Ugrilován na AZ

Pirátská strana podporuje liberální autorské právo a odstranění výsadního postavení OSA.

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Pravidla fóra
  • V tomto fóru odpovídají členové a příznivci Pirátů na vaše dotazy k platnému autorskému zákonu a také k naší politice v oblasti kopírování.

• Před položením dotazu zkuste najít odpověď v seznamu Často kladených otázek

Martin.Svadlenka
Člen KS Olomoucký kraj
Profese: elektromechanik
Dal poděkování: 762 poděkování
Dostal poděkování: 324 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Ugrilován na AZ

Příspěvek od Martin.Svadlenka »

Zdar, dneska mě na jednom večírku ugrilovala jedna známá ohledně autorů. Byl jsem schopen vysvětlit mnohé z http://www.pirati.cz/kci/kopirovaci_monopol , ale když jsme se dostali ke zkrácení kopírovacího monopolu na 5 let, ptala se mě, jak toto bude kontrolováno/vymáháno. Prolamováním soukromí na síti? Nebo to bude platit jen offline? Musel jsem přiznat, že odpověď neznám, a slíbil jsem, že ji zjistím a pošlu. Pomůžete?

Aktivista hnutí za pravdu o 11. září 2001 a přikladač polen.

Roman.Kucera
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: IT
Dal poděkování: 2946 poděkování
Dostal poděkování: 5856 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ugrilován na AZ

Příspěvek od Roman.Kucera »

Odečíst datum vydání od aktuálního data je snad naprosto triviální operace :-)
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Pavel.Moravec
Dal poděkování: 4262 poděkování
Dostal poděkování: 2666 poděkování

Příspěvek od Pavel.Moravec »

Roman Kucera píše:Odečíst datum vydání od aktuálního data je snad naprosto triviální operace :-)
Myslím že dotaz zněl: Jak garantovat KM (kopírovací monopol) během doby jeho platnosti? Tedy jak zajistit, že třeba film Kuky už zvrací (OFFTOPICdle agentury Wild Duck má jít o třetí díl :lol:) nebude pět let od natočení/uvedení do kin nikdo neleglně nabízet ke stažení?

(IMHO to nejde zajistit. Jedině všechny ty internety, SSL komunikaci, maily, mobily, kamery a CDčka zakázat. Čím více se člověk snaží "chránit autory" prostřednictvím KM, tím více porušuje svobodu slova a soukromí.)

Takže Martinův dotaz mi přijde dosti relevantní a velmi mne zajímá "oficiální" Pirátská odpověď.

Bývalý správce @PiratiJMK i @PiratePartyCZ, bývalý člen KK, bývalý člen.

Roman.Kucera
Kontaktovat uživatele:

Jde o právní zajištění, jako dosud. Komerční šíření bude postihováno, nekomerční se omezí nějakým obchodním modelem, který má smysl.
Tomas.Lastuvka
Profese: html coder
Dal poděkování: 38 poděkování
Dostal poděkování: 76 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Lastuvka »

Můj názor na celou věc (nepředpokládám, že se najde oficiální stanovisko všech)

V momentě porušení znění zákonu bych já za sebe řešil následovně - upozornění na porušení zákona (ten kdo nahrál obsah se vždy dá jednoduše najít a nemusí se k tomu používat žádné prolamování a podobně.. stačí email uživatele), dále smazání obsahu a při opětovném nahrání bych už dal podmět k prošetření celé záležitosti... Ovšem rozdíl v tom, že bych určitě nepokutoval člověka, který video pouze vložil na své stránky..
Ten, kdo je ti nejbliz, bude vzdy tim, co ti ublizi nejvic!

Nemam na vas naladu, nedivte se mym reakcim.
next_ghost
Profese: programátor
Dal poděkování: 473 poděkování
Dostal poděkování: 1741 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

Pavel Moravec píše:Myslím že dotaz zněl: Jak garantovat KM (kopírovací monopol) během doby jeho platnosti? Tedy jak zajistit, že třeba film Kuky už zvrací (OFFTOPICdle agentury Wild Duck má jít o třetí díl :lol:) nebude pět let od natočení/uvedení do kin nikdo neleglně nabízet ke stažení?
Nijak, protože na nekomerční použití díla se monopol vztahovat nebude. Oficiální program říká zkrátit na 5 let a omezit jen na komerční použití. A komerční použití už hlídat jde, protože zákazník musí na šiřitele díla z nějakého veřejného zdroje získat kontakt, aby mu poslal peníze.

Osobně bych ale monopol zrušil komplet a na omezenou dobu dal místo toho povinnost odvádět autorovi podíl z hrubého obratu vyplývajícího z komerčního užívání díla.

Chceš, aby organizace fungovala? Komunikuj!
Česká pirátská strana: Neškodná.

Vaclav.Malek
Profese: filozof času, meta-politik
Dal poděkování: 1217 poděkování
Dostal poděkování: 1890 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclav.Malek »

A kdy dílo použiji, tak že vydělávám pouze na přístupech lidí přes reklamu, tak je to komerční šíření aniž by mi někdo platil konkrétně za dílo ne?
Roman.Kucera
Kontaktovat uživatele:

Vaclav Malek píše:A kdy dílo použiji, tak že vydělávám pouze na přístupech lidí přes reklamu, tak je to komerční šíření aniž by mi někdo platil konkrétně za dílo ne?
Já si myslím, že ano, ale kdyby ofiko distributor dílo nabízel solidním způsobem, byly by "moje" příjmy za reklamu zanedbatelné.
Vaclav.Malek
Profese: filozof času, meta-politik
Dal poděkování: 1217 poděkování
Dostal poděkování: 1890 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclav.Malek »

Roman Kucera píše:
Vaclav Malek píše:A kdy dílo použiji, tak že vydělávám pouze na přístupech lidí přes reklamu, tak je to komerční šíření aniž by mi někdo platil konkrétně za dílo ne?
Já si myslím, že ano, ale kdyby ofiko distributor dílo nabízel solidním způsobem, byly by "moje" příjmy za reklamu zanedbatelné.
To asi jo... ale někdy je ještě těžší rozlišit co je komerční/nekomerční distribuce... otázka je jak se to bude řešit...
Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 264 poděkování
Dostal poděkování: 1400 poděkování

Příspěvek od Ondra.kl »

tohle bych spíše nazval jako komerční užití, protože za samotné šíření se neplatí. Je ale otázkou jestli je potřeba to rozlišovat, případně zda to zákonně upravit stejně nebo jinak.
Zamčeno

Zpět na „Kopírování“