Sběr dat pro lítačku

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
David.Wagner
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 348 poděkování
Dostal poděkování: 3856 poděkování

Sběr dat pro lítačku

Příspěvek od David.Wagner »

Ahoj,

v posledních dnech mě docela hodně překvapily tyhle dva články.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/li ... 180600_cib
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/gd ... 130600_cib

Ochranu soukromí a s tím souvisejících osobních dat považuji za úplně klíčovou a zajímalo by mě tak, jaké je další řešení situace a hlavně jestli je v plánu nějaký vychytralý plán jak podobným naprosto nadbytečným sbíráním dat v budoucnu v Praze předejít.
(a když u toho někdo vysvětlí lépe vztah Prahy a Operátora ICT a tam pracujících Pirátů, bude to super)
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 6):
Roman.Kucera, Jan.Suchanek, Dalibor.Zahora, Marek.Necada, Janka.Michailidu, xmorgan

Podporuji myšlenky.

Roman.Kucera
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: IT
Dal poděkování: 2946 poděkování
Dostal poděkování: 5856 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sběr dat pro lítačku

Příspěvek od Roman.Kucera »

Stanovy Pirátské strany píše: Čl. 2 Poslání a programové cíle

(1) Cílem České pirátské strany je na prvním místě prosazování základního lidského práva člověka na svobodné šíření přijaté informace a striktní ochranu soukromí občana jako odraz změněné reality informační společnosti 21. století. ....
A tak my si tady v Prase žijeme...
Tito uživatelé poděkovali autorovi Roman.Kucera za příspěvky (celkem 2):
Jan.Suchanek, V__
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Servantes

Příspěvek od Servantes »

David.Wagner píše: 21 led 2020, 11:19Ochranu soukromí a s tím souvisejících osobních dat považuji za úplně klíčovou a zajímalo by mě tak, jaké je další řešení situace a hlavně jestli je v plánu nějaký vychytralý plán jak podobným naprosto nadbytečným sbíráním dat v budoucnu v Praze předejít.
Plán není žádný. Jen se improvizuje. Panu Bláhovi se nepodařilo vychytat ani start kuponů v mobilech. Nikdo pořádně nevysvětlil ani ten paskvil, proč je nutné mít buď kupon v aplikaci a nebo na kartě. Prostě se to zmršilo už v návrhu, takže zatímco platební kartu do mobilu nahrajete a můžete současně používat i její fyzickou verzi, v případě Lítačky to možné prostě není. Takhle to vypadá, že se panu Bláhovi především zajistilo teplé místečko.
Jan.Suchanek
Člen KS Praha
Profese: Volím STAN :)
Dal poděkování: 71 poděkování
Dostal poděkování: 27 poděkování

Příspěvek od Jan.Suchanek »

Rodný list? Nestačí donutit rodiče, aby si pořídil mojeid nebo datovku? Na registraci platících zákazníka potřebuje DPP rodný list? 😂
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Suchanek za příspěvek:
V__
Milan.Krch
Profese: IT manager
Dal poděkování: 110 poděkování
Dostal poděkování: 94 poděkování

Příspěvek od Milan.Krch »

David.Wagner píše: 21 led 2020, 11:19 Ahoj,

v posledních dnech mě docela hodně překvapily tyhle dva články.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/li ... 180600_cib
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/gd ... 130600_cib

Ochranu soukromí a s tím souvisejících osobních dat považuji za úplně klíčovou a zajímalo by mě tak, jaké je další řešení situace a hlavně jestli je v plánu nějaký vychytralý plán jak podobným naprosto nadbytečným sbíráním dat v budoucnu v Praze předejít.
(a když u toho někdo vysvětlí lépe vztah Prahy a Operátora ICT a tam pracujících Pirátů, bude to super)
ahoj Lítačku komentovat nemůžu...můj odhad je, že to proste někdo z týmu zanedbal a nikoho to nenapadlo, že to bude problém...

Vztah Prahy a Operátora ICT okomentovat můžu. Je to čistě vztah obchodní...Operátor ICT je 100% vlastněn MHMP, ale v představenstvu není žádný "pirát" jsou tam "profesionálové"...Pirati co pracují v OICT pracují jako "zaměstnanci OICT" mají své šéfy a vrcholově odpovědné představenstvo OICT a na ně dohlížející Dozorčí radu, kde jsou 3 členové s podporou pirátů...tot asi tak...kdybys chtěl více info Davide jsem IN OICT...zatim
Tito uživatelé poděkovali autorovi Milan.Krch za příspěvky (celkem 2):
David.Wagner, V__
Jan.Podhajsky
Člen KS Praha
Profese: sociolog,
Dal poděkování: 826 poděkování
Dostal poděkování: 754 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan.Podhajsky »

Cus,

Jedu na papiru, protoze kdyz jsem se ptal mejch zastupitelu behem OpenCard krize a instalace Litacky, jestli si ji mam poridit, tak mi rikali, ze at radsi zustanu s papirovejma kuponama, ze podle vseho bude s Litackou jeste hodne srandy a to hlavne s datama. Myslim, ze to byl Ondrej Profant, kdo me takle navigoval tehda :D Zda se, ze Litacka teda se ztratila z naseho radaru :D
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Podhajsky za příspěvky (celkem 2):
Dalibor.Zahora, Marek.Necada

Stopuji zásadně v županu.
Pište mi na email jan.podhajsky@pirati.cz ; https://lide.pirati.cz/profil/2811/
Sem pirát i bez předpicu.

Roman.Kucera
Profese: IT
Dal poděkování: 2946 poděkování
Dostal poděkování: 5856 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman.Kucera »

Já jedu samozřejmě taky na papíru, ale problém je u dětí a slev.
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Ondrej.Profant
Vedoucí resortního týmu
Profese: Náměstek člena vlády
Dal poděkování: 3729 poděkování
Dostal poděkování: 1966 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Papír je důležitá součást, kterou jsme v minulém volebním období zavedli. Je to levná a anonymní cesta. Škoda, že teď není víc propagovaná.

Ad lítačka: Napsal jsem Michalovi Bláhovi (předsedovi dozorčí rady OICT), abychom to řešili s MVČR. Pokud vím, tak MVČR má špatnou metodiku a nedovoluje jim věci, které by podle mě měl (přístup do ZR).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Profant za příspěvky (celkem 9):
David.Wagner, Jan.Hamal.Dvorak, Vojtech.Pikal, Jan.Hora, Jan.Podhajsky, Marek.Necada, Adam.Jaros, Karel.Nejedlik, Zbynek.Janoska

profant.eu
vedoucí resortních týmů Informatika

Milan.Krch
Profese: IT manager
Dal poděkování: 110 poděkování
Dostal poděkování: 94 poděkování

Příspěvek od Milan.Krch »

Ondrej.Profant píše: 21 led 2020, 11:51 Ad lítačka: Napsal jsem Michalovi Bláhovi (předsedovi dozorčí rady OICT), abychom to řešili s MVČR. Pokud vím, tak MVČR má špatnou metodiku a nedovoluje jim věci, které by podle mě měl (přístup do ZR).
Myslím, že Lítačka ani na MVČR není propojená přes ZR...ale jak říkám do toho nevidím, pokud by ale byla potřeba...zjistím :-)
Petr.Klicpera

Příspěvek od Petr.Klicpera »

Ondrej.Profant píše: 21 led 2020, 11:51 Pokud vím, tak MVČR má špatnou metodiku a nedovoluje jim věci, které by podle mě měl (přístup do ZR).
A proč by dopravci (v obecné rovině) měli mít přístup do základních registrů se spoustou osobních údajů?

Jádrem sporu je uchovávání předložených dokladů ze strany dopravce. Na vydání jízdního dokladu i s eventuelním nárokem na slevu stačí doklad obsahující osobní údaje předložit, zaevidovat ve vlastním systému konec nároku na slevu, rozhodně není žádný důvod tyto v jakékoliv podobě archivovat rodné listy a shromažďovat jiné osobní údaje.
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“