Rozšíření pr. bodu Rovnoprávnost o uprchlickou problematiku

Fórum pro diskusi a připomínkování připravovaných předpisů a jiných legislativních návrhů.

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Fórum slouží pro diskuzi, připomínkování a přípravu předpisů vnějšího světa(zákonů, vyhlášek, evropské legislativy, mezinárodních smluv) - vnitrostranické předpisy diskutujeme zde
  • Do fóra vkládejte návrhy předpisů označené jejich názvem případně návrhy na změnu předpisů.
  • Do prvního příspěvku v tématu vložte odkaz na plný text návrhu.
[iwiki]/zakony/start[/iwiki]
Michal.Gill
Profese: Copywriter, volejbalový rozhodčí
Dal poděkování: 1188 poděkování
Dostal poděkování: 1693 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Rozšíření pr. bodu Rovnoprávnost o uprchlickou problematiku

Příspěvek od Michal.Gill »

Zatím jsem nezformuloval žádné úvodní znění, ale rád bych využil tohoto prostoru jako platformy nejen pro členy pracovní skupiny "Rovnoprávnost" k formulaci rozšířeného znění programového bodu Rovnoprávnost, pod který bych nově rád zahrnul agendu okolo současné uprchlické krize, jelikož se bezpochyby bude jednat o dlouhodobý trend, který by měl být v našem programu obsažen, momentálně ale do agendy žádného z garantů nespadá.

Primárně bych rád vyšel ze stanoviska, které bylo v říjnu schváleno RV (zde), a pohyboval se výhradně v jeho intencích (tj. nejít nad jeho rámec), což by snad mělo vzniklému textu zajistit podporu mezi aktuálními členy RV.

Aktuální znění programového bodu:

Kód: Vybrat vše

Rovnost před zákonem a právo na sebeurčení jsou základem moderní svobodné společnosti. Kromě aktivního boje proti diskriminaci prosazujeme rovný přístup k veřejným službám, rovnoprávnost různých forem životních partnerství a rovnoprávnost rodičů ve výchově dítěte.

Diskriminace staví mezi lidmi umělé hranice, a proto ji odmítáme:

- Rasová diskriminace. Boj za právní rovnost mezi lidmi bez ohledu na barvu pleti a další fyzické znaky byl již vybojován v minulém století. Odmítáme rasismus a chceme reálně řešit problémy, které k rasistickým náladám vedou, včetně jejich příčin.

- Věková diskriminace. Odmítáme záměrné rozdělování společnosti podle věku. Podporujeme vzdělávání seniorů v oblasti technologií a změny v systému vzdělávání, které otevřou přístup ke vzdělání i starším lidem.

- Náboženská diskriminace. Prosazujeme nezávislost státu na náboženství a podporujeme odluku církve od státu. Na veřejných školách má mít výuka jednotlivých vyznání stejné postavení jako další výběrové předměty.

- Sexuální diskriminace. Piráti se zasazují za svobodné sebeurčení pohlavní a sexuální identity. Zrušíme povinnost uvádět pohlaví v úředních dokumentech, kde to není pro vyřízení věci podstatné. Zasazujeme se o mezinárodní dekriminalizaci homosexuality.

- Diskriminace migrantů. Pirátská strana si uvědomuje problémy pracujících imigrantů a migrujících pracovníků. Zasadíme se o to, aby na migrantech nevydělával organizovaný zločin, aby měli možnost získat vzdělání a najít společenské uplatnění.

Pro zajištění rovnoprávnosti je potřeba dlouhodobé řešení, nikoliv nařízení a kvóty. Klíčové jsou zejména kvalitní a všeobecně dostupné veřejné služby, které vytvářejí dobré prostředí pro založení rodiny a výchovu dětí pro všechny bez rozdílu (dostupnosti vzdělání, podpora jeslí a školek, volnočasové aktivity atp.).

Všeobecná a rovná dostupnost veřejných služeb pro rodinu a vzdělání brání propadu sociálně slabých do vyloučení ze společnosti a přenosu vyloučení na další generace. Dostupnost veřejných služeb ale podpoří i zakládání rodin lidmi, kteří nejsou ohroženy sociálním vyloučením. Podpora zakládání rodin rovněž povede k posílení demografické struktury celé společnosti.

Není úkolem státu předepsat, jak konkrétně by rodina měla fungovat. Stát lidem nesmí určovat formy soužití. Je důležité podporovat lidská soužití, ve kterých lidé, bez ohledu na jejich počet a pohlaví, přebírají odpovědnost jeden za druhého, za děti, staré lidi nebo ty slabší. I bez dětí jsou soužití principiálně vítána.

Respektujeme přirozené právo dítěte na rodičovskou výchovu, i když se rodiče rozhodli žít odděleně. Pokud se rodiče na péči o dítě nedohodnou, budeme prosazovat rovnocennou možnost obou rodičů se na výchově svého dítěte podílet, kdykoliv to připadá v úvahu.

Ing. Michal Gill • RegP • asistent radních Prahy 3 • mobil: +420 603 590 571 • pevná linka: +420 222 116 782 • michalgill@centrum.czgill.michal@praha3.cz

Jan.Lipavsky
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Analytik
Dal poděkování: 533 poděkování
Dostal poděkování: 1043 poděkování

Re: Rozšíření pr. bodu Rovnoprávnost o uprchlickou problemat

Příspěvek od Jan.Lipavsky »

Ahoj,
1)
podle mne je vhodné, aby se budoucí formulace odkázala na existující dokumenty, které jsou podstatné pro azyl a migraci.
Ústava - LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD
http://www.psp.cz/docs/laws/listina.html
Článek 1
Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné.
2)
Ženevské úmluvy
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDene ... C3%BAmluvy

3)
Dále by se mělo důsledně rozlišit mezi žadateli o azyl, kteří mají speciální právní postavení (viz. Ženevské úmluvy) a ostatními migranty (ekonomičtí, procházejícími do Německa a pos.).
Toto se ve většině diskusí míchá dohromady.

4)
Za sebe navrhuji následující body:
  • - Humanitární pomoc lidem, kteří jsou nyní Balkáně (winter is coming) a v uprchlických táborech okolo Sýrie a v samotné Sýrii.
    - Důsledně hlídat podmínky, ve kterých jsou zadržování cizinci bez legálního pobytu na území ČR (nežádající o azyl). To jsou ty zařízení "Zařízení pro zajištění cizinců a azylová zařízení".
    - Strategie řízené imigrace a příjímání cizinců do ČR. Jejich integrace, možnost studovat na VŠ, a pod. Vízová politika vůči zdrojovým státům, Bělorusko, Ukrajina pod..
    - Ochrana vnějších hranic Schengenu. A to především Řecka a Itálie. Dlouhodobě není udritelné, aby do Evropy proudilo nekontrolovatelné množství lidí.
    - Dát migrantům legální alternativu. Tj. otevřít funkční kanály, jak mohou lidé z Afriky/Asie získat pracovní povolení ve státech EU.
    - V případech uprchlíku ze Sýrie je možné nabídnout nějakou formu přechodné ochrany/ubytování - prostě se o ty lidi postarat, ale není důvod, aby museli absolvovat nebezpečnou a drahou cestu přes celý Balkán do Německa.
    - Kultivovat české burany.
5)
Tento slovníček je velmi užitečný pro nepopletení některých pojmů: http://demagogcz.blog.ihned.cz/c1-64582 ... ace#Geneva
Michal.Gill
Kontaktovat uživatele:

Perfektní začátek. I když je otázka, do jak velkých detailů budeme zabíhat. Mělo by to trochu zapadnout do toho stávajícího programového bodu a nebýt to výrazně delší, než každý jeden z nich. K tomu určitě dobře poslouží např. ty odkazy na Ženevu apod.

Podle mě není nezbytně nutné zabíhat do podrobností, hlavně bych to chtěl vymezit tak, aby uprchlíci pod Rovnoprávnost vůbec spadali (resp. aby spadali alespoň někam). Každopádně díky za perfektní start.

Ing. Michal Gill • RegP • asistent radních Prahy 3 • mobil: +420 603 590 571 • pevná linka: +420 222 116 782 • michalgill@centrum.czgill.michal@praha3.cz

Alexandr.Mansurov
Člen KS Praha
Profese: programátor
Dal poděkování: 1513 poděkování
Dostal poděkování: 685 poděkování

Příspěvek od Alexandr.Mansurov »

Ted tam mame:
Diskriminace migrantů. Pirátská strana si uvědomuje problémy pracujících imigrantů a migrujících pracovníků. Zasadíme se o to, aby na migrantech nevydělával organizovaný zločin, aby měli možnost získat vzdělání a najít společenské uplatnění.
Pridal bych za to vetu ohledne valecnych uprchliku a pridal do souvisejicich dokumentu odkaz na stanovisko.
Robert.Magni
Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
Profese: vrátný
Dal poděkování: 12557 poděkování
Dostal poděkování: 2835 poděkování

Příspěvek od Robert.Magni »

Michal.Gill píše:Perfektní začátek. I když je otázka, do jak velkých detailů budeme zabíhat. Mělo by to trochu zapadnout do toho stávajícího programového bodu a nebýt to výrazně delší, než každý jeden z nich. K tomu určitě dobře poslouží např. ty odkazy na Ženevu apod.

Podle mě není nezbytně nutné zabíhat do podrobností, hlavně bych to chtěl vymezit tak, aby uprchlíci pod Rovnoprávnost vůbec spadali (resp. aby spadali alespoň někam). Každopádně díky za perfektní start.
Pokud dobře čtu,tak tam migranty dávno máme :
- Diskriminace migrantů. Pirátská strana si uvědomuje problémy pracujících imigrantů a migrujících pracovníků. Zasadíme se o to, aby na migrantech nevydělával organizovaný zločin, aby měli možnost získat vzdělání a najít společenské uplatnění.
Víc bych s tím nedělal.

Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Michal.Gill
Kontaktovat uživatele:

Poku já dobře čtu, tak tam dávno máme migranty, kteří už tu jsou, jsou zprocesovaní, jsou tu od počátku vesměs legálně a věnujeme se výhradně jejich diskriminaci na pracovním trhu, protože to je to, co dříve lidi trápilo okolo jejich situace.

Co já chci, je, dát tam něco o ochraně VÁLEČNÝCH imigrantů/azylantů a prosazování evropského řešení, a ano, jak píše Alex, třeba s odkazem na Stanovisko.

Můj cíl je jednoduchý - až mě bude chtít pí. Skořepová odvolat, že "tlačím nějakou agendu", bylo by fajn, kdyby to aspoň byla pravda. Když se to tam takhle přidá, bude mě to motivovat, abych to opravdu dělal i jako garant, nejen jako člen RV, protože budu vědět, že to v mé gesci je.

Vaclav.Fortik
Profese: manager
Dal poděkování: 985 poděkování
Dostal poděkování: 763 poděkování

Příspěvek od Vaclav.Fortik »

Zatím vše OK, není tam nic hloupého nebo nelogického - budu bedlivě sledovat :) - pokud to bude v podobném duchu pokračovat vidím na konci celkem slušný bod programu odlišující nás od stran demagogických (populistických) i mentálně retardovaných (TOP, Zelení).
Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 264 poděkování
Dostal poděkování: 1400 poděkování

Příspěvek od Ondra.kl »

Vaclav.Fortik píše:Zatím vše OK, není tam nic hloupého nebo nelogického - budu bedlivě sledovat :)
Jako tebou jasně identifikovaný sluníčkář tě zkusím varovat - stává se z tebe sluníčkář ;)
Vaclav.Fortik
Profese: manager
Dal poděkování: 985 poděkování
Dostal poděkování: 763 poděkování

Příspěvek od Vaclav.Fortik »

Na sluníčkářích mi vadí hloupost, neproveditelnost jejich fanatických názorů, idealismus, kdy ideje jsou v rozporu s realitou ...
Obvykle mi nevadí směr úvah o světě - dokonce bych řekl, že cíl (jak svět má vypadat) mám já i sluníčkář stejný, jen jsem přesvědčen (na základě vzdělání, životních zkušeností ...), že cesta, kterou volí sluníčkář nejen, že k cíli nevede, ale dokonce nahrává "temné straně síly" - proto do toho tak šiju...
A v připravovaném textu není zatím problém :).
Lukas.Novy
Profese: auditor kyber. bezpečnosti, muž z Brna
Dal poděkování: 2496 poděkování
Dostal poděkování: 3199 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas.Novy »

Vaclav.Fortik píše:Na sluníčkářích mi vadí hloupost, neproveditelnost jejich fanatických názorů, idealismus, kdy ideje jsou v rozporu s realitou ...
Obvykle mi nevadí směr úvah o světě - dokonce bych řekl, že cíl (jak svět má vypadat) mám já i sluníčkář stejný, jen jsem přesvědčen (na základě vzdělání, životních zkušeností ...), že cesta, kterou volí sluníčkář nejen, že k cíli nevede, ale dokonce nahrává "temné straně síly" - proto do toho tak šiju...
A v připravovaném textu není zatím problém :).
Sedi jak prdel na hrnec i na xenofoby.

Máte pocit, že Vás KK nebo jiný funkcionář šikanuje, pomlouvá či zesměšňuje? Nejsem právník, ale zastoupím Vás v jednání s přezkumnými orgány. Pište nestranickému ombudsmanovi na ombudsman@krtek.net
Tel: 777-5-KRTEK

Odpovědět

Zpět na „Připravované předpisy“