Pro formu jsem ty příspěvky rozdělil, ale tímto oznamuji záměr post předsedy obhajovat.
Za poslední dva roky jsem si uvědomil, že nejzásadnější prací předsednictva je práce s lidmi. Jsou totiž klíčem ke všemu. Zejména důležité je pak:
Prohloubit vztah mezi zastupitelským klubem a členskou základnou. Díky tomu, že je klub svébytný a každý zastupitel suverén ve výkonu mandátu, nemůže předsednictvo nic vyžadovat, a jediné co lze pomáhat do práce klubu začlenit co nejvíce členů a příznivců, což je nakonec i to co klub potřebuje.
Stabilizovat procesy tak aby fungování celku nebylo závislé na jednotlivcích. To je příběh správy sociálních sítí, zastupitelského asistenta a dalších, které jsou často považovány za samozřejmost. Byly doby kdy všechno fungovalo zdánlivě super. Jenže problém je v, že to vždy záviselo na konkrétní osobě, a když ta z nějakého důvodu odpadla, tak to prostě fungovat přestalo.
Tyto úkoly mají jedno společné - jsou závislé na spolupráci a sdílení kompetencí v rámci MS. Správce facebooku může sice dělat příspěvky, jejich grafiku a citace, ale jen těžko vymýšlet témata a jejich nosnou linku, pokud není aktivním politikem a i když je stejně těžko stíhá všechno v jednom. Stejně tak jen těžko můžeme zapojit do práce klubu členskou základnu, pokud nebudou zastupitelé šířit informace o své práci na radnici a jejích výsledcích. I realizace kampaní je tažená hlavně neutuchající energií Evy, bez ní by to šlo také horko těžko. V obou případech je klíč v práci s lidmi a jejich začleněním do procesu. Této práce se ale musí účastnit všichni, jak staří pardálové, tak noví příznivci.
Klíčové bude rozhýbat fungování menších tematicky zaměřených týmů. Je to zajímavá konstelace vyžadující správný mix motivace a vzájemného zapálení pro věc. Pro mne osobně je to něco co pramení zejména zevnitř, z pocitu přátelství a sounáležitosti který udržujeme. Bohužel v téhle době se toto udržuje těžko, proto musíme na max využít letních měsíců.
Nadcházející mandát přinese některé zajímavosti:
Kampaň do sněmovny je sice v gesci kraje, i tak nás ale čeká aktivní kampaň. Sněmovní volby minule přinesli veliké vzedmutí v populaci a spousta lidí do strany vstoupila a aktivně zapojila. Minule jsme stáli před branou Sněmovny a mnoho pak překvapil výsledek. Letos to bude trochu jiné, mandát obhajujeme, nicméně to bude opepřené o koalici se STANem.
Osobně věřím, že i letos se aktivita členské základny a příznivců zvedne a předsednictvo by na to mělo být připraveno, tak aby tuto vlnu využilo a MS tak získalo aktivní lidi s odhodláním se zapojit. Doufám že se tato vlna pak přehoupne i do dalšího roku k volbám komunálním, které dají prostor pro aktivní zapojení do politiky těm, kteří o to budou stát.
Koalice se STANem pak myslím udělá z kampaně něco co jsme ještě nezažili, myslím že každá mince má dvě strany
, ale zároveň dá dost prostoru pro vzájemné poznávání před volbami komunálními. To se nejspíš projeví při sestavování koalice komunální o rok později. Zde vnímám aktivitu předsednictva v letošním roce jako klíčovou.
Komunální volby 2022 budou pak vyvrcholením působení tohoto předsednictva. Plánování a provedení komunální kampaně je jednou z nejdůležitějších působností předsednictva vůbec. Osobně se na to těším, spřádám plány doufám, že mne poctíte ji vést v roli předsedy. Strategie a komunikace, jsou moje nejsilnější talenty vůbec a komunální kampaň pro ně bude skvělým uplatněním. Aby kamaň nakonec i skvělá byla, je nicméně potřeba i skvělý tým, tedy vy všichni.
S plánováním kampaně a přípravou programu bysme neměli otálet a práce na nich by měli začít se začátkem mandátu předsednictva, a to na úrovni celého místního sdružení. Přeci jen to budou volby, které nás dovedou do vedení radnice a tou dobou již potřebujeme mít vyřešeny a funkční všechny ty body popsané výše.
Díky za pozornost.