Ahoj,
v první řadě bych rád uvedl, že vám v nadcházejících volbách velmi fandím. Zaujalo mě mj., že jako jediní se nebojíte otevírat kontroverzní a někdy nepopulární témata (daně, konstruktivní hledání řešení bytové otázky atp.).
Zároveň se ale přiznám, že jsem od strany, jejíž moře je internet, čekal výrazně silnější kampaň v online prostředí. Čekal jsem chytrou, technologicky vyspělou a jasně zacílenou kampaň, která jednoznačně v této oblasti převálcuje ostatní strany.
Realitou však je, že na základě Vaší kampaně bych ani nebyl schopen zmínit hlavní body Vašeho programu, aniž bych ho šel studovat na web. Nevybavím si, co zastáváte. Co jsou Vaše priority? Naopak velmi rychle a přesně "vím", že Piráti plánují nastěhovat migranta každému do bytu.
A protože nechci jen kritizovat, chci využít tento prostor a nadhodit nějaké úvahy a nápady, které jsem za svých 14 let praxe v online marketingu (na straně datového/digitálního analytika a postupně datově založeného stratéga) načerpal a považuji je za efektivní a funkční ve vztahu k omezeným finančním prostředkům a času.
Značka
Značka neznamená jen firemní brand. Značku máme každý jedinec. Ivan Bartoš má svůj brand, já mám svůj brand, každá politická strana by měla mít svůj brand. Značka by měla jasně asociovat určité atributy. Příklad: co se vám vybaví, když se řekne Apple? Každému něco jiného, ale určité společné atributy tam budou. Pro řadu lidí je Apple předražená značka. Víte, jak Apple s těmito "hoaxy" zachází? Nijak. Dělají to za ně jejich příznivci, protože pro řadu lidí je Apple love brand, tak mají řadu obhájců, kteří se za ně bijou do krve.
Co se vám vybaví, když se řekne Piráti? Mně se nevybaví nic. Možná nabourávači systému a statusu quo. Ale nic víc nevím. Jaké hodnoty zastávají? Z jakého jiného než antibabišovského důvodu bych vás měl v diskusích bránit? Kdo jste?
Mít brand je sice velmi často marketingový buzzword, ale za svojí kariéru jsem viděl firmy, které brand mají (např. ZOOT) a které nemají (např. Mall.cz). Rozdíly jsou naprosto zřejmé: proč bych někomu sděloval "Mall je super" a hájil ho v diskusích proti "hejtrům"? Prostě tam sem tam nakoupím, ale nemám potřebu je aktivně propagovat, protože k nim nemám vztah. Protože je nijaký. Naopak ZOOT měl díky svému hravému brandu poměrně výrazné množství tzv. brand advocates, kteří jej sami aktivně propagovali a bránili v diskusích. A pravidelně nakupovali.
Je škoda, že Piráti aktivně na svém brandu nepracují, případně pokud pracují, tak jej nepropagují. Definovat si vlastní identitu je většinou výstup jednoho půldenního workshopu.
Výhody: lidé, kteří se ve vás zhlédnou a budou se s vámi identifikovat, vás pak navíc sami budou bránit proti hoaxům. I další reklamní sdělení budou silnější, když budou zapadat do vašich priorit a budou vycházet z vaší značky - budou pro příjemce uvěřitelnější a srozumitelnější.
Mít silnou značku je zcela zásadní krok, který je třeba nepodcenit.
Jasná, cílená a segmentovaná komunikace
Drásá mé "profesní" srdce, když z aktuální praxe znám možnosti reklamních nástrojů, cílení, storytellingu, testování sdělení, a vidím, když strana, která má být internetem protřelá, toto nevyužívá.
Popravdě: nikdo kromě několika extrémních nadšenců váš program nepřečte, jakkoliv kvituju velmi povedený web a parádní filtraci a UX. Je třeba jej dostat v hlavních obrysech ke konkrétním lidem.
Nejen sociální sítě, ale i "klasická" média umějí detailní segmentaci publik. Nástroje pro reklamu zase umějí proti sobě testovat několik sdělení na určitém vzorku, či sdělení rotovat (např. nezareagoval, když třikrát viděl toto, tak pustíme něco jiného) a tím otestovat, jaké sdělení s jakou skupinou nejvíce rezonuje. Není to složité. Není to drahé. Naopak, přesnější zacílení je levnější než kobercový nálet. A efektivnější.
Čekal jsem, že díky tomu, že jsem klasický segment ("pražská kavárna", nadprůměrné příjmy, zajímají mne daně, digitalizace, ekologie, ale i bytová politika, zahraniční politika atp.), tak na mne už dávno budou rotovat úderná hesla z vašeho programu o těchto otázkách, kde máte zjištěno či otestováno, že mne mohou zajímat.
Čekal jsem, že moji rodiče, kteří pravidelně čtou internetové deníky a jsou z venkova, uvidí zase hesla z volebního programu, která adresují jejich otázky, potřeby a nejistoty.
Čekal jsem, že budete mít definované persony z Vašich cílových skupin pomocí základních atributů (sociodemo, společenský status, potřeby, tužby, obavy).
Namísto toho na mě vyskakují generická videa určená pro všechny A to ještě s miniaturními titulky v době, kdy videa mají autoplay a jsou defaultně bez zvuku...
Proč jsem se rozhodl zapojit? Ze současného vývoje kampaně jsem hodně rozpačitý a hlavně zklamaný. Myslím, že Piráti mají na víc a neumí to prodat.
Zatím jsem bohužel nedostal odpověď na klasickou voličskou otázku: Piráti, pokud chcete moji pozornost a můj hlas, musím vědět, kdo jste a co mi nabízíte.
Pokud byste měli zájem, rád vám s tím, co se týká mojí odbornosti, zdarma pomůžu/zkonzultuju, aby komunikace s voliči byla údernější a správně zacílená.