Hele, já se ptám, protože onehdá měl nějaký vysoce postavený politik Bavorské CSU nápad, že přistěhovalci by doma měli mluvit Německy. Zní to krásně vlastenecky, dokud se někdo nezeptá "a jak se to bude ověřovat?" To si jako zavedeme jazykovou policii?
Takže se radši rovnou ptám, jak tyhle věci mají fungovat v praxi. Věřím tomu, že kvóta je funkční řešení. Věřím tomu, že limitování pracovními povoleními je funkční. Nevěřím tomu, že je funkční limitování profesí. Abychom si rozuměli, nevěřím tomu, že řekneme "potřebujeme více kominíků", takže dovnitř bude smět každý kdo má příslušný výuční list - to není totéž jako limitivání pracovními povoleními, které tu de facto zmiňujete výše. A jako čirá utopie mi připadá limitování politickým přesvědčením. Ale třeba mě přesvědčíte, že může existovat efektivní a nebyrokratický systém, který by to dokázal.
Btw. mám na NZ spolužáka, co tam teď přechodně pracuje. Detaily neznám, vím pouze že děsivě nedával na tamní byrokracii a těšil se zpátky do "staré dobré Evropy". Celkem ho chápu - pamatuju si, jak mě celník kontroloval na letišti boty, jestli nemám na podrážkách nějaké cizokrajné hovno, které by jim tam narušilo jejich jedinčenou původní přírodu.

Jestli to tam takhle funguje i s pracovními povolením, tak potěš koště