Kandidatury do PP-EU

Zahraniční odbor komunikuje s dalšími členy mezinárodního Pirátského hnutí, zejména přináší v zahraničí osvědčené nápady do strany, vypracovává společný postup při projednávání mezinárodních problémů.

Moderátor: Zahraniční

David.Wagner
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 348 poděkování
Dostal poděkování: 3856 poděkování

Kandidatury do PP-EU

Příspěvek od David.Wagner »

Ahoj,

Technické vlákno k hledání našich zástupců do PPEU (viz viewtopic.php?f=185&t=48495).
toto vlákno slouží k vypsání vašich kandidatur a reakcím na ně. Kandidovat je možné do 18.9., pak zahájíme hlasování.
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 2):
Martin.Valasek, Ivor.Kollar

Podporuji myšlenky.

Mikulas.Peksa
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: fyzik v IT
Dal poděkování: 2749 poděkování
Dostal poděkování: 4664 poděkování

Re: Kandidatury do PP-EU

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Zdravíčko,

rád bych využil příležitosti a požádal ZO o nominaci.

V předsednictvu PPEU působím od roku 2015. Nastupoval jsem v okamžiku, kdy organizace formálně neexistovala, předsednictvo se nescházelo a nevyvíjela žádnou funkci. Měli jsme od té doby chvíle stinné i světlější. Za svůj asi největší přínos považuju svolání Rady v roce 2017, protože předsednictvo tehdy díky obstrukcím Mattiase Bjärnemalma efektivně blokovalo celou organizaci ve fungování (Radu nešlo svolat jinak, než rozhodnutím předsednictva, které bylo efektivně paralyzováno). Tohle je za námi, organizace je registrovaná, má účet a může fungovat.

Proč do toho jdu - chci a potřebuju PPEU k prosazení softwareových projektů, které jsem sliboval v primárkách (a vlastně i na setkáních Rady PPEU). Primárně mi jde o připomínkovací systém (něco jako "otevřený europarlament"), do kterého by se mohli zapojit všichni evropští Piráti a připomínkovat věci procházející europarlamentem. Sekundárně potřebuju mít slovo v tvorbě komunikační a IT infrastruktury, protože PPEU je významný komunikační kanál pro europoslanecký klub. Efektivně má totiž k euroklubu podobný vztah jako Česká Pirátská strana k poslaneckému klubu. Výstupy klubu i strany komunikujeme na stejných kanálech, takže se netříští pozornost voličů a obě aktivity se vzájemně podporují (což prostě potřebujeme i v celoevropském měřítku).

Organizačně bych chtěl, aby organizace jasně definovala svoje plány, vize a rozpočet a začala daleko intenzivněji zasahovat do politiky na evropské úrovni a na národní tam, kde místní Piráti potřebují podporu. Politická vůle by pro to zjevně byla, na posledním jednání mi prošlo usnesení na podporu Pirátské strany Rakouska ve volební kampani, což by před 2 lety bylo zpochybňováno jako nepřijatelné vměšování do mísntích záležitostí.

Proč osobně - historická zkušenost ukazuje, že když se europoslanec snaží řešit PPEU přes svoje asistenty, končí to průšvihem. Julia Reda to zkoušela přes Justuse Römetha, Gillese Bordelaise i Mattiase Bjärnemalma. Ve všech případech si prostředník ve snaze splnit její zadání spíše vysloužil nenávist ostatních, než aby efektivně využil synergie mezi zájmy a zdroji europoslance a zájmy PPEU. Věřím, že je lepší obětovat 2-3 schůzky s nějakými lobbisty, kteří se snaží domoci setkání se mnou, měsíčně a ušetřený čas věnovat ostatním Pirátům. Časově věřím, že na tom budu spíše lépe, práci krajského poslance jsem zdárně předal Frantovi Navrkalovi a funkci v krajském předsednictvu obhajovat nehodlám.

Proč já - s organizací pracuju od roku 2015. Znám její stanovy a fungování, vím jak fungují její finance, znám lidi, kteří se na jejím fungování podílejí a podíleli. Technickou infrastruktru, na které funguje, jsem v letech 2016-2017 přímo udržoval, když jsem pracoval pro firmu, která jí bezplatně PPEU poskytuje (a spolupracuje s AG Technik PPDE).

Díky moc, že to zvážíte.
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Marketa.Gregorova
Republikový výbor
Profese: europoslankyňa
Dal poděkování: 487 poděkování
Dostal poděkování: 2205 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marketa.Gregorova »

Ahoj všem!

Možná to bude překvapivé, možná nikoli, ale ráda bych se opět ucházela o nominaci do předsednictva PPEU.

První měsíce v Parlamentu mi ukázaly, že ačkoli je to občas náročné, dá se daná práce stíhat dokonce i bez týmu. Teď již mám asistenty a navíc propojení na evropskou úroveň, nebojím se tedy toho, že bych to časově nezvládala a dává mi smysl se v předsednictvu dál podílet na aktivitách Evropské pirátské strany. Jsme ve frakci, které výrazně dominují Evropští Zelení, a ačkoli v mnoha věcech souzníme, zůstáváme Piráty - a já bych chtěla, abychom pokračovali v upevňování tohoto jména a pojmu. A k tomu je potřeba se věnovat Pirátům nejen v ČR.

Za poslední rok svého mandátu jsem hlavně vedla koordinaci Společného programu do eurovoleb. Byl to asi největší projekt, co jsem kdy táhla a nebylo tak vše dokonalé, ale program byl stvořen, mnoha stranám pomohl a dal základ a poučil nás výrazně do budoucna. Také jsme nastavili mediální strategii, rozjeli pravidelné schůzky, založili transparentní účet, zkonsolidovali technické sítě a lépe si rozdělili role tak, aby z toho mohla čerpat i předsednictva budoucí. Pokud bych získala důvěru vaši i ostatních Pirátů, chtěla bych v nadcházejícím roce primárně:
- dotáhnout "startovací balíčky" pro nové pirátské strany - i ty již starší, ale stagnující;
- upevnit mediální obraz PPEU, možná i za pomoci placeného člověka;
- a dokopat nové předsednictvo k tomu, abychom konečně začali operovat s rozpočtem, který máme. Na rovinu - panuje teď ohledně utrácení trochu strach. Tomu strachu rozumím, jelikož je velká zodpovědnost přijímat členské příspěvky a své členy pak tou delivery (tím, co dodáme) nezklamat; na druhou stranu pokud žádná delivery vůbec není, je to podle mě zklamání ještě větší. .)

Nechci být kumulátorem funkcí, některá spojení a napojení mi ale dávají smysl a seznala jsem, že tohle fungovat bude. Ráda nicméně zodpovím jakékoli nejistoty či dotazy. A všem, kteří kandidaturu potenciálně zvažují: je to tolik práce, kolik si sami určíte. Čím aktivnější člověk, tím se samozřejmě budeme posouvat rychleji, ale nebojte se toho, pokud máte full-time práci. Kde je vůle, tam to jde vždycky! <3

(Mňau.)
Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11365 poděkování
Dostal poděkování: 9053 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Asi bych kandidáty požádal, jestli by mohli upřesnit, kam do Boardu chtějí kandidovat?
Zároveň bych chtěl vyzvat, jestli by se ze strany nenašel ještě nějaký kandidát, který není v EP, aby měl Board i vazbu případně i přímo na členskou základnu aspoň tady.
Nakonec bych chtěl vyzvat předsedajícího, aby zvážil nějakou větší propagaci tohodle vlákna, protože je tu poměrně málo lajků. Možná by byla lepší anketa?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvky (celkem 2):
Petra.Smutna, Simona.Luftova

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

David.Wagner
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 348 poděkování
Dostal poděkování: 3856 poděkování

Příspěvek od David.Wagner »

Vojtech.Pikal píše: 16 zář 2019, 13:05 Asi bych kandidáty požádal, jestli by mohli upřesnit, kam do Boardu chtějí kandidovat?
Zároveň bych chtěl vyzvat, jestli by se ze strany nenašel ještě nějaký kandidát, který není v EP, aby měl Board i vazbu případně i přímo na členskou základnu aspoň tady.
Nakonec bych chtěl vyzvat předsedajícího, aby zvážil nějakou větší propagaci tohodle vlákna, protože je tu poměrně málo lajků. Možná by byla lepší anketa?
Ahoj,

Šlo to soukromou zprávou všem členům, Šlo to v sobotu newsletterem, dneska půjde ještě upozorneni. Anketa bude na místě když nám přebydou zájemci.
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 2):
Petra.Smutna, Martin.Valasek

Podporuji myšlenky.

anonym39320
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: ústavní právník
Dal poděkování: 67 poděkování
Dostal poděkování: 228 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od anonym39320 »

Zdravím,

dovolím si připojit se mezi dva předešlé uchazeče o nominaci do předsednictva PPEU.

V žádném případě nechci předstírat, že mám obdobné zkušenosti s PPEU jako Mikuláš nebo Markéta, nemám a byl bych v tomto směru v předsednictvu nováčkem. Což je však, možná trochu paradoxně, i jeden z důvodů, proč se domnívám, že by to nebyl špatný nápad, jelikož se domnívám, že je to dobrá praxe na přirozené předávání/získávání zkušeností. :) Hned na začátku si dovolím odpovědět na dotaz @Vojtech.Pikal - vzhledem k tomu, že by se jednalo o mé první působení v orgánech PPEU, tak se ucházím o posici řadové člena předsednictva.

O evropskou politiku se zajímám dlouhodobě a rád bych tento svůj zájem v rámci pirátů trochu více realisoval právě na úrovni PPEU. Podílel jsem se na tvorbě Společného programu do eurovoleb, v kterých jsem i (snad ne zas tak :D ) neúspěšně kandidoval. Vedle pirátů se evropské politice věnuji i z odborného hlediska v AMO (Asociace pro mezinárodní otázky), kde se zaměřuji na italskou politiku a ústavní právo EU (trochu nerdovská oblast práva, já vím :D ).

Jde-li o vizi dalšího vývoje PPEU - příčí se mi uměle vymýšlet něco odlišného od toho, co zmínila Markéta nebo Mikuláš, jen proto, abych přišel s něčím novým a to jednoduše proto, že za další hlavní metu PPEU považuji její další rozvinutí, tj. zvýšení povědomí o PPEU, zvýšení její aktivity. A to je přesně to, co oba zmínění představili - ať již jde o nutnosti pracovat s rozpočtem a skutečně jej využívat, o vytváření nových projektů, které se třeba i inspirují od jednotlivých pirátských stran ("otevřený Europarlament", jak píše Mikuláš) nebo o podporu (znovu)rozjezdu jednotlivých pirátských stran. Není to asi od uchazeče o nominaci příliš tradiční, ale v tomto směru bych se rád podílel, byl-li bych v předsednictvu, na projektech a věcech, které představila Markéta s Mikulášem. Doplnil bych snad jen jedno - jestli jsem si něčeho během primárek do Europarlamentu všiml, tak že pro mnoho pirátů je pořád evropská politika do značné míry enigmou a PPEU jen čtyřpísmenkovou zkratkou. Jelikož mám oproti oběma dalším uchazečům tu výhodu, že jsem více v ČR, tak bych se rád zaměřil i na toto, tj. aby PPEU nebyla jen aktivnější, ale aby ta aktivita byla vidět i na všech úrovních pirátské strany v ČR a byla snaha do jejích aktivit lidi z různých úrovní strany zapojovat (lákat ;) ).

Díky všem za zvážení, nebo dokocne podpoření, mé žádosti o nominaci :)
Lukáš Lev Červinka
analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky
doktorand na katedře ústavního práva Právnické fakulty UK a na Fakultě ekonomie University Ca' Foscari v Benátkách

Twitter: @CervinkaLev / Facebook: Lukas.L.Cervinka
Marketa.Gregorova
Republikový výbor
Kontaktovat uživatele:

Vojtech.Pikal píše: 16 zář 2019, 13:05 Asi bych kandidáty požádal, jestli by mohli upřesnit, kam do Boardu chtějí kandidovat?
Mám zájem spíš o pozice všechny, tedy vč. předsednické či místopřednisednické.

To je nějaké základní tvrzení pro to, aby ses mohl rozhodnout, jestli pro mě budeš hlasovat, každopádně bych to ještě ráda doplnila: rozjíždím pomalu vnitřní komunikace a mapuji, jak se kdo letos "cítí". Loni odešli Němci se zlomeným srdíčkem, že v boardu nejsou a ještě to úplně nepřekonali. Pokud se poučili a nominují kvalitní kandidáty (zní to subjektivně, ale oni moc dobře ví, kdo jsou v celé PPEU ty kontroverzní osoby), pak jsem ochotná i trochu ustoupit do pozadí a dělat to, co jsem dělala doteď, ale aby neměli pocit, že si uzurpujeme moc a byli jsme všichni šťastnější. Pokud to tak vypadat nebude, pak si naopak myslím, že čím výše budu, tím lepší to bude, aby se to celé nerozpadlo na něčích pocitech.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marketa.Gregorova za příspěvek:
Vojtech.Pikal
Jan.Mares
Profese: Spisovatel slevových letáků
Dal poděkování: 147 poděkování
Dostal poděkování: 1040 poděkování

Příspěvek od Jan.Mares »

Tak aby to tady nebylo vlákno 4 lidí trpících samomluvou -

Předně otázka na kandidáty:
1) Jak se stavíte k možnosti stranického restartu - tj. tam, kde to prostě se současným osazenstvem nefunguje, nebo dokonce dochází k explicitnímu "ochcávání" pirátských ideálů, založit organizaci jinou. Třeba konkureční, říkejme tomu, jak chceme.
2) Meta-Otázka k hodnotám - Co jsou pro vás klíčové evropské pirátské hodnoty? A jak se stavíte k eventualitě, kde nějaká členská organizace sice explicitně oněm hodnotám neodporuje, ale některé prostě vynechává?

Ad kumulace funkcí: Trochu mě příjde, že se přehlíží mocenský rozměr kumulace funkcí. Kumulaci funkcí přece nekritizujeme jen proto, že na všechny funkce pak onen člověk nemá čas. Taky, a vlastně hlavně, protože onen funkcionář má pak příliš velké pravomoce, nebo dokonce dozoruje sám sebe.
Vzhledem k tomu, že PPEU formálně (zatím) nikoho nedozoruje a je to spíš ad hoc funkční tým, tak asi zatím nehrozí nějaký střet zájmů. Jenže trochu se zkuste vžít do kůže nějakého nováčka, který do strany vstoupí v příštích měsících a letech a "nad sebou" uvidí Mikuláše, který je europoslanec se svým týmem, je v předsednictvu strany a v předsednictvu Evropských Pirátů. Odváží se pak třeba Mikuláše otevřeně kritizovat, když udělá přešlap?
Ditto Markéta, byť tady je to jen kumulace europoslankyně + Kraj + PPEU, což se dá ještě snést.

Pokud by se hlasovalo, tak bych to z těchto důvodů hodil raději tadyhle Tygrovi, protože u něj tohle zatím nehrozí.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Mares za příspěvky (celkem 5):
Vojtech.Pikal, Vit.Fux, Marek.Necada, Vaclav.Fortik, Martin.Svadlenka
Jan.Mares
Profese: Spisovatel slevových letáků
Dal poděkování: 147 poděkování
Dostal poděkování: 1040 poděkování

Příspěvek od Jan.Mares »

A abychom předešli Severokorejským poměrům, které jsme měli ve volbě Vedoucího ZO, a dosáhli stavu, kde je počet kandidátů aspoň o jednoho vyšší, než počet obsazovaných pozic, tak zakandiduju sám.

Takže vážení straničtí soudruzi, jmenuji se Honza Mareš a kolem evropských/zahraničních záležitostí se ve straně motám už nějakou dobu. Improvizovaně koordinuju a udržuji kontakt mezi ČPS a německými Piráty (spíše tedy Saskými Piráty), k tématu PPDE jsem taky sestavil ještě lehce nehotovou rešerši pro ZO, kterou jste doufám všichni dostali ve zprávě. Až ji dobrousíme, bude to zatím nejkompletnější pojednání o PPDE v češtině (já vím, je to trochu weird flex).
Kromě toho taky udržuji kontakty s MKKP v Maďarsku, byť tady to trochu vázne na celkovém nezájmu na obou stranách.
Jsem také na výzvědách jako člen německé Die PARTEI, která je největším inovátorem kampaňových metod v Německu od dob Adolfa Hitlera.

Přes svou převážně rešeršní dobrovolnickou činnost v ZO jsem si měl možnost udělat obrázek o výhledech evropských Pirátů a bohužel až na pár ostrůvků pozitivní deviace to obrázek zatím hezký není.
PPEU bych chtěl vidět jako primární komunikační linii mezi všemi těmito stranami. K tomu by ale bylo třeba ji trošičku zakčnit a zglajšaltovat:
1) Organizaci jasně (nově) definovat a dát ji jasný proaktivní Mission Statement - tak jak to už napsal Mikuláš
2) zavést forum PPEU - především tedy k diskuzím a možnosti členů se spontánně networkovat i mimo období kampaně a bez gatekeepingu svých koordinátorů a vedoucích (což ulehčí práci i jim). Forum s dobře a věcně vedenou diskuzí by mohla být i dobrá vizitka a vstupní brána pro zájemce ze zemí, kde Piráti nejsou. Jazyk by byl AJ, of course.
3) Každá členská organizace dostane za úkol vyrobit přehledný a aktuální schematismus své strany. Organizačně se totiž Pirátské strany hodně liší a někdy ani nejde pořádně zjistit, jak ona strana funguje, aniž by se člověk musel opakovaně doptávat. Bude taky sloužit i trochu k vzájemné kontrole vnitrostranické transparence. Nebylo by hezké, mít za partnery nějakou rigidně hierarchickou stranu.
4) Přinejmenším na úrovni PPEU prodebatovat pořádání Pirátských akcí v "nepirátských" zemích. Kampaně po internetu jsou sice hezké, ale jak šlo vidět např. u copyrightu, tak v nepirátské zemi nakonec z pirátského úsilí profituje nějaká jiná strana, která vytvořený aktivismus shrábne (Momentum v Maďarsku třeba)
Marketa.Gregorova
Republikový výbor
Kontaktovat uživatele:

Jan.Mares píše: 17 zář 2019, 15:33 1) Jak se stavíte k možnosti stranického restartu - tj. tam, kde to prostě se současným osazenstvem nefunguje, nebo dokonce dochází k explicitnímu "ochcávání" pirátských ideálů, založit organizaci jinou. Třeba konkureční, říkejme tomu, jak chceme.
2) Meta-Otázka k hodnotám - Co jsou pro vás klíčové evropské pirátské hodnoty? A jak se stavíte k eventualitě, kde nějaká členská organizace sice explicitně oněm hodnotám neodporuje, ale některé prostě vynechává?

Ad kumulace funkcí: Trochu mě příjde, že se přehlíží mocenský rozměr kumulace funkcí. Kumulaci funkcí přece nekritizujeme jen proto, že na všechny funkce pak onen člověk nemá čas. Taky, a vlastně hlavně, protože onen funkcionář má pak příliš velké pravomoce, nebo dokonce dozoruje sám sebe.
Vzhledem k tomu, že PPEU formálně (zatím) nikoho nedozoruje a je to spíš ad hoc funkční tým, tak asi zatím nehrozí nějaký střet zájmů. Jenže trochu se zkuste vžít do kůže nějakého nováčka, který do strany vstoupí v příštích měsících a letech a "nad sebou" uvidí Mikuláše, který je europoslanec se svým týmem, je v předsednictvu strany a v předsednictvu Evropských Pirátů. Odváží se pak třeba Mikuláše otevřeně kritizovat, když udělá přešlap?
Ditto Markéta, byť tady je to jen kumulace europoslankyně + Kraj + PPEU, což se dá ještě snést.
Čau Tygře!
1) Přiznám se, že nevím moc, o čem mluvíš. Jde o něco vnitrostranického, či o ostatní pirátské strany? Pokusím se dát všeobecnou odpověď dle svého nejlepšího svědomí: Myslím si, že by se mělo měnit osazenstvo, co odporuje pirátským ideálům, ne organizace. Jak vypadá štěpení můžeme pozorovat na Slovensku a je to násobně méně příjemné a vhodné, než kdyby se dokázaly dané frakce domluvit na nějaké kooperaci (nebo zahodili ega). Ale bez toho příkladu, co máš asi na mysli, ti lépe neodpovím. .)
2) Já si teda myslím, že když se bavíme o pirátských hodnotách, tak jsou univerzálnější než jen "evropské" a nerada bych je omezovala na jakoukoli úroveň. Pirátské hodnoty se dají aplikovat na život jedince, komunál, stát i vesmír. Ideálně. .) Nebo myslíš témata? V tom případě rozhodně všechno související s faktem, že svět se mění a jsme v 21. století, protože si myslím, že většina stran si to ještě neuvědomila. Technologické možnosti, kyber hrozby, výzvy online prostoru,... V tomhle rámci by Piráti měli být vůdčí silou.
Podotázka: Máme tady stanovy PPEU určující, kdo může být členem PPEU. Tato pravidla měnit nehodlám a souzním s nimi. A pokud je nějaká členská strana nenaplňuje, je nutně potřeba zahájit s nimi neformální (protože formální strukturu pro to afaik nemáme) řízení a řešit, proč se tak děje a co s tím udělat, aby to neohrožovalo a) vitálnost PPEU, b) ostatní členy PPEU a jejich reputaci.
3) Jop, rozumím tomu mocenskému rozměru, i když si myslím, že zrovna u nás to není problém kumulace funkcí, jako spíš dojmu, který má kolem sebe ta osoba vybudovaný a podporovatelé a jejich hlasitost. Chci doufat, že nováčci, co se mnou kdy mluvili, by mohli potvrdit, že nejsem děsivá .) naopak, pokud ke mně někdo přistupuje s "respektem" kvůli mé funkci, jsem o to víc přátelská a dávám najevo, že se mnou má mluvit jako se sobě rovným (kterým ostatně je). A že ho rozlícený dav neroztrhá na kusy, když mi něco vyčte. .D U jiných jsem to občas pociťovala (a teď mluvím o příkaldech i mimo Piráty) - a nebylo to tím, že by měli příliš moci či funkcí, ale kvůli jejich určitému "obraz ve straně". Ale to je úplně jiné téma. Co se týče PPEU a MEP kombinace, jdu do toho právě proto, že mi to obvzlášť v obklopení majoritou německých, ale i dalších Zelených v Greens/EFA přijde rozumné, aby věděli, že nejsme a nebudeme jejich Béčko. Samozřejmě mimo ty důvody výše - jdu do toho primárně kvůli PPEU, ne Greens; ale vysvětluji kumulaci.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marketa.Gregorova za příspěvky (celkem 3):
Vojtech.Pikal, David.Wagner, anon195
Odpovědět

Zpět na „Zahraniční odbor“