Hoaxy a fake news
Moderátor: Komise předsedajících
Pravidla fóra
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Dal poděkování: 1 poděkování
- Dostal poděkování: 11 poděkování
Hoaxy a fake news
Ahoj,
docela mě zajímá, zda mají piráti nějakou jednotnou strategii v boji proti hoaxům a fake news se kterými se samozřejmě už roztrhl pytel, neboť volby se nezadržitelně blíží. Např.:https://www.youtube.com/watch?v=S0jsSO3n7e8
Díky
docela mě zajímá, zda mají piráti nějakou jednotnou strategii v boji proti hoaxům a fake news se kterými se samozřejmě už roztrhl pytel, neboť volby se nezadržitelně blíží. Např.:https://www.youtube.com/watch?v=S0jsSO3n7e8
Díky
- Tito uživatelé poděkovali autorovi anonym78526 za příspěvek:
- V__
- Martin.Stanek
- Profese: geolog
- Dal poděkování: 929 poděkování
- Dostal poděkování: 307 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hoaxy a fake news
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Stanek za příspěvky (celkem 2):
- Marek.Krejpsky, V__
-
- Člen KS Olomoucký kraj
- Profese: webař
- Dal poděkování: 315 poděkování
- Dostal poděkování: 214 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To je hodně těžké, vytvořit nějaký hoax to máte hned,
ale vyvrátit ho už je pracné, mnoho desítek násobků času potřebného na vytvoření.
Nikdy asi nebude časově možné reagovat na každý hoax a shánět potřebné informace aby bylo možné ho důvěryhodně vyvrátit. Možná ty nejexponovanější, nejrozšířenější a tak, ale když nebudou lidi sami schopní si informace ověřit nikdy to neskončí.
ale vyvrátit ho už je pracné, mnoho desítek násobků času potřebného na vytvoření.
Nikdy asi nebude časově možné reagovat na každý hoax a shánět potřebné informace aby bylo možné ho důvěryhodně vyvrátit. Možná ty nejexponovanější, nejrozšířenější a tak, ale když nebudou lidi sami schopní si informace ověřit nikdy to neskončí.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Lupecka za příspěvek:
- V__
@iiic
PGP Key IDs: 0x760CC8FBFF5A6EA7 | 0x8BC4688A2B9556EF
Co znamená mediální vyváženost? "Dnes vám zprostředkujeme rozhovor s předním odborníkem na dané téma a v rámci vyváženosti i s někým kdo nemá ani ponětí o čem mluví, ale cokoliv si vymyslí"
PGP Key IDs: 0x760CC8FBFF5A6EA7 | 0x8BC4688A2B9556EF
Co znamená mediální vyváženost? "Dnes vám zprostředkujeme rozhovor s předním odborníkem na dané téma a v rámci vyváženosti i s někým kdo nemá ani ponětí o čem mluví, ale cokoliv si vymyslí"
-
- Dostal poděkování: 3 poděkování
Plno lidí ani netuší, že existuje možnost ověření z více zdrojů. Jsou zvyklí kupovat jedny, maximálně dvoje noviny a nikdy neměli možnost ani potřebu tomu, co je tam napsané, nevěřit. Pak je další skupina lidí, které to nikdy nevysvětlíš, protože jsou naočkováni svým oblíbencem. S tou první skupinou se dá pracovat a podobně jako byla třeba osvěta na téma internetové bezpečnosti u dětí, by stálo za to se zamyslet nad tím, jak vzdělat naše „seniory“.
Měl jsem možnost, párkrát se zúčastnit diskuse s člověkem z druhé skupiny. Je to boj s větrnými mlýny a nevím, zda ten čas za to stál.
Měl jsem možnost, párkrát se zúčastnit diskuse s člověkem z druhé skupiny. Je to boj s větrnými mlýny a nevím, zda ten čas za to stál.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi tomascandra za příspěvek:
- V__
- Martin.Stanek
- Profese: geolog
- Dal poděkování: 929 poděkování
- Dostal poděkování: 307 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Je to běh na dlouhou trať, jeho součástí je důraz na vzdělávání (v práci s informacemi). Sice chvílemi zdánlivě beznadějné, přece ale nejlepší nebo skoro jediná možnost 

- Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Stanek za příspěvky (celkem 3):
- havro, Michal.Lupecka, V__
-
- Profese: student IT
- Dal poděkování: 3 poděkování
- Dostal poděkování: 1 poděkování
Vzdělávat ohledně pracování s informacemi. Bohužel většina lidí jsou v tomto FUBAR a spokojí se s tím, že jsi hnusná fetka, kterou vůbec nebudou poslouchat
-
No mam stejny nazor, jinak nez edukaci to nejde. Posledni dobou se snazim v diskuzich lidi s jejich nazorem konfrontovat a chtit po nich zdroje, argumenty...obcas to skonci sprostymi utoky (...fetka, kterou nebudou poslouchat... - jak pise havro), ale obcas mi pripada, ze to celkem dava smysl a zamysli se nad tim, ze je to vlastne blbost co shareji nebo preposilaji (mozna to jen muj subjektivni dojem). Nicmene pro vice informaci jsem zjistil, ze existuje u piratu "anti-dezinfo" team, se kterym mam naplanovanou schuzku, tak verim, ze se dozvim vice.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi anonym78526 za příspěvky (celkem 3):
- havro, tomascandra, V__
-
- Dostal poděkování: 3 poděkování
S tím anti-dezinfo je to dobrý nápad, napsal bys mi prosím víc, kde to najít?
To škatulkování mě baví. Co bych za to dal, mít tolik vlasů, abych si udělal dredy. 😊 Takže tohohle oslovení se bohužel nedočkám.
Smutné je, když diskutuješ s kamarády, s kterými celý život vyrůstáš a prezentují ti své názory, které doplňují podle toho, co se jim hodí. Opak vyhledávání informací. Ty si vyhledáváš více zdrojů, abys dané téma více pochopil, ale plno lidí hledá ten článek, aby to podpořilo „jeho“ pravdu. Ukázkový příklad jsou populistické strany, které staví svůj program na xenofobní vlně a využívají migraci jako strašáka.
Pochopím i lidi méně vzdělané, kteří si prostě žijí ve své sociální bublině a uctívají svého jediného vůdce (myslím strany). Dost mě, ale překvapuje, když hoaxy přeposílají lidé, kteří mají VŠ a je u nich jakýsi předpoklad, že minimálně jednou (diplomka) museli hledat zdroje.
To škatulkování mě baví. Co bych za to dal, mít tolik vlasů, abych si udělal dredy. 😊 Takže tohohle oslovení se bohužel nedočkám.
Smutné je, když diskutuješ s kamarády, s kterými celý život vyrůstáš a prezentují ti své názory, které doplňují podle toho, co se jim hodí. Opak vyhledávání informací. Ty si vyhledáváš více zdrojů, abys dané téma více pochopil, ale plno lidí hledá ten článek, aby to podpořilo „jeho“ pravdu. Ukázkový příklad jsou populistické strany, které staví svůj program na xenofobní vlně a využívají migraci jako strašáka.
Pochopím i lidi méně vzdělané, kteří si prostě žijí ve své sociální bublině a uctívají svého jediného vůdce (myslím strany). Dost mě, ale překvapuje, když hoaxy přeposílají lidé, kteří mají VŠ a je u nich jakýsi předpoklad, že minimálně jednou (diplomka) museli hledat zdroje.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi tomascandra za příspěvky (celkem 2):
- havro, V__
-
Koordinatorkou za anti-dezinfo tym je Nela Chudova - nela.chudova@pirati.cz, takze asi bude nejlepsi ji primo napsat, ze bys mel zajem se dozvedet vice.tomascandra píše: ↑30 bře 2021, 21:16 S tím anti-dezinfo je to dobrý nápad, napsal bys mi prosím víc, kde to najít?
- Tito uživatelé poděkovali autorovi anonym78526 za příspěvek:
- V__