Otázka píše:Dobrý den,
žádám Vás o odpověď na moje dotazy
Provozuji kadeřnictví,kde máme puštěné rádio.Smlouvu mám sepsanou pouze s Intergramem.Vím,že bych měla mít jěště s Osou a platit poplatek rozhlasu.
Tento týden jsem dostala dopis,dokonce bych řekla výhrůžný dopis ,od Oazy o neplacení poplatků vůči nim.
Rozhodla jsem se,že radio vypnu ze zásuvky ,ale po prvním dni,kdy nehrálo radio musím konstatovat,že atmosfera v kadeřnictví jaksi povadla.
Na netu jsem si našla informace o webu JAMENDO.COM
A teď přijdou mé otázky.
1.V provozovně nemám internet.připojení takže poslech radia Jamendo nepřipadá v úvahu,ale když si stáhnu písně nebo alba intepretů,kteří dali souhlas k šíření jejich děl, mohu je pouštět bez omezení?
2.Vím,že existují různé licence,ale které z nich jsou pro mě důležité,abych neporušovala právo?
3.Musím zaplatit poplatek JAMENDO.com i když jistojistě nebudu pouštět jejich radio?
4.Musím odstranit radiopřijímač kvůli kontrole(což jsem pochopila z diskuzí,že i vlastnit radiopřijímač a neplatit je protizákonné)?
5.A z čeho si mám vlastně přehrávat staženou (snad legálně) hudbu,když odstraním nelegálně držené radio,kde je i součástí cdpřehrávač?
Mockrát předem děkuji za odpovědi,
Odpověď píše:Dobrý den,
pokud provozujete ve svém kadeřnictví komerční rádio některé z rozhlasových stanic, je třeba platit poplatek oběma vybírajícím autorským organizacím (OSA, Intergram). OAZA je jakýsi pofidérní svaz zvukařů, který vybírá poplatky za "mistry zvuku - autory".
Odpovědi na Vaše otázky:
1. Bez omezení můžete pouštět pouze hudbu, která je šířena pod licencí dovolující užití ke komerčním účelům. Takovou hudbu najdete v kolekci na našem webu http://hudba.pirati.cz. Další hudbu si můžete stáhnout ze serveru Jamendo, ale u licence nesmí být napsáno Non-commercial (NC). Zde je filtrovaný odkaz na cca 150 000 skladeb s vhodnou licencí http://www.jamendo.com/en/search?qs=fq= ... 0-nc%29&q=*:*
2. Pro Vás jsou důležité všechny licence, které umožňují komerční šíření. Jde např. o jakoukoliv licenci Creative Commons, která neobsahuje licenční prvek Non-Commercial (NC). Seznam všech licenčních prvků naleznete na stránce http://www.creativecommons.cz/zakladni- ... cni-prvky/
3. Poplatek Jamendo.com se platí pouze v případě, že pouštíte jejich internetové rádio nebo hrajete skladby, které jsou k dispozici pouze pod nekomerční licencí. Tato služba se nazývá Jamendo Pro. Pokud hrajete ze svého počítače nebo CD pouze vlastní kolekci hudby, která umožňuje komerční šíření podle bodu 2, není potřeba platit žádný poplatek ani kolektivním správcům, ani Jamendo.com.
4. Pokud přejdete na tento model, radiopřijímač nebudete potřebovat. Postačí vám počítač nebo přehrávač bez radiopřijímače, ze kterého se neplatí. Za každý radiopřijímač v provozovně je třeba platit rozhlasový koncesionářský poplatek Českému rozhlasu. Naopak autorským svazům je třeba platit poplatek v případě, že ho skutečně používáte ke sdělování veřejnosti, tj. přehrávání jakéhokoliv rozhlasového vysílání, kde k užití děl nemáte souhlas autorů.
5. Buď je možné použít počítač s pevným diskem, nebo je potřeba funkci přehrávání rádia zrušit, jinak trvá povinnost platit rozhlasový koncesionářský poplatek.
S pozdravem
Jakub Michálek
místopředseda Pirátů