Dobrý den,
volby se nám blíží každým dnem, a já často přemýšlím nad tím, zda jsou vlastně ty naše volby skutečně věrohodné a nezmanipulované. U posledních voleb jsem nebyl nijak schopný ověřit, zda můj hlas byl skutečně v mém volebním okrsku započítán. Možná proto, že nemám dostatečné znalosti. Představoval bych si, že by zde měl být nějaký systém, který by zajistil, že každý bude schopný ověřit, zda jeho hlas skutečně doputoval až do celkového součtu.
Nevím, jak a zda je toto nějak ošetřené. Pokud není, tak mě napadá, že takový systém by mohl fungovat tak, že by si každý mohl vygenerovat nějaké své ID (samozřejmě bez zadání jakýchkoli údajů), a pokud by toto ID bylo při sčítání hlasů nalezeno na nějakém lítsku, bylo by v databázi s tím ID spárováno, a uživatel by pak pomocí tohoto ID mohl po volbách ověřit, zda v systému vidí svůj hlas.
Vlastně by to bylo něco jako účtenková loterie..
Možná jsem paranoidní, ale přijde mi, že nějaký podobný systém by měl být prioritou Pirátů - neboť jak můžeme věřit v demokracii, pokud nevíme naprosto jistě, že volby jsou spravedlivé.
Předem děkuji za odpověďi.