Soud s ČPU - porušení autorských práv

Pirátská strana podporuje liberální autorské právo a odstranění výsadního postavení OSA.

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Pravidla fóra
  • V tomto fóru odpovídají členové a příznivci Pirátů na vaše dotazy k platnému autorskému zákonu a také k naší politice v oblasti kopírování.

• Před položením dotazu zkuste najít odpověď v seznamu Často kladených otázek

rdo
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: TL
Dostal poděkování: 5 poděkování

Soud s ČPU - porušení autorských práv

Příspěvek od rdo »

Dovolte mi, abych se i já podělil se svým případem a vyžádal pár rad, jak postupovat dál.

Je to cca rok, co jsem měl doma domovní prohlídku, proběhlo pár výslechů na kriminálce, kde jsem nic moc nezapíral, poněvadž to nemělo cenu. ČPU mě vyčíslila škoda na cca 2 200 000 Kč, což bych nikdy nemohl zaplatit.. Kontaktoval jsem ČPU, která mi snížíla částku na 350 000 Kč. (jak dospěli k této částce nevím..) Nicméně policejní vyšetřování šlo na radu vyšetřovatele na odklon a vše skončilo čtyřměsíční podmínkou s odkladem na 18 měsíců a na náhradu škody byla ČPU odkázána na občanskoprávní řízení, jako ve většině případů, jak jsem se dočetl. Nicméně ČPU se odvolala k okresnímu soudu s tím, že náhradu škodu požadují a případně ať do občanskoprávního řízení jsou odkázány samotné poškozené společnosti a ne ČPU, která sama o sobě poškozena není, pouze tyto všechny společnosti zastupuje.
Odvolací soud rozhodl, že souhlasí s prvotním rozsudkem ohledně podmínky, výši škody neurčí, jelikož ji nemá nijak podloženou, ale že souhlasí s tím, že s náhradou škody odkazuje samotné poškozené společnosti a ne ČPU. Vcelku jsem s tím výsledkem byl spokojen, podmínku přežiju, hlavně že nemusím platit 2 miliony.. Tak nějak jsem to uzavřel s tím, že už mám od toho snad klid.
Teď tomu jsou cca 2 a půl měsíce od rozhodnutí odvolacího soudu, kdy mi přišel dopis od ČPU (pouze obyčejnou poštou, ani ne doporučeně nebo do vlastních rukou, což mě zarazilo), kde stojí, že do 15 dnů musím uhradit nárokovanou částku, nebo že ji budou vymáhat soudní cestou.
A zde je můj problém, nějak neví o si o to myslet. Už to, že si v podstatě protiřečí s tím, kvůli čemu se odvolávali, mi nějak nesedí a nevím, zda na to reagovat či nikoli. Ještě bych rád podotknul, že do této doby jsem vše řešil bez právníka, ale zde již uvažuji nad tím, že se poradím, co myslíte? Mám na jejich výzvu reagovat nebo to nechat plavat? Případně jaký postup mám dále zvolit? Co jsem vyčetl, tak zřejmě odmítnout nárok na škodu s tím, ať mi dokážou, jak k tomu došli.. Máte někdo zkušenost s tím, jak by podobný případ mohl dopadnout?

Díky..
Jakub.Burget
Profese: právník, advokátní koncipient
Dal poděkování: 39 poděkování
Dostal poděkování: 150 poděkování

Re: Soud s ČPU - porušení autorských práv

Příspěvek od Jakub.Burget »

Je otázka na základě čeho, tj. jakého jednání, si způsobil škodu, kterou ti vypočetli. Bylo by třeba vidět konkrétně dokumenty i z trestního řízení.

Nicméně, to že ti přišla tzv. předžalobní výzva je standart. Dle § 142a , o.s.ř. musí poslat žalobce žalovanému výzvu k plnění nejméně 7 dnů před podáním žaloby, tak aby mohl požadovat případné náklady řízení.

Toto samo o sobě neznamená nic. Nezbytně to neznamená, že budeš žalován (někdy je to jen taková pohrůžka, na základě které spousta lidí zaplatí), nicméně je to pravděpodobné i na základě toho, že si byl v trestní řízení uznán vinným.

Každopádně je otázka, zda je ČPU vůbec aktivně legitimována, tedy zda opravdu zastupuje ty subjekty, kterým si měl způsobit škodu.

Osobně bych vyčkal, zda ti přijde platební rozkaz dle §172 o.s.ř.(soud jej vydá na základě žaloby), pod danou spisovou značkou bych podal odpor ve lhůtě 15 dnů od doručení, a to k soudu, který platební rozkaz vydal,s tím, že podávám proti PR odpor a žalovanou částku zcela neuznávám, a to ani co do důvodu a výše. Následně bych navštívil advokáta a řešil s ním aktivní legitimaci žalobce, pochybný výpočet výše škody, jaké jednání ke škodě vedlo, příčinnou souvislost mezi jednáním a údajnou škodou.
Mgr. Jakub Burget KSOLK !
rdo
Profese: TL
Dostal poděkování: 5 poděkování

Příspěvek od rdo »

Pro upřesnění, bylo to za sdílení filmů na internetu..

Takže doporučujete na dopis ČPU nereagovat a počkat až přímo na dopis od soudu a až potom reagovat? Nebo si najmout právníka a řešit to hned? A případně, je někdo kdo by mi mohl doporučit nějakého právníka, který se v této problematice vyzná?

Děkuji..
Roman.Kucera
Profese: IT
Dal poděkování: 2946 poděkování
Dostal poděkování: 5856 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman.Kucera »

Právník se zkušenostmi z této oblasti je Judr Šalamoun.
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Zdenek.Stepanek
Člen KS Ústecký kraj
Profese: IT Expert
Dal poděkování: 263 poděkování
Dostal poděkování: 634 poděkování

Příspěvek od Zdenek.Stepanek »

Navštiv adokáta, okamžitě. Tady se budě hodně kličkovat s právnickejma termitama. Např. kdo koho zastupuje, jestli je ČPU vůbec legitimní k požadování škody když to soud odmítl. Ve finále tu žalobu soud může odmítnout jako neoprávněnou. Jestli je doručení předžalobní výzvy obyčejnou poštou právně v pořádku. Pro výhru u soudu totiž klidně může stačit, že se ČPU nepodaří prokázat doručení té předžalobní výzvy. Takže v žádném případě ČPU nekontaktuj aby neměli žádný zýznam o tom že jsi onu předžalobní výzvu dostal. A jak řikám, šup za právníkem.
Nerušit, porušuju kopírovací monopol EMI Music...

Zdeněk Štěpánek, 774 415 269
„Stát vypíše nové daně, - Čech se bude dříti na ně,
Neb mu brání mozku lenost - vidět svoji zotročenost..“
F. Gellner
Jakub.Burget
Profese: právník, advokátní koncipient
Dal poděkování: 39 poděkování
Dostal poděkování: 150 poděkování

Příspěvek od Jakub.Burget »

Pro výhru u soudu totiž klidně může stačit, že se ČPU nepodaří prokázat doručení té předžalobní výzvy. Takže v žádném případě ČPU nekontaktuj aby neměli žádný zýznam o tom že jsi onu předžalobní výzvu dostal.
Pozor, to není pravda!!! Nemusí ti poslat předžalobní výzvu, v případě vítězství přijdou o náklady řízení,ale to neznamená, že soud žalobu odmítne. Rozlišovat prosím náklady řízení a předmět sporu.
Mgr. Jakub Burget KSOLK !
osouzenec
Profese: delnik
Dostal poděkování: 2 poděkování

Příspěvek od osouzenec »

Ahoj,

taky tu mám příspěvek a stejný problém.Nicméně bych asi podotkl že spekulování jestli mají právo po tobě požadovat CPU škodu jako zastupující subjekt poškozených stran nebo ne a jestli dostaneš předžalobní výzvu atd... je úplně jedno.
Běžet honem za právníkem je taky o ničem nic ti momentálně neporadí a řekne ti aby jsi buď zaplatil nebo vyčkal v případě že na tebe podá CPU žalobu nebo někdo jiný potom bude určitě dostatek času si projít kde co napadnout,znevěrohodnit atd...
Důležitý je nedávný rozhodnutí NS zde:
http://www.lidovky.cz/za-nelegalni-sdil ... _domov_mmu
http://domaci.ihned.cz/c1-63335250-nejv ... ionu-korun

NS rozhodl že škoda musí být jasně prokázána a to tak že by případní uživatelé tyto filmy stáhli a nebo se o toto stáhnutí snížil prodej ! ! ! Což si nejsem zcela jist jak prokáží - to je neprokazatelný.Ale pozor soudci jsou taky lidi a může se stát že stejně nějaký soudce škodu přizná jako ty co přikázali zaplatit škodu 11mil. - protože i mírně zaostalý jedinec pochopí že je tato škoda vymyšlená a nesmyslná.
morganfreeman
Profese: podnikatel

Příspěvek od morganfreeman »

Zdravím, může se mi někdo ozvat, kdo obdržel ten dopis od ČPU po soudu (ohledně mimosoudního vyrovnání, snížení částky, ...)? Díky
kuk-puk

Příspěvek od kuk-puk »

hezký den,

já si tímto také prošel, soud za upload cca 20-22filmů. škoda vyčíslena čpu 900 000 kč. okresní soud to odklepl, krajský zrušil, a já dostal podmínku 1 rok (okresní navrhoval roky 2) a nedostal jsem povinnost škodu uhradit, čpu byla odkázaná do civilního soudu. klasika.
cca 2 měsíce po soudě mi přišel dopis od čpu, že chtí uhradit, právník jim odepsal, na základě čeho žádají uhradit, když to soud mně za povinnost neudal a dokonce zpochybnil výpočet škody. a pokud chtí škodu uplatnit, at se obrátí na soud civilní.
tak napsali za další dva měsíce znovu, vlastně poslali okopírovanou část nějakého zákona, kde jsme se nic nového nedověděli. Právník, mi řekl, že nechápe smysl dopisu a již doporučuje nereagovat. Za chvilku tomu bude rok, mě za pár dní končí podmínka, čpu se zatím znovu neozvala. stále čekám, co bude či nebude.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Ahoj, jak jsi dopadl? Také jsem ve fázy dopisu od ČPU. Dopis od ČPU: Požadují zaplacení 240tis Kč, nebo mě poženou k soudu. Napsal jsem jim, že škodu neakceptuji a jak k ní došli. Odpověď byla: licencí ve výši 10 000,-Kč za každé dílo dle § 40 odst. 4, dle kterého „ se autor místo skutečně ušlého zisku může domáhat náhrady ušlého zisku ve výši odměny - licence, která by byla obvyklá za získání takové licence v době neoprávněného nakládání s dílem.“ Nabídli také, že pokud budu spolupracovat, je možné snížení částky na cca 13500Kč. Má otázka tedy zní, zda mám spolupracovat nebo zkusit štěstí a bojovat proti ČPU? Prosím o radu.
Odpovědět

Zpět na „Kopírování“