Včera (29.4.2013) měla moje žena v obchodě (s oblečením), kde brigádně pracuje (a který provozuje její maminka), návštěvu nějakého týpka z Intergramu na kontrolu.
Před pár dny jsme na prodejnu nainstalovali minivěž Sony - 2 reproduktory visí pod stopem na jedné stěně prodejny, samotná minivěž je ukrytá pod prodejním pultem. Už jsem tu na stránkách Pirátů hledal věci okolo možností, jak vyděračům z OSA a spol ideálně nic neplatit a měli jsme v plánu začít pouštět (co čert nechtěl, jen jsme to ještě nestihli stáhnout) hudbu z vámi připraveného balíku volné hudby a případně časem řešit Jamendo nebo něco podobného. Bohužel ale zrovna včera, v den kontroly, jsme to ještě dořešeno neměli a na prodejně tak bylo puštěno jedno místní rádio. Žena nebyla na něco podobného připravena, takže s ním celkem klidně spolupracovala, nechala ho vyfotit si rádio (fotil si jen tu minivěž a ještě v detailu - takže by tou fotkou řekněme i těžko prokázal umístění té minivěže v rámci provozovny), sepsal s ní nějaký ten papír (formulář), ale myslím, že v něm nikde není patrno, že by někdo podpisem stvrzoval, že to rádio hrálo a co že se z reproduktorů linulo za hudbu atd. Zkrátka bych rád požádal o rady:
1) Pokud jsem koukal na ceník OSA, při dobrovolném nahlášení a velikosti obchodu a našeho města (do 20tis. obyvatel) by roční poplatek OSA vycházel asi na 1200 Kč. Počítám, že dobrovolné přihlášení by (až do případné kontroly stran OSA) zatím proběhnout mohlo. To se mi zdá, že není tak moc peněz - když vezmu zhruba stejný poplatek za Jamendo například. Co myslíte?
2) Je nezbytně nutno v případě placení OSA platit ještě někomu jinému, když OSA by z hlediska našich zákonů měla zastupovat vlastně všechny? Bylo by lze "odpálkovat" Intergram a případné další vyžírky prokázáním faktu, že už člověk platí těm našim vyžírkům?

3) Lze se k placení u OSA přihlásit dobrovolně třeba i měsíc zpětně? Že bychom třeba za pomoci toho mohli zkusit uzemnit "občanské sdružení" Intergram i po proběhlé kontrole? (Řekněme, že by třeba argumentovala přímo provozovatelka obchodu a mohla by argumentovat i tím, že její prodavačka neznala v době kontroly všechny skutečnosti tak, jak opravdu jsou, ale ona jako provozovatelka je zná a bylo to tak a tak? Třeba i takto rozporovat některé věci z formuláře při kontrole nebo z toho uměle vyvozené teorie a "důsledky"?)
4) Jak je to s pravomocemi takových kontrolorů? Je to jiné u kontrolorů Intergramu (a dalších organizací) a kontrolorů OSA (která má ze zákona asi o něco "výsadnější" postavení, chápu-li ten systém správně)? Je možno je "vyhnat" z provozovny? Mohou třeba vyhrožovat asistencí policie? A mohou tak vyhrožovat na základě skutečných možností nebo jenom "BUBUBU"?

To by asi pro začátek stačilo, musíme to nějak vyřešit a samozřejmě se nám nechce nikomu nic platit (logická absurdnost placení za to, že si pustím rádio, které už jednou placení za autorská práva vypořádalo, aby vůbec mohlo vysílat, a k tomu tam je ještě reklama a za to vše mám platit znovu?! WTF!). Nebo alespoň ne nezbytně moc, když už by jiná možnost nebyla. A pokud by to šlo omezit jen na OSA, nemuselo by to být špatné, protože by si člověk mohl pouštět rádio i třeba CD nebo MP3 dle libosti a už by nemusel nic víc řešit...
Díky moc předem za odpovědi a případné rady!
Hector (Michal)