"Horší než Kamerun. Ve vyřízení stavebního povolení ČR klesla na 157. místo" - viz https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek ... o-40301727 a to bylo 2019, tipnul bych si, že nyní jsme tak na 169. místě.
Kdo sám nestaví (resp. by rád stavěl, ale bohužel žije v ČR), nepochopí. Ano, možná bude číst nebo uslyší někde hrůzostrašné historky, ale dokud se ho (nebo jí - a tím mam džendrovou woke korektnost odpracovanou) to netýká, tak je to "problém ostatních lidí". A pokud nějakým nedopatřením přece jen někde něco v Czechia postaví, tak už pryč od toho děti a raději nevzpomínat. PTSD samozřejmě zůstane.
Přiznám se, že jsem s minulou vládou neměl extra velký problém - až na dva členy: Dostálová a Brabec. Brabec podle mě nikdy nikde neprokázal jakýkoliv hmatatelný výstup svého (asi) působení. A u Dostálové, kde se tedy špitalo že má vlajkovou loď "rekodifikaci stavebního zákona" jsem jediný pokrok zaznamenal v růstu její konfekční velikosti. No a posléze tedy, když MMR (Ministryně místního rozvoje) už stavební zákon skoro snesla, tak se blejsknul Brabec - hned dvakrát. Jednou demonstrací naprosté bezmoci a bezkoncepce v kauze Bečva, jednou torpédováním právě nového návrhu stavebního zákona své stranické kolegyně. To druhé nebudu soudit, protože objektivně nevím jestli by to rekodifikované něco opravdu bývala byla mast proti smrti či nikoliv.
Ale rekodifikace zní dobře - protože ten shit co máme, s tím se opravdu nedá nic jiného udělat než tabula rasa a pomocí závažných transplantací procesů které prostě nefungují za zjednodušené, konsistentní (a hlavně koherentní) nové procesy a definice. Tam bych doufal, že se blýskne současný MMR, i když by jemu par kilo navíc jistě neuškodilo.
No a proč tu vlastně píšu. V rámci mého již dlouho trvajícího stavebního záměru jsem přirozeně senzibilizován pro danou tematiku a už i trochu něco o tom komplexu vím - teda z pohledu prachprostého občana co chce domeček pro svojí rodinku, nemám zkušenost s výstavbou nákupních center nebo tunelu Blanka. Povšiml jsem si výzvy Ondřeje Profanta na LinkedIn, jak hledal kvalitní lidi pro "digitalizaci stavebního řízení" (https://www.linkedin.com/posts/ond%C5%9 ... esktop_web).
A to je kámen úrazu. Kvalitní lidi nejsou (ostatně to jsem mu tehdy i takto okomentoval) - zejména ti co mají stavební řízení naplnit životem. Tak například tu zrovna mám nesouhlasné závazné(!) stanovisko odboru pro územní plánovaní hl.m.P. Takže kdo chtěl slyšet jen trochu polemiky/rantu, může nyní přestat číst.
Teď to sice taky(?) bude zábavné - ale pouze pro ony autisty mezi námi.
Stanovisko je samozřejmě věcně špatné. Dotyčný úředník mi například vypočítal koeficient HPP jako 0,2002 a že to je víc než 0,2 (což je maximum pro OB-A). Metodický pokyn mu sice velí zaokrouhlit na 2 desetinná místa, ale co. Počítal 186/929. To je sice dle kalkulačky 0.20021528525296017223, ale tak když už bude ignorovat metodický pokyn, tak proč si rovnou nevycucat z prstů zaokrouhlení na 4 desetinná místa.
Těch 186m² - mimochodem - získal z rozměru baráku který činí 10m x 18m. Ja vím co si myslíte - já si to myslel taky. On bude fanda Harryho Pottra, kde člověk může vidět stan jehož vnější rozměry jsou menší než vnitřní. No, ale tohle je přece jen Muglov Praha, takže 10 x 18 je stále 180, ale to OÚP nezajímá.
Takže co? Přece není problém ne? Opraví a dobře bude. Kde žijete? Neopraví. Je to závazné stanovisko, proti kterému se nelze odvolat! Maximálně tedy s tím cancem na stavební úřad, ten na základě tohoto nesouhlasného stanoviska žádost zamítne a pak teprve to můžete napadnout, včetně stanoviska OÚP hl.m.P. Takových 6 měsíců navíc.
Jasně. A to poté, co OÚP potřeboval 4 měsíce když na to měl 30dní. Nemám nic jiného na práci než přihlížet jak se mi zdražuje stavební materiál před očima během toho co si úředníci asi dělají legraci.
Jeho doporučení mé architektce doslova bylo: "Nezbývá, než abyste se s investorem dohodli buďto na zvětšení pozemku nebo zmenšení stavby."
Takže ne legraci - rovnou prdel si dělá.
No a nebo si přečtete metodický pokyn MMR "Závazná stanoviska orgánů územního plánování" (3. vydání) - to jsou věci, co? - kde se dočtete, že samozřejmě odvolat se lze, případně lze požádat nadřízený orgán o přezkoumání. Takže i samotné právní poučení ve stanovisku je špatně.
Opravdu si myslíte, že takové problémy, co má obyčejný lid s touhle úřednickou kastou, vyřešíte pouze "digitalizací"? Nevyřešíte. To by chtělo buď patřičné úředníky vyškolit a neustále monitorovat. A nebo - pokud to musím něčím monitorovat, tak rovnou můžu postupy formalizovat a úředníky (ne všechno, ne všude) nahradit strojem.
Takže milý MMR, Ondřeji, bývalý kolegové a ostatní příznivci levné zábavy: Až někdy nějak tu svoji autarkní vilu ve standardu jaký si přeje EU pro stavby roku 2030 opravdu postavím (a pokud to zvládnu v ČR dříve než 2030, protože jinak to nebude tak zajímavé) a až to bude v TV a časopisech (vlastní offgrid-elektrárna, vodárna, teplárna, vzduchotechnika etc.) ... dobrá. Ale pokud by se tam pak někde chtěl mihnout nějaký politik, starosta nebo něco podobného aby si přihřál polévku na cizím péří (nebo tak nějak), tak přísahám, že jakmile sáhne na kliku vrátek, tak mu tu ruku před běžící kamerou useknu.
Sláva Ukrajině.
PS: Možná bych se měl pokusit teď ten dům postavit v Kyjevě - třeba to bude o něco jednodušší než v Praze.