Žena měla návštěvu z Intergramu v obchodě...

Pirátská strana podporuje liberální autorské právo a odstranění výsadního postavení OSA.

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Pravidla fóra
  • V tomto fóru odpovídají členové a příznivci Pirátů na vaše dotazy k platnému autorskému zákonu a také k naší politice v oblasti kopírování.

• Před položením dotazu zkuste najít odpověď v seznamu Často kladených otázek

Hector.Beerbossa
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: webař
Dal poděkování: 5 poděkování
Dostal poděkování: 3 poděkování

Žena měla návštěvu z Intergramu v obchodě...

Příspěvek od Hector.Beerbossa »

Dobrý den všem!

Včera (29.4.2013) měla moje žena v obchodě (s oblečením), kde brigádně pracuje (a který provozuje její maminka), návštěvu nějakého týpka z Intergramu na kontrolu.
Před pár dny jsme na prodejnu nainstalovali minivěž Sony - 2 reproduktory visí pod stopem na jedné stěně prodejny, samotná minivěž je ukrytá pod prodejním pultem. Už jsem tu na stránkách Pirátů hledal věci okolo možností, jak vyděračům z OSA a spol ideálně nic neplatit a měli jsme v plánu začít pouštět (co čert nechtěl, jen jsme to ještě nestihli stáhnout) hudbu z vámi připraveného balíku volné hudby a případně časem řešit Jamendo nebo něco podobného. Bohužel ale zrovna včera, v den kontroly, jsme to ještě dořešeno neměli a na prodejně tak bylo puštěno jedno místní rádio. Žena nebyla na něco podobného připravena, takže s ním celkem klidně spolupracovala, nechala ho vyfotit si rádio (fotil si jen tu minivěž a ještě v detailu - takže by tou fotkou řekněme i těžko prokázal umístění té minivěže v rámci provozovny), sepsal s ní nějaký ten papír (formulář), ale myslím, že v něm nikde není patrno, že by někdo podpisem stvrzoval, že to rádio hrálo a co že se z reproduktorů linulo za hudbu atd. Zkrátka bych rád požádal o rady:

1) Pokud jsem koukal na ceník OSA, při dobrovolném nahlášení a velikosti obchodu a našeho města (do 20tis. obyvatel) by roční poplatek OSA vycházel asi na 1200 Kč. Počítám, že dobrovolné přihlášení by (až do případné kontroly stran OSA) zatím proběhnout mohlo. To se mi zdá, že není tak moc peněz - když vezmu zhruba stejný poplatek za Jamendo například. Co myslíte?

2) Je nezbytně nutno v případě placení OSA platit ještě někomu jinému, když OSA by z hlediska našich zákonů měla zastupovat vlastně všechny? Bylo by lze "odpálkovat" Intergram a případné další vyžírky prokázáním faktu, že už člověk platí těm našim vyžírkům? ;-)

3) Lze se k placení u OSA přihlásit dobrovolně třeba i měsíc zpětně? Že bychom třeba za pomoci toho mohli zkusit uzemnit "občanské sdružení" Intergram i po proběhlé kontrole? (Řekněme, že by třeba argumentovala přímo provozovatelka obchodu a mohla by argumentovat i tím, že její prodavačka neznala v době kontroly všechny skutečnosti tak, jak opravdu jsou, ale ona jako provozovatelka je zná a bylo to tak a tak? Třeba i takto rozporovat některé věci z formuláře při kontrole nebo z toho uměle vyvozené teorie a "důsledky"?)

4) Jak je to s pravomocemi takových kontrolorů? Je to jiné u kontrolorů Intergramu (a dalších organizací) a kontrolorů OSA (která má ze zákona asi o něco "výsadnější" postavení, chápu-li ten systém správně)? Je možno je "vyhnat" z provozovny? Mohou třeba vyhrožovat asistencí policie? A mohou tak vyhrožovat na základě skutečných možností nebo jenom "BUBUBU"? ;-)

To by asi pro začátek stačilo, musíme to nějak vyřešit a samozřejmě se nám nechce nikomu nic platit (logická absurdnost placení za to, že si pustím rádio, které už jednou placení za autorská práva vypořádalo, aby vůbec mohlo vysílat, a k tomu tam je ještě reklama a za to vše mám platit znovu?! WTF!). Nebo alespoň ne nezbytně moc, když už by jiná možnost nebyla. A pokud by to šlo omezit jen na OSA, nemuselo by to být špatné, protože by si člověk mohl pouštět rádio i třeba CD nebo MP3 dle libosti a už by nemusel nic víc řešit...

Díky moc předem za odpovědi a případné rady!
Hector (Michal)
Frantisek.Navrkal
Profese: datový inženýr
Dal poděkování: 2337 poděkování
Dostal poděkování: 1290 poděkování

Re: Žena měla návštěvu z Intergramu v obchodě...

Příspěvek od Frantisek.Navrkal »

Hector.Beerbossa píše:Dobrý den všem!

Včera (29.4.2013) měla moje žena v obchodě (s oblečením), kde brigádně pracuje (a který provozuje její maminka), návštěvu nějakého týpka z Intergramu na kontrolu.
Před pár dny jsme na prodejnu nainstalovali minivěž Sony - 2 reproduktory visí pod stopem na jedné stěně prodejny, samotná minivěž je ukrytá pod prodejním pultem. Už jsem tu na stránkách Pirátů hledal věci okolo možností, jak vyděračům z OSA a spol ideálně nic neplatit a měli jsme v plánu začít pouštět (co čert nechtěl, jen jsme to ještě nestihli stáhnout) hudbu z vámi připraveného balíku volné hudby a případně časem řešit Jamendo nebo něco podobného. Bohužel ale zrovna včera, v den kontroly, jsme to ještě dořešeno neměli a na prodejně tak bylo puštěno jedno místní rádio. Žena nebyla na něco podobného připravena, takže s ním celkem klidně spolupracovala, nechala ho vyfotit si rádio (fotil si jen tu minivěž a ještě v detailu - takže by tou fotkou řekněme i těžko prokázal umístění té minivěže v rámci provozovny), sepsal s ní nějaký ten papír (formulář), ale myslím, že v něm nikde není patrno, že by někdo podpisem stvrzoval, že to rádio hrálo a co že se z reproduktorů linulo za hudbu atd. Zkrátka bych rád požádal o rady:

1) Pokud jsem koukal na ceník OSA, při dobrovolném nahlášení a velikosti obchodu a našeho města (do 20tis. obyvatel) by roční poplatek OSA vycházel asi na 1200 Kč. Počítám, že dobrovolné přihlášení by (až do případné kontroly stran OSA) zatím proběhnout mohlo. To se mi zdá, že není tak moc peněz - když vezmu zhruba stejný poplatek za Jamendo například. Co myslíte?

2) Je nezbytně nutno v případě placení OSA platit ještě někomu jinému, když OSA by z hlediska našich zákonů měla zastupovat vlastně všechny? Bylo by lze "odpálkovat" Intergram a případné další vyžírky prokázáním faktu, že už člověk platí těm našim vyžírkům? ;-)

3) Lze se k placení u OSA přihlásit dobrovolně třeba i měsíc zpětně? Že bychom třeba za pomoci toho mohli zkusit uzemnit "občanské sdružení" Intergram i po proběhlé kontrole? (Řekněme, že by třeba argumentovala přímo provozovatelka obchodu a mohla by argumentovat i tím, že její prodavačka neznala v době kontroly všechny skutečnosti tak, jak opravdu jsou, ale ona jako provozovatelka je zná a bylo to tak a tak? Třeba i takto rozporovat některé věci z formuláře při kontrole nebo z toho uměle vyvozené teorie a "důsledky"?)

4) Jak je to s pravomocemi takových kontrolorů? Je to jiné u kontrolorů Intergramu (a dalších organizací) a kontrolorů OSA (která má ze zákona asi o něco "výsadnější" postavení, chápu-li ten systém správně)? Je možno je "vyhnat" z provozovny? Mohou třeba vyhrožovat asistencí policie? A mohou tak vyhrožovat na základě skutečných možností nebo jenom "BUBUBU"? ;-)

To by asi pro začátek stačilo, musíme to nějak vyřešit a samozřejmě se nám nechce nikomu nic platit (logická absurdnost placení za to, že si pustím rádio, které už jednou placení za autorská práva vypořádalo, aby vůbec mohlo vysílat, a k tomu tam je ještě reklama a za to vše mám platit znovu?! WTF!). Nebo alespoň ne nezbytně moc, když už by jiná možnost nebyla. A pokud by to šlo omezit jen na OSA, nemuselo by to být špatné, protože by si člověk mohl pouštět rádio i třeba CD nebo MP3 dle libosti a už by nemusel nic víc řešit...

Díky moc předem za odpovědi a případné rady!
Hector (Michal)
1) To, jestli dávat 1200 OSA nebo za licenci na Jamendo je na vás. Taky si můžete najít hudbu, která je úplně volná i pro komerční užití a nemusíte pak platit nikomu nic - vizte http://www.pirati.cz/hudba.

2) Nejsem si teď 100% jistý, ale myslím, že část si bere OSA a část Intergram (za rádio) - platí se to OSA s tím, že část pak přepošle Intergramu.

3) Retroaktivní placení by asi záleželo na jejich "libovůli". Nevím, co je napsáno v tom formuláři a jestli by to v extrémním případě mělo nějaký forenzní význam - nechci radši moc spekulovat.

4) AFAIK žádné zvláštní pravomoci nemají (nejsou úřední osoby), a vyhnat je můžete. Napráskat Policii vás může kdokoliv (nejsou na tom líp, než kdyby vás napráskal soused). Otázka je, jestli se nějakým vágním podáním bude Policie vůbec zabývat.

Jinak doporučuji vyčkávací hru. Můj táta má živnost s náhradními díly a OSA nás opakovaně obtěžovala - už posílali doporučené dopisy a dělali ramena s právnickými firmami. Ke správnímu řízení se ale zatím neodhodlali a nevypadá to, že odhodlají. A i pak se dá odvolat k soudu, ale to je opravdu extrém.

V případě rodinné firmy se taky dá využít toho, že při policejním vyšetřování není nikdo povinen podávat informace proti osobě blízké. Kdyby to vůbec zašlo tak daleko...

Obecně jde o to, co vám mohou opravdu dokázat. Pokud vám nic nedokážou, maj smůlu.

Flamewar does not determine who is right - only who is left.
Moje (bývalé) poslancování: poslanecký report, stránka na Facebooku, Twitter profil, podcast Na vrkanou

Michal.Havranek
Profese: xxx
Dal poděkování: 144 poděkování
Dostal poděkování: 248 poděkování

Příspěvek od Michal.Havranek »

On to není jen poplatek OSA, další je právě Integram a OAZA.
OSA chce za reprodukci.
Integram za repráky
Oaza za kvalitu zvuku :)
Takže to nebude 1200,ale takových 3500-4000 ročně.
Přičemž reklam v rádiu, za který takhle platíte se nezbavíte.
Jamendo je na tom lépe, při zaplacní jednak dostanete certifikát, takže ho můžete použít při návštěvě nějakých agentů z výše uvedených společností
Další výhoda pro e v tom, že Jamendo hraje bez reklam !!!

Samozřejmě lze využít db svobodné hudby u nás, nicméně ta není zatím moc obsáhlá.

S agenty jednat vstřícně jako se zákazníkem. Nepouštět je tam kam zákazníka nepustíte a hlavně nic nepodepisovat. To je jako se smlouvama.
Připravit si dopis z hudba.pirati.cz a ten jim předat.
Adam.Skorepa
Příznivec Pirátů – Středočeský kraj
Profese: živnostník
Dal poděkování: 157 poděkování
Dostal poděkování: 1352 poděkování

Příspěvek od Adam.Skorepa »

Rozhodně požadujte potvrzení, že daná organizace zastupuje autory děl, kvůli kterým vám dělají problémy. Mezitím doporučuji nasadit třeba naši svobodnou hudbu, která je zdarma ke stažení i pouštění.
Author Sensei Tyrant Pervert
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Profese: poslanec
Dal poděkování: 1162 poděkování
Dostal poděkování: 5349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Jak bylo uvedeno výše, je třeba platit také poplatek Intergram a OAZA.
Pokud přehráváte komerční stanici, tak ano. Z hlediska našich zákonů OSA nezastupuje všechny nositele práv, ale jen autory hudebních děl. Naproti tomu Intergram vybírá za výkonné umělce. OAZA je jakýsi pofidérní svaz zvukařů, který vybírá poplatky za "mistry zvuku - autory". V Parlamentu je nyní novela zákona, na které se podíleli i Piráty, aby měli tito kolektivní správci povinnost pověřit výběrem poplatku jediného kolektivního správce.
Vzhledem k odpovědi 2 tento postup není smysluplný.
Provozovatel je povinen strpět kontrolu a poskytnout součinnost pouze v případě, že je ve smluvním vztahu s kolektivním správcem a užívá předměty ochrany, tedy zejména hraje komerční rádia. Naopak pokud používáte naši kolekci svobodné hudby, nejste povinen trpět přítomnost "kontrol" ve vaší provozovně, ani cokoliv dokládat.

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
V případě potřeby mě prosím kontaktujte napřímo přes telefon, Signal nebo přes mail - viz kontakty. Jiné zprávy nečtu.

Fleuetka

Příspěvek od Fleuetka »

Tři týdny jsem kvůli nutné potřebě přivýdělku vydržela dělat kontrolora pro intergram. Musím pánovi říct, že pokud mu kdokoli přehrávací zařízení vyfotil má zřejmě smůlu. Jakmile by se nedomluvil na smlouvě postoupí toto integram soudu a vyhrává v 98% případů. Stačí se podívat do výroční zprávy intergramu kolik vydělává na exekucích a je jasné, že tudy cesta nevede. Jediné co mohu doporučit, je zařízení dát na místo, kde není vidět a v případě videozáznamu jako důkazního materiálu použít kouzelnou fomulku: "hudba hrála z mobilu". Dodat ještě chci jedno, nepodporovat takové nenažrané molochy vydělávající na jiných firmách. Této firmě jsem jako člověk, který peníze opravdu potřeboval dokázala při obrovském pracovním nasazení a neustálé buzeraci vydělat v přepočtu cca 800tisíc za tři týdny. Výplata mě omráčila a odmítli dokonce řádně proplatit, co jsem svým vozem projela. A to jsme se nebavili ani o státem daném minimu 3,60 Kč/km, ale o 2kč. Navíc se mnou odmítli jednat a když už se ozve operátor, používá k argumentaci pouze smyšlenky, na protiargumenty nereaguje či raději položí telefon. Integam šidí nedodržuje dohodu ani s nejlepšími pracovníky (bylo mi řečeno, ,že jsem v tomto období byla nejlepší) nepočítejte tedy, že se bude chovat eticky v jednání s lidmi z cizích firem.
Mochomůrka

Příspěvek od Mochomůrka »

Ad Fleuetka:

Přístup soudů je zřejmě rozdílný. Příbuzný byl žalován kolektivním správcem u Krajského soudu v Hradci Králové, resp. u jeho pobočky v Pardubicích. A v řízení uspěl. Viděla jsem rozhodnutí – ačkoli se jednalo o bagatelní spor, mělo přes deset stran a soudce v něm poukazoval i na rozsudek Soudního dvora ve věci C 135/10.

Rozhodnutí C 135/10 jsem našla zde - http://curia.europa.eu/juris/document/d ... cid=408553. Soudní dvůr v této věci dospěl k závěru, že „pojem sdělování veřejnosti ve smyslu čl. 8 odst. 2 směrnice 92/100 musí být vykládán v tom smyslu, že se nevztahuje na bezplatné šíření zvukových záznamů v takovém kabinetu zubního lékaře, jako je kabinet zubního lékaře dotčený v původním řízení, pro pacienty nezávisle na jejich vůli v rámci výkonu svobodného povolání. Takové šíření tudíž nezakládá právo výrobců zvukových záznamů na odměnu“.

Argumenty bych tedy hledala spíše v rozhodnutích soudů, kterými byly žaloby kolektivních správců zamítnuty.
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Profese: poslanec
Dal poděkování: 1162 poděkování
Dostal poděkování: 5349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Škoda, že tu mochumůrka není registrovaná, zaslouží si poděkování :)

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
V případě potřeby mě prosím kontaktujte napřímo přes telefon, Signal nebo přes mail - viz kontakty. Jiné zprávy nečtu.

Shine

Příspěvek od Shine »

Stejný problém mám i já,kontrola intergramu..říkám kontrola ale šašík může kontrolovat tak akorát toaletní papír na WC.
Abych to zkrátil na prodejně asi vyfotil monitor ke kameře nebo odložený tablet nevím nebyl jsem na provozovně.Následoval dopis s nápisem vážený kliente intergramu následovalo cupování do koše,netrvalo dlouho dopis od právníka výše jmenované firmy.. před žalobní upomínka ..ejhle..následoval můj dopis něco ve znění dejte mi pokoj svobodná hudba atd,,,nic se nestalo...3dny co mám platební rozkaz k úhradě 7250kč za rádio a 4500za právníka od intergramu...Tak koukám jako trubka...Mám toho na netu pročteného až moc ..jamendo..tunguska...piráti..atd.
Ale zlodějská firma to má zřejmě hodně dobře zmáknutý..nevím jak to dopadne ale dnešní cesta k právnímu zástupci mě
trochu uklidnila...v každém případě pokud vyhraji tak okamžitě trestní oznámení náhradu škody ušlý výdělek a můj advokát není taky zadarmo..tak mi držte palce a omluvte moje psaní..
Džarda

Příspěvek od Džarda »

Držím palce všem jsme na tom stejně , pokud bude člověk sám nezmůže mic, ale když nás bude víc musí se něco změnit.
My se nedáme, snad se k nám přidá vice spřízněných duší.
Odpovědět

Zpět na „Kopírování“