Liquid Democracy vs. Demokratické minimum

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Mikulas.Peksa
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: fyzik v IT
Dal poděkování: 2749 poděkování
Dostal poděkování: 4664 poděkování

Liquid Democracy vs. Demokratické minimum

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Jak se díváte na možnost delegovat hlas na někoho jiného? Připadá mi inspirující systém Liquid Feedback, který stojí na tom, že své rozhodovací pravomoci můžu delegovat na jiného člověka, ale nejsem si jist, jestli to není v rozporu s bodem 3 našeho demokratického minima.
3. podpořím jen návrh, se kterým jsem se seznámil a který jsem schopen obhájit.
Otevřeně přiznávám, že nejsem schopen zodpovědně číst všechny rozpravy o změnách programu atd. na CF. Přemýšlel jsem, že zaujmu postoj "když to navrhuje ten, hlasuju pro, když ten, hlasuju proti". Teda, tuším že to není košer, tak se zdržuju. Ale chtěl jsem se zeptat, jak to vidíte vy ostatní...
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Lenka.Wagnerova
Profese: ucitelka,psycholozka
Dal poděkování: 1100 poděkování
Dostal poděkování: 915 poděkování

Re: Liquid Democracy vs. Demokratické minimum

Příspěvek od Lenka.Wagnerova »

O tom jsme horečně diskutovali s Ivanem Sirkem a Martinem Shánilem. Já byla zpočátku spíš proti, ale čím dál víc se mi to líbí. Má to své háčky, třeba nebezpečí lobování za své návrhy, přemlouvání, získávání co nejvíce hlasů... Na druhou stranu to dává sílu hlasu těm, kteří projednávané problematice skutečně rozumí a umí argumentovat.
Já to zatím nemám zcela zpracované, ale určitě podporuji diskusi na toto téma.
anonym72078
Dal poděkování: 1362 poděkování
Dostal poděkování: 1169 poděkování

Příspěvek od anonym72078 »

Bohuzel ve stranach s delsi zkusenosti (Svedsko, Nemecko) od toho spise ustupuji. Ani v Nemecku (puvodci) to neplanuji nasadit naplno. Nahrava to totiz prilis velrybareni. Navic to zbytecne zeslozituje volebni system. (Nehadejme se o tom prosim.)
Setkal jsem se s nazorem: pokud to nekomu nestoji ani za to, aby si precetl podklady, tak jeho hlas stejne nema zadnou vahu, protoze neni informovany. Jak to ale delat v systemu, kde permanentne mame neco rozjednano a diskuse tahnou na desitky stran? To proste nejde.

Pracuji proto na reseni, ktere by se opiralo o system PP-SE. Hlasovalo by se napr. pouze jednou za 3 mesice, za to by v tom byl poradek, cista prima demokracie, vse standardizovano a nebylo by potreba zadnych proceduralnich namitek/hlasovani atp. Informace by navic byly standardizovane shrnuty tak, aby se v tom hlasujici rychle vyznal. Planuji pracovat na vecnem zameru jeste par tydnu (do diskuse se muzete zapojit na mailing listu) a potom pripravit konkretni pozmenovaci zneni pro zarijove CF.

(tot k transparenci ;) )
Libor.Spacek
Dal poděkování: 715 poděkování
Dostal poděkování: 1238 poděkování

Příspěvek od Libor.Spacek »

Já jsem zásadně proti delegování hlasů. Je to oblíbená praxe komunistů a jejich spolucestovatelů. Proč? Protože jak jednou něco předáš, tak to ztratíš. Takže to vytváří jen takovou předstírku demokracie, zatímco vše je ovládáno centrálně. Když typicky nějaký delegát odborů "hlasuje" za svých 1,000,000 členů, tak to samozřejmě vylučuje možnost i jediného z nich říci "ale já ne".
A nemyslete si, že by tohle přesně tak nedopadlo, čert vždycky sere na větší hromadu. Než se nadějete, budete mít v nejlepším případě trh na hlasy a všichni budou svoje prodávat velrybářům za tu nejlepší cenu. Jsem šokován, že Piráti mohou vůbec o něčem takovém uvažovat, měl jsem o nich lepší mínění.

Dle pirátského velení senilní dědouch a troll.

Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 264 poděkování
Dostal poděkování: 1400 poděkování

Příspěvek od Ondra.kl »

ono by to šlo nasadit ale:
- přiřazení hlasu musí být samostatné pro každé jedno hlasování
- "příjemce" hlasu nesmí vědět že mu byl přiřazen další hlas ... ale říct si to samozřejmě můžou
Libor.Spacek

Ale vždyť je to naprostá antithese přímé demokracie! Ještě jste ani nikomu ty přímé hlasy nedali a už chcete, aby je zase někomu jinému odevzdávali?
Zamyslete se nad tím prosím. Kdo s touhle blbostí přišel a PROČ?

Mikulas.Ferjencik
Profese: Asistent předsedy poslaneckého klubu
Dal poděkování: 3352 poděkování
Dostal poděkování: 6235 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

Nejsilnější frakce Pirátské strany Německa - Berlín - to zavedla. Libore, prosím neargumentuj stylem "je to blbost". Tím nechci Liquid Feedback hájit, mám k němu taky výhrady, ale myslím si, že najít správný model e-demokracie je jeden z úkolů Pirátského hnutí.

Člen s omezenými právy v důsledku neoprávněné realizace volebních výdajů

Libor.Spacek

Promiň, to jsem se naučil od našeho médiového experta Brože ;)
Tak to byl snadný bod, ale co tak odpovědět také na moje ostatní námitky?

Mikulas.Ferjencik
Profese: Asistent předsedy poslaneckého klubu
Dal poděkování: 3352 poděkování
Dostal poděkování: 6235 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

systém liquid feedback se snaží o maximální reprezentativnost výsledku hlasování při nižší potřebě členské základny hlasování sledovat.

U nás v současnosti demokracie moc inkluzivní není, protože kdo není každý den online je hodně znevýhodněn. Kdyby mohli tito lidé delegovat své hlasy (a ještě k tomu se střídat) byli by znevýhodněni méně.

Já tu nicméně nechci obhajovat liquid feedback, jen říkám, že se o tom imho nedá automaticky říct, že je to blbost a nabádám k věcné diskusi.

Člen s omezenými právy v důsledku neoprávněné realizace volebních výdajů

Libor.Spacek

Já myslím, že se to dá říct zcela dobře protože to dopadne špatně a dokonce jsem taky vysvětlil proč.
Ale každopádně diskutujte.

Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“