Éčka

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym Zdravotnictvi

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Zdravotnictví. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Uživatelský avatar
Deny.Krejci
Příspěvky: 71
Registrován: 15 říj 2013, 20:03
Profese: Diplomovaná všeobecná sestra
Bydliště: Hradec Králové
Dal poděkování: 85 poděkování
Dostal poděkování: 69 poděkování

Éčka

Příspěvek od Deny.Krejci »

Myslím, že tohle je taky téma, které by se mělo řešit. ÉČKA.
Jsou součástí snad každé druhé potraviny a mnoha z nich jsou škodlivé, ba i nebezpečné !
Nebylo by do budoucna špatné poukazovat na škodlivé výrobky...VŠICHNI BY MĚLI VĚDĚT CO JEDÍ A ŽE JIM TO ŠKODÍ !
Rakovinou tlustého střeva trpí Češi jako národ nejvíc v Evropě. Důvod ? Češi se rádi cpou uzeninou. A když je uzeniny hodně, škodí.
Dále už nesnesu pohled, jak si děcka bezmyšlenkovitě kupují ty gumové pendreky, zabalené mufiny, skittles.......
Třeba Skittles obsahuje: cukr
glukózový sirup
rostlinný tuk
1 E334 - kyselina vinná
modifikovaný škrob
0 E330 - kyselina citronová
0 E296 - kyselina jablečná
2 E1400 - dextriny
maltodextrin
aroma
2 E331 - citronany sodné
1 E903 - karnaubský vosk
5 E120 - košenila, kyselina karmínová, karmíny
3 E171 - oxid titaničitý
1 E100 - kurkumin
5 E132 - indigotin ( Cl potravinářská modř 1, Indigocarmine )
1 E160e - beta-apo-8-karotenal
5 E133 - brilantní modř FCF ( Cl potravinářská modř 2 ) (číslo před éčkem je stupnice škodlivosti od 1-6)

Éčko 120 se nesmí dávat dětem a způsobuje alergie a éčko 133 se taky nesmí dávat dětem, taky způsobuje alergie a je NEBEZPEČNÉ !!!!
A teď vidíte ty děcka, jak jim to kupujou rodiče, děcka jsou spokojený, říkají, jak ty Skittles jsou dobrý a cpou si do těla samé škodlivé látky !!!

A to jsem uvedla pouze Skittles, jedovaté žvýkací bombóny !!!

Další průšvih jsou fastfoody. Jo, jsou dobrý, ale to je sebevražda. Ty příšerné tuky, způsobují aterosklerózu (ucpávání cév), a může dojít k cévní mozkové příhodě nebo k infarktu myokardu ! Jsou v tom další éčka a samé další škodlivé látky, které do těla nepatří, ukládají se v něm a to je výborná podmínka pro vzniky rakovin.

Proč je v bagetě tak pozoruhodně čerstvá zelenina. ZVLHČOVAČ. Další chemikálie.....a je toho spousty....

MY KLIDNĚ JÍME I TO, CO JINDE ZAKÁZALI !!!

Tak...co si myslíte o tomto tématu ? :| :|
Tito uživatelé poděkovali autorovi Deny.Krejci za příspěvek:
anonym53077
Tel.: 737 816 524

Kdesi daleko za myšlenkami
O dobru a zlu
Leží pole
A tam se setkáme. --Rúmí Džáláluddín, 13. století, Afgánistán
(Z knihy A hory odpověděly, 2013 -Khaled Hosseini)
reny
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 93
Registrován: 07 pro 2011, 07:39
Profese: učitelka
Dal poděkování: 90 poděkování
Dostal poděkování: 109 poděkování

Re: Éčka

Příspěvek od reny »

Lepší je jít a udělat výbornou ochutnávku z opravdových, minimálně upravených a čerstvých surovin, než uspořádat ukřičenou demonstraci o škodlivosti éček.Jediná efektivní cesta je ta, že se lidé sami budou zajímat o to, co jedí. Děti to uvidí u dospělých a pak je pravděpodobnější, že se budou chovat stejně. Prostě každý má začít sám u sebe, jen tak se něco změní.
Tito uživatelé poděkovali autorovi reny za příspěvky (celkem 3):
Deny.Krejci, Jaromir.Fojtu, Patrick.K
Uživatelský avatar
Roman.Kucera
Člen KS Praha
Příspěvky: 15254
Registrován: 14 zář 2010, 10:04
Profese: IT
Bydliště: Praha, Letná
Dal poděkování: 9815 poděkování
Dostal poděkování: 18113 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Éčka

Příspěvek od Roman.Kucera »

Myslím, že je to nějaký záměr koncernů, že to číslování éček je tak nelogické. Bohatě by stačilo, kdyby první číslice právě byla ta míra škodlivosti. Kyselina citronová je opravdu zcela neškodná a i výrobní technologie služně eliminuje možné nečistoty, které by ji zeškodlivily.
Potom by maminka sečetla čísla, zjistila, že je někde u 4000 a nafackovala by si.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Roman.Kucera za příspěvek:
Deny.Krejci
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Uživatelský avatar
Deny.Krejci
Příspěvky: 71
Registrován: 15 říj 2013, 20:03
Profese: Diplomovaná všeobecná sestra
Bydliště: Hradec Králové
Dal poděkování: 85 poděkování
Dostal poděkování: 69 poděkování

Re: Éčka

Příspěvek od Deny.Krejci »

reny píše:Lepší je jít a udělat výbornou ochutnávku z opravdových, minimálně upravených a čerstvých surovin, než uspořádat ukřičenou demonstraci o škodlivosti éček.Jediná efektivní cesta je ta, že se lidé sami budou zajímat o to, co jedí. Děti to uvidí u dospělých a pak je pravděpodobnější, že se budou chovat stejně. Prostě každý má začít sám u sebe, jen tak se něco změní.
Máš pravdu, mnoho s tím udělat nejde, ale poukazovat na škodlivé potraviny a trvat na jejich zmizení z polic obchodů.... :?:
V jiných zemích se škodlivé potraviny zakázaly a tady je normálně pořád jíme...
Tel.: 737 816 524

Kdesi daleko za myšlenkami
O dobru a zlu
Leží pole
A tam se setkáme. --Rúmí Džáláluddín, 13. století, Afgánistán
(Z knihy A hory odpověděly, 2013 -Khaled Hosseini)
Uživatelský avatar
Deny.Krejci
Příspěvky: 71
Registrován: 15 říj 2013, 20:03
Profese: Diplomovaná všeobecná sestra
Bydliště: Hradec Králové
Dal poděkování: 85 poděkování
Dostal poděkování: 69 poděkování

Re: Éčka

Příspěvek od Deny.Krejci »

Roman Kucera píše:Myslím, že je to nějaký záměr koncernů, že to číslování éček je tak nelogické. Bohatě by stačilo, kdyby první číslice právě byla ta míra škodlivosti. Kyselina citronová je opravdu zcela neškodná a i výrobní technologie služně eliminuje možné nečistoty, které by ji zeškodlivily.
Potom by maminka sečetla čísla, zjistila, že je někde u 4000 a nafackovala by si.
Díky za tvůj názor...no..To by bylo fajn, kdyby na obalech těch ,,potravin" byla míra škodlivosti místo pojmenování éčka. Lidi se prostě nepodívaj, co to právě jedí za chemikálii nebo přírodní barvivo.
Tohle téma by se však nějak řešit mělo nebo bude přibývat rakoviny a civilizace se bude divit.
Lidé kolem 25 let se chtějí teď bavit, pijou, labužírujou si v KFC, občas si koupí bagetu....Pak se rozhodnou mít rodinu, mají v sobě ty škodlivé látky, ty se přenesou na děcka, děckám kupujou samý Haribo a nevím, co ještě, a pak se divěj, že s těma děckama seděj v čekárně na onkologii.
Tohle se moc nevnímá, protože tohle ,,jídlo" se normálně prodává. Vidíme to v amerických filmech a navíc jíme očima. ,,Jé, to hezky vypadá...." (:roll: )
Nebo jsem viděla mladého tatínka, jak s malou dcerkou (cca 8 let), vybírají instantní čínské polévky a říkají: ,, Ježiši tohle je tak dobrý, to taky vezmeme...Natálko, vyber ještě jednu, kterou máš ráda. "
Já nemám slov... :roll: :roll: :roll:
Tel.: 737 816 524

Kdesi daleko za myšlenkami
O dobru a zlu
Leží pole
A tam se setkáme. --Rúmí Džáláluddín, 13. století, Afgánistán
(Z knihy A hory odpověděly, 2013 -Khaled Hosseini)
reny
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 93
Registrován: 07 pro 2011, 07:39
Profese: učitelka
Dal poděkování: 90 poděkování
Dostal poděkování: 109 poděkování

Re: Éčka

Příspěvek od reny »

Roman Kucera píše:Myslím, že je to nějaký záměr koncernů, že to číslování éček je tak nelogické. Bohatě by stačilo, kdyby první číslice právě byla ta míra škodlivosti. Kyselina citronová je opravdu zcela neškodná a i výrobní technologie služně eliminuje možné nečistoty, které by ji zeškodlivily.
Potom by maminka sečetla čísla, zjistila, že je někde u 4000 a nafackovala by si.
Problém je ten, že pouhé sečtení nestačí. Musíš vzít ještě v úvahu vzájemné chemické působení různých éček v určitém konkrétním orgánu, pak taky možnost, že jedno éčko utlumí působení jiného apod... - práce pro chemiky na plný úvazek a nakonec je tu ještě ta prokletá individuální reakce každého organizmu podle genetické zátěže, aktuálního zdravotního stavu, výživy celkově, věku apod. Tím nechci shazovat myšlenku číslování, ale ani tudy cesta podle mě nevede - alespoň pro mě.
Tito uživatelé poděkovali autorovi reny za příspěvek:
Deny.Krejci
Uživatelský avatar
trinitrofenol
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2090
Registrován: 04 úno 2012, 17:01
Profese: chemik
Bydliště: Praha 20
Dal poděkování: 1339 poděkování
Dostal poděkování: 3555 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Éčka

Příspěvek od trinitrofenol »

Loni jsem si všimnul v Německu poprvé (tak myslím, že to byla novinka), že u všech jídel v hospodě nebo i u stánku u klobásy byla čísla 1 - 5. Dole na ceduli pak bylo rozklíčováno, které číslo znamená konzervační látky, které barviva, které zvýrazňovače chuti.

Takže se člověk na ulici může rozhodnout, jestli si na ulici dá opečenej párek s konzervantem, kterým bude 99 % dusitan. (Dusitany se při tepelné úpravě úřeměňují v karcinogenní N-nitrosoaminy a jsou součástí solících směsí téměř na cokoliv. Šunka, slanina, uzené maso, buřty... A to uzený člověk musí uvařit. Hazardéři si ještě z vývaru udělají polívku.)

Jinak obecně jsou nejproblematičtější asi ta barviva, tak nějak z definice, protože v molekule musí být nějaké konjugované nenasycené vazby, aby látky byla barevná. Reaktivita takových vazeb je obecně vysoká, proto mohou škodit.
Tito uživatelé poděkovali autorovi trinitrofenol za příspěvky (celkem 3):
Deny.Krejci, Janka.Michailidu, Ondrej.Profant
SMRT MODERACI
Free your hate.
6nula7 547 3nula9
Petr.Nemecek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 586
Registrován: 22 led 2010, 11:40
Profese: IT - sítě a správa systémů
Bydliště: Trutnov
Dal poděkování: 1202 poděkování
Dostal poděkování: 784 poděkování

Re: Éčka

Příspěvek od Petr.Nemecek »

Ještě bych dodal, že v různých zemích se docela liší názor na to co a jak moc je škodlivé, aby to nebylo tak jednoduchý. Kromě zmíněného interagování různých Eček mezi sebou, záleží samozřejmě na množství, individuálním zdravotním stavu atd. Nejde taky opomenout, že se některé vědecké rady otáčí jak korouhvička na kostele - vejce škodí/neškodí, tuky jsou zlo/některé jsou dobro, atd.

Mimochodem třeba gumový medvídci od Hariba jsou určitě plný barviv, ale doporučujou se na klouby.

Docela průšvih je maskování názvů, např.:
Náhradní označení pro rozštěpený glutamát:

kvasnicový extrakt
kvasnicvý výtažek
kvasniční extrakt
sojový extrakt
sojový hydrolyzát
bílkovinný extrakt
rostlinný bílkovinný hydrolyzát
hydrolyzované sojové bílkoviny
hydrolyzovaná rostlinná bílkovina
bílkovinný hydrolyzát
...ale upřímně řečeno netuším co by se s tím dalo dělat. Když požadavky na označování složení zaženeme do extrému, taky to nikomu nepomůže:
Obrázek
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Nemecek za příspěvky (celkem 2):
Roman.Kucera, Deny.Krejci
Uživatelský avatar
Roman.Kucera
Člen KS Praha
Příspěvky: 15254
Registrován: 14 zář 2010, 10:04
Profese: IT
Bydliště: Praha, Letná
Dal poděkování: 9815 poděkování
Dostal poděkování: 18113 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Éčka

Příspěvek od Roman.Kucera »

Ten bílkovinný hydrolyzát mě taky pěkně štve, pod tím si lze přectavit fakt cokoliv. Myslím, že by rozhodně bylo možné stanovit povinné jednotné názvy látek.
A zakázat kreativitu ve stylu L-cassei imunitas
Tito uživatelé poděkovali autorovi Roman.Kucera za příspěvek:
Deny.Krejci
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Uživatelský avatar
trinitrofenol
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2090
Registrován: 04 úno 2012, 17:01
Profese: chemik
Bydliště: Praha 20
Dal poděkování: 1339 poděkování
Dostal poděkování: 3555 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Éčka

Příspěvek od trinitrofenol »

Petr Nemecek píše: Docela průšvih je maskování názvů, např.:
Náhradní označení pro rozštěpený glutamát:

kvasnicový extrakt
kvasnicvý výtažek
kvasniční extrakt
sojový extrakt
sojový hydrolyzát
bílkovinný extrakt
rostlinný bílkovinný hydrolyzát
hydrolyzované sojové bílkoviny
hydrolyzovaná rostlinná bílkovina
bílkovinný hydrolyzát
Eh, zrovna tohle je strašná pičovina, kterou vytáhnul nějakej alarmistickej nedouk (a měl by být po zásluze potrestán.) Bílkoviny jsou složeny z aminokyselin. Ty se z nich dostanou hydrolýzou, tedy nemlich tím samým procesem, kterým se in vivo zpracovávají jakékoliv bílkoviny. Fór je v tom, že glutamát je sůl kyseliny glutamové, zmatení ovšem způsobuje biochemický žargon, který o kyselinách v metabolických drahách zásadně hovoří jako o solích - glutamát, laktát, citrát... Takže: glutamát sodný (glutaman sodný) je sůl kyseliny glutamové. V čem přesně má spočívat jeho nebezpečnost netuším, neb v žaludku je okamžitě zreagován na kyselinu glutamovou a chlorid sodný.

Kyselina glutamová je přirozená součást všech bílkovin, pokud mě paměť neklame, tak přirozeně vzniká i při metabolismu aminokyselin. Bílkovinový hydrolyzát je směs volných aminokyselin, takže se dá říct, že vlastně předbíhá fyziologické trávení, ale nijak nebezpečný nebo závadný není. Jediná kontroverse se snad může týkat toho, že aminokyseliny jsou vlastně dostupné a tělo dostává signál o množství bílkovin, které se v jídle vůbec nemusí vyskytovat, takže může dojít k nějakému přechodnému zmatení v oblasti trávicích enzymů.

Takže: všichni jsme z glutamátu, glutamát potřebujeme a hydrolyzát není glutamát sodný. (Ikdyž je pravda, že stačí trocha louhu a z hydrolyzátu připravíte i glutamát.) Prostě nepřebírejte každou hloupost, kterou tvrdí odpůrci éček, očkování, farmaceutické lobby a chemtrails.
Naposledy upravil(a) trinitrofenol dne 30 led 2014, 13:57, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi trinitrofenol za příspěvky (celkem 2):
Ondrej.Profant, Deny.Krejci
SMRT MODERACI
Free your hate.
6nula7 547 3nula9
Odpovědět

Zpět na „Zdravotnictví“