Jaké autorské poplatky je třeba platit v kadeřnictví?

Pirátská strana podporuje liberální autorské právo a odstranění výsadního postavení OSA.

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Pravidla fóra
  • V tomto fóru odpovídají členové a příznivci Pirátů na vaše dotazy k platnému autorskému zákonu a také k naší politice v oblasti kopírování.

• Před položením dotazu zkuste najít odpověď v seznamu Často kladených otázek

Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Profese: poslanec
Dal poděkování: 1162 poděkování
Dostal poděkování: 5349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Jaké autorské poplatky je třeba platit v kadeřnictví?

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Otázka píše:Dobrý den,
žádám Vás o odpověď na moje dotazy
Provozuji kadeřnictví,kde máme puštěné rádio.Smlouvu mám sepsanou pouze s Intergramem.Vím,že bych měla mít jěště s Osou a platit poplatek rozhlasu.
Tento týden jsem dostala dopis,dokonce bych řekla výhrůžný dopis ,od Oazy o neplacení poplatků vůči nim.

Rozhodla jsem se,že radio vypnu ze zásuvky ,ale po prvním dni,kdy nehrálo radio musím konstatovat,že atmosfera v kadeřnictví jaksi povadla.
Na netu jsem si našla informace o webu JAMENDO.COM
A teď přijdou mé otázky.
1.V provozovně nemám internet.připojení takže poslech radia Jamendo nepřipadá v úvahu,ale když si stáhnu písně nebo alba intepretů,kteří dali souhlas k šíření jejich děl, mohu je pouštět bez omezení?
2.Vím,že existují různé licence,ale které z nich jsou pro mě důležité,abych neporušovala právo?
3.Musím zaplatit poplatek JAMENDO.com i když jistojistě nebudu pouštět jejich radio?
4.Musím odstranit radiopřijímač kvůli kontrole(což jsem pochopila z diskuzí,že i vlastnit radiopřijímač a neplatit je protizákonné)?
5.A z čeho si mám vlastně přehrávat staženou (snad legálně) hudbu,když odstraním nelegálně držené radio,kde je i součástí cdpřehrávač?

Mockrát předem děkuji za odpovědi,
Odpověď píše:Dobrý den,

pokud provozujete ve svém kadeřnictví komerční rádio některé z rozhlasových stanic, je třeba platit poplatek oběma vybírajícím autorským organizacím (OSA, Intergram). OAZA je jakýsi pofidérní svaz zvukařů, který vybírá poplatky za "mistry zvuku - autory".

Odpovědi na Vaše otázky:

1. Bez omezení můžete pouštět pouze hudbu, která je šířena pod licencí dovolující užití ke komerčním účelům. Takovou hudbu najdete v kolekci na našem webu http://hudba.pirati.cz. Další hudbu si můžete stáhnout ze serveru Jamendo, ale u licence nesmí být napsáno Non-commercial (NC). Zde je filtrovaný odkaz na cca 150 000 skladeb s vhodnou licencí http://www.jamendo.com/en/search?qs=fq= ... 0-nc%29&q=*:*

2. Pro Vás jsou důležité všechny licence, které umožňují komerční šíření. Jde např. o jakoukoliv licenci Creative Commons, která neobsahuje licenční prvek Non-Commercial (NC). Seznam všech licenčních prvků naleznete na stránce http://www.creativecommons.cz/zakladni- ... cni-prvky/

3. Poplatek Jamendo.com se platí pouze v případě, že pouštíte jejich internetové rádio nebo hrajete skladby, které jsou k dispozici pouze pod nekomerční licencí. Tato služba se nazývá Jamendo Pro. Pokud hrajete ze svého počítače nebo CD pouze vlastní kolekci hudby, která umožňuje komerční šíření podle bodu 2, není potřeba platit žádný poplatek ani kolektivním správcům, ani Jamendo.com.

4. Pokud přejdete na tento model, radiopřijímač nebudete potřebovat. Postačí vám počítač nebo přehrávač bez radiopřijímače, ze kterého se neplatí. Za každý radiopřijímač v provozovně je třeba platit rozhlasový koncesionářský poplatek Českému rozhlasu. Naopak autorským svazům je třeba platit poplatek v případě, že ho skutečně používáte ke sdělování veřejnosti, tj. přehrávání jakéhokoliv rozhlasového vysílání, kde k užití děl nemáte souhlas autorů.

5. Buď je možné použít počítač s pevným diskem, nebo je potřeba funkci přehrávání rádia zrušit, jinak trvá povinnost platit rozhlasový koncesionářský poplatek.

S pozdravem

Jakub Michálek
místopředseda Pirátů

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
V případě potřeby mě prosím kontaktujte napřímo přes telefon, Signal nebo přes mail - viz kontakty. Jiné zprávy nečtu.

Petr.Stehlik
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: všeuměl
Dal poděkování: 145 poděkování
Dostal poděkování: 356 poděkování

Re: Jaké autorské poplatky je třeba platit v kadeřnictví?

Příspěvek od Petr.Stehlik »

Ještě prosím o informaci, kde na www.pirati.cz se tyto kvalitní znovupoužitelné odpovědi řadí do nějakých FAQ?
Jakub.Michalek
Kontaktovat uživatele:

Zde http://www.pirati.cz/hudba/faq
Ale nestiham updatovat, budu rad kdyz v tom nekdo pomuze a pokusi se to prehledne zpracovat.

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
V případě potřeby mě prosím kontaktujte napřímo přes telefon, Signal nebo přes mail - viz kontakty. Jiné zprávy nečtu.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Dobrý den pane Michálku,
podle odpovědi jsem pochopil (možná nesprávně), že pokud budu mít v provozovně CD přehrávč, který není schopen příjmat a vysílat hudbu z rádia, pak neplatím poplatky OSA? Řekněme, že budu mít set CD s interprety, kteří nejsou zastupováni ani OSA a Integram. Pak nemusím platit poplatky této mafii?

Děkuji

Dan
Mikulas.Ferjencik
Profese: Asistent předsedy poslaneckého klubu
Dal poděkování: 3352 poděkování
Dostal poděkování: 6235 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

přesně tak

Člen s omezenými právy v důsledku neoprávněné realizace volebních výdajů

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Dekuji, mam k tomu jeste dalsi dotazy?
1. budu muset prokazovat jednotlive, ze hudba na CD neni zastupovana OSA atd? Např, budu mit originalni CD Amona Tobina (který urcite neni v OSA), ale netusim jestli je to svobodná hudba a souhlas autora nemám. Nebo budu muset stáhnout hudbu, kterou nabízíte na svých stránkách? Jak bych u této hudby prokazoval, ze mam souhlas autora nebo ze se jedna o svobodnou hudbu?
2. CD musi byt originalni, nebo mohou být i vypalene kopie?

Děkuji

Dan
Stanislav.Stipl
Člen KS Královehradecký kraj
Profese: programátor
Dal poděkování: 244 poděkování
Dostal poděkování: 825 poděkování

Příspěvek od Stanislav.Stipl »

Návštěvník píše:Dekuji, mam k tomu jeste dalsi dotazy?
1. budu muset prokazovat jednotlive, ze hudba na CD neni zastupovana OSA atd? Např, budu mit originalni CD Amona Tobina (který urcite neni v OSA), ale netusim jestli je to svobodná hudba a souhlas autora nemám. Nebo budu muset stáhnout hudbu, kterou nabízíte na svých stránkách? Jak bych u této hudby prokazoval, ze mam souhlas autora nebo ze se jedna o svobodnou hudbu?
Většina zahraničních autorů sice není v OSA, ale mohou být v jiné organizaci, se kterou má OSA uzavřenou smlouvu. V konečném důsledku by se tak nejednalo o svobodnou hudbu. Nevím, zda je to i případ Amona Tobina.
Není třeba nic prokazovat. Naopak OSA by musela prokázat, že má s autorem uzavřenou smlouvu.
2. CD musi byt originalni, nebo mohou být i vypalene kopie?
U svobodné hudby je to irelevantní. Popravdě řečeno, moc originálních CD se svobodnou hudbou na trhu asi není.

test

Jakub.Michalek
Kontaktovat uživatele:

Je to trošku nepřesné, tak se to pokusím uvést na pravou míru: Pokud provozujete hudbu, máte mít licenci od autora/výkonného umělce. Tu můžete získat buď tím, že se s autorem domluvíte nebo získáte licenci od kolektivního správce, který zastupuje nositele práv buď na základě smlouvy s ním nebo na základě zákona. Je vaší povinností, abyste si tento souhlas opatřila, jinak jde o neoprávněné užití. Intergram je podle platného zákona oprávněn zastupovat nositele práv a nabídnout vám hromadnou smlouvu a v případě že nemáte licenci, tak se s vámi může soudit o to, že jste se bezdůvodně obohatila na úkor výkonných umělců. Pokud bude mít důkaz o produkci, budete muset vy u soudu prokázat, že jste měla souhlas (licenci) a že tedy nešlo o produkci na základě zákonné licence podle § 72 AutZ. V případě svobodné hudby stačí prokázat, že byla udělena veřejná licence například výpisem z internetových stránek svobodné hudby. Na druhou stranu však OSA ani Intergram nemají žádná zvláštní práva vůči těm, kdo s nimi uzavřenou smlouvu nemají a předměty, k nimž spravují práva, neužívají (tj. například uživatelé svobodné hudby). Hudbu je možné přehrávat i z neoriginálního nosiče, podstatná je existence licence (a contrario § 30 odst. 5 - byť nejde patrně o záměr - a judikatura).

Šárka

Rádio z internetu

Příspěvek od Šárka »

Dobrý den, prosím Vás potřebovala bych poradit ohledně rádia z internetu...asi před měsícem jsem si otevřela kadeřnictví a pouším tu rádio ze stránky www.sky.fm.cz takže nevím komu mám tedy platit poplatky...zaplatila jsem poplatek OSA, ale po přečtení diskuzí jsem zjistila, že to platím asi někomu úplně jinému :oops:
Předem děkuji za odpověď
Osakiller

Příspěvek od Osakiller »

Zajímá mě pokud mi udělá hudební producent hudbu kterou sám produkoval a dal my kní i plnou moc na jeho autorské práva a já to budu hrát ve svém podniku tak určitě ose platit nic nemusím ?
Odpovědět

Zpět na „Kopírování“