začínám se zajímat o to, koho budu volit, tak si čtu program a mám k němu dotazy (snad je toto dobré místo je položit; zatím mám jen jeden, ale možná jich bude více).
Zde https://www.pirati.cz/program/dvanactero bod 8. říká
Podle toho, co vím o systému distribuce léčiv, je umělá monopolizace (neschvalování léků na stejném principu po nějakou dobu) alespoň částečnou kompenzací pro farmaceutické společnosti za náklady na vývoj léčiv.Výzkum a zdraví místo monopolu na léky
Patenty a další omezení na léčiva zavádějí umělé monopoly a zdražují léky, aniž by podněcovaly inovace. Podporujeme výzkum nových léčiv pro všechny, ale trváme i na možnosti tradiční léčby bylinami. Místo farmaceutického monopolu navrhujeme svobodný výběr léčebné metody a větší podporu výzkumu.
Vyvinout lék, který projde všemi klinickými testy stojí řádově miliardy USD (odhady se různí, viděl jsem od 1 do 5 mld). Pokud je ovšem již daná látka ozkoušená, kdokoliv, kdo chce vyrábět lék se stejnou účinnou látkou, má daleko nižší náklady. Kdyby se tedy neomezeně schvalovaly léky se stejnými účinnými látkami, nebyla by motivace nové léky vyvíjet. Demonopolizace by tedy v tomto odvětví byla podle mého názoru kontraproduktivní pro výzkum nových léčiv, a tedy si tento bod protiřečí.
Mohli byste mi tedy ten bod prosím nějak rozvést či obhájit, případně mě odkázat někam, kde je tato problematika rozvedena?