Imigrační politika

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Jak nastavit pravidla pro imigrační politiku?

Anketa končí za 19 led 2015, 07:50

Naprostá otevřenost, bez omezení.
9
30%
Omezit počtem.
4
13%
Omezit na potřebné profese.
3
10%
Omezit na "kompatibilně smýšlející" (sekulární demokrati).
5
17%
Uprchlíci v nutných případech.
8
27%
Zastavit imigraci.
1
3%

Celkem hlasujících: 19 - Celkem hlasů: 30

Daniel_
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: programátor
Dal poděkování: 27 poděkování
Dostal poděkování: 93 poděkování

Imigrační politika

Příspěvek od Daniel_ »

"Omezit počtem" znamená brát lidi jen do počtu, pro které je pohodlné místo, jakkoli se to vypočítá.
"Omezit na potřebné profese" je jednoduše nábor chybějících pracovních sil.
"Omezit na kompatibilně smýšlející" je brát sem lidi, co mají světanázor, který je zde "běžný", to znamená listina základních práv a svobod, a akceptují zdejší zákony.

Zvolit se dá víc možností, takže si můžete navolit, že chcete třeba jen kvalifikovaný uprchlíky.

Předesílám, že anketa je naprosto nepovinná, stejně jako je nepovinný psát cokoli do tohohle tématu, nebo to tu číst, a "Toto je veřejné fórum, které nesděluje politická stanoviska či názory Pirátské strany. " :)
Nejčastější zdroje zbytečných hádek: nevyjasněné pojmy a nechopnost vylézt z názorového balíčku.
Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 264 poděkování
Dostal poděkování: 1400 poděkování

Re: Imigrační politika

Příspěvek od Ondra.kl »

ti "Omezit na kompatibilně smýšlející" ... to jim bude nějaký telepat prohrabávat mozek, nebo se to omezí na to co budou tvrdit u kontroly?
anonym2064
Dal poděkování: 2568 poděkování
Dostal poděkování: 2729 poděkování

Příspěvek od anonym2064 »

Zase si použil ten samý trik jako už po několikáté. Nahodíš otázku, nabídneš odpovědi ale neuvedeš svůj názor. To prostě není slušné.Jestli čekáš, že se tu všichni začnou hádat, tak jen proto že ti tu tvojí fintu žerou. Ode mě si to zaslouží - mute.
Mikulas.Peksa
Profese: fyzik v IT
Dal poděkování: 2749 poděkování
Dostal poděkování: 4664 poděkování

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

A jak to přesně má fungovat? Pokud hlasuju pro více možností, Chápe se to mezi nimi "a" nebo "nebo". Hypoteticky, pokud bych zaškrtnul sekulární demokraty a potřebné profese, stačí splňovat jedu z podmínek, nebo je nutné splňovat obě?

Upřímně, nedovedu si představit, jak by se tyhle věci v praxi ověřovaly. Jak se na generickém žadateli o trvalý pobyt nebo občanství pozná, že je "sekulární demokrat"? Jak se pozná profese? Něco napsal do nějaké kolonky? Má diplom ze Zimbabwské fakulty nanotechnologií?
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Petr.Nemecek
Profese: IT - sítě a správa systémů
Dal poděkování: 336 poděkování
Dostal poděkování: 231 poděkování

Příspěvek od Petr.Nemecek »

Mikulas Peksa píše:Jak se pozná profese? Něco napsal do nějaké kolonky? Má diplom ze Zimbabwské fakulty nanotechnologií?
Dělá se to tak, že za státem přijde firma a řekne "chceme zaměstanat tady toho a přestěhovat ho kvůli tomu i s rodinou do ČR". Stát se podívá jestli má v daný profesi lidí nedostatek nebo přebytek, a když nedostatek tak dotyčný dostane pracovní povolení a možnost trvalého pobytu rychleji/snadněji než běžně.
Mikulas.Peksa

Petr Nemecek píše:
Mikulas Peksa píše:Jak se pozná profese? Něco napsal do nějaké kolonky? Má diplom ze Zimbabwské fakulty nanotechnologií?
Dělá se to tak, že za státem přijde firma a řekne "chceme zaměstanat tady toho a přestěhovat ho kvůli tomu i s rodinou do ČR". Stát se podívá jestli má v daný profesi lidí nedostatek nebo přebytek, a když nedostatek tak dotyčný dostane pracovní povolení a možnost trvalého pobytu rychleji/snadněji než běžně.
A jak se zařídí, aby nevznikly specializované firmy, které budou imigrantům rozdávat razítka "potřebujeme Tě", aby se s nimi hlásili na úřadech? OFFTOPICNa podobné myšlence je totiž založená TA ČR a hanebně to pohořívá - IMO je zvykem, že pan vědec si sežene kamaráda z průmyslu a ten u dá razítko na to, že jeho bezcenný výzkum je průmyslově strašně důležitý. A pak se to prezentuje jako úspěšná spolupráce vědy a průmyslu....

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Marek.Dluhos
Profese: filosof, kriminolog, teolog
Dal poděkování: 183 poděkování
Dostal poděkování: 136 poděkování

Příspěvek od Marek.Dluhos »

Mikulas Peksa píše: A jak se zařídí, aby nevznikly specializované firmy, které budou imigrantům rozdávat razítka "potřebujeme Tě", aby se s nimi hlásili na úřadech? - Na podobné myšlence je totiž založená TA ČR a hanebně to pohořívá - IMO je zvykem, že pan vědec si sežene kamaráda z průmyslu a ten u dá razítko na to, že jeho bezcenný výzkum je průmyslově strašně důležitý. A pak se to prezentuje jako úspěšná spolupráce vědy a průmyslu....
Mikuláši mám pár kámošek studentek, co byly na Novém Zélandu vydělat si a jen tak cestovat a říkaly jak to tam chodí. Jak jsem pochopil, mají tam perfektně nastavený a kontrolovatelný systém, který dává určité množství práce cizincům - a to si vybírají zřejmě především studenty z lepších zemí.Jakmile však daná práce není, není ani místo pro tuto imigraci, které je navíc vázáno na nějakou dobu a jen do určité pozice, kterou už by chtěl Novozélanďan. Stačilo by tam poslat 2 státní úředníky na zkušenou a máme po problému s řešením většiny otázek, kdyby se pravidla Nového Zélandu aplikovala zde. Nemusíme vynalézat znovu kolo.
Mikulas.Peksa

Hele, já se ptám, protože onehdá měl nějaký vysoce postavený politik Bavorské CSU nápad, že přistěhovalci by doma měli mluvit Německy. Zní to krásně vlastenecky, dokud se někdo nezeptá "a jak se to bude ověřovat?" To si jako zavedeme jazykovou policii?

Takže se radši rovnou ptám, jak tyhle věci mají fungovat v praxi. Věřím tomu, že kvóta je funkční řešení. Věřím tomu, že limitování pracovními povoleními je funkční. Nevěřím tomu, že je funkční limitování profesí. Abychom si rozuměli, nevěřím tomu, že řekneme "potřebujeme více kominíků", takže dovnitř bude smět každý kdo má příslušný výuční list - to není totéž jako limitivání pracovními povoleními, které tu de facto zmiňujete výše. A jako čirá utopie mi připadá limitování politickým přesvědčením. Ale třeba mě přesvědčíte, že může existovat efektivní a nebyrokratický systém, který by to dokázal.

Btw. mám na NZ spolužáka, co tam teď přechodně pracuje. Detaily neznám, vím pouze že děsivě nedával na tamní byrokracii a těšil se zpátky do "staré dobré Evropy". Celkem ho chápu - pamatuju si, jak mě celník kontroloval na letišti boty, jestli nemám na podrážkách nějaké cizokrajné hovno, které by jim tam narušilo jejich jedinčenou původní přírodu. :D Jestli to tam takhle funguje i s pracovními povolením, tak potěš koště :D

Daniel_

Příspěvek od Daniel_ »

Nejčastější zdroje zbytečných hádek: nevyjasněné pojmy a nechopnost vylézt z názorového balíčku.
Daniel_

Příspěvek od Daniel_ »

Martin Shanil píše:Zase si použil ten samý trik jako už po několikáté. Nahodíš otázku, nabídneš odpovědi ale neuvedeš svůj názor. To prostě není slušné.Jestli čekáš, že se tu všichni začnou hádat, tak jen proto že ti tu tvojí fintu žerou. Ode mě si to zaslouží - mute.
Obrázek

Dobrá práce, jsi na stráži. Moje pletichy, zlé zámysly a další neslušnosti nemůžou projít.
Můj názor jsem naklepal do ankety jako první. Jinak, v tom mute buď důslednej - samozřejmě s vyjímkou varování ostatních, aby se nedostali do mých osidel, ale to nejen že můžeš, ale je to i tvoje povinnost říct jasně a srozumitelně.
Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“