Hoaxy a fake news

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
anonym78526
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 11 poděkování

Hoaxy a fake news

Příspěvek od anonym78526 »

Ahoj,
docela mě zajímá, zda mají piráti nějakou jednotnou strategii v boji proti hoaxům a fake news se kterými se samozřejmě už roztrhl pytel, neboť volby se nezadržitelně blíží. Např.:https://www.youtube.com/watch?v=S0jsSO3n7e8
Díky
Tito uživatelé poděkovali autorovi anonym78526 za příspěvek:
V__
Martin.Stanek
Profese: geolog
Dal poděkování: 929 poděkování
Dostal poděkování: 307 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Hoaxy a fake news

Příspěvek od Martin.Stanek »

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Stanek za příspěvky (celkem 2):
Marek.Krejpsky, V__
Michal.Lupecka
Člen KS Olomoucký kraj
Profese: webař
Dal poděkování: 315 poděkování
Dostal poděkování: 214 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal.Lupecka »

To je hodně těžké, vytvořit nějaký hoax to máte hned,
ale vyvrátit ho už je pracné, mnoho desítek násobků času potřebného na vytvoření.

Nikdy asi nebude časově možné reagovat na každý hoax a shánět potřebné informace aby bylo možné ho důvěryhodně vyvrátit. Možná ty nejexponovanější, nejrozšířenější a tak, ale když nebudou lidi sami schopní si informace ověřit nikdy to neskončí.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Lupecka za příspěvek:
V__
@iiic
PGP Key IDs: 0x760CC8FBFF5A6EA7 | 0x8BC4688A2B9556EF

Co znamená mediální vyváženost? "Dnes vám zprostředkujeme rozhovor s předním odborníkem na dané téma a v rámci vyváženosti i s někým kdo nemá ani ponětí o čem mluví, ale cokoliv si vymyslí"
tomascandra
Dostal poděkování: 3 poděkování

Příspěvek od tomascandra »

Plno lidí ani netuší, že existuje možnost ověření z více zdrojů. Jsou zvyklí kupovat jedny, maximálně dvoje noviny a nikdy neměli možnost ani potřebu tomu, co je tam napsané, nevěřit. Pak je další skupina lidí, které to nikdy nevysvětlíš, protože jsou naočkováni svým oblíbencem. S tou první skupinou se dá pracovat a podobně jako byla třeba osvěta na téma internetové bezpečnosti u dětí, by stálo za to se zamyslet nad tím, jak vzdělat naše „seniory“.
Měl jsem možnost, párkrát se zúčastnit diskuse s člověkem z druhé skupiny. Je to boj s větrnými mlýny a nevím, zda ten čas za to stál.
Tito uživatelé poděkovali autorovi tomascandra za příspěvek:
V__
Martin.Stanek
Profese: geolog
Dal poděkování: 929 poděkování
Dostal poděkování: 307 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin.Stanek »

Je to běh na dlouhou trať, jeho součástí je důraz na vzdělávání (v práci s informacemi). Sice chvílemi zdánlivě beznadějné, přece ale nejlepší nebo skoro jediná možnost :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Stanek za příspěvky (celkem 3):
havro, Michal.Lupecka, V__
havro
Profese: student IT
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 1 poděkování

Příspěvek od havro »

Vzdělávat ohledně pracování s informacemi. Bohužel většina lidí jsou v tomto FUBAR a spokojí se s tím, že jsi hnusná fetka, kterou vůbec nebudou poslouchat
Tito uživatelé poděkovali autorovi havro za příspěvek:
V__
anonym78526

No mam stejny nazor, jinak nez edukaci to nejde. Posledni dobou se snazim v diskuzich lidi s jejich nazorem konfrontovat a chtit po nich zdroje, argumenty...obcas to skonci sprostymi utoky (...fetka, kterou nebudou poslouchat... - jak pise havro), ale obcas mi pripada, ze to celkem dava smysl a zamysli se nad tim, ze je to vlastne blbost co shareji nebo preposilaji (mozna to jen muj subjektivni dojem). Nicmene pro vice informaci jsem zjistil, ze existuje u piratu "anti-dezinfo" team, se kterym mam naplanovanou schuzku, tak verim, ze se dozvim vice.
Tito uživatelé poděkovali autorovi anonym78526 za příspěvky (celkem 3):
havro, tomascandra, V__
tomascandra
Dostal poděkování: 3 poděkování

Příspěvek od tomascandra »

S tím anti-dezinfo je to dobrý nápad, napsal bys mi prosím víc, kde to najít?

To škatulkování mě baví. Co bych za to dal, mít tolik vlasů, abych si udělal dredy. 😊 Takže tohohle oslovení se bohužel nedočkám.
Smutné je, když diskutuješ s kamarády, s kterými celý život vyrůstáš a prezentují ti své názory, které doplňují podle toho, co se jim hodí. Opak vyhledávání informací. Ty si vyhledáváš více zdrojů, abys dané téma více pochopil, ale plno lidí hledá ten článek, aby to podpořilo „jeho“ pravdu. Ukázkový příklad jsou populistické strany, které staví svůj program na xenofobní vlně a využívají migraci jako strašáka.
Pochopím i lidi méně vzdělané, kteří si prostě žijí ve své sociální bublině a uctívají svého jediného vůdce (myslím strany). Dost mě, ale překvapuje, když hoaxy přeposílají lidé, kteří mají VŠ a je u nich jakýsi předpoklad, že minimálně jednou (diplomka) museli hledat zdroje.
Tito uživatelé poděkovali autorovi tomascandra za příspěvky (celkem 2):
havro, V__
anonym78526

tomascandra píše: 30 bře 2021, 21:16 S tím anti-dezinfo je to dobrý nápad, napsal bys mi prosím víc, kde to najít?

To škatulkování mě baví. Co bych za to dal, mít tolik vlasů, abych si udělal dredy. 😊 Takže tohohle oslovení se bohužel nedočkám.
Smutné je, když diskutuješ s kamarády, s kterými celý život vyrůstáš a prezentují ti své názory, které doplňují podle toho, co se jim hodí. Opak vyhledávání informací. Ty si vyhledáváš více zdrojů, abys dané téma více pochopil, ale plno lidí hledá ten článek, aby to podpořilo „jeho“ pravdu. Ukázkový příklad jsou populistické strany, které staví svůj program na xenofobní vlně a využívají migraci jako strašáka.
Pochopím i lidi méně vzdělané, kteří si prostě žijí ve své sociální bublině a uctívají svého jediného vůdce (myslím strany). Dost mě, ale překvapuje, když hoaxy přeposílají lidé, kteří mají VŠ a je u nich jakýsi předpoklad, že minimálně jednou (diplomka) museli hledat zdroje.
Koordinatorkou za anti-dezinfo tym je Nela Chudova - nela.chudova@pirati.cz, takze asi bude nejlepsi ji primo napsat, ze bys mel zajem se dozvedet vice.
Tito uživatelé poděkovali autorovi anonym78526 za příspěvek:
V__
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“