Diskriminace nebo legitimní cíl

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

czeeri
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Student
Dostal poděkování: 2 poděkování

Diskriminace nebo legitimní cíl

Příspěvek od czeeri »

Zdravím,
v poslední době se po celé České republice rozmohlo především na diskotékách rozdílné vstupné. Jedná se o to, že muži mají vstupné v plné výši, zatím co ženy většinou vstup zdarma. Chtěl jsem se optat zda, se podle zákona jedná o diskriminaci (podle zdravého rozumu mi osobně přijde, že ano, ale zákon je něco jiného než rozum)? Četl jsem někde, že se to dá podle zákona uhrát na legitimní cíl, na který má nárok každý podnikatel. Popř. zda toto jednání je v pořádku, by bylo i ustanovení podnikatele typu také v pořádku? "bílá rasa vstup zdarma ostatní rasy vstupné 200 Kč" nebo "cena rohlíku žena 1,90 Kč muž 5,50 Kč" přijde mi to jako úplně totéž.
Pokud se jedná o diskriminaci, tak by mě zajímalo jako Vašeho voliče, zda piráti budou proti tomuto něco dělat?

Předem díky za odpověď CZ
Petr.Nemecek
Profese: IT - sítě a správa systémů
Dal poděkování: 336 poděkování
Dostal poděkování: 231 poděkování

Re: Diskriminace nebo legitimní cíl

Příspěvek od Petr.Nemecek »

Diskriminace to samozřejmě je, ale je otázkou jestli, nebo do jaké míry, je pro nás genderová diskriminace problém. Studentské/důchodcovské slevy jsou úplně stejnou diskriminací, jen tentokrát podle věku. Dá se říci, že je jen otázkou společenské dohody, co budeme brát jako problém nebo to zakazovat a co ne.

Ač jsem chlap a jsem na tom bit, jelikož občas na diskotéku zajdu, nevnímám to jako nic vážného. Jako pirát vidím obroskou spoustu problémů, které oblivňují můj život daleko zásadnějším způsobem, a tam také jsou mé priority.
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Profese: poslanec
Dal poděkování: 1162 poděkování
Dostal poděkování: 5349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub.Michalek »

V tanečních školách je také rozdílný poplatek pro muže a ženy, protože v opačném případě by se nepodařilo vytvořit generově vyrovnaný kolektiv, který je pro taneční potřeba. Také na diskotéce se očekává, že je lepší atmosféra při vyrovnaném zastoupení pohlaví s přihlédnutím k účelu, kvůli kterému tam lidé chodí. Podrobněji například zde http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci ... i-v-cesku/

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
V případě potřeby mě prosím kontaktujte napřímo přes telefon, Signal nebo přes mail - viz kontakty. Jiné zprávy nečtu.

Jiri.Kaderavek.sen
Člen KS Jihomoravský kraj
Profese: bývalý obchodník, dnes důchodce
Dal poděkování: 525 poděkování
Dostal poděkování: 699 poděkování

Příspěvek od Jiri.Kaderavek.sen »

Jo a co budeš dělat v disko klubu, kde bude 200 chlapů a 20 ženských. To se moc nepobavíš. Tedy asi. Holt je to na tom světě tak zařízené a ani piráti s tím nic nenadělají i kdyby chtěli, což se asi nekoná.
člen České pirátské strany
tel: +420775335227
Zdenek.Stepanek
Člen KS Ústecký kraj
Profese: IT Expert
Dal poděkování: 263 poděkování
Dostal poděkování: 634 poděkování

Příspěvek od Zdenek.Stepanek »

On by totiž chtěl tu variantu, aby kluci platili stejně jako holky. Na variantu aby holky platitli stejně jako kluci by asi nepřistoupil :-)

Může se ti to nelíbit, ale myslím si, že tohle je zcela v gesci soukromého podnikatele a k diskriminaci to má ještě daleko.
Nerušit, porušuju kopírovací monopol EMI Music...

Zdeněk Štěpánek, 774 415 269
„Stát vypíše nové daně, - Čech se bude dříti na ně,
Neb mu brání mozku lenost - vidět svoji zotročenost..“
F. Gellner
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10918 poděkování
Dostal poděkování: 8807 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Jiri Kaderavek sen píše:Jo a co budeš dělat v disko klubu, kde bude 200 chlapů a 20 ženských. To se moc nepobavíš.
Naopak. Chlapi si dají přes držky a nejsilnějších 20 samců ... no jako obvykle :lol:

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

MilanM
Profese: technik
Dal poděkování: 217 poděkování
Dostal poděkování: 135 poděkování

Příspěvek od MilanM »

Ještě na tom nejsme tak špatně jako třeba v Číně, kde na jednu dcérečku připadne těch samců cca 199ks.
Ani milion těch, co jen mluví, nepřemůže jednoho, který koná.
Pavel.Moravec
Profese: IT
Dal poděkování: 4262 poděkování
Dostal poděkování: 2666 poděkování

Příspěvek od Pavel.Moravec »

Podle mne je nutné hodnotit jednotlivé případy a motivace k různým cenám pro různé skupiny lidí individuálně. Pokud existuje důvod diferenciace cen na základě věku, pohlaví apod. takový který povede k poskytnutí lepších služeb všem, pak je to IMHO v pořádku. Pokud takový důvod chybí, jde už o diskriminaci.

Příklad: Do disko klubu výrazně míň chodí ženy. Přičemž nejvíce zábavy pro všechny tančící nastane při +- stejném počtu mužů a žen v sále. Tedy pro poskytnutí lepších služeb je nutné ženy nalákat slevou.

Opačný příklad: Obchod s potravinami prodává rohlíky po dvou korunách, ale cikánům OFFTOPIC(nejsem rasista, ale cikánům se říkalo cikáni po staletí. Pak přišli multikulti blbečkové a řekli že je to hanlivé a že se jim má říkat Romové. Po pár letech se toto slovo stalo dle nich hanlivým a nemá se používat. Tak lidová tvořivost přišla s výrazem nepřizpůsobiví. Čekám kdy toto slovo bude vyškrtnuto ze slovníku spisovné češtiny.) je prodává za pět korun. Zde asi nelze předpokládát existenci zdůvodnění vyšší ceny pro poskytnutí lepších služeb a proto by to mělo být nezákonné. (argumenty typu "lidi neradi vidí cikány takže je pro všechny lepší když u nás nebudou nakupovat" už jsou zjevně rasistické a tedy nepoužitelné).

Bývalý správce @PiratiJMK i @PiratePartyCZ, bývalý člen KK, bývalý člen.

Kamilejz

Příspěvek od Kamilejz »

Není to věc zcela jednoduchá..Muži nechápou co je vlastně ohrožuje..Na diskotékách musí platit,žena nemusí,ve vlaku zavedly české dráhy kupé pouze pro ženy(aby je muži neohrožovali).Zavádí se i posilovny pro ženy ..Jsem zvědav,kdy nám zakážou chodit po chodnících,v rámci tzv.rovnoprávnosti..Mnoho mužú na tomto foru s tím nemá problém.Rád bych podotkl,že až problémy nastanou,může už být pozdě...
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10918 poděkování
Dostal poděkování: 8807 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

V Plzni máme dokonce stezku pro ženy. :lol:

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.