prosím o uklidnění emocí a o pozornost na skutečné rozhodnutí ze zasedání RP ze včerejška.
cituji včerejší zasedání RP:
Včerejší rozhodnutí o odložení tohoto kroku v sobě obsahuje několik postřehů resp. podmínek.6. Podpora lokálních Pirátských center
úkol v redmine: https://redmine.pirati.cz/issues/5582
Highlity:
Jakub Michálek: spíše ne.
Martin Jíránek: spíše ne.
Vojta Pikal: Dotujeme Prahu, protože je to zároveň naše sídlo. Lze zvážit nějakou metodiku, na jejímž základě by se všechny kraje dotovaly nastejno.
Ivan Bartoš: Také jsem spíš proti.
Martin Šmída: Nezdá se mi to dostatečně využité a nájem je nevratný výdaj.
Návrh: Republikové předsednictvo doporučuje financovat provoz pirátských center z krajského rozpočtu, z crowdfundingové kampaně, případně oslovit uvolněného zastupitele s žádostí o dar. Na financování lokálních aktivit není určen centrální, nýbrž krajský rozpočet. Republikové předsednictvo znovu projedná tuto věc po schválení výsledků hospodaření 2016. Republikové předsednictvo odmítá dotovat krajská centra jednotlivě, protože rozpočet je už velmi napjatý - z centrálního rozpočtu by měly být primárně hrazeny centrální aktivity.
Nikdo nezpochybňuje pozitivní vliv existence Pirátského centra v libovolném kraji.
Zde však narážíme na to, že stejně tak by mohl zažádat kterýkoliv kraj a byl by ve stejném právu.
Role potřebných hlasů ve volbách, kterou jsem dnes řešil telefonicky a přes chat s Tomášem Koláčným, jako argument podílení se na nájmu, přece tak trochu platí všude. Pokud dá výrazně málo jakýkoliv kraj (a na Vysočině máme startovní blok 1,7 procenta dle krajských voleb).
Chápu, že v Brně hoří nějaký termín pro platbu. Dokážu si představit, že můžeme jít cestou nějaké zápůjčky, ale řešení musí být konzistentní do budoucna a reusable.
Jinak Punkie Šmída hovořil o nenávratnosti nájmu jako takového. Co to znamená? Že, ať už by byl centrum využito jakkoliv, nájem zaplacen bude (hyperbola) .
V jednání i hlasovaném závěru hovořilo o užitnost. Zde je prostě rozdíl setkávat se denně a pracovat nebo mít klubovnu pod hospodou, kam ti nikdo neleze a kde prostě furt někdo zevlí. Je podle vašeho svědomí centrum spíše skutečný worskpace nebo občas tak trochu „klubovna“? Nemyslím zle, ale je důležité, pokud b) udělat z toho a)
Reálná prokazatelná užitnost, nikoliv motivační, by měla být součástí žádosti. Toto by mělo být podmínkou „centrální“ (jednáme o rezervě RP, nikoliv o centrálním rozpočtu) dotace.
Prosím o vyjádření vedení kraje. V kterých částech je rozhodnutí problematické či návrh, jak by se mělo přistupovat koncepčně tak, aby byla uspokojena případná další centra.
Ráno jsem o věci mluvil s Ivo Vašíčkem. Setkám se s ním i odpoledne.