dálnice z vláknobetonu staví. Viz například zde: https://www.youtube.com/watch?v=IWoIXEuSf0U

A proč to dělají? No protože klimatické podmínky ve Schweiz jsou přece jen trochu ostřejší a už je nebavilo dálnice "neustále" (t.j. asi každých 10 let) opravovat. Tak chtějí něco co má vydržet minimálně 50 let - podotýkám v jejich klimatických podmínkách. Klíčové je, aby nedošlo k trhlinám. Trhlina -> voda -> led -> větší trhlina -> atd.
No a pak sedím doma v Čechistánu, znám samozřejmě promo ŘSD (https://www.youtube.com/watch?v=3sq987OrOhI) a sleduji zprávy a ejhle:

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/29 ... u-prasklin
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/do ... 47ab5f122/

"přelomová modernizace nepomohla"

No jasně, protože si tady zase někdo musel vykvrdlat něco z vlastního kolena. Takže místo aby to udělal tak jako jinde, kde to mimochodem už 3 roky = 3 sezóny funguje či se ověřilo/ověřuje, udělalo se to po česku. A dopadlo to po česku.
Na tomto příkladě bych chtěl jen podotknout, že zásadní problém je: "Nejsou lidi". Nejsou lidi schopný definovat jasné, jednoduché a konzistentní zákony a předpisy které jsou "jako břitva", a nejsou lidé schopni provést realizaci staveb na úrovni 21. století.

Ale jinak se zde žije pěkně. Řepky máme dost, a vepřové je taky levné.

100% INTJ

Richard.Jelinek

Tááákžžééé...

19.4. podal náš advokát "podnět k zahájení přezkumného řízení" na MMR. Ne, že by to nyní leželo přímo na stole u Ivana - ten se asi stará aby suprčupr nový stavební zákon platil již v roce 2024.
Do té doby snad už snad budu mít základní desku a budu všem stavitelům moc fandit aby stavební řízení v ČR nebylo někde za Kamerunem ale již se posunulo alespoň na úroveň ... řekněme ...
Bhutánu. Nejsem si totiž jistý, jestli nový stavební zákon zároveň vylepší jaksi kognitivní schopnosti úředníků, jejich sociální kompetenci a hlavně jejich pocit nedotknutelnosti který je zcela evidentně základem jejich jednání.

Jsem zvědavý jak se "Bartošův ouřad" s podnětem popasuje, teď mu to tam leží prakticky měsíc (lhůty nejsou ... znáte to: "moc úřední").

Pan advokát (prof. JUDr. Csc. - řekli jsme si s ženou že když už tak už) sice závazné stanovisko Pražského OÚP rozcupoval - pár perliček viz dole - ale trochu mě vyděsilo, že tím sám nebyl nikterak překvapen. Asi už toho viděl hodně.

Územní plán pojem potenciálně započitatelný prostor neužívá. Žadatelé mají za to, že dotčený orgán při posuzování jejich žádosti vycházel z dokumentu „Metodické návody a výklady k platnému územnímu plánu“ z 8. 8. 2013 (dostupný z https://iprpraha.cz/uploads/assets/pup/ ... navody.pdf), který stran podkroví užívá pojem „parametry, které činí prostor potenciálně využitelným“. Pokud jde o tento pojem, zmíněný materiál odkazuje na vyhlášku č. 26/1999 hl. m. Prahy, která však již byla derogována. Např. metodická příloha k územnímu plánu Z 2832/00 (dostupný z https://uzr.praha.eu/uzplan/Uzemni_plan ... odneni.pdf ) tento ani podobný pojem již neužívá. Pokud by dotčený orgán při posuzování žádosti vycházel z již zrušeného právního předpisu, došlo k porušení principu legality.

neodpovídající principům dobré správy a ... v rozporu se základními zásadami činnosti veřejné správy upravenými v části druhé správního řádu.

S ohledem na výše uvedená pochybení dotčeného orgánu, která způsobují nezákonnost závazného stanoviska žadatelé navrhují, aby Ministerstvo v přezkumném řízení závazné stanovisko zrušilo, anebo změnilo na souhlasné.

100% INTJ

Richard.Jelinek

No vida, MMR žije

Po 30ti dnech se tedy náš právník optal na MMR jak se věci mají. Odpověď:

Vzhledem ke značnému nárůstu agendy závazných stanovisek nadřízeného orgánu územního
plánování vydávaných ministerstvem podle § 149 odst. 7 správního řádu nemá ministerstvo
personální kapacity k tomu, aby současně přednostně vyřizovalo i podněty k přezkumu
závazných stanovisek podle § 149 odst. 8 správního řádu
, proto v daném případě nebyl
předmětný podnět podatele doposud prošetřen. Po prošetření podnětu bude o výsledcích šetření
podatel informován.

👏

Mit dem Angriff Steiners wird das alles in Ordnung kommen.

Teda ... chci říct: s novým stavebním zákonem určitě bude vše lepší. Už se nemůžu dočkat.
Teď jenom jestli bych si dobu čekání neměl zkrátit tím, že budu kauzu trochu rozmazávat.
Samozřejmě bude lepší počkat až bude po dovolených.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Richard.Jelinek za příspěvek:
anon123

100% INTJ

patricawetzel

Příspěvek od patricawetzel »

Jo, a tohle je přesně ono.

Richard.Jelinek

Tak abych jenom doplnil neboť se ozvala má férová struna: V pátek našemu advokátovi dorazilo do datové schránky rozhodnutí MMR v této věci a

Závazné stanovisko Magistrátu hl. m. Prahy, odboru územního rozvoje, ..., se ruší a věc se vrací Magistrátu hl. m. Prahy, odboru
územního rozvoje.

a

Ministerstvo danou věc posoudilo na základě předloženého spisového materiálu a po tomto posouzení dospělo
k závěru, že napadené závazné stanovisko MHMP OÚR ze dne xxx bylo vydáno v rozporu s právními
předpisy.

No sláva. A pak si samozřejmě MMR ještě rýplo do projektové dokumentace - z mého hlediska ovšem právem, protože architekti
a projektanti - když je chvilku pustíte z dozoru - ...

Kámoš, co staví v Bavorsku (na vydlákově) barák stejného konceptu a který začal téměř přesně o rok později, je asi tak měsíc od stavebního povolení. Já - kdyby nyní vše šlo jak po másle (což se jistě nestane) - možná 2-3 měsíce. Papírů pro a od ouřadů mám ca. 4-násobek. Tolik na stereotypické téma "Němci jsou foršrifťáci (viz. Vorschrift)". No... jsme prostě banánová republika - co se dá dělat.
Kdybych se náhodou mýlil, jistě se ozve má férová struna a dám vědět.

100% INTJ

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“