Dekuji za konstruktivni debatu, ktera cloveka nejen motivuje k pozitivnimu mysleni, ale take napomaha dotahnout nektere myslenky - jsem stoupencem elektronickeho hlasovani s moznosti osobniho overeni vysledku. Dva systemy, testovane radu let v nekolika svycarskych kantonech, toto neumoznujici, nebyly shledany
mistnimi Piraty za duveryhodne.
Martin.Kucera píše: ↑28 črc 2019, 13:13
Myšlenka zajímavá, ale vidím minimálně dva implementační problémy:
1) Nutnost před každým hlasováním provádět zmíněné rozdělení do skupin (ano, před každým, protože názor na problematiku X mohu chtít sdílet s jinou skupinou než názor na problematiku Y), tj. značné snížení efektivity celého procesu.
2) Zajištění práva hlasujícího nesdílet svůj názor s nikým. Přes to prostě nejede vlak. Jestliže je možné realizovat dostatečně důvěryhodné "papírové" hlasování se zajištěním tohoto práva, neexistuje rozumný důvod, proč na to v případě elektronického hlasování rezignovat.
ad2) Dekuji za podnet k reseni: elektronicke hlasovani se 4 mody
public - protected - shared - private, s vahou napr. 5 - 3 - 2 -1 hlasu:
Public = verejny mod - stanovisko prezentovano sirsi verejnosti
Protected = chraneny mod - stanovisko prezentovano vlastni skupine
Shared = sdileny mod - hlas(y) delegovan(y) na jednoho nebo vice clenu skupiny
Privat = soukromy mod - stanovisko s nikym nesdilene, overitelne pouze
individualne, identita v sumarni verifikacni tabulce kodovana poradim ve skupine privatne hlasujicich
ad 1) Nevidim problem rozdeleni do skupin dle nekolika tematickych oboru (viz parlamentni komise) s moznosti pocatecni a pozdejsi optimalizace clenstvi. Nazorove homogenni skupiny
vsak vedou k degeneraci, neprispivaji k tribeni nazoru - soudim na zaklade zdejsi pestre diskuze a slov (spolu)tvurce podoby moderniho svycarskeho statu:
«
Wer es aber treu und redlich mit dem Vaterlande und der Menschheit meint, der muss Geistesfreiheit und Öffentlichkeit wollen. Aus dem Widerstreite der Meinungen wird Wahrheit geboren und Freiheit erzeugt durch die Wechselwirkung der Strebungen. Durch die Reibung der Gedanken entzündet sich der Gemeingeist, falsche Ansichten und schiefe Maßnahmen werden zerstört, und die Blendwerke des Irrtums, die Truggestalten der Bosheit, zernichtet.»
«Kdo to ale mysli verne a cestne, s rodnou zemi a lidstvem, ten musi volit svobodu ducha a verejny prostor. Z konfliktu názorů se rodí pravda a svoboda vzniká interakcí aspirací. Treni myslenek podnecuje spolecnou mysl, nici nespravne nazory i pokrivena opatreni, a eliminuje bludy z omylu, podvody ze zlych umyslu.» Ignaz P.V. Troxler
Já s tebou nepolemizuji o definici nejlepšího systému (byť i to by šlo, protože systém, který je nejlepší ve všech třech tebou uvedených parametrech, vůbec nemusí v praxi existovat). Ale opravdu máš prozkoumané všechny existující systémy na světě (anebo aspoň v Evropě), abys mohl tvrdit, že ten švýcarský je nejlepší?
V Kalifornii si nezažili 6 let okupace a poté 40 let komunistické devastace. To se prostě na myšlení a chování několika generací podepíše a náprava se těžko dá zvládnout během generace jedné.
Já svému národu důvěřuji, že se dokáže poučit z chyb. Ale na druhé straně jsem přesvědčen, že to bude cesta dlouhá a trnitá (v čemž mě utvrzují takové skutečnosti, jako že Zeman byl znovu zvolen prezidentem a že Babiš i po takových kauzách, z nichž každá samostatně by dřív vedla k pádu vlády, je stále premiérem.
Zajimam se jen o systemy, ktere nepovazuji radoveho clena tymu za desate kolo u vozu. Nechci cely zivot "bezne" systemy podporovat, a protoze uz nejsem nejmladsi, musim (i kvuli Tvemu postoji) rodnou zemi opustit - je to cesta dlouha a trnita

. Srovnavat mohu se Svycarskem, kde jsem stravil per partes necele dva roky (prevazne s temi nejlepsimi pocity), a mozna take s Nemeckem (sleduji denne zpravodajstvi na portalu gmx.de). Svycarsky system je i pro mnohe nemecke publicisty
vzorovym prikladem, jak efektivne spravovat svou zemi.
Organizoval jsem mistni referendum na zachranu malotridni skoly se stoletou tradici, vetsina obcanu byla pro zachovani, ale prislo jich malo (dluhy z investice do noveho obecniho uradu a aktualne malo deti "vyresili" zastupitele bezohledne a bezkoncepne). Snad nepopiras, ze
soucasny, v mnoha smerech katastrofalni, stav nasi zeme je dusledkem "efektivity" stavajici ciste zastupitelske demokracie. Ve Svycarsku by Zeman mohl byt prezidentem - rocakem - ale nejvyse tak jednou za 5 let. Zato Babis by premierem byt nemohl, protoze zadneho nepotrebuji. Pokud by ho tedy tamni soudy vubec k politice pripustily. Vidis, jak snadne je zbavit se vsech statnich problemu - chce to jen mit duveru v osvedceny system.
A on snad oficiální postoj Pirátů k současné jaderné energetice je takový, jak píšeš?
Ani ryba ani rak - je postoj, ktery mooozna pritahne nekolik potencialnich volicu, ale nepomuze odvratit ekonomicky a
mentalni posun nasi jaderne krajiny smerem k Tibetu a Nepalu.
Postoj prispivajici k ozebraceni naroda je mozne smele oznacovat jako zebrackou perspektivu. Lze na to nahlizet z buddhistickeho hlediska velmi pozitivne

Vybudujme spolecne kralovstvi zebravych jadernych mnichu !!! Ve Svycarsku uz jeden takovy
klaster postavili ve stinu (dozivajici) jaderne
elektrarny.