Výkaz práce europoslankyně - Markéta Gregorová

Moderátoři: Republikové předsednictvo - asistenti, Komise předsedajících

Marketa.Gregorova
Republikový výbor
Profese: europoslankyňa
Dal poděkování: 487 poděkování
Dostal poděkování: 2205 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Výkaz práce europoslankyně - Markéta Gregorová

Příspěvek od Marketa.Gregorova »

Srpen 2022
Jako vždy v srpnu na začátek poznámka, že jsou tzv. parlamentní prázdniny. Něco se však dělo.

• Navštívila jsem kyberbezpečnostní konferenci v Las Vegas, BlackHat. Dělala jsem z toho jak videoblog, tak informativní příspěvky, a sama si odnáším hodně nových postřehů a vědomostí, třeba pro dojednání NIS 2 legislativy.

• Pokračovala práce na osvětové kampani ke kyberbezpečnosti s názvem NEklikat. Vycházely další články, chystá se velké video a točí se podcasty.

• Navštívila jsem online několik akcí různých gruzínských organizací i aktivistů, s ohledem na dění v jejich zemi, kandidátský status a parlamentní zprávu o stavu Gruzie je stále co probírat.

• Mluvila jsem také s představiteli stínové opoziční běloruské vlády (v exilu) a řešili jsme, jak zapadá Bělorusko do vztahů EU s Ruskem, Lukašenkem a běloruskými občany, kteří o diktátora nestojí.

• V rámci delegace jsme hodně aktivně poslední týdny řešili evropské řešení energetické krize a naše postoje. Můj tým na tom nedělá, je to hl. Mikulášova agenda, ale všichni to konzultujeme a briefujeme se.

• Poslední den srpna mi byla má zpráva za výbor pro mezinárodní obchod (INTA) ke stavu vztahů s Gruzií úspěšně odhlasována na výboru.

Marketa.Gregorova
Republikový výbor
Kontaktovat uživatele:

Září 2022

• Odsoudila jsem mediálně obnovení bojů mezi Ázerbájdžánem a Arménií a setkala se s ázerbájdžánskou delegací,vůči níž jsem prezentovala množství výhrad. Také jsem iniciovala na říjen debatu o konfliktu na plénu.

• Interpelovala jsem na výboru pro mezinárodní obchod Komisi na základě špionážního skandálu TykeLab (další v Evropě), i s ohledem na dodržování "mé" legislativy k vývozu zboží dvojího užití.

• Zastupovala jsem Evropský parlament na meziparlamentní konferenci k zahraniční a bezpečnostní politice, která se díky českému předsednictví tentokrát odehrávala v Praze. Vystoupila jsem k několika projednávaným bodům, vč. rozšiřování EU.

• Ke stejnému tématu jsem se účastnila i prestižního Ekonomického fóra v polském Karpaczi, kde jsem debatovala v panelu o západním Balkánu, Východním partnerství i Evropské politické komunitě.

• Šla jsem na protest před íránské velvyslanectví podpořit íránskou diasporu v ČR a uctít památku zabité Giny (Mahsy) Amini; podala jsem v této věci také interpelaci na vysokého představitele ohledně dalších kroků Komise, příp. budoucích sankcí.

• Vyjadřovala jsem se interně ve frakci i na plénu Parlamentu ke zprávě o financování evropských politických stran, bohužel to za nás nebyl úplně úspěch, jak z hlediska demokracie, tak menších panevropských stran. Více v tiskovce.

• Tradičně jsme se v delegaci vyjadřovali ke Zprávě o Stavu Unie předsedkyně Komise, já to obsáhleji komentovala i na Twitch rozhovoru MEPAssistanta.

• Sešli jsme se s ministrem pro evropské záležitosti Bekem jako delegace, abychom probrali závěry Konference o budoucnosti Evropy, které chce ČR řešit, jelikož pro nás byla Konference důležitým bodem občanského zapojení i možností změnit zakládací smlouvy.

• Dokončili jsme pozměňovací návrhy na zprávě ke Gruzii a setkala jsem se s představiteli vládní strany Georgian Dream, abych se dozvěděla postup Gruzie ve splnění 12 bodů pro získání kandidátského statusu.

• Domluvila jsem si a dotočila poslední podcasty v rámci kampaně #NEklikat, konkr. s ředitelem NÚKIBu a kyberaktivistkou.

Marketa.Gregorova
Republikový výbor
Kontaktovat uživatele:

Říjen 2022

• Jako zpravodajka jsem za výbor pro ústavní záležitosti (AFCO) připravila postoj za Parlament k návrhu legislativy z Komise ohledně kyberbezpečnosti unijních institucí.

• Jsem stínovou zpravodajkou zprávy ke vztahům mezi EU a Ázerbajdžánem, začali jsme na ní tedy pracovat a předložila jsem množství pozměňovacích návrhů, jelikož původní návrh absolutně neodpovídá problémům, které naše vzájemné vztahy čelí.

• Jako stínová zpravodajka obdobné zprávy, ale ke vztahům s Gruzií, jsem také ve Štrasburku i v Bruselu vedla několik vyjednávání a podařilo se nám vytvořit kompromis, který následně prošel výborem.

• V Evropském parlamentu jsem dala možnost vystoupit zástupcům diaspor v Evropě, například Ujguři, Kurdové či krymští Tataři. Byla také představena zpráva Organiazce nezastoupených států a národů o svědectví represí vůči ochráncům lidských práv ve třetích zemích.

• Začala jsem pracovat také jako stínová zpravodajka na Zákonu o čipech za výbor pro mezinárodní obchod (INTA), první na řadě byly pozměňovací návrhy k návrhu Komise a bilaterální jednání s ostatními zpravodaji. Setkala jsem se také se zástupci Taiwanu na toto téma.

• Vyšly poslední podcasty v mé kampani zaměřené na kyberbezpečnost a dotočili jsme podklady pro videa, která zpracovává studio.

• Přivítala jsem v Parlamentu návštěvnickou skupinu z mosteckého gymnázia a děčínské obchodní akademie a jsem ráda, že už to zase jde!

• Proběhlo několik schůzek a vyjednávání ohledně běloruské opozice a jejich většího začlenění do struktur spolupráce s EP, především na úrovni tzv. DEPA, delegace Euronestu, odkud Lukašenkovo Bělorusko vystoupilo, ale Tichanovská má zájem o spolupráci. Na plénu jsem se také účastnila debaty.

Listopad 2022

• Zastupovala jsem výbor pro cizí vměšování vč. dezinformací (ING2) na misi Evropského parlamentu v New Yorku, kde jsme se setkali se zástupci OSN, experty na dezinformace i zástupci Mety a Googlu. Vyměnili jsme si v rámci OSN know-how, probrali jejich obsáhlou zprávu k dezinformacím a jednali se soukromými firmami o tom, jaké metody používají při utváření informačního prostoru i co se musí změnit.

• Uspořádala jsem konferenci s vědci, analytiky i whostleblowerkou Facebooku k problematice dezinformací na Facebooku, se zaměřením na Indii.

• Proběhlo první vyjednávání k Zákonu o čipech ve výboru INTA. Povedlo se uzavřít tak, abychom mohli na výboru náslědně být pro; ovlivňování výsledné podoby nicméně nekončí.

• Poprvé se sešla naše Skupina přátel Ujgurů, jíž jsem místopředsedkyní. Sešla se v závislosti na Mezinárodní ujgurské fórum, které proběhlo v Bruselu, a probírali jsme, co se již na půdě EP povedlo prosadit (označení toho, co se v Číně děje Ujgurům, za genocidu), i kde máme ještě mezery či plány.

• Účastnila jsem se konference COSAC, neboli Konference parlamentních výborů evropských záležitostí, a to právě za výbor pro ústavní záležitosti EP. Vystoupila jsem v panelu ke strategické autonomii a debatovala především o zákonu o čipech.

• Uspořádala jsem v budově EP výstavu čínského protirežimního umělce Badiucaa, který má kvůli obstrukcím čínských ambasád problémy vystupovat v evropských galeriích. Pojila se s tím také debata o útlaku v Číně, zároveň se to provázalo i s aktuálně probíhajícími protesty v Číně proti režimu.

• Byla jsem stínovou zpravodajkou další půjčky Ukrajině, tentokrát na rok a s lepším systémem uvolňování peněz, vč. další kontroly jejich využívání.

• Vyjednávala jsem také v zastoupení kolegyně rezoluci k potlačování demokratické opozice v Bělorusku a vystoupila k tomu na plénu.

• Parlament schválil směrnici NIS 2, na níž jsem se mj. podílela. My jsme nakonec nebyli pro (ale zdrželi se) kvůli povinnosti poskytovatelů domén identifikovat nákupčí, viz debata, ale obecně je ta legislativa dobrý počin.

Marketa.Gregorova
Republikový výbor
Kontaktovat uživatele:

Prosinec 2022

• Jako zpravodajka jsem za výbor pro ústavní záležitosti (AFCO) připravila postoj za Parlament k návrhu z Komise ohledně kyberbezpečnosti unijních institucí, v prosinci proběhla vyjednávání se stínovými zpravodaji, nakonec jsem dosáhla kompromisu mezi frakcemi.

• Setkali jsme se jako pirátská delegace se Stellou Assange, jakožto zástupkyní Juliana Assange, který byl nominován na Sacharovovu cenu svobody myšlení, a při té příležitosti jsme připravili a poslali otevřený dopis Joe Bidenovi s žádostí o milost pro Assange.

• Podílela jsem se na rezoluci k čínským protestům a potlačování jejich občanských práv.

• Účastnila jsem se v Berlíně konference o vztazích EU a Taiwanu a jeho budoucnosti, s ohledem na hrozbu Číny. Pořádal ji můj frakční kolega Reinhard Bűtikofer a já vystoupila v panelu k hrozbě čínských dezinformací.

• Poslední týden pléna 2022 jsme se hodně věnovali korupční kauze, související s Katarem a některými europoslanci. Kromě množství schůzek k návrhům pro výbory INGE a AFCO, zda budeme mít vyšetřovací Komisi či nikoli, jsem na podobné téma vystoupila i na plénu a interpelovala Komisaře.

• Setkala jsem se také s několika zástupci z Gruzie a množstvím novinářů, jelikož se chystá závěr jejich plnění 12 priorit pro získání kandidátského statusu a potřebují asistenci a údaje z EU. Vystoupila jsem také na plénu ke zprávě EU-Gruzie, jíž jsem byla stínovou zpravodajkou.

Marketa.Gregorova
Republikový výbor
Kontaktovat uživatele:

Leden 2023

• Vyjednávala jsem jako stínová zpravodajka výroční zprávu o vztazích mezi EU a Ázerbájdžánem. Vyjednávání byla v lednu uzavřena, zpráva bude nicméně hlasování v únoru.

• Ázerbájdžán také začal podporovat blokádu tzv. Lačinského koridoru do a z Náhorního Karabachu, vystoupila jsem k tomu na plénu, vedla ve frakci jednání a setkala jsem se s ázerbájdžánskou delegací. Té jsem mj. připomněla případ protirežimního aktivisty za lidská práva, Bakhtiyar Hajiyeva. Kvůli jeho případu jsme se také neúspěšně pokoušeli o rezoluci ke stavu lidských práv v Ázerbájdžánu, kvůli výroční zprávě to však nenašlo své místo na plénu.

• Podílela jsem se na rezoluci k vytvoření zvláštního tribunálu pro vyšetřování zločinu agrese Ruskem vůči Ukrajině, také jsem to komentovala. K Ukrajině jsem tento měsíc také vystoupila k tématu EU-UA summitu.

• Připravila jsem určité pozměňovací návrhy ke zprávě výboru INGE pro cizí vměšování a dezinformace. Nejsem stínovou zpravodajkou, ale s kolegyní jsem koordinovala vlastní návrhy změn.

• Stále konzultuji s Gruzínci jejich vývoj z hlediska reforem a přibližování se kandidátskému statusu, vystoupila jsem k tomu i na plénu.

• Vyjednávala jsem za výbor INGE v rámci své koordinátorské pozice prodloužení mandátu INGE, či přímo změnu na stálý výbor. Ve hře také bylo přidání k agendě INGE téma korupce, související s Katarem a vyšetřováním v EP. Proběhlo k tomu mnoho schůzek na frakční i koordinátorské úrovni. Finální podoba stále není dojednána, téma korupce, stejně jako prodloužení fungování, jsme ale získali.

• Frakce má zájem na tom zpracovat témata do eurovoleb 2024, jelikož vedu dva výbory, INGE a SEDE (bezpečnost a obrana), svolala jsem k tomu pracovní schůzky a priority i témata jsem vymysleli ve skupině a sepsali, já to pak předložila vedení frakce.

• Pořádala jsem jako stálá zpravodajka pro vztahy s Moldavskem, spolu se stálou zpravodajkou pro Ukrajinu, setkání Parlamentu s Komisí k tématu makrofinanční asistence oběma zemím.

• Interpelovala jsem na podvýboru pro bezpečnost a obranu ředitele civilních operací v Evropské službě pro vnější činnost ohledně nově nasazené monitorovací mise EU v Arménii.

• Připravovala jsem podklady za naši frakci na únorové setkání delegace Euronestu v Moldavsku, konkrétně pozici k regionu Východního partnerství s ohledem na válku na Ukrajině.

• Byla jsem v Brně na simulaci práce evropských institucí pro studenty, Rozhoduj o Evropě, a diskutovala se čtyřmi rotujícími skupinkami rozšiřování a bezpečnost EU i federalizaci.

• Vytvořila jsem souhrn 22 úspěchů za rok 2022 ve své práci. Neslouží jako náhrada tohoto výkazu, ale výkaz k němu výrazně pomohlo. .)

Marketa.Gregorova
Republikový výbor
Kontaktovat uživatele:

Únor 2023

• Účastnila jsem se dvou misí Evropského parlamentu v Kišiněvě, Moldavsku, konkrétně za delegaci Euronestu, které jsem místopředsedkyní, a za výbor pro mezinárodní obchod. Setkala jsem se jak s představiteli země, tzn. prezidentkou, premiéry, ministry i lokálními politiky a občanskou společností, tak v rámci Euronestu se zástupci ostatních zemí Východního partnerství. Jednalo se o nabitý týden plný vyjednávání o pomoci Moldavsku, narušovaný navíc výhrůžkami Ruska o násilném převratu.

• Jsem stínovou zpravodajkou zprávy o kritických technologiích a jejich budoucích zýzvách, připravovala jsem tedy pozměňovací návrhy, vyjednávání proběhne v březnu.

• Na plénu i mimo něj jsme diplomaticky řešili propuštění bývalého prezidenta Gruzie Saakashviliho do nezávislé lékařské péče kvůli jeho zdravotnímu stavu. Setkala jsem es s diplomaty i politickými představiteli. Zatím bez úspěchu, ačkoli se to opakuje jako podmínka kandidátského statusu Gruzii.

• Kvůli souběhu událostí, jako byl happening za redefinici znásilnění, soud s D. Ferim a sv. Valentýn jsem vytvořila kampaňové kondomy "Určené pouze ke konsensuálními sexu" a nabízela je za podporu osvětových organizací. Jednorázová akce měla úspěch a od té doby mohu na podobných akcích téma skrze kondomy promovat.

• Zaslala jsem výzvu předsedkyni Evropského parlamentu Robertě Metsole, aby zvážila omezení apikace TikTok a čínkého lobby vlivu v unijních institucích, což se následně stalo.

• Opětovně jsme na plénu řešili také případ Alexeje Navalného, vystoupila jsem na plénu a podílela se na přípravě rezoluce.

• Vyjednávala jsem přímo rezoluci k Bělorusku a případu politických vězňů, také jsem se vyjadřovala na plénu.

• Zapojila jsem se do soutěže Karla Velikého jako jedna z porotkyň a pomohla vybrat vítěze letošního ročníku.

• Zaštítila jsem vernisáž výstavy Eurotopia v Galerii Architektury v Brně, která vyobrazovala architekturu evropských institucí a její souvislost se společností a EU od autora Maxe Steverdinga.

Březen 2023

• V rámci výboru pro mezinárodní obchod jsem jako zpravodajka dojednala a úspěšně odhlasovala makrofinanční asistenci Moldavsku, probíhala k tomu jak jednání na výboru a s moldavskými protějšky, tak s frakcí v plenárním týdnu.

• Za výbor pro zahraniční věci jsem vyjednávala jako stínová zpravodajka zprávu ke kritickým technologiím pro obranu a bezpečnost, podařilo se mi tam prosadit zmínky o společném evropském obranném trhu, tvorbu vlastních nástrojů kontrolu a vývozu a zahrnutí bioterorismu jako hrozby.

• Pořádala jsem na plenárním zasedání ve Štrasburku tradiční snídani českých europoslanců, jako hosta a téma jsem zvolila experta z NÚKIBu na implementaci naší nové kyberbezpečnostní legislativy, NIS II, do české legislativy.

• Nejsem zpravodajkou zákona o AI, ale zajímá mě jeho obsah a vývoj, setkala jsem se k tomu tedy s několika experty a vyjednávám se stínovým zpravodajem za naši frakci zahrnutí několik pozměňovacích návrhů do finální podoby. Také k tomu začínám chystat osvětovou kampaň.

• V rámci výboru INGE pro cizí vměšování a dezinformace se jak dokončuje jeho hlavní zpráva (ING2) k tématu dezinformací, tak se začala chystat obsáhlá zpráva ke korupčním opatřením, kvůli Katargate kauze. Na obou věcech se podílím návrhy pozměňovacích návrhů a konzultacemi se stínovými zpravodajkami.

• Na plénu jsem vystoupila k tématu Gruzie a tzv. zákona o cizích agentech, také jsem se setkala s gruzínskou delegací opozičních politiků k jednání o situaci v jejich zemi.

• Na plénu jsme schválili zprváu ke vztahům EU-Ázerbádjžán, kterou jsem vyjednávala jako stínová zpravodajka, také jsem k tomu vystoupila.

• Setkala jsem se zástupkyní Alliance For Public Awareness z Íránu, v návaznosti na dlouhodotrvající íránské protesty (již nejen žen) proti režimu a útlaku, následně jsem na to navazovala sbíráním podpory pod jejich otevřený dopis.

• Podpořila jsem pochod ENDOMarch za zlepšení péče pro ženy s endometriózou a promohla propojit organizátorky s naším RT Zdravotnictví.

Marketa.Gregorova
Republikový výbor
Kontaktovat uživatele:

Duben 2023

• Vyzvala jsem předsedkyni Evropského parlamentu k odsouzení chystaného volebního podvodu v Myanmaru, začala spolupracovat s neziskovými organizacemi na zvyšování povědomí o problému.

• Vyjednala jsem rezoluci k situaci v Moldavsku.

• Stala jsem se stínovou zpravodajkou tématu vývozu střelných zbraní a začala chystat návrh za naši frakci k jednání.

• Nadále konzultuji a navrhuji změny do zprávy ke korupčním opatřením v rámci výboru ING3 (třetí instance výboru pro cizí vměšování a dezinformace). Probíhalo poslední kolo připomínkování.

• Zároveň jsme ve výboru ING2 schválili navazující zprávu k dezinformacím, v naší pirátské delegaci ještě probíráme případné změny před finálním hlasováním na plénu.

• Setkala jsem s představitelkou organizace v chersonské oblasti, řešily jsme odminovávání oblasti a návazné problémy, stejně jako únosy dětí. Na základě tohoto setkání jsem začala podnikat kroky k propojování osob, které mohou pomoci s hledáním expertů v odminování, a také jsem pomohla zajistit debatu na plénu k tématu únosů dětí a v ní vystoupila.

• Zúčastnila jsem se blokačního pochodu Moje tělo moje volba, vymezujímu se vůči Hnutí pro život a Alianci proti rodinu. Není to úplně typická součást výkazu, ale chtěla jsem to tu pro připomínku mít.

• Vydala jsem poslední část kampaně #NEklikat, týkající se osvěty ohledně kyberbezpečnosti, a to je profesionální video zachycující podvody se skutečnými lidmi i telefonáty, aby lidé věděli, na co si dávat typicky pozor.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Marketa.Gregorova za příspěvek:
Vojtech.Pikal
Marketa.Gregorova
Republikový výbor
Kontaktovat uživatele:

Květen 2023

• Jako koordinátorka podvýboru pro bezpečnost a obranu jsem dohlížela vyjednávání regulace na produkci munice pro Ukrajinu (tzv. ASAP), spolupracovali jsme na tom i s Mikulášovým týmem za výbor pro průmysl a obchod. Byla nakonec schválena.

• Pracovala jsem na dočasném uvolnění obchodu s Ukrajinou na konkrétní produkty. Jde o prodloužení už před rokem vyjednaného uvolnění, ale tentokrát bylo jednání náročnější kvůli požadavkům na výjimky od různých členských států (kauza ukrajinské obilí). K tomu jsem se také kriticky vyjadřovala na plénu.

• Také jsem vyjednávala jako zpravodajka návrhu makrofinanční asistenci Moldavsku.

• Zároveň se vyjednávalo i podobné uvolnění (prodloužení) obchodu s Moldavskem, zde pro změnu byly problémy s moldavskými jablky na poslkých trzích, ale povedlo se odsouhlasit.

• Vyjadřovala jsem se na plénu ke kyberšikaně mladých lidí v EU a také k tomu natočila vysvětlující video.

• Setkala jsem se s Komisařkou Věrou Jourovou kvůli tzv. balíčku obrany demokracie, v němž chce Komise představit několik doporučení a legislativu k boji s dezinformacemi. Vyměnily jsme si na to názory a začala jsem analyzovat návrhy, jelikož tento balíček chci za výbor pro ústavní záležitosti vést.

• V rámci delegace jsme všichni dali dohromady vlastní návrh protikuropčních opatření kvůli kauze QatarGate. Podílela jsem se na základě toho na tvorbě pozměňovacích návrhů zprávy výboru INGE3 proti korupci jako koordinátorka výboru.

• Společně s Evropaneasi instagramovým účtem jsme profesionálně natočili jeden den na plenárním zasedání ve Štrasburku, vyšel z toho dost dobrý Reels.

Červen 2023

• Jako stínová zpravodajka návrh pro vývoz a obchodování střelných zbraní jsem na návrhu a pozměňovacích návrzích strávila většinu měsíce, konzultovala jsem to i s RT VB, konkrétně Honzou Horou; vyjednávání budou po prázdninách.

• Jak je zmíněno v květnu, byl představen Balíček obrany demokracie. Vystoupila jsem k tomu na plénu, bohužel to ještě nedošlo do výboru Evropského parlamentu, jelikož se pozdrželo zveřejnění legislativy o transparentnosti neziskových organizací kvůli kontroverzím takového kroku.

• Byla jsem na několika debatách a konzultacích k AI Aktu, snažím se v tom vzdělávat občany i byznysy, aby měli přesné informace. Také jsem v předchozích měsících navrhla několik pozměňovacích návrhů skrze prostředníky, nejsem v relevantních výborech.

• Jsem stínová zpravodajka návrhu k informační bezpečnosti v rámci EU institucí a agentur a v průběhu června jsem zprávu vyjednávala.

• Spustila jsem novou osvětovou kampaň Píše se to AI. Proběhly pohovory a první schůzky, v plánu jsou videa, podcasty, články a další věci.

• Na základě mého návrhu ve výboru INGE (cizí vměšování a dezinformace) proběhla mise výboru do Londýna, které jsem se zúčastnila. Tématem byla korupce, transparence a jejich výboru a komise, které s tím mají co dočinění a sdílení know-how.

• Setkala jsem se také s arménskou komunitou v Praze, situace v Arménii se zhoršuje, Lačinský koridor je stále blokován. V rámci výboru pro zahraniční věci k tomu máme opakovaně slyšení a setkání s arménskými představiteli, jeví se ale, že jejich názory již nesouzní s názory občanů. Také jsem k tomu interpelovala Josepa Borrella na plénu.

Marketa.Gregorova
Republikový výbor
Kontaktovat uživatele:

Červenec 2023

• Na pozvání gruzínské prezidentky jsem se zúčastnila Tbilisi Women's International Conference a přímo vystoupila v panelu diskutujícím gruzínsko-evropské vztahy a zahraniční i bezpečnostní politiku.

• Pozvala jsem a zorganizovala v Parlamentu promítání filmu čínských i zahraničních autorek a autorů o čínském sledovacím systému a autoritářskému útlaku skrz moderní technologie. Dokumentární film se jmenoval Total Trust a popisoval útlak lidskoprávních bojovníků a jejich rodin, i zneužití covidové pandemie k utažení šmírování.

• Stala jsem se stínovou zpravodajkou postoje k návrhu zprávy Bezpečnostní a obranné důsledky vlivu Číny na kritickou infrastrukturu v Evropské unii, proběhla první slyšení na výboru

• Schválili jsme roční prodloužení dočasné liberalizace obchodu s Moldavskem, které jsem vyjednávala.

• Na plénu se také schválila poslední zpráva výboru INGE, respektive INGE3, která se věnovala řešení korupce v evropských institucích a já se na ní podílela. Ke zprávě jsem i vystoupila na plénu.

• Debatovala jsem na pozvání Kanceláře Evropského parlamentu v Praze v panelu s novináři na Colours of Ostrava.

• Šla jsem zase jednou livestreamovat na Twitch, a tentokrát o mé začínající kampani Píše se to AI. Zde kousek vystřiženého a zrychleného záznamu.

Srpen 2023

• Největším prvkem mého srpna byla práce na kampani Píše se to AI, která zčásti začala již v červenci a trvala do října. Vydala jsem jedno z hlavních videí a postupně pět podcastů se zajímavými hosty, tvořila jsem i dotazník, a to jak do videa, tak do grafického shrnutí. Všechny výstupy jsou na webu a vycházely postupně i v průběhu září a října, ale nebudu to rozepisovat v každém z měsíců. Většina práce na nich se nicméně odehrála právě v srpnu.

• Zorganizovala jsem v Evropském parlamentu výstavu Fracture, fotografií důkazů ruských válečných zločin, sesbíraných organizacemi Team4Ukraine a Maidan MOnitoring Information Center. Kromě výstavy na místě jsem vyrobila i videozáznam z ní a rozhovory s tvůrci.

• Vystoupila jsem na Liblickém setkání k české zahraniční politice na téma umělé inteligence jako příležitosti i hrozby.

• A zbytek srpna využila parlamentní prázdniny na učení se na magisterské státnice, které jsem v září úspěšně dala. .)

Září 2023

• Stala jsem se stínovou zpravodajkou postoje výboru pro zahraniční věci k tzv. Cyber Solidarity Actu, proběhla první slyšení na výboru a kolečko pozměňovacích návrhů.

• Navrhla jsem na zářijové plenární zasedání rezoluci o zadrženém ázerbájdžánském doktorovi a lidskoprávním bojovníkovi a po jejím zařazení na program se stala stínovou zpravodajkou. V plenární řeči jsem se zaměřila především na to, že od Baku bereme ropu a jsme vydíratelní.

• Jsem také stínovou zpravodajkou zprávy k dovozu, vývozu a převozu palných zbraní (Firearms regulation), i zde proběhla slyšení na výboru a první schůzky s vyjednavači a seznámení se s návrhem. Věc jsem také předala do RT Vnitro a bezpečnosti, kde jsem konzultovala případná úskalí.

• Stala jsem se stínovou zpravodajkou postoje podvýboru bezpečnosti a obrany k výroční zprávě implementace zahraniční a bezpečnostní politiky za rok 2023, proběhla slyšení na výboru.

• Účastnila jsem se Konference mladých klimatických ambasadorů a ambasadorek v Bruselu v rámci projektu Hra o klima.

• Proběhl tzv. frakční retreat, tedy intenzivních několik pracovních dní s workshopy a vyjasňováním pozic různých stranických delegací ve frakci Greens/EFA, letos v Madridu.

Říjen 2023

• Jako stínová zpravodajka Firearms regulation jsem byla v několika vyjednáváních, konzultovala s poradci technická jednání o podobě textu za Parlament a tvořila pozměňovací návrhy.

• V září zmíněný Cyber Solidarity Act měl další vyjednávání, která jsme úspěšně dokončili.

• Úspěšně jsem zafinišovali a odhlasovali legislativu proti ekonomickému nátlaku třetích zemí vůči zemím EU, na kterém jsem pracovala za výbor pro mezinárodní obchod. Finální návrh ale po zásahu členských států postrádá sílu, o kterou jsme se v EP snažili.

• Byla jsem stínovou zpravodajkou rezoluce k situaci v Náhorním Karabachu a násilném vystěhování Arménců z oblasti i porušování lidských práv, k čemuž jsem také vystoupila na plénu.

• V Parlamentu jsme vedli i debatu o obcházení ruských sankcí, a jak tomu přispívají naše firmy, stejně jako Čína a Turecko, na které se podle Evropské komise "nesahá".

• Schválili jsme finanční nástroj na podporu obnovy a rekonstrukce Ukrajiny ve výši 50 miliard EUR, vyjadřovala jsem se poté k tomu, jak je nepřijatelné, že ho Maďarsko opět může blokovat.

• Jako stínová zpravodajka postoje podvýboru bezpečnosti a obrany k výroční zprávě implementace zahraniční a bezpečnostní politiky za rok 2023 jsem byla na vyjednávání, stačilo jedno kolo, nebyl ot kontroverzní návrh.

• Podílela jsem se na vyjednávání rezoluce EP k moldavské cestě do EU. Moldavsko i Ukrajina jsou kandidátskými zeměmi EU.

• Ačkoli region Izraele a Palestiny není mým hlavním tématickým zaměřením, jako členka výboru pro zahraniční věci jsem se nevyhnula podílení se na jednání a schůzkách výboru o postupu Parlamentu, stejně jako při vyjednávání rezoluce.

Marketa.Gregorova
Republikový výbor
Kontaktovat uživatele:

Listopad 2023

• Probíhala vyjednávání zprávy k bezpečnostním a obranným dopadům čínského vlivu, kterého jsem byla stínovou zpravodajkou.

• Začala jsem pracovat s týmem na postoji pirátské delegace k migračnímu a azylovému paktu.

• Proběhlo setkání delegace Euronestu, jehož jsem místopředsedkyní, a projednání jeho rezolucí k politice a energetice v zemích Euronestu.

• Vyjednávala jsem zprávu výboru pro bezpečnost a obranu k výroční zprávě implementace společné bezpečnostní a obranné politiky za rok 2023 jako stínová zpravodajka.

• V rámci RT EZO a posléze Parlamentu jsme probírali návrhy změn do zakládacích smluv EU a připravili pirátskou pozici.

• V listopadu jsem se také podílela jako vyjednavačka na rezoluci odsuzující vraždu gruzínského občana ruskými vojáky, vystoupila jsem k tomu i na plénu.

• Vystoupila jsem také v rámci debatu k rozšiřování Evropské unie k výročí 30 let Kodaňských kritérií.

• Sdílela jsem také finální výstup své kampaně Píše se To Ai, a to výsledek dotazníkového šetření mezi různými povoláními.

• Tento měsíc jsme také v Bruselu přivítali Celostátní volební štáb a intenzivně plánovali strategii kampaně i točili či fotili kampaňový materiál.

Prosinec 2023

• Komise nám konečně představila finální podobu Balíčku ochrany demokracie, s návrhem jedné legislativy a dvou doporučení. Vystoupila jsem k tomu na plénu a započala jsem snahy si to vyjednat ve výboru AFCO.

• Jsem stínovou zpravodajkou ve výboru INTA pro Firearms Regulation recast (aktualizace legislativy k exportu, importu a transferu zbraní). Započaly první trialogy mezi Parlamentem, Komisí a Radou a já se jich účastnila.

• Poslala jsem dopis zdravotní sestře, která byla unešena z Krymu a odsouzena k sedmi letům vězení ruskou FSB.

• V Pirátském centru jsem také pod hlavičkou Institutu Pí debatovala o změně hlasování v Radě EU na kvalifikovanou většinu.

• Nadále jsem pracovala na pozici k migračnímu paktu.

• Požádala jsem předsedkyni Evropského parlamentu o veřejné vyjádření a uspořádala akci v Parlamentu k tématu mučení a zadržování ázerbájdžánských novinářů.

• Strávila jsem intenzivní den v Roudnici nad Labem se studenty, ale i místními Piráty a občany.

• Vyšla mi dlouho chystaná videoreportáž z českých měst o tom, co si různá povolání myslí o AI a zda ji již využívají.

• Udělala jsem výběrko na projektovou manažerku tvorby Sborníku o evropské federaci a začaly první práce.

• Nevím, do jaké míry se mi sem chce vypisovat kampaňové věci, nicméně probíhají pravidelné porady, akce, focení i plánování a na tom samozřejmě participuji. Postupně to až do června zabere větší objem mého času, budu to vypisovat ale jen telegraficky, protože to nesouvisí přímo s mou prací europoslankyně.

Leden 2024

• Podílela jsem se na vyjednání rezoluce k útlaku hnutí Fa-lun-kung čínským režimem a zkritizovala přístup EU na plénu.

• Na technické úrovni probíhaly další vyjednávání legislativy ke zbraním (Firearms Regulation). Připravovala jsem se na ně s politickým poradcem, který mě následně na trialogu zastupuje.

• Dokončila jsem vyjednání zprávy o vlivu Číny na kritickou infrastrukturu EU a byla schválena v Parlamentu.

• Sešla jsem se senátorem Markem Hilšerem, abychom se pobavili o ambicích Somalilandu na samostatnost, nabídla jsem setkání s jejich zástupci, až zde budou.

• Setkala jsem se také se senátorem Pavlem Fischerem a projednávali jeho rezoluci k Číně, i co v tomto ohledu ještě plánuje EU.

• Účastnila jsem se demonstrance Konsentu před Ministerstvem spravedlnosti, požadující adekvátní tresty za znásilnění.

• Intenzivně pracujeme na přípravě Sborníku, oslovování akademiků, osnově a obsahu.

• Proběhl retreat mého týmu, naplánovaný v Brně (těsně před Celostátním fórem).

• Účastním se projektu organizace Arnika k testování škodlivých látek a mikroplastů, PFAS. Byla jsem testována a natáčeli jsme video k informování o tom, co to látky PFAS jsou.

• Dokončila jsem práci na stanovisko k migračnímu a azylovému paktu.

Odpovědět

Zpět na „Celostátní orgány - otevřená část“