Jednání PKS Vysočina 2023
26.9.2023 19:30
Program
č. | bod |
1. | Zahájení, schválení zapisovatele a ověřovatelů zápisu |
2. | Doplnění, schválení programu |
3. | Strategie - Krajské volby |
4. | Program KF Havlíčkův Brod - 8.10.2023 od 16:00 |
5. | Kandidatura "nezávislých" na kandidátce do Krajských voleb |
6. | Zvážit posun termínu pro primární volby na čelo a zorganizovat osobní seznámení s kandidáty |
7. | Pověření předsedání u volby PMS Třebíčsko |
8. | Koordinatorka - informace o činnosti a plnění úkolů |
9. | Mediální manažer - informace o činnosti a plnění úkolů |
10. | Diskuze, různé |
11. | Závěr |
--- | ------------------------------------------------------------------------------------------------ |
Bod 1 a 2: Zahájení, zapisovatel, schávlení programu
Přítomni:P. Kněžík, B.Pokorná, J.Břížďala, J.Pošvář,
Hosté: Jiří Svoboda, Veronika Nguyenová, Iva Babincová, Marek Křejpský
Předsedající:J.Břížďala
Zapisovatel:P. Knežik (přepis se záznamu plus beey.io)
Ověřovatel:B.Pokorná
Bod 3: Strategie - Krajské volby
Proběhla k diskuzi k volební strategii do krajských voleb.
Na základě workshopu k volbám máme představu co bude třeba, ale bylo by fain
si nechat vypracovat strategii která bude směrovat naše úsilí ve volbách.
Vesměs panovala představa na částce 150 000,- za pořízení
plus online konzultace, které budou zohledněny mimo.
Pavel se zavázal ze na základě inzerátu jihomoravského kraje,
zkusí vypracovat sdílený draft dokumentu kdy požádá Hanku o konzultaci.
Vyzval ostaní ke spolupraci.
Jan Pošvář by celou věc rád měl šířeji zpracovanou a vydiskutovanou.
A měl pár doplnujících dotazů, které jsme blížeji vydiskutovali.
Roman Pašek souhlasí s navrženým postupem i částkou.
Jan Břížďala souhlasí s navrženým postupem i částkou.
ÚKOL: Pavel - zpracovat návrh inzerátu na strategii a předložit na fórum ke schválení
Bod 4: Program KF Havlíčkův Brod - 8.10.2023 od 16:00
PK: Termín je 8.10 a je to dost krizové na svolání, předpoklad je Havlíčkův Brodě.
Pronájem prostor bude hrazen s krajských peněz.
Co Pavel zmiňuje, že jsou požadavky na organizaci, online přenos a pod.
Pavel zmiňuje, že je organizačně vytíže rád by tedy jen přijel odpřecedal a odjel.
J.Svoboda: prostor je rezervovaný, wifi a projektor další věci dejte vědět,
je to Hubr je to coworking. Parkrát jsme tam už byli.
JB: Časový rozsah bude tedy 16:00-19:00, jaké máme další možnosti zabezpečení téhle události
J.Svoboda: pokud byste potrebovali neco vic dejte mi vedet zjistim moznosti
JB: Navrhuje po KFku udělat grilovačku kandidátů na čelo. Obává se že se nesejdeme osobně.
Nejlépe v prezenční učásti.
PK: ano souhlasim uděláme to na KF
PK: Pavel mezitím píše plus něco málo ze standardních bodů. Jasný, takže to jsou pak takový ty informace z místních, ze zastupitelského klubu, z republikového výboru, eventuálně republikového předsednictva. Od Hanky.
JP: proplatíme to z položky kterou máme v záměrech, JP a JS si to vykomunikují
PK: Já pozvánku připravím, už na ní teď pracuji a rozešlu to hned po skončení dnešního jednání
ÚKOL: Pavel - Rozeslat pozvánku na KF V Havlíčkově Brodě
Bod 5: Kandidatura "nezávislých" na kandidátce do Krajských voleb
JB: Já to jenom stručně uvedu, jde o to, že se diskutovala možnost, že by na kandidátce do krajských voleb byli i členové nebo byli by i kandidáti, kteří, kteří nejsou ani členy České pirátské strany, ani nejsou registrovaními příznivci. A je to, řekněme, i nějaká jako překáž, že dokážou nás nebo chtějí nás klidně podpořit. Svým jménem, ale se nikde registrovat, ať už jenom jako příznivci, nebo stávat se členy. Z toho vyjádření, co tady Pavel napsal do podkladových monedralů, kdy to konzultoval s Vojtou pikalem a Pavlem Štěpánkem, tak zatím tenhle ten model úplně možný není. Byl by možný buď tak, že by to schválilo republikový výbor, což je jedna možnost, druhá možnost, když by to byla koaliční kandidátka, každopádně tady si musíme uvědomit, že rozdíl mezi komunálníma a krajskýma volbama, že my tady nemůžeme mít koalici pirátti a nezávislí kandidáti, že tady žádný institut nezávislých kandidátů neexistuje, tady to musí být buď nějaká jiná politická strana, nebo politická hnutí, k čemuž si myslím, že úplně vůle jako nebude dělat koaliční kandidátku s nějakým jiným politickým subjektem, takže pokud bysme tohle to chtěli umožnit, tak by se muselo jít přes schválení toho institutu republikový výbor, každopádně i tak by to jako znamenalo, že stejně ti kandidáti by museli jako projít přes primární volby má z hlediska toho, že by museli být krajským fórem, odhlasování tak, že na tý kandidátce mají být, takže by to tam bylo dvoustupňový.
Můj názor takovej jako to, co tam píše jako Roman, že ve chvíli, kdy budeme jako vědět, že někdo fakt jako by chtěl za nás kandidovat, ale z nějakýho důvodu to je jako překážka, tak pak bysme to museli jako posoudit individuálně, jako v nějakým výchozím nastavení si jako myslím, že fakt, když to je kandidátka, Česká pirátská strana, tak jako ti lidi by měli být s námi jako souznění a ne dělat jako úplně náhodné kolemjdoucí, ale chápu, že pak pro někoho to může být jako reputační jako riziko, ale pak bysme to měli jako zvážit jako v tom jednotlivým jako případě, takže jako si to dokážu jako představit, ale jako určitě to podle mě jako není tak, že by to fakt mělo být jako pět lidí nebo jako víc, jelikož přece jenom jako i těch členů a příznivců máme dvojnásobek, než jako obsazujeme míst.
Pavel Knežik: By to fakt muselo být tou osobností, volbou a schvaluje to KF, takže počítejte s tím, že ten proces je prostě takovej delší, jo, funguje to tak, že se řekne, ano, dobře, hele, tam člověk nechce být registrovanej, být jako nezávislej v uvozovkách. A krajské fórum určí, že bude třeba na čtyřicátém pátém místě kandidátky, protože je to významná osobnost. To je bohužel jinej způsob.
Honza Pošvář: Hele, já jsem shodou okolností pozoroval, řekněme, zajímavej vývoj u jednoho člověka, který teda chce za nás kandidovat v evropských volbách. Martin Rotha, možná, že ho znáte a on taky na začátku prostě hlásal, že chce jako bejt nezávislej a že jako sice souzní s programem, ale jako nechce být úplně vázanej a nakonec prostě postupem času dospěl stejně k názoru, že to je úplná píčovina, že prostě my ani jako nemůžeme jako chtít, že jo, abysme měli úplně nezávislí lidi na kandidátce, který prostě my tam jako nějakým způsobem třeba dostaneme, že jo, do zastupitelstva nebo. V jeho případě do Evropského parlamentu a pak jako nebudeme mít od něj jako žádný záruky toho, že se bude řídit naším programem, protože je nezávislý, a sice teda jako registrovaný příznivectví jako úplně není, ten, není ten mechanismus, kterej zajišťuje tu, řekněme, povinnost dodržovat náš program, jo, ale rozhodně to je zrovna jeden z těch menších kroků a potom, když už teda jako budou ochotný podepsat, já nevím, korek zastupitelé, podepsat se pod náš program a jeho dodržování a prostě neuhnout, být v zastupitelským klubu, všechny tyhlety náležitosti, tak to registrovaný.
Ježíš, jak se tomu jmenuje kurňa, jo, registrovaný příznivec, takovaný příznivec, to už je jako je, je maličkost, jo, a dělat kvůli tomu nějaký obstrukce? Asi ne.
Asi to není dobrej nápad.
Pavel Knežik: Já jen dodám, že my jsme se bavili třeba i o lidech, kde jim to profesní jakoby nedovoluje ani registraci ve straně, jo, takže prostě já nevím, řeknu, říkat, jestli za nás může policista kandidovat, prostě nesmí být ani registrován ze své funkce, takže se bavíme třeba o těhle těch případech nebo nějaký akademik.
Jan Břížďala (Předsedající): Nevidím teďka přihlášeného nikoho, tak myslím, že diskuzi jsme k tomu vyčerpali. Jde spíš o to, jestli chceme k tomu přijmout jako nějaký závěr. Jako za mě bych to jako fakt nechal, až tahle ta situace jako nastane, že pokud uvidíme, že někdo má jako ten zájem a skutečně je to první jako nepřekonatelná jako podmínka, tak se o tom jako bavit, než abysme automaticky vymejšleli nějakej draft pro případ, že ta situace nastane, jo, víme teďka, jaký to má jako úskalí, jako dokázali bysme to asi řešit, ale potřebujeme jako fakt k tomu mít jako kontetratní podklady, tak jestli s tím je takhle jako souhlas, že bude tenhle ten závěr.
Bod 6: Zvážit posun termínu pro primární volby na čelo a zorganizovat osobní seznámení s kandidáty
JB: Teďka nevím, jestli osobní seznámení je pro násgrilovačka, to jsme řešili v rámci bodu kfka. A jestli to posouvat dál, tak to je samozřejmě jako na zvážení jako můj osmý názor, že už se to jako posouvalo a teďka, když to máme naplánovaný na tu grilovačku, tak by zase bylo fajn, abysme tam mohli mít už ty všechny kandidáty, co mají podporu a ne jako pak umožňovat to, že ještě jedině, kdo dostane jako třeba týden na to, to, co bych spíš jako řešil. A to je otázka, která, která se diskutovala i při posledních Petr márkách. V rámci krajských voleb, tak to jsou ty dodatečný nominace, když si někdo při volbě čtvrtého místa vzpomene, že by vlastně chtěl od šestýho nebo sedmého místa taky kandidoval, to bych asi klidně v rámci toho jednání jako umožnil jako nějaký dodatečný jako nominace jako takhle v průběhu, ale s tím, že už samozřejmě jako tam ta nevýhoda toho, že nemohl být jako zviditelňován v rámci třeba tý grilovačky a podobně.
PK: ano vyřešili jsme to v bodě KF - tak je to zbytečný bod. Termíny už byly posunuty a zůstanou.
JP: Já jsem původně chtěl reagovat na ty dodatečný nominace, když už jsi to nakousl, totiž mně se strašně líbil ten model, jak jsme volili teďko na evropských volbách, že vlastně, co se týče toho čela, tak jsme mělitu tu přípustnost hozený do jedný volby, do jednoho hlasování, tak a pak už se hlasovali jednotlivý pozice a my teda hlasujeme jednotlivý pozice, ale tu přípustnost máme přece udělanou debilně, že to hlasujeme na každou tu pozici, co kdybysme to jako udělali tak, že to okopírujeme z těch evropských voleb? Tím teda neumožníme ty dodatečný nominace, protože ta přípustnost musí být hlasovaná už teďko v tom prvním kole, ale ušetříme zhruba osm hlasování. To mi přijde jako docela chytrý.
Jak říkám, no, že konečně jako budeme hlasovat tu přípustnost tak, jak by se měla, že jo, zkuste si to promyslet, já bych to tam třeba jako i nahodil na, do toho jednání jako návrh postupu.
Následně ještě proběhla diskuze o procedůře hlasování primárních voleb s tím, že navrhovatelé využijí jednací vlákno na foru k tomu určené.
Bod: Pověření předsedání u volby PMS Třebíčsko
JB: my jsme včera měli místní fórum Třebíčska, kde Roman teda avizoval teda ten svůj záměr, protože už předneslo jako na fórum, že bude chtít rezignovat na post předsedy místního sdružení a tím, že jsme se jako domluvili, že bysme měli to předsednictvo převolit celé, tak i Tomáš vewerderka avizoval, že bude rezignovat, aby většina teda členů předsednictva, jako byla odstupivší a tím pádem mohlo dojít k té nové volbě do volby nového předsednictva místního sdružení už nechce Roman vůbec kandidovat a nabídl se, že by předsedal to samotné jednání volby předsednictva místního sdružení Třebíčsko. Takže tím pádem já jsem, přináším jako ten bod, že bysme dali usnesení, kde ke krajské fórum bratr na vědomí rezignace členů předsednictva místního sdružení Třebíčsko a zahajuje jednání o volbách nového předsednictva místního sdružení Třebíčsko a pověřuje Romana Paška jeho předsedáním.
Tak zeptám se, jestli k tomu chcete ještě něco doplnit, nebo se dozeptat.
Eventuálně, jestli můžu dát hlasovat takhle o tom návrhu. Usnesení.
Následně proběhla diskuze hlavně mezi JB a JP o způsobu ukončení funkce předsednictva a zahájení jednání.
Závěr byl, že ustupující PMS zahájí volbu a určí si předsedajícího ze svých zdrojů a že jednání bude online.
Bod 8: Koordinatorka - informace o činnosti a plnění úkolů
Barbora Pokorná: Já to vezmu takhle. Máme za září tři nový členy, respektive ten jeden je teďka v procesu, ale myslím si, že během zítřka už bude člen, takže jsou to tři noví lidi, v chobutnici, máme další tři zájemce, dva jsou o registrovaný příznivce a jeden je o členství, mám s nim domluvený schůzky, řešila jsem ty rezervace na billboardy, už nám chybí jenom ten plakátov, který je v Pelhřimově. Ten billboard, tam komunikace s nima vysoký, pomalejší, ale už čekáme jakoby na smlouvu, takže ty billboardy bysme měli mít všechny hotový.
A teďka jsem domlouvala školení na systémy s novejma členkama z Jihlavy a řešila jsem a kontroluju to doplnění pirátských profilů, jestli třeba ještě je tady někdo, kdo, kdo to neudělal, tak jenom poprosím, koukněte, jestli máte na profil a u pirátským všechny informace z aktualizovaný, protože to bude fajn, když to budeme mít do kampaně hotový.
A potom jsem se poptávala po tý zasedačce v Jihlavě, když bychom chtěli potom využívat na nějaký setkání, tak tam mám možnost jako zasedačky i myslím si, že za dobrý prachy nějakýho pronájmu prostoru, takže pokud budeme chtít nějaký setkání, tak není problém to tam domluvit. No, a to je takhle asi všechno za mě, tak se možná klidně ptejte, jestli něco chcete.
Jan Břížďala (Předsedající): Díky teda diskuzi. Jenom doplním, že ještě, jak jsme měli včera, a to místní sdružení, tak jsme tam přijímali i Petra Nováčka za člena, respektive předsednic předsednictví místního sdružení, takže hospodá pod MS v Třebíčsku.
Pavel se ptá jak to vypadá z prostorem v Jihlavě
Barbora Pokorná: Je to na terasách. Nevím, jestli víš, kde zhruba to je. Je to kousíček od centra a jeden známej tam má jakoby firmu, kde má prostě samotnou ze sedačku, kde je možný prostě to všechno, co potřebujeme a bylo by to normálně na fakturu, takže by se to tam prostě dalo domluvit. Je to zhruba pro 20–30 lidí, takže úplně i dál.
Bod: 9 Mediální manažer - informace o činnosti a plnění úkolů
Jakub byl nemocen s covidem.
Jeho práci přednesl Jan Břížďala.
Bod 10: Různé
Nikdo přihlášen
JB: Jednání ukončil