Filmy na webu

Pirátská strana podporuje liberální autorské právo a odstranění výsadního postavení OSA.

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Pravidla fóra
  • V tomto fóru odpovídají členové a příznivci Pirátů na vaše dotazy k platnému autorskému zákonu a také k naší politice v oblasti kopírování.

• Před položením dotazu zkuste najít odpověď v seznamu Často kladených otázek

bodal1
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Re: Filmy na webu

Příspěvek od bodal1 »

Ještě taková informace. Psal jsem autorovi, který šíří trailery s českými titulky na YouTube (totalfilmvideo). Povolili mi, že si na svůj web můžu vkládat jejich trailery k filmům. Ze zvědavosti jsem si napsal na CPU a bylo řečeno:

"trailer je stejně jako film autorské dílo chráněné autorským právem. K
jeho zpřístupnění na internetu, resp. sdělování veřejnosti dle § 12
odst. 4 písm. f) autorského zákona, je proto zapotřebí získat souhlas
nositelé práv. Nositelem práva k traileru je obvykle nositel práva k
titulu, který je trailerem propagován"

Dále to, že trailer je vlastně reklama na film a někteří nositelé práv k trailerům dovolují jejich
volné nekomerční šíření směřující k propagaci filmů, ale někteří naopak práva k šíření trailerů omezují např. jen na smluvní partnery, nebo
zcela zakazují a nedovolují přebírání jejich obsahu nebo použití tzv. embeddingu k přehrání souborů uložených na jejich serveru prostřednictvím jiné webové stránky. Že je třeba to předem u konkrétního traileru ověřit.

Jaký je váš názor? Stačí svolení youtube autora videí, který videa propaguje s vlastními titulky i vlastním logem ve videu, nebo je třeba mít povolení přímo od distributora filmu?
Roman.Kucera
Profese: IT
Dal poděkování: 2901 poděkování
Dostal poděkování: 5772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman.Kucera »

Myslím, že pokud by nějakému distributorovi extra záleželo na tom, aby se trailer nešířil, dal by to explicitně vědět. Ale to je můj osobní názor, daný spíš logikou věci.
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Vojtech.Voparil
Profese: programátor
Dal poděkování: 49 poděkování
Dostal poděkování: 129 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Voparil »

Musíš si určit, co vlastně řešíš. Jestli řešíš čistě jen legalitu, pak si myslím, že viz ČPÚ. Jestli řešíš, zda by jsi z toho mohl mít nějakou vážnější újmu, pak zřejmě ne. Pokud by to někomu vadilo, pak tě nejspíš nejdřív kontaktuje a požádá o nápravu. V opačném případě, kdy by došlo rovnou na soud, by z toho totiž s velkou pravděpodobností nic neměli.
Lukas.Findeis
Člen KS Praha
Profese: běžecký trenér
Dal poděkování: 1424 poděkování
Dostal poděkování: 1375 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas.Findeis »

Chceš mít na webu reklamu?

735 07 66 99, Praha 12

Vojtech.Voparil
Profese: programátor
Dal poděkování: 49 poděkování
Dostal poděkování: 129 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Voparil »

Ano, reklama na webu hraje důležitou roli. I zde to ovšem bude dle mého názoru složitější. Velkou roli by zde pravděpodobně hrála motivace. Asi něco jiného pro vydavatele či soud bude, pokud půjde o fan web s velkým množstvím dalších informací a jedním bannerem s účelem zaplatit doménu a hosting a něco jiného, pokud půjde zjevně o web s primárním účelem výdělku peněz.
bodal1

Příspěvek od bodal1 »

Možná bych na stránkách jeden reklamní banner měl. Bylo mi ještě zodpovězeno, že musí mít autor youtube povolené od distributura filmu dát souhlas k tomu, abych mohl na web vkládat jeho trailery. Možná web s trailery zruším a udělám nějaký informační web, jako například hlášky z filmů, zajímavosti o filmech atp.
Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11093 poděkování
Dostal poděkování: 8915 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Tedy postupně:
1) Trailer je autorské dílo, práva většinou drží ten kdo je autor filmu a provádí je distributor.
2) Jako autorské dílo to není možno u nás jen tak šířit, v Americe to pokrývá FAIR USE, u nás nic takového nemáme, takže smůla. (Proto na anglické wiki bývají titulky seriálů či plakáty a obaly knih a na naší nikoliv.)
3) Tituky ke traileru, jsou odvozené dílo, stejně tak trailer s titulky či trailer s přidaným vlastním logem. Podle našeho zákona už vytvoření něčeho takového může být trestné, nedj bože šíření něčeho takového. Na druhou stranu, YouTube se nachází v jiné právní zóně a tam by to většinou měl pokrýt FairUse.
4) Provozování webu s embeded odkazy na díla dle bodu (3) se mi jeví zcela legální, pokud již díla podle bodu (3) lze považovat za zveřejněná. Protože odkaz není zločin a odkaz není zveřejnění, tady užití díla. (Autorský zákon odkaz neošetřuje.)

Jestli vydělávat reklamou na webu shromažďujícím nějaké odkazy (to je poskytování služby) na chráněný obsah je nebo není morální už nechám na posouzení každého.

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

bodal1

Příspěvek od bodal1 »

Mě jde hlavně o návštěvnost webu, nikoliv o výdělky z reklamy. Raději jsem zrušil web s trailery a zaměřím se jen na recenze filmů - nějaký web, kde bude seznam filmů, seriálů, jejich popis, recenze, články k filmům a seriálům a seznam několika herců v hlavní roli. Jednoduše řečeno takový informační web o filmech, snad by v tomto žádný problém být neměl.
Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11093 poděkování
Dostal poděkování: 8915 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Tak to určitě neměl.

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

bodal1

Příspěvek od bodal1 »

Moc všem děkuji za odpovědi a trpělivost. Web z trailery jsem zrušil a začal jsem pracovat na informačním webu o filmech a seriálech (bez trailerů).
Odpovědět

Zpět na „Kopírování“