Povolební strategie

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Wir
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: IT
Dal poděkování: 7 poděkování
Dostal poděkování: 11 poděkování

Povolební strategie

Příspěvek od Wir »

Nelíbí se mi, že Piráti předem vylučují vládní spolupráci s hnutím ANO, SPD či KSČM. Tím vlastně říkají jdeme do opozice, protože vylučované strany dělají 115 mandátů z 200. Není správné vylučovat některé strany je kvůli nálepce extrémistická, populistická nebo komunistická. Mělo by jít vždy o vymezení programové.

Pokud vím, u minulých voleb v roce 2013 nic takového nebylo. To mi bylo mnohem sympatičtější. Vždy, když slyším nějakého politika se vyjádřit, že s tím nebo oním určitě ne, chce se mi onoho vylučovaného jen proto okamžitě volit (ale nakonec jsem se rozhodl dle programu, a ne dle této nesmyslné strategie). Piráti by neměli přebírat rétoriku klasických stran, že s některými nikdy. Nejsme přece jako oni, a toto by mělo být jednou z věcí, v čem se odlišovat od ČSSD, ODS, KDUČSL či TOP09.

Volím Piráty na základě programu od roku 2010. Dle této "konvenční" povolební strategie bych je ale rozhodně nevolil. Měla by se změnit.

Vím, že to bylo tématem nějakého vnitřního hlasování a Piráti se většinově rozhodli pro vyloučení oněch stran. Ale přesto, toto by přece mělo být jedním ze základních principů, o kterém se nehlasuje - podobně přece nebudeme hlasovat o cenzuře Internetu. Piráti mají hledat programové shody, a nikoho předem ideologicky nesmyslně nevylučovat.

Jsem pro to, aby Piráti tolerovali vládu ANO, a k této toleranci by se mohlo přidat SPD. Vždyť právě s nimi máme tolik společného ohledně obecného referenda a přímé demokracie. Nesmyslné ideologické vylučování skutečně nechápu a podle mě jde zcela proti obecným pirátským principům.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Wir za příspěvky (celkem 2):
LukyLuky, tomgras
Rostislav.Reha
Komunální zastupitel/ka
Profese: informatik
Dal poděkování: 2819 poděkování
Dostal poděkování: 3341 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Povolební strategie

Příspěvek od Rostislav.Reha »

CF si mysli neco jineho. Ta strategie byla odhlasovana uz pred volbama.

Neverim na mensi zlo. Je jen velke zlo a zlo, co zatim nemelo sanci vyrust.
exJunior clen KK.
Podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip
"I love democracy. I love the Republic." Senator Palpatine

Michal.Breskovec
Člen KS Moravskoslezský kraj
Dal poděkování: 98 poděkování
Dostal poděkování: 139 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal.Breskovec »

Piráti do svých řad, už od začátku, nikdy nepřijímali komunisty, spolupráce se stranou bojující proti liberální demokracii, nebo její jakákoliv podpora, je naprosto nemyslitelná.
Spolupráce s SPD, tedy stranou požadující vystoupení z EU, šířící nenávist a xenofogii atd. a za kterou zřejmě stojí ruské peníze (můj osobní názor) je nemyslitelné.
No a ANO v minulém volebním období způsobilo už dost škody, namátkou cenzura Internetu, EET a mnoho dalšího, nehledě na špinavé IT zakázky atd. a určitě v tom hodlají pokračovat + špína za nehty jejich čelních představitelů a předsedy - to je pro Piráty neprůchodné.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Breskovec za příspěvky (celkem 8):
Patrik.Jurenka, birtik, Ladislav.Kos, Petr.Vileta, wajrou, bape, TomasMikus, bejan
Michal Breškovec (mojeID vizitka)

Jsi správný Pirát? Pojď na Zulip.
Lukas.Hejduk
Příznivec Pirátů – Jihomoravský kraj
Profese: bookmaker, IT developer
Dal poděkování: 571 poděkování
Dostal poděkování: 2208 poděkování

Příspěvek od Lukas.Hejduk »

No a jiný voliči nám zase nadávaj, že jsme se proti ANO nevymezili dostatečně a že v několika málo bodech máme s Okamurou shodu (i když jemu o žádnou přímo demokracii ve skutečnosti nejde).
Proč se vyloučila spolupráce s těmi třemi stranami je poměrně podrobně popsáno v povolební strategii. Pokud vůbec vést nějakou zásadní diskusi o něčem, co schválilo celostátní forum PP-CZ, tak přece nejde o odmítnutí pro odmítnutí, ale protože ty zmíněné strany mají v programu buď explicitně a de facto omezení liberální demokracie. Pokud je pro PP-CZ liberální demokracie stěžejní priorita, tak o jaké programové shodě vůbec může být řeč?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Hejduk za příspěvky (celkem 6):
Pavel.Moravec, Vojtech.Pikal, Tom.Adamec, JakubPl, bejan, Alexandr.Mansurov

Machiavelli z Wishe <3

Člen pirátské strany (2016-2025)

Pirát od 2016 až navždy.

Wir

Příspěvek od Wir »

Podrobně popsáno? Tomuto prosím říkáte podrobný popis?
Naše podpora libovolné vlády je podmíněna tím, že do vlády nebudou nominováni lidé nekompetentní nebo s korupční historií. V žádném případě nepodpoříme vládu s účastí subjektů ohrožujících základy liberální demokracie nebo s historickým dědictvím likvidace demokracie v této zemi, tj. zejména s účastí KSČM, SPD nebo s převahou ANO.
Nic víc jsem nikde nenašel. KSČM ani SPD přece nebojují proti liberální demkoracii. Zeptejte se jich. To jsou nálepky. Piráti přece mívají také různé antisystémové nálepky. Nálepkovat strany extémismem a populismem je výsada tradičních stran. Myslel jsem, že Piráti se taky v něčem od těchto tradičních stran liší. Toto by mělo být jedno z témat. Nenálepkovat.

Souhlasím s Pirátským programem a taky jsem Piráty vždy volil. Ale toto nálepkování ala tradiční strany mi docela vadí. Jasně NE EET, NE vystoupení z NATO, NE xenofobii, absolutní souhlas. Ale hledat se mají především průniky, a ne rozdíly. A nenálepkovat. Vždy se má mluvit s těmi stranami, jak co myslí, ne je nálepkovat, jak to dělají už dlouhá léta tradiční strany. Před volbami v roce 2013 tohle nedemokratické vylučování nebylo. Co se změnilo?

Ano, pokládám vylučování některých stran z jednání o vládě za nedemokratické, a taky neliberální. Chcete-li konzervativní (dělají to tradiční strany). Od liberální, demokratické strany bych to neočekával.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Wir za příspěvek:
tomgras
LukyLuky
Profese: Technik
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 12 poděkování

Příspěvek od LukyLuky »

Souhlasím s uživatelem Wir ve většině námitek.

Také jsem dal svůj hlas Pirátům. Myslím ale, že povinností politiků (především demokratických stran) po volbách je domluvit se na budoucím směřování státu a ne bez jakékoli diskuze předem cokoli odmítat.
Před volbami se to dá, v rámci kampaně, pochopit, protože každá strana se snaží získat na svou stranu co nejvíce voličů (Piráti 546 393). Po volbách mají zvolené strany zodpovědnost nejen za své voliče, ale za více než 10 milionů lidí, což si většinou neuvědomují a trucují.
V povolební strategii jsem se dočetl:

"Naše podpora libovolné vlády je podmíněna tím, že do vlády nebudou nominováni lidé nekompetentní nebo s korupční historií. V žádném případě nepodpoříme vládu s účastí subjektů ohrožujících základy liberální demokracie nebo s historickým dědictvím likvidace demokracie v této zemi, tj. zejména s účastí KSČM, SPD nebo s převahou ANO."

O obvinění nebo stíhání tam nic není ...
Dále jsem se dočetl: "Během volební noci nebudeme uzavírat žádné dohody a vydávat žádná prohlášení o spolupráci."
Přitom v TV debatě po ukončení voleb to bylo porušeno a sděleno, s kým Piráti spolupracovat nebudou. Je jasný, že nějaké vyjáfření padnout muselo, moderátora v podstatě zajímá hlavně to.

Věřím, že si Piráti (když už ne jiné demokratické strany) uvědomí vážnost situace.

Co když se Babišovi nepodaří sestavit vládu? Dostane příležitost ODS, poté Piráti? Poté nové volby?
Michal.Breskovec
Člen KS Moravskoslezský kraj
Dal poděkování: 98 poděkování
Dostal poděkování: 139 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal.Breskovec »

Wire, to nemyslíš vážně, Komunisti jako demokratická strana? A těch 40 let před rokem 1989 tu nebylo? Těch politických vražd a aktuálně kreatury jako Semelová, mlátička Ondráček a další? S nikým z KSČM bych si ani ruku nepodal, styděl bych se pak za sebe do konce života.
A noční Okamůry také nechci mít, ta strana hraje na ty nejnižší pudy, šiří lži a nenávist a Tomio Okamura osobně je slizký a jde mu jen o moc a peníze a neštítí se spojit s kýmkoliv, aby toho dosáhl.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Breskovec za příspěvky (celkem 7):
Pavel.Moravec, Patrik.Jurenka, birtik, Ladislav.Kos, Jiri.Ulip, bape, bejan
Michal Breškovec (mojeID vizitka)

Jsi správný Pirát? Pojď na Zulip.
Ivo.Vlasaty
Místní předsednictvo
Dal poděkování: 2661 poděkování
Dostal poděkování: 1345 poděkování

Příspěvek od Ivo.Vlasaty »

Klidně se tu hádejte o komunistech, ale diskuse o povolební strategii už proběhla dávno a obsáhle.
celostatni-forum-f477/cf-23-2017-povole ... 37439.html
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivo.Vlasaty za příspěvky (celkem 7):
Michal.Breskovec, Rostislav.Reha, Josef.Spak, Vojtech.Pikal, Ida.Chuchlikova, Wir, Kychot

pápá strano

dosluhující člen strany, příznivec českobudějovického komunálního týmu

Wir

Příspěvek od Wir »

Každá strana zvolená do PS je z definice demokratická, respektující Ústavu a zákony ČR. Nedemokratické strany může zakázat soud.

Vylučování z vyjednávání jakékoliv zvolené strany je nedemokratické, a zvlášť nehodné strany, která se označuje jako liberální. Je to pohrdání těmi občany, kteří tyto strany volili. Nezlobte se na mě, ale liberální strana by měla jednat se všemi, bez ohledu na nálepky od ODS.

Chápu personální požadavky, vymezení se vůči jednotlivcům ohledně korupce, a s tím souhlasím - ale právě komunisti těch kauz mají asi nejmíň. S čím zásadně nesouhlasím, je nedemokratické nálepkování celých stran.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Wir za příspěvek:
tomgras
Rostislav.Reha
Komunální zastupitel/ka
Profese: informatik
Dal poděkování: 2819 poděkování
Dostal poděkování: 3341 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rostislav.Reha »

Wir: Ted to proste neni na poradu dne - my jsme sli do voleb s touhle strategii a zradili bychom volice, kdybychom to vzali zpet.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Rostislav.Reha za příspěvky (celkem 9):
Pavel.Moravec, Martin.Polak, Patrik.Jurenka, birtik, Jiri.Ulip, Petr.Vileta, Ida.Chuchlikova, wajrou, bape

Neverim na mensi zlo. Je jen velke zlo a zlo, co zatim nemelo sanci vyrust.
exJunior clen KK.
Podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip
"I love democracy. I love the Republic." Senator Palpatine

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“