Piráti a danění příjmů z kryptoměn
Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Dal poděkování: 3 poděkování
- Dostal poděkování: 2 poděkování
Piráti a danění příjmů z kryptoměn
Dobrý den, snažím se zjistit, jak se Piráti staví k otázce zdanění kryptoměn a nepodařilo se mi nikde nalézt odpověď - přece jenom se jedná o poměrně specifické téma, které řeší jen úzká skupina lidí. Proto jsem se rozhodl zeptat se zde.
Je to otázka, kterou se Pirátská strana zabývá? Je to vůbec otázka, která se na české politické scéně řeší? Případně uvítám i jakýkoliv názor či poznámku k této problematice))
Je to otázka, kterou se Pirátská strana zabývá? Je to vůbec otázka, která se na české politické scéně řeší? Případně uvítám i jakýkoliv názor či poznámku k této problematice))
- Robert.Magni
- Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
- Profese: vrátný
- Dal poděkování: 12557 poděkování
- Dostal poděkování: 2835 poděkování
Re: Piráti a danění příjmů z kryptoměn
Není co řešit.
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023
- Mikulas.Peksa
- Profese: fyzik v IT
- Dal poděkování: 2749 poděkování
- Dostal poděkování: 4664 poděkování
Neřeší se úplně na české politické scéně, kryptoměny se řeší na evropské politické scéně. Jsme si vědomi toho, že historicky k sobě vždycky uživatelé kryptoměn a Piráti byli blízko, řada Pirátů kryptoměny používala a používá, takže se snažíme být maximálně vstřícní.lukas.tronicek píše: ↑13 čer 2020, 00:26 Dobrý den, snažím se zjistit, jak se Piráti staví k otázce zdanění kryptoměn a nepodařilo se mi nikde nalézt odpověď - přece jenom se jedná o poměrně specifické téma, které řeší jen úzká skupina lidí. Proto jsem se rozhodl zeptat se zde.
O co konkrétně jde?
- Petros.Michailidis
- Profese: programátor analytik
- Dal poděkování: 402 poděkování
- Dostal poděkování: 425 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Hele, chytrá horákyně by se za tu odpověď nemusela stydět. Česko má problém s daněním v daňových rájích, ale nemá problém s daněním příjmů z kryptoměn? Takže to na své úrovni neřeší a čeká na řešení z vyšších pater?Mikulas.Peksa píše: ↑13 čer 2020, 12:11Neřeší se úplně na české politické scéně, kryptoměny se řeší na evropské politické scéně. Jsme si vědomi toho, že historicky k sobě vždycky uživatelé kryptoměn a Piráti byli blízko, řada Pirátů kryptoměny používala a používá, takže se snažíme být maximálně vstřícní.lukas.tronicek píše: ↑13 čer 2020, 00:26 Dobrý den, snažím se zjistit, jak se Piráti staví k otázce zdanění kryptoměn a nepodařilo se mi nikde nalézt odpověď - přece jenom se jedná o poměrně specifické téma, které řeší jen úzká skupina lidí. Proto jsem se rozhodl zeptat se zde.
O co konkrétně jde?
Transakce v kryptoměnách já vnímám obdobně jako pohyb v daňových rájích. Nechci předjímat, jak to řešit, ale nedovolil bych si tvrdit, že "vstřícnost" je postoj ke kryptoměnám a jejich uživatelům. (něco ve stylu "je to sice zkurvysyn, ale náš zkurvysyn)
Sám sice nejsem "nadšenec" pro kryptoměny, ale stejně jako hotovost je považuji za anonymizující platební nástroj v této "sešněrované" době.
Petros Michailidis
tel: 777 897 146
otec dvou Pirátek (to je dobrá kvalifikace, ne?)
-
Děkuji za odpovědi. Jsem vděčný za jakýkoliv příspěvek k tématu a uznávám, že jsem jej otevřel poměrně obecně. Konkrétně mě zajímají zejména následující dvě situace:
1. Může v budoucnu u kryptoměn v Česku dojít k podobnému osvobození od daně z příjmu, jaké je u prodeje cenných papírů?
Myslím tím osvobození buď na základě množstevního limitu, nebo časového osvobození - tedy pokud roční zisk nepřesáhne určitou částku, nebo pokud člověk držel prodávanou kryptoměnu dostatečně dlouho. Cestou časového osvobození u prodeje kryptoměn se tuším vydalo Německo, kde se nedaní prodej kryptoměny držené déle než jeden rok. Jaké by byly argumenty pro nebo proti takovému kroku?
2. Pokud se nepletu, tak je v současnosti k těžbě kryptoměn třeba živnostenské oprávnění a patřičné danění příjmů z těžby pocházejících. Jak je tomu ale v situaci, kdy kryptoměna není získávána na základě proof-of-work protokolu (řekněme klasického těžení), ale na základě proof-of-stake? A co když sám stake pool neprovozuji, ale pouze svůj podíl někam deleguji?
Doufám, že nevadí, že kladu tak specifické otázky. Z toho co se mi podařilo dohledat vyplývá, že česká legislativa tento rozdíl nijak nezmiňuje a místo toho se vyjadřuje prostě jen k "těžbě". Lze očekávat, že bude někdy upřesněna? Nebo jde o otázku s tak nízkou prioritou, že je její řešení v podstatě v nedohlednu?
1. Může v budoucnu u kryptoměn v Česku dojít k podobnému osvobození od daně z příjmu, jaké je u prodeje cenných papírů?
Myslím tím osvobození buď na základě množstevního limitu, nebo časového osvobození - tedy pokud roční zisk nepřesáhne určitou částku, nebo pokud člověk držel prodávanou kryptoměnu dostatečně dlouho. Cestou časového osvobození u prodeje kryptoměn se tuším vydalo Německo, kde se nedaní prodej kryptoměny držené déle než jeden rok. Jaké by byly argumenty pro nebo proti takovému kroku?
2. Pokud se nepletu, tak je v současnosti k těžbě kryptoměn třeba živnostenské oprávnění a patřičné danění příjmů z těžby pocházejících. Jak je tomu ale v situaci, kdy kryptoměna není získávána na základě proof-of-work protokolu (řekněme klasického těžení), ale na základě proof-of-stake? A co když sám stake pool neprovozuji, ale pouze svůj podíl někam deleguji?
Doufám, že nevadí, že kladu tak specifické otázky. Z toho co se mi podařilo dohledat vyplývá, že česká legislativa tento rozdíl nijak nezmiňuje a místo toho se vyjadřuje prostě jen k "těžbě". Lze očekávat, že bude někdy upřesněna? Nebo jde o otázku s tak nízkou prioritou, že je její řešení v podstatě v nedohlednu?
-
Nemyslím si, že by tato vstřícnost musela nutně znamenat postavení oblasti kryptoměn na úroveň daňových rájů. V současnosti je daň z příjmu u kryptoměn 15%, což má dle mého k daňovému ráji daleko. Na úrovni Česka to tedy řešené je, ale řekl bych, že ne dostatečně. Za vstřícné kroky bych tak naopak považoval jen třeba upřesnění legislativy či aktivní řešení otázek, které s kryptoměnami souvisí.Petros.Michailidis píše: ↑13 čer 2020, 12:32 Transakce v kryptoměnách já vnímám obdobně jako pohyb v daňových rájích. Nechci předjímat, jak to řešit, ale nedovolil bych si tvrdit, že "vstřícnost" je postoj ke kryptoměnám a jejich uživatelům.
- Petros.Michailidis
- Profese: programátor analytik
- Dal poděkování: 402 poděkování
- Dostal poděkování: 425 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Asi se trochu míjíme. Pochopil jsem, že vy nahlížíte na problém z hlediska "těžby" čili tvorby kryptoměny. Já nadnesený problém vnímal jako proces užívání kryptoměn. Proto asi ten rozdílný náhled.lukas.tronicek píše: ↑13 čer 2020, 13:10Nemyslím si, že by tato vstřícnost musela nutně znamenat postavení oblasti kryptoměn na úroveň daňových rájů. V současnosti je daň z příjmu u kryptoměn 15%, což má dle mého k daňovému ráji daleko. Na úrovni Česka to tedy řešené je, ale řekl bych, že ne dostatečně. Za vstřícné kroky bych tak naopak považoval jen třeba upřesnění legislativy či aktivní řešení otázek, které s kryptoměnami souvisí.Petros.Michailidis píše: ↑13 čer 2020, 12:32 Transakce v kryptoměnách já vnímám obdobně jako pohyb v daňových rájích. Nechci předjímat, jak to řešit, ale nedovolil bych si tvrdit, že "vstřícnost" je postoj ke kryptoměnám a jejich uživatelům.
Veškerý příjem (zdanitelný) z čehokoliv je daněn u fyzických osob sazbou 15%. Výnos z tvorby kryptoměn není výjimkou.
Ovšem operace v kryptoměnách jsou asi hůře dohledatelné, proto mé přirovnání k daňovým rájům.
Petros Michailidis
-
Skutečně jsme se minuli, ale už vám rozumím, děkuji za upřesnění. Musím uznat, že jsem poněkud opomněl možnost využívání kryptoměn jako měn. Z tohoto hlediska jsem se dočetl pouze o letmé zmínce v zákonu o EET, ale ta se samozřejmě týká jen samotné evidence takových plateb. Co se týče jejich danění, tak přirovnání k daňovým rájům již podle mě dává smysl. Používání kryptoměn k nákupu zboží a služeb (a případné právní ošetření) je opět skvělá otázka, u které by mě zajímal názor Pirátů...lukas.tronicek píše: ↑13 čer 2020, 13:10Asi se trochu míjíme. Pochopil jsem, že vy nahlížíte na problém z hlediska "těžby" čili tvorby kryptoměny. Já nadnesený problém vnímal jako proces užívání kryptoměn. Proto asi ten rozdílný náhled.Petros.Michailidis píše: ↑13 čer 2020, 12:32
Nemyslím si, že by tato vstřícnost musela nutně znamenat postavení oblasti kryptoměn na úroveň daňových rájů. V současnosti je daň z příjmu u kryptoměn 15%, což má dle mého k daňovému ráji daleko. Na úrovni Česka to tedy řešené je, ale řekl bych, že ne dostatečně. Za vstřícné kroky bych tak naopak považoval jen třeba upřesnění legislativy či aktivní řešení otázek, které s kryptoměnami souvisí.
Veškerý příjem (zdanitelný) z čehokoliv je daněn u fyzických osob sazbou 15%. Výnos z tvorby kryptoměn není výjimkou.
Ovšem operace v kryptoměnách jsou asi hůře dohledatelné, proto mé přirovnání k daňovým rájům.
- Robert.Magni
- Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
- Profese: vrátný
- Dal poděkování: 12557 poděkování
- Dostal poděkování: 2835 poděkování
Jsou vymyšlené k tomu,aby se vyhnuli právním ošetřovatelům.
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023
-
- Člen KS Praha
- Profese: IT konzultant
- Dal poděkování: 943 poděkování
- Dostal poděkování: 1127 poděkování
Ahoj,lukas.tronicek píše: ↑13 čer 2020, 00:26 Dobrý den, snažím se zjistit, jak se Piráti staví k otázce zdanění kryptoměn a nepodařilo se mi nikde nalézt odpověď - přece jenom se jedná o poměrně specifické téma, které řeší jen úzká skupina lidí. Proto jsem se rozhodl zeptat se zde.
V tomto vlakne sa to zlahka riesilo, ale zasluzilo by si to ovela vacsiu pozornost (viewtopic.php?p=664372#p664372) tldr, zatial na to ako strana nazor nemame, a chcelo by to bud expertnu skupinu, alebo nejaky podobny team, ktory by celu problematiku dokazal nastudovat, a navrhnut mozne riesenie.
Este prebehlo jedno stretnutie s ludmi zo sveta kryptomien ktore zorganizoval @Tomas.Vymazal, zatial ale afaik zostalo iba pri tomto jednom stretnuti.
Inak mna osobne tato tema dost zaujima, a pokial by si k tomu mal nejake nazory, alebo chcel iba tak pokecat, budem len rad.