DiEM25 - Řím 23.3.

Zahraniční odbor komunikuje s dalšími členy mezinárodního Pirátského hnutí, zejména přináší v zahraničí osvědčené nápady do strany, vypracovává společný postup při projednávání mezinárodních problémů.

Moderátor: Zahraniční

Mikulas.Peksa
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: fyzik v IT
Dal poděkování: 2740 poděkování
Dostal poděkování: 4633 poděkování

DiEM25 - Řím 23.3.

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Přišla mi pozvánka na sjezd iniciativy DiEM25. Z mého pohledu je to na nešikovném místě a ve špatný čas, ale na to se neumírá. Tak co, jel by někdo?
DiEM25 Assembly: Transparency in Europe Now!

Dear Member,

As Europeans, we are too often forced to choose between two dreadful options: retreat into the cocoon of our nation-states, or surrender to the Brussels democracy-free zone.

But we know an alternative exists, and you have joined DiEM25 to participate to its simple yet radical objective: to democratise Europe by 2025 at the latest.

It is now time for our first pan-European Campaign TRANSPARENCY IN EUROPE NOW!, which will aim at demanding that all EU-level decision-making be exposed to European citizens’ gaze. We shall demand that meetings of the European Council, ECOFIN, Eurogroup, FTT, ESM etc. become accessible to Europeans. Additionally, we plan to expose the opacity of decision-making processes that have a capacity to ban democracy for a very, very long time (e.g. the current TTiP negotiations).

We cordially invite you to the DiEM25 Assembly: Transparency in Europe Now! which will take place in Rome – 23 March 2016.

This event is organised together with European Alternatives, Piroetta and Talk Real and will mark the launch of this campaign and simultaneously launch the DiEM25 movement in Italy. Here’s how you can take part:
Attend in person. Tickets are limited, so reserve yours and come to Rome on March 23rd (Piazza Manfredo Fanti, 47) to contribute with your voice to this crucial conversation. For those who are already asking: there will be a possibility of volunteering at the event, but please give us the time to work through our current backlog of volunteer emails first...
Watch the livestream - we will send out the link in time.
Participate in the online discussions - while the forum at diem25.org is not ready yet (apologies…), members like you have created many places of discussion on Facebook, Reddit, Consider.it and blogs.
Share the news about the event and prepare blog posts, videos, viral images and the like on the topic of transparency and democratic accountability, which we can distribute from March 23rd onwards. Let us make it impossible to ignore us!
Support the event by making a donation: donations will be used to cover the cost of the event, including live streaming and simultaneous translations in order to open the conversation to the widest possible audience. If costs are covered, anything extra will be invested in DiEM25’s next events.

For any additional information, check out the “Democracy in Europe” event website or email us at democracy.europe@gmail.com

We warmly thank you for your support, everyone can help!

We look forward to seeing you in Rome.

Carpe DiEM25!
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvky (celkem 5):
Dalibor.Zahora, Jan.Lipavsky, Frantisek.Kopriva, Dominika.Michailidu, Frantisek.Navrkal
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Jan.Lipavsky
Profese: Analytik
Dal poděkování: 527 poděkování
Dostal poděkování: 1040 poděkování

Re: DiEM25 - Řím 23.3.

Příspěvek od Jan.Lipavsky »

Ahoj,

1)
já bohužel nemůžu. Najde se někdo další? Uděláme z toho oficiální cestu s příspěvkem rozpočtu ZO (či jiné rozpočtové kapitoly), aby to bylo oficiálně za PPCZ?

2)
Na první pohled vidím, že jako piráti máme s diem25 společnou tu část ohledně transparentnosti.

U dalších bodů, což jsou veřejný dluh, bankovnictví, nedostatečné investice, migrace rostoucí chudoba si už tak jistý nejsem. Jde mne hlavně o to, že diem25 ve své deklaraci neříká, jak tyto problémy řešit, ale pouze to, že se to musí řešit na úrovni EU a demokraticky. To mě zatím přijde dost málo.

Každopádně by bylo hodně fajn vyslat do ŘÍma zástupce na osobní jednání, aby získal kontakty, zákulisní informace a případně domluvil nějakou budoucí spolupráci.

3)
Vydali českou verzi manifestu:
http://diem25.org/wp-content/uploads/20 ... h_long.pdf

Honza
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Lipavsky za příspěvky (celkem 6):
Ondrej.Profant, Alexandr.Mansurov, Frantisek.Navrkal, Dominika.Michailidu, Mikulas.Peksa, Dalibor.Zahora
Frantisek.Navrkal
Profese: datový inženýr
Dal poděkování: 2289 poděkování
Dostal poděkování: 1250 poděkování

Příspěvek od Frantisek.Navrkal »

Já tady vidím problém, že náš zástupce by tam nebyl nic víc než jeden z řadových členů hnutí. Nicméně i tak by to teoreticky mohlo mít smysl. Mohli bychom aspoň zkusit tam ovšem domluvit, že by tam někdo jel jako oficiální zástupce a byl by tam u organizátorů aspoň trochu za VIP.

Kdybyste tam chtěli dalšího člověka, tak bych si udělal asi čas.

Flamewar does not determine who is right - only who is left.
Moje (bývalé) poslancování: poslanecký report, stránka na Facebooku, Twitter profil, podcast Na vrkanou

Jan.Lipavsky
Profese: Analytik
Dal poděkování: 527 poděkování
Dostal poděkování: 1040 poděkování

Příspěvek od Jan.Lipavsky »

Tak jako s červeným kobercem na letišti nás tam asi vítat nebudou.

Ale já v tom problém nevidím. Mise dané osoby je kontakty navázat, mapovat terén, zjišťovat...
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Lipavsky za příspěvek:
Dalibor.Zahora
Frantisek.Navrkal

Jan.Lipavsky píše:Tak jako s červeným kobercem na letišti nás tam asi vítat nebudou.

Ale já v tom problém nevidím. Mise dané osoby je kontakty navázat, mapovat terén, zjišťovat...
Jako jo, ale za pokus to stojí, ne?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Frantisek.Navrkal za příspěvky (celkem 2):
Jan.Lipavsky, Mikulas.Peksa

Moje (bývalé) poslancování: poslanecký report, stránka na Facebooku, Twitter profil, podcast Na vrkanou

Mikulas.Peksa

Frantisek.Navrkal píše:
Jan.Lipavsky píše:Tak jako s červeným kobercem na letišti nás tam asi vítat nebudou.

Jako jo, ale za pokus to stojí, ne?
No, ono hlavně - pokud s tou iniciativou chceme spolupracovat (co na to říká RV?), tak by stálo za to, mluvit přímo s jejím vedením a nespoléhat se na lidi, kteří jí tady v Česku zastupujou.

Otázka tedy leží, komu by se případně chtělo jet?

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Frantisek.Navrkal

Já bych právě jednání RV o DiEM klidně naopak odročil až potom, co bychom obdrželi informace z první ruky od naší případné výpravy. Přinejhorším tak budeme mít jasno, proč celou iniciativu zavrhnout. Bylo by trochu pitomý, když by RV schválilo manifest a pak jsme se museli distancovat od hnutí jako takového (byť si to, přísně vzato, v podstatě vzájemně neodporuje, tak by to asi na veřejnost vyvolalo případně zmatek).

No jinak bych se nabízel, ale pouze jako případná součást vícečlenné výpravy, což by asi byly zbytečné náklady navíc, takže asi nic. :D

Mikulas.Peksa

Frantisek.Navrkal píše:Já bych právě jednání RV o DiEM klidně naopak odročil až potom, co bychom obdrželi informace z první ruky od naší případné výpravy. Přinejhorším tak budeme mít jasno, proč celou iniciativu zavrhnout. Bylo by trochu pitomý, když by RV schválilo manifest a pak jsme se museli distancovat od hnutí jako takového (byť si to, přísně vzato, v podstatě vzájemně neodporuje, tak by to asi na veřejnost vyvolalo případně zmatek).

No jinak bych se nabízel, ale pouze jako případná součást vícečlenné výpravy, což by asi byly zbytečné náklady navíc, takže asi nic. :D
Mě zrovna napadla myšlenka, že by si tam RV mohlo poslat zpravodaje/pozorovatele. Obávám se, že ta vícečlenná výprava bude maso, autem je to podle google 13 hodin, takže skoro bych byl pro letenku jednoho individuálního a kompententního zpravodajce. To se nejspíš vyšplhá do kategorie nad 5000 a bude to muset být schváleno RP, takže by to mělo mít demokratickou legitimitu....

Je tu někdo, kdo by chtěl a mohl jet? Znamenalo by to napsat nadprůměrně kvalitní report a převzít na sebe zodpovědnost do budoucna za styčné důstojničení s DiEM.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvky (celkem 3):
Frantisek.Navrkal, Frantisek.Kopriva, Dalibor.Zahora

Petr.Bajgar
Profese: ,
Dal poděkování: 2327 poděkování
Dostal poděkování: 1270 poděkování

Příspěvek od Petr.Bajgar »

Mikulas.Peksa píše: Mě zrovna napadla myšlenka, že by si tam RV mohlo poslat zpravodaje/pozorovatele. Obávám se, že ta vícečlenná výprava bude maso, autem je to podle google 13 hodin, takže skoro bych byl pro letenku jednoho individuálního a kompententního zpravodajce. To se nejspíš vyšplhá do kategorie nad 5000 a bude to muset být schváleno RP, takže by to mělo mít demokratickou legitimitu....
Je tu někdo, kdo by chtěl a mohl jet? Znamenalo by to napsat nadprůměrně kvalitní report a převzít na sebe zodpovědnost do budoucna za styčné důstojničení s DiEM.
Dovoluji si doporučit a vyslat Markétu Gregorovou jako naši vyslankyni a v ZO problematice zkušenou osobu, která tam nepojede jen na výlet, nebo statovat, ale bude schopná tuto cestu maximálně při jejich případných jednáních vytěžit.
Markéta už by podle mých informací už měla mít hotovou školu a tak by se snad mohla aspoň v nějaké míře zapojit do činnosti ZO.
Pošlu jí odkaz na toto vlákno přes FB.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Bajgar za příspěvky (celkem 2):
Mikulas.Peksa, Frantisek.Navrkal
Marketa.Gregorova
Republikový výbor
Profese: europoslankyňa
Dal poděkování: 485 poděkování
Dostal poděkování: 2211 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marketa.Gregorova »

Díky Petře za info a důvěru. .)

Já bych si teoreticky dovolenou na 23. vzít mohla a našla jsem časově poměrně přívětivý let tam a zpět za necelých 4300,- s přespáním z úterka na onu středu - ale jen pokud mě (někoho) tam strana/ZO/RV chce.

Protože: po přečtení jejich manifestu musím narovinu konstatovat, že se mi to moc nezamlouvá. Nechutně bulvární styl (demokracie je noční můrou oligarchů utiskujících masy... uh), zjevné lži ("mocná Euroskupina, která nemá oporu v žádném zákoně nebo smlouvě" - nope); k tomu jsem prostě ostražitá.

Co se pak týče jejich horizontu,
a) bod o transparentnosti je super,
b) ale u bodu "do 12 měsíců" nechápu, co jim vadí, protože stávající instituce se do zmíněných témat zapojují (vždyť každou chvíli někdo pindá, jak nám Německo v převlečení za Brusel diktuje, co s migranty třeba) a to, že to komplet nepřevzali, je vzhledem k subsidiaritě dobře + to v životě neprojde přes větší (upřímně, ani menší) členské státy.
c) To samé Ústavodárné shromáždění - to už prakticky eixtuje v podobě Evropského parlamentu, jak ho chápu já (plus jejich návrh ještě extrémněji dává moc do rukou EP, což je v teorii moc hezká myšlenka, ale v tuhle chvíli, kdy si lidi z voleb do EP dělají mini-evaluace o spokojenosti s národní vládou se mi fakt nelíbí seskupení moci do jedné organizace a jsem spokojená s tím, že se o moc dělí organizace tři),

takže jako jedinou poitnu bych viděla tu demokratizaci skrz zveřejňování záznamů z jednání atp., tedy bod transparence.

Suma sumárum: Jestli se chce straně za takovouhle zvláštní konferenci dávat cca 6K, tak tam klidně pojedu, nemůže-li nikdo jiný, ale jsem skeptická a osobně takový výdaj nedoporučuji. Jestli mají být live záznamy, pustila bych si ty, protože si upřímně nemyslím, že tam získám nějaké kvalitní kontakty, což je ten vytoužený efekt. .)
Ale pokud se vám iniciativa líbí tak nějak všeobecně, můžu jim tam zajet radit. ;D
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marketa.Gregorova za příspěvky (celkem 6):
Frantisek.Navrkal, Alexandr.Mansurov, Ondrej.Profant, Mikulas.Peksa, Frantisek.Kopriva, Vojtech.Pikal
Odpovědět

Zpět na „Zahraniční odbor“