Tance pro děti a poplatky OSA

Pirátská strana podporuje liberální autorské právo a odstranění výsadního postavení OSA.

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Pravidla fóra
  • V tomto fóru odpovídají členové a příznivci Pirátů na vaše dotazy k platnému autorskému zákonu a také k naší politice v oblasti kopírování.

• Před položením dotazu zkuste najít odpověď v seznamu Často kladených otázek

Návštěvník
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Tance pro děti a poplatky OSA

Příspěvek od Návštěvník »

Dobrý den,
mám dotaz ohledně likvidačních poplatků OSA. Založili jsme taneční studio pro děti. Sice nejsme občanské sdružení ani nezisková organizace(nebo něco podobného), ale rozhodně nepracujeme pro zisk. Jde vyloženě o to, aby děti neseděly u PC nebo televize, ale aktivně se hýbaly. Vybrané peníze slouží na zaplacení pronajatých prostor a zaplacení trenéra. Podotýkám, že samozřejmě tancujeme na hudbu, bez ní by to asi nešlo :-) a dokonce pro závodní družstva hudbu mixujeme.
Zajímala jsem se o poplatky OSA a ztuhnul mi úsměv na rtech. Chtějí 150 Kč za každou hodinu. Př 16 hodinách týdně jsme na 9 600 Kč MĚSÍČNĚ!!!!!!
I kdyby daly 50% slevu, jsme na 4 800,- měsíčně. Rodiče platí 310 Kč za rok. Kdybych to rozpočítala na děti, tak musíme zvýšit cenu minimálně o 1 800 Kč za rok a to při počtu deseti dětí na hodině. Když jich budu brát například 7, tak jsme už na neskutečných 2 750 Kč za rok. Pro ujasnění v těchto výpočtech nezohledňuji možnou 50% slevu. Pokud máme zaplatit tyto absurdní poplatky, tak nemusíme žádné studio provozovat. Už takhle mám docela strach, kdy se objeví ve dveřích.

Moje dotazy tedy zní:
1. co se bude dít, když se v těch dveřích jednou objeví a zjistí, že nemáme smlouvu?
2. jde to oficiálně provozovat bez smlouvy s OSA?
3. nevíte, zda OSA nějakým způsobem zohledňuje neziskovou práci s dětmi? (mám strach, že když je nakontaktujeme jen tak pro informaci, už se jich nezbavíme. Zatím nechceme píchat do vosího hnízda.
Pokud by nás opravdu čekaly takovéto poplatky, hodně si rozmyslíme, zda příští sezonu budeme něco takového provozovat. Bohužel jen ke škodě dětí, které to milují. Místo aby se takovéto činnosti podporovaly, tak se nahází klacky pod nohy. Už jsme zažili jednu podpásovku od změny pedagogického zákona, kdy mohou s dětmi i ve volném čase pracovat jen pedagogičtí pracovníci. Našim dřívějším zřizovatelem byla instituce, která spadala pod tento zákon a trenér nebyl pedagog. Už mě v tomto státě opravdu nebaví něco provozovat :-( Občas se mi bohužel z našeho státu dělá špatně.

Děkuji za odpovědi
Marek.Necada
Člen KS Praha
Profese: silozpytec
Dal poděkování: 3217 poděkování
Dostal poděkování: 2479 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tance pro děti a poplatky OSA

Příspěvek od Marek.Necada »

Střílím od boku: hlavní otázkou asi bude, zda se to dá posuzovat jako veřejná produkce, resp. jak si pojistit, aby to veřejná produkce nebyla. Pokud to veřejná produkce je, jediný způsob, jak se vyhnout OSA, je hrát svobodnou hudbu nebo si jinak pořídit licenci přímo od jejích autorů.

Ministerio de Educación, ¡afuera!

Долой царя!

Roman.Kucera
Profese: IT
Dal poděkování: 2946 poděkování
Dostal poděkování: 5856 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman.Kucera »

Ještě by tu mohl existovat výklad, že se hudba používá pro výukové účely, na což autorský zákon pamatuje. Tím pádem se to ale omezí pouze na tréninky. Ale doporučuji si pro všechny případy opatřit svobodnou hudbu, popřípadě si zkusit vyjednat individuální dohodu s nějakým autorem.
Dobrý úhybný manévr by bylo sepsat smlouvu a platit jim 150 za hodinu pouze pro veřejná vystoupení a výslovně to do té smlouvy uvést. Vyjednávací pozici posílí, když jim ukážete kolekci svobodné hudby.
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11364 poděkování
Dostal poděkování: 9050 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Co vím, tak organizace jako Dům Dětí a Mládeže taky platí, mají nějakou hromadnou smlouvu, ale platí.
Zkuste se teoreticky zeptat těch, od nichž pronajímáte sály, jestli to nemají nějak vyřešené.

Školská volná licence je v AZ nyní omezena pouze na školní představení, takže toto padá.(Pak je tam užití školních děl - tedy děl vzniklých při výuce a studiu, ale t je mimo náš problém.) (Nejste předpokládám školské zařízení, pokud by jste byly, teoreticky by se to dalo hrát, že se celý rok připravujete na nějaké školní představení, ale je to dosti pochybné.)

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

Josef.Janu
Profese: stavař projektant
Dal poděkování: 28 poděkování
Dostal poděkování: 49 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josef.Janu »

Asi nejzkušenější v této otázce bude René Vaněček ... kontakt: asi nejlépe najít na facebooku.
A základní info + stažení svobodné hudby ... Na stránce http://hudba.pirati.cz
Každopádně veškeré OSY a spol jsou vyžírky a měly by táhnout do pekel ...
Miroslav.Vrsek
Profese: aktivista
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 6 poděkování

Příspěvek od Miroslav.Vrsek »

Odpovědět

Zpět na „Kopírování“