Je zajištěna nezpochybnitelnost voleb?

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

nivelian
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Je zajištěna nezpochybnitelnost voleb?

Příspěvek od nivelian »

Dobrý den,

volby se nám blíží každým dnem, a já často přemýšlím nad tím, zda jsou vlastně ty naše volby skutečně věrohodné a nezmanipulované. U posledních voleb jsem nebyl nijak schopný ověřit, zda můj hlas byl skutečně v mém volebním okrsku započítán. Možná proto, že nemám dostatečné znalosti. Představoval bych si, že by zde měl být nějaký systém, který by zajistil, že každý bude schopný ověřit, zda jeho hlas skutečně doputoval až do celkového součtu.

Nevím, jak a zda je toto nějak ošetřené. Pokud není, tak mě napadá, že takový systém by mohl fungovat tak, že by si každý mohl vygenerovat nějaké své ID (samozřejmě bez zadání jakýchkoli údajů), a pokud by toto ID bylo při sčítání hlasů nalezeno na nějakém lítsku, bylo by v databázi s tím ID spárováno, a uživatel by pak pomocí tohoto ID mohl po volbách ověřit, zda v systému vidí svůj hlas.

Vlastně by to bylo něco jako účtenková loterie.. :D

Možná jsem paranoidní, ale přijde mi, že nějaký podobný systém by měl být prioritou Pirátů - neboť jak můžeme věřit v demokracii, pokud nevíme naprosto jistě, že volby jsou spravedlivé.

Předem děkuji za odpověďi.

Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Re: Je zajištěna nezpochybnitelnost voleb?

Příspěvek od Martin.Kucera »

nivelian píše: 23 srp 2021, 15:05

Nevím, jak a zda je toto nějak ošetřené. Pokud není, tak mě napadá, že takový systém by mohl fungovat tak, že by si každý mohl vygenerovat nějaké své ID (samozřejmě bez zadání jakýchkoli údajů), a pokud by toto ID bylo při sčítání hlasů nalezeno na nějakém lítsku, bylo by v databázi s tím ID spárováno, a uživatel by pak pomocí tohoto ID mohl po volbách ověřit, zda v systému vidí svůj hlas.

Aktuálně v systému ale nejsou zadané jednotlivé hlasy - pouze na úrovni volebních okrsků počty hlasů pro jednotlivé strany a počty preferenčních hlasů pro jednotlivé kandidáty.
Kdyby je tam volební komise měla zadávat, trvala by její práce několůikanásobně déle.

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Michal.Lupecka
Člen KS Olomoucký kraj
Profese: webař
Dal poděkování: 315 poděkování
Dostal poděkování: 214 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal.Lupecka »

Jednotlivé hlasy není možné prověřit a myslím je to tak dobře. Pokud by šlo nějak kontrolovat (i zabezpečeným kanálem, že by bylo nějak zajištěno že se ta informace dostane jen k tomu kdo hlasovací lístek vhodil, což je sám o sobě velký problém), pořád by to zvýšilo možnost kupčení s hlasy typu "dám ti XYZ peněz pokud budeš hlasovat pro toho kdo já chci a pak mi musíš ukázat že jsi to fakt udělal".

K bezpečnosti voleb by mohlo člověku dodat jistoty kdyby se přihlásil (a následně dostal) do volební komise a mohl na to sám dohlédnout, tedy alespoň na to jedno svoje místo.

@iiic
PGP Key IDs: 0x760CC8FBFF5A6EA7 | 0x8BC4688A2B9556EF

Co znamená mediální vyváženost? "Dnes vám zprostředkujeme rozhovor s předním odborníkem na dané téma a v rámci vyváženosti i s někým kdo nemá ani ponětí o čem mluví, ale cokoliv si vymyslí"
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10823 poděkování
Dostal poděkování: 8773 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Zkontrolovat se to dá snad jen v případě, že ve volebním okrsku některá kandidátka nedostane ani jeden hlas, ale tys pro ni určitě hlasoval, nebo dostane jeden, ale ty víš, že jsi hlasoval ty a tvá žena a už z domova jste si nesli každý pouze jediný hlasovací lístek připravený a ve volební místnosti jste se navzájem kontrolovali, že si "ten druhý" nebere novou sadu lístků. ;)

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11097 poděkování
Dostal poděkování: 8918 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Bezpečnost a správnost voleb u nás je založena na tom, že v komisích sedí zástupci různých stran, které si vzájemně nevěří a vzájemně se kontrolují.
I vy se můžete stát takovým zástupcem, viz https://ovk.pirati.cz/ (akorát letos už jsou nominace uzavřené, můžete se zkusit ještě obrátit na svého starost/ku, jestli by nepotřebovali doplnit počty.) (Doporučuju, je to dobrá zkušenost.)

Dále jsou u nás volby přezkoumatelné, tedy pokud je důvodná pochybnost, jestli někde komise hlasy špatně sečetla, je možnost podat volební žalobu a soud lístky rozpečetí a sečte.

A nakonec, výsledky voleb na úrovni jednotlivých okrsků se zveřejňují na https://volby.cz/
Máte možnost udělit nějaký "neobvyklý" preferenční hlas a pak si zkontrolovat, jestli se takový hlas ve vašem okrsku objevil.

Jednou ze základních podmínek svobodných voleb je tajnost a z ní vyplývající anonymita - tedy že nelze zpětně zjistit, jak kdo hlasoval, tak aby mohl skutečně hlasovat čistě podle svého názoru, bez ohledu na názor hlavy rodiny, zaměstnavatele nebo kuplíře s hlasy. Pokud by si hlasující mohl zpětně zkontrolovat, jak hlasoval, byla by tato možnost nutně oslabena.

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

OKubicek
Příznivec Pirátů – Jihomoravský kraj
Profese: molekulární mikrobiolog
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 50 poděkování

Příspěvek od OKubicek »

Je zde hluché místo, které umožňuje manipulaci a to je noc mezi volebními dny. Urna se zapečeťuje podpisem pouze předsedy volební komise a jen on má klíče od volební místnosti. Nic mu nebrání aby urnu odpečetil vyměnil volební lístky a znovu ji zapečetil. Jako člen volební komise jsem si tohle uvědomil.
O. Kubíček

Martin.Kucera

Zajímavé, u nás nemívá klíče od místnosti předseda, nýbrž zapisovatelka, tudíž by museli na manipulaci spolupracovat.
Postup, kdy předseda podepisuje pečeť a zároveň má klíče od volební místnosti, by měl být zpochybněn a hlášen krajskému úřadu.

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

OKubicek

Příspěvek od OKubicek »

Bylo to v Habrovanech a když jsem na to upozornil, bylo mi sděleno, že je to v souladu s pravidly. Bylo to ale již dříve mohu jenom doufat, že se to změnilo.
O.Kubíček

Martin.Kucera

Hm, na "je to v souladu s pravidly" bych požadoval ta pravidla černě na bílém (tj. zákon, vyhlášku, ev. metodický pokyn MVČR).

OKubicek

Příspěvek od OKubicek »

I když to má zapisovatelka a podepisuje předsedkyně komise nelze vyloučit manipulace. Proč se na pečeť nemůže podepsat celá volební komise aby se tomu zabránilo.
O.Kubíček

Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“