V uplynulých dvou dnech jsme s Alexem Mansurovem navštívili sjezd Rakouských Pirátů v Linci. Na sjezdu jsme přednesli přednášku o historii PP-CZ a komunálních volbách 2014. Na naší přednášku (první den) navazovala diskuse o celkovém směřování PP-AT. Druhý den proběhla volba Spolkového Předsednictva (BV, 5 členů) a "Bundesgeschäftsführung" (BGF, 3 členové). Do diskuse jsem 2x vstoupil s poznámkami k fungování PP-CZ.
Když to trochu rozvedu - PP-AT funguje malinko zvláštně. Funkci AO, TO a FO tam plní BGF. Pod pojmem ***führung by si člověk představil nějakého vůdce, který to tam komanduje. Ve skutečnosti se jedná o kolektivní orgán, kde jsou si všichni formálně rovni a všichni dělají všecho (hlídají faktury, evidují členy a dohlížejí na fungování serverů...). A smyslem akce zřejmě je, aby se vzájemně kontrolovali. Čili diskusi otevřeli 3 zjevně slušní a pracovití chlapi svým reportem, kde pěkně zpracovanými tabulkami a grafy ukazovali, že udělali pořádný kus práce. A pak vysvětlovali, proč už to dělat nebudou - žena, práce, děti,....takhle nějak vypadá vyhořelý člověk, co už nemůže dál. Následně bylo sděleno, že není dostatek kandidátů do nového BGF a začalo shánění, kdo by se na poslední chvíli do té volby přihlásil. Večer se jim zřejmě povedlo nějaké blázny v hospodě dostatečně ožrat, aby jim odkývali, že to budou dělat, takže všichni 3 kandidáti byli "aklamačně" zvoleni. Osobně bych se asi střelil do hlavy, kdybych měl přebrat zodpovědnost kteréhokoli z vedoucích AO, FO nebo TO, ale zkombinovat to všechno dohromady mi připadá jako skutečně těžká forma masochismu. Oni si to pak stejně rozdělí, ale prostě náš systém - 1 šéf pro 1 věc + pomocníci-dobrovolníci mi přijde lepší. Oni na to pak v diskusi přišli nezávisle - tak jsem se jim pokusil ještě jednou detailněji vysvětlit nás systém vedoucích odborů.
BV je taky kapitola sama pro sebe. Je to kolektivní orgán, kde jsou si všichni formálně rovni, pokud jsem to teda pochopil. A je zodpovědný za mediální prezentaci strany. Takže nečekejte, že existuje nějaký předseda, kterého by bylo možno ukázat médiím, aby rozjely spekulace v bulváru, jestli má moc nebo málo dredů. Místo toho se volí 5 "spolupředsedů". Rozsekal mě dotaz v rozpravě "až vás zvolí, za jak dlouho o tom vyjde tisková zpráva?"-"sepíšeme to do dnešní půlnoci, maximálně do zítra". Ehm, to přece není problém předsednictva - to má IMO řešit MO, tiskový mluvčí nebo tak něco. Ten člověk by měl mít už v okamžiku volby templát, do kterého vloží jména nového vedení, jejich foto a pošle to do světa. Když to srovnám s nadupaným press-roomem, co jsem viděl u Němců na sjezdu, připadá mi to trošku zvláštní. Bohužel na dotazy typu "kdo je u vás zodpovědný za méda" člověk dostává odpovědi typu "nevím" - "nikdo" - "měli jsme takového 50-letého týpka, ale všechny sral, tak jsme ho vyštípali ze strany". Čili BV mělo stejný problém jako BGF, nebyl problém s přebytkem kandidátů, ale s jejich nedostatkem. Ve finále někoho ukecali, takže bylo zvoleno 5 z 5 kandidátů. Možná překvapivě - včetně toho, na kterého při rozpravě vyplavalo, že byl douhodobě aktivní v CSU (Bavorská konzervativnější verze Lidovců/TOPky, taková roztomilá státostrana, co tam vládne už od druhé světové).
V rámci diskuse o směřování se přítomní rozdělili na 3 skupinky (program, mediální obraz, struktura strany). Seděl jsem ve skupině program, obecně řešili, jak to strukturovat a prezentovat. Pokusil jsem se jim podsunout náš program
milý ZO, měli bychom máknout na tom, aby byl překlad do angličtiny kompletní, ale moc se to neujalo. Jejich problém je v tom, že mají poměrně hodně programových tezí, ale nemají je srovnané do nějaké závazné a čitelné podoby. Padaly tam docela radikální názory - "buď se musíme naučit nepodmíněný základní příjem vysvětlovat lidem, nebo ho škrtnout z programu". Alex pozoroval skupinu struktura, ale tvrdí, že neumí Německy, nerozuměl jim a vůbec nemá nic společného s tím, že přišli na to rozdělení BGF na 3 části. Po tom byla prezentace výsledků jednotlivých skupin a diskuse o nich. Což tak nějak vysvětluje, proč nás pozvali - oni od nás fakt chtěli vědět, jak to u nás funguje, protože se snaží nějak zkonsolidovat. Trošku zklamáním bylo, že z diskuse nebyl žádný závazný závěr, prostě se jelo podle původního programu a případné reformy zřejmě dotáhnou pomocí LqFb z domova. Dobrý dojem mám z toho, že nám všichni říkali, že byli rádi, že nás tam měli
- když jsem prchnul od programové diskuse shánět kofein, doběhl mě týpek a dal mi Maté, že prej je rád, že tam sedím - taková věc potěší
Ono to obecně bylo zvláštní - v sále jsem napočítal 35 lidí, ale podle statistik mají 303 platících členů (při volbě předsednictva ?!?). Údajně v časech, kdy byla PP-DE na vrcholu se k nim nahrnuli zástupy lidí, kteří jen viděli v Pirátech novou stranu, která se dostane nahoru (PP-AT byla v té době v průzkumech na 7-9 %). A pak zase odešli, když šla PP-DE do háje....takže jeden z hlavních úkolů BGF bylo čištění mrtvých duší kvůli LiquidFeedbacku atp. Smutné na té věci je, že PP-AT ani neměla žádné volby, aby kde by to mohla zužitkovat. Němci jim údajně jezdí na sjezdy, v Rakousku mají zvyk, že nějaký Němec spolupředsedá shromáždění (ano, předsedající shromáždění je pochopitelně kolektivní orgán

). Tentokrát nedorazil, takže to nabízeli mě, že jich prý není dost(říkal jsem jim, že neznám jednací řád a na právničinu v Němčině si moc netroufám, takže tam budu spíš pro okrasu

) - ale alespoň ten příslib dostatečně vyděsil nějakou slečnu, aby to vzala, takže zmíněný orgán byl nakonec v plném počtu.
Abych pravdu řekl, mám z toho divný pocit. Nás ochránila před Německým fejlem jazyková bariéra, u nich prostě přišla houpačka, přičemž organizaci neměli pořádně dotaženou. A pak je houpačka zase schodila, aniž by se vůbec dostali do hry. Řekl bych, že máme solidní potenciál provést Slovákům totéž, co Němci Rakušákům. Parafrázoval bych Hamingwaye:
Žádná strana není ostrov sám pro sebe....A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě.
Získali jsme pár kontaktů
- Florian "Presidente" Lammers - ve volbě nejpopulárnější člen předsednictva, většinu času jsme seděli vedle sebe, takže významnou část informací mám od něj
- Walter Bonherd (email: waltbon na piratenpartei.at) - Vídeňák, mluví trochu Slovensky, jeho rodina pochází z Teplic
- Birgit 'efraim' Pichler - aktivní členka v Horním Rakousku (Linz a okolí)
- Klaus “Klaus76″ Winkelbauer - člen předsednictva v Horním Rakousku - máme se mu ozvat, příští rok tam budou zemské volby, tak by se jim mohla hodit pomoc
- Christopher Clay - bývalý člen předsednictva, nyní je v Bruselu v týmu Julie Redy
- Andreas Sonstwer - mezinárodní koordinátor (ale dle vlastních slov nikam nejezdí, protože nemá na lístky a strana mu je proplácí jen z 50 %)
- Eve "RamboBambi" Ronja - aktivistka přes konopí
Většinu mám na FB, takže případně hledejte v mých přátelích
Co jsem zmotal, uvede, doufám, na pravou míru Alex. A mimochodem -
měli jste slyšet ten potlesk po sdělení, že v Mariánkách je Pirátský starosta. Dobrá práce, PP-CZ, za tuhle stranu je radost jezdit ven.