Policie České republiky vyřazuje domény

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
HFechs
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dostal poděkování: 14 poděkování

Policie České republiky vyřazuje domény

Příspěvek od HFechs »

Zdravím,

dozvěděl jsem se od známého, že jeho známý provozoval growshop na adrese http://greenhome.cz a byla mu vyřazena doména ze zóny (lze ověřit zde http://www.nic.cz/whois/?d=greenhome.cz). Předem zdůrazňuji, že dotyčného neznám, nekontaktoval jsem ho, ani neví, že vůbec se o jeho doménu zajímám. Nejde mi totiž o tento konkrétní případ, ale celkově o nebezpečí, že by mi mohla být v budoucnu vyřazena česká doména. A proto jsem chtěl zjistit, za jakých okolností to může nastat a kdo ji a na základě čeho vyřadil.

Napsal jsem CZ.NIC. žádost o vyjádření a nechci sem překopírovávat celou komunikaci (příjde mi to neslušné), ale podstatná je tato odpověď:
Blokace a vyřazení domény greenhome.cz bylo provedeno na základě rozhodnutí Policie České republiky, které bylo vydáno dle ustanovení § 79e zákona č. 141/1961 Sb., trestní řád. Rozhodnutí je opatřeno souhlasným stanoviskem státního zástupce.
Zákon je zde: http://portal.gov.cz/app/zakony/zakonPa ... 100#parCnt

To znamená, že na základě razítka státního zástupce bez rozhodnutí soudu mi může být vyřazena doména a celý můj byznys pak bude v troskách (nebude fungovat web, maily, interní systém...). To mi příjde dost nebezpečné.

Případnou závadnost/nezávadnost obsahu můžete posoudit sami pomocí webarchívu: http://web.archive.org/web/201308052304 ... enhome.cz/

Pokud Vás téma zaujalo a rozhodnete se ho dále nějak řešit (například kontaktovat dotyčného člověka a nabídnout mu pomoct, pokud bude mít zájem (netuším), případně to dále publikovat), budu jako Váš volič velice rád. Osobně se dále příliš angažovat nehodlám, berte to pouze jako podnět.

PS: jedná se o něco jiného, než kauza piratske-kauzy-f353/hostingova-spolecno ... 20013.html, respektive využívá se zde jinéh paragrafu, doménoví registrátoři jako Wedos jsou obcházeni a řeší se to přímo přes CZ.NIC., ovšem rozhodně se tyto kauzy doplňují.
Tito uživatelé poděkovali autorovi HFechs za příspěvky (celkem 9):
Janek.Wagner, Filip.Krska, Pavel.Moravec, Helena.Jarolimkova, David.Michal, Ondrej.Profant, Devilkin, Patrik.Dolezal, Jakub.Michalek
Janek.Wagner
Profese: ICT konsultant, novinář
Dal poděkování: 1044 poděkování
Dostal poděkování: 1088 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Policie České republiky vyřazuje domény

Příspěvek od Janek.Wagner »

Řešení je jednoduché: nepoužívat doménu v .cz, web i e-mail mít na zahraničním hostingu...

Digitálních emigrantů teď bude hodně.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Janek.Wagner za příspěvek:
Ondrej.Profant
Roman.Kucera
Profese: IT
Dal poděkování: 2901 poděkování
Dostal poděkování: 5772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman.Kucera »

To je Janku sice rychlé řešení, ale přece to takle nechceme nechat? Cílem Pirátů je naopk to, aby pod .cz nacházeli útočiště disidenti z Číny, Thajska i USA.
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
HFechs
Dostal poděkování: 14 poděkování

Příspěvek od HFechs »

Další diskuzi k tomuto tématu jsem otevřel na technickém webu abclinuxu - http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/polic ... uje-domeny
Tito uživatelé poděkovali autorovi HFechs za příspěvky (celkem 3):
Dalibor.Zahora, Helena.Jarolimkova, Filip.Krska
Petros.Michailidis
Profese: programátor analytik
Dal poděkování: 388 poděkování
Dostal poděkování: 420 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petros.Michailidis »

Neopomenutelným faktem je to, že držitelem domény není dotčená společnost, ale jednatel té společnosti. Předpokládám, že zavřeli krám, který patří společnosti Grow shop greenhome s.r.o. a zablokovali web (doménu), která společnosti nepatří. Navíc nezablokovali majetkové účasti společníků společnosti.
Přemýšlím, jakým myšlenkovým konstruktem se dostali policajti (a státní zástupce) k tomu, že držení domény je jiná majetková hodnota. Ale asi to jde.

Nicméně faktem zůstává, že doménové jméno představuje komunikační kanál. A jeho přerušení považuji za silné narušení osobnostních práv. Nemůžou vám bez vazby zakázat komunikovat. Nevypli jim náhodou mobilní telefony? Jejich držení je taky majetková hodnota a lze je vypnout zásahem u operátora. Úplně stejně jako tu doménu.

Myslím, že přes ten komunikační kanál (e-maily samozřejmě) by se dalo útočit na to, že porušili jejich ústavní práva. Není přece možné nedovolit doručování pošty!!

Tak co to zkusit tudy?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petros.Michailidis za příspěvky (celkem 6):
Martin.Kucera, Filip.Krska, Tomas.Murnak, Lenka.Wagnerova, Ondrej.dj-bobr.Ulehla, Devilkin
Petros Michailidis
tel: 777 897 146
otec dvou Pirátek (to je dobrá kvalifikace, ne?)
Petros.Michailidis
Kontaktovat uživatele:

Já bych se na ně obořil pro zneužití pravomoci veřejného činitele zásahem do ústavních práv. Nemyslím, že zakázat někomu komunikovat, je možné zakrýt nějakým zajištěním jiné majetkové hodnoty.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petros.Michailidis za příspěvky (celkem 4):
Filip.Krska, Ondrej.Profant, Helena.Jarolimkova, Hurvajz.jr
Petros Michailidis
Jiri.Kaderavek
Profese: programátor, hoteliér, manažer, trenér
Dal poděkování: 642 poděkování
Dostal poděkování: 1909 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiri.Kaderavek »

Bohužel je postup obdobný jako při zajišťování jiných věci, které sloužili nebo slouží k páchání trestné činnosti. I barák Vám mohou zajistit. Můžeme se nad tím pohoršovat, ale takto je náš trestní řád postaven. Neboli, souhlasím s Jankem, marjánkový odboj bude muset z domény .cz emigrovat. Paranoiy zřejmě není nikdy dost.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Kaderavek za příspěvky (celkem 3):
Dalibor.Zahora, Helena.Jarolimkova, Janek.Wagner
Zakladatel České pirátské strany
Svobodu nekoupíte, tu si volíte
https://lide.pirati.cz/personProfile/96/
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Jiri Kaderavek píše: I barák Vám mohou zajistit.
A když v něm bydlím, můžou mi bránit v jeho užívání, tj. udělat ze mě bezdomovce? To se mi nějak nezdá.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 3):
Petros.Michailidis, Ondrej.Profant, Lenka.Wagnerova

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Petros.Michailidis
Kontaktovat uživatele:

Nemyslím si, že uplatňování zákona může jít nad ústavní práva občana. Je v pořádku, že mohou být zajištěny majetky a jiné majetkové hodnoty, ale není v pořádku, jestliže jejich zajištěním jsou dotčena práva garantovaná vyšší normou, než je nějaký zákon.
A k to mu tady, zdá se, dochází.
Dovedete si představit, že si na poštu sedne nějaký otrapa a všechny dopisy, které dojdou na vaši adresu, hodí do hořících kamen?
Přesně to se udá, když bloknou doménu. Veškerá moje pošta a dokonce možnost komunikovat je v trapu. Nemyslím si, že jim to takhle může procházet.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petros.Michailidis za příspěvky (celkem 6):
Filip.Krska, Helena.Jarolimkova, Ondrej.Profant, Roman.Kucera, Dalibor.Zahora, Lenka.Wagnerova
Petros Michailidis
Helena.Jarolimkova
Profese: Anarchista
Dal poděkování: 1128 poděkování
Dostal poděkování: 234 poděkování

Příspěvek od Helena.Jarolimkova »

Petros Michailidis píše:Nemyslím si, že uplatňování zákona může jít nad ústavní práva občana. Je v pořádku, že mohou být zajištěny majetky a jiné majetkové hodnoty, ale není v pořádku, jestliže jejich zajištěním jsou dotčena práva garantovaná vyšší normou, než je nějaký zákon.
A k to mu tady, zdá se, dochází.
Dovedete si představit, že si na poštu sedne nějaký otrapa a všechny dopisy, které dojdou na vaši adresu, hodí do hořících kamen?
Přesně to se udá, když bloknou doménu. Veškerá moje pošta a dokonce možnost komunikovat je v trapu. Nemyslím si, že jim to takhle může procházet.
Obávám se, že dopisy, pokud nejsou doporučně s dodejkou nebo datová schránka, opravdu mají statut NIČEHO, tj. ani doména není nijak právně ( v tomto smyslu) zajímavá... :-(
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“